Încotro să căutăm speranța

Publicat în Dilema Veche nr. 775 din 27 decembrie 2018 – 9 ianuarie 2019
Încotro să căutăm speranța jpeg

Finalul de an 2018. Timp pentru socotit: ce s-a adunat bun sau rău, ce s-a împuținat sau risipit, ce a fost împărțit, mai drept sau mai nedrept, ce fapte merită să înmulțim în 2019. Mai ales despre acestea din urmă aș vrea să ne amintim cînd vom trece în prima zi a noului an.

Și-au fost multe, dătătoare de speranță, într-o țară care pare mai curînd pradă deznădejdii:

● Membrii Asociației MagiCamp fac ce fac de mult: dăruiesc copiilor grav bolnavi timp bun de joacă, adăpost, îngrijire, speranță. Prin taberele MagiCamp, ConnectivCamp și BlueCamp au trecut, din 2014 și pînă acum, peste 400 de copii cu afecțiuni oncologice, cu arsuri grave sau care au pierdut pe cineva drag. Părinții copiilor care au nevoie de tratament în spital mult timp nu vor mai dormi pe scaune, lîngă patul copiilor sau pe holurile spitalului: Magic Home, un alt proiect al binecunoscutei asociații, a achiziționat un spațiu în care vor putea fi găzduiți, în fiecare zi, 24-30 de părinți, cărora li se vor oferi anual peste 10.000 de mese.

● Două doamne cu totul excepționale, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, vor să învingă, cu orice preț, inerții, dezamăgiri, nepăsări: și-au pus în mintea și în inima proprie, dar și în mintea și inima a zeci de mii de donatori, să construiască primul Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, în curtea Spitalului Marie Curie din Capitală, cu fonduri exclusiv private, adunate prin Asociația Dăruiește Viață. Ce-au mai făcut pînă acum? 18 camere sterile de transplant, primul laborator de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic, renovarea secțiilor de oncologie pediatrică și pentru adulți din București, Timișoara și Brașov.

● În România, peste 75% dintre copii au carii la dinții temporari. În cîteva județe nu mai există nici un cabinet stomatologic de stat. Cele mai multe sate nu mai au medici școlari. Asociația „Zîna Merciluță“ a înființat un cabinet stomatologic mobil, un van echipat cu instrumente stomatologice, care face vizite în zone rurale defavorizate, pentru a face profilaxie dentară și tratament copiilor care nu au acces la un astfel de serviciu. Opt medici voluntari (Asma Battah, Diana Dodonete, Marilena Constantin, Eliza Stan, Robert Prodan, Alexandra Tătucu, Ștefania Petrache, Teodora Mnerie) colindă țara în lung și-n lat ca să le ofere copiilor, celor mai mulți dintre ei, primul control și primul tratament stomatologic. Au ajuns la copiii din Dolj, Bacău, Brașov, Vaslui. Au ajutat sute de copii cu programe de prevenție și de tratament gratuit.

● Asociația SOS Satele Copiilor România are grijă, de peste 25 de ani, de copii rămași fără sprijin parental. În trei „sate SOS“, din București, Bacău și Sibiu, în trei comunități de tineri și în alte trei centre de consiliere pentru copii și părinți. Asociația a crescut sute de copii, i-a făcut oameni mari și le-a dat o mînă de ajutor să își construiască autonomi un drum prin viețile de viitori adulți. Peste 90% dintre copiii crescuți în casele de tip familial frecventează școala cu regularitate și tot peste 90% din tinerii care au ieșit de sub protecția asociației și-au găsit un loc de muncă stabil. Mai mult decît atît, Asociația SOS Satele Copiilor investește resurse mari, de timp, oameni și bani, în programe de formare a oamenilor care lucrează în servicii de protecție socială, în proiecte ai căror beneficiari sînt tinerii care-și găsesc cu greu rostul și siguranța zilei de mîine, în acțiuni care să promoveze drepturile copiilor și responsabilitățile adulților.

Sînt mii de organizații nonguvernamentale în România care se luptă să acopere nevoile societății, produse de sărăcie și corupție. Organizații cu oameni generoși, care nu-și pierd vremea cu bombăneli și nu-și irosesc eforturile în discursuri goale. Fac zi de zi bine pentru comunitățile în care trăiesc. Și n ar fi rău ca din cînd în cînd, noi, cei de pe margine, să ne întoarcem fața către ei, și să punem umărul. Motive de insatisfacție și neîncredere avem, din păcate, zilnic, în numeroase felii de viață. Trebuie să fim cu atît mai atenți și mai recunoscători, cînd apar motive de bucurie și speranță. 

Maria Iordănescu este psiholog.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.