Yeats ori Yates - sau despre superficialitatea educaţiei noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

Dorinţa de fi deştepţi cu orice preţ ne duce deseori cu oiştea în gard, ca Ieremia altădată. Toţi vrem diplome şi, mai ales, vrem să nu prea muncim, să nu prea citim, să nu prea învăţăm, dar nu scăpăm nici o ocazie de a vorbi despre noi, încercînd cu obstinaţie să ne punem în valoare inteligenţa şi subliniind, fără doar şi poate, superficialitatea educaţiei noastre. Deunăzi, citii o informaţie aparent neînsemnată: fostul premier, declinîndu-şi admiraţia pentru „marele poetul Yates“, ne cita un pasaj care l-ar fi ghidat în viaţa de zi cu zi. Auzisem de poetul irlandez W.B. Yeats (graţie profesoarei mele Ioana Zirra, o mare pasionată de literatură irlandeză), un laureat al premiului Nobel pentru literatură (1923) şi cu superbe poezii de dragoste (şi care n-a fost prea fericit, dat fiind eşecul său amoros). Dar în nici un caz de poetul Yates. O căutare sumară pe eternul Google mi-a relevat un Richard Yates, romancier american, cunoscut mai ales pentru romanul său – Revolutionary Road (1961) –, pe care avem să-l iubesc. Şi care m-a dus cu gîndul la amărîta noastră cultură şi la superficialitatea educaţiei noastre.

O iniţiativă legislativă vrea, se pare, să ne ofere 100 de euro pentru cărţi. Lăudabil, foarte lăudabil... Dar pentru cine şi pentru ce? Ce fel de cărţi i-ar trebui poporului să se deştepte? Yates ori Yeats? Jurnalistul, care a transcris intervenţia prim-ministrului, n-a prea avut curiozitatea să vadă despre cine ar putea fi vorba. Aşa că cititorul şi norodul sînt la fel de dezinteresaţi de Yeats sau Yates. Pentru că aici se citeşte Ciprian Porumbescu şi Mihai Creangă. Sau cel puţin aşa ne dezvăluie interviurile luate unor amărîţi. Exemplele sînt extreme, dar arată încă o dată imensa prăpastie dintre diferitele categorii sociale din România şi, mai ales, imensul eşec al programului educaţional. Dar ceea ce face ca ridicolul să atingă pragul paroxismului este datul cu părerea. Românul iubeşte trăncăneala, adoră să fie în mijlocul trăncănelii, să dezbată, să spună, să arate că ştie, chiar dacă nu ştie, şi se afundă în mocirla mediocrităţii doar de dragul de a-şi arăta deşteptăciunea. Sînt convinsă că nici pe uliţele oraşelor nu se stă mai bine la nivel de lectură. „Să citim? Da’ de ce să citim, bre? Ce ai cu noi, bre?“, vor întreba indignaţi posibilii lectori vizaţi de noua iniţiativă legislativă.

Îmi imaginez însă cum va fi la anul pe vremea asta, cînd toată România se va umple de cărţi. Oare n-ar trebui ca iniţiativa legislativă să aibă şi un act adiţional care să prevadă rafturi, birouri, apă, săpun, pîine, geamuri la ferestre? La 30 de kilometri de Bucureşti veţi găsi case, mult prea multe case, în care nu există nici măcar o carte. Iar ziarele sînt adunate de prin oraş doar pentru a împacheta slănina şi brînza. Sigur aţi văzut literele mici imprimate frumos pe felia albă de brînză! Locuitorii de pe aici se înscriu în paradigma: „Bineînţeles că am citit. La şcoală, cărţile de geografie, de istorie, de matematică. Păi, mai există şi altele?“. Vor descoperi că există şi vor lua cărţile, ca tot românul care vrea totdeauna ceva ce este gratuit. Vor citi după? Are iniţiatorul legii idee de lecturile românilor? Nu prea cred. Dar cărţile vor fi bune oricum: să acopere oalele cu lapte, să ţină loc de hîrtie igienică, să aprindă focul, să sprijine dulapurile, să îngroaşe pubelele etc. Nici existenţa dulapurilor cu cărţi nu garantează lectura într-o ţară cu educaţie precară şi sărăcie lucie. Aş încuraja mai degrabă biblioteci publice locale şi municipale bine „alimentate“ şi bine organizate, în care cititorul pasionat să poată găsi orice carte îşi doreşte. Aş contribui la dezvoltarea bibliotecilor şcolare şi academice, astfel încît elevul, studentul, profesorul, cercetătorul să găsească acolo un adevărat refugiu intelectual. Şi, mai presus de toate, aş stimula sistemul educativ de bună calitate, care să reaşeze valoarea lecturii printre priorităţile unei bune educaţii. Poate aşa profesorii vor avea bani de cărţi fără să aştepte mila guvernului, iar elevii bine educaţi vor şti cînd ar trebui să tacă şi despre ce ar trebui să vorbească.

Aşa că, vedeţi dumneavoastră, de la Yeats şi pînă la Mihai Creangă e o cale atît de lungă... 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8321 jpg
Afaceristul Bogdan Peșchir rămâne în arest
Afaceristul Bogdan Peșchir, cunoscut și sub numele de Bogpr, acuzat de corupere a alegătorilor în campania electorală a lui Călin Georgescu, rămâne în arest preventiv.
67177143 3825 4ba6 bcd5 08467ee63e2c jpeg
Purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț a fost întrebat dacă îl pupă UE pe Trump în fund
Olof Gill, purtător de cuvânt al Comisiei pentru securitate economică și comerț, a fost întrebat dacă punerea pe pauză a contramăsurilor UE la tarifele lui Trump în condițiile în care SUA a păstrat tarifele de 25% pe oțel, aluminiu și mașini, înseamnă că Uniunea „îl pupă pe Trump în fund”.
Michael Jordan
Michael Jordan a pierdut o avere la cazinou, dar un coleg l-a văzut râzând. Ce a urmat face parte din legenda lui MJ
Michael Jordan are acum 62 de ani și o avere strânsă de pe urma colaborării cu Nike.
Parchetul European FOTO Shutterstock
Parchetul European din București, anchetă internațională privind o fraudă cu fonduri europene de peste 9 milioane de euro
Parchetul European din Bucureşti a înaintat, în această săptămână, Tribunalului Bucureşti un rechizitoriu împotriva a 12 inculpaţi (şase persoane fizice şi şase societăţi comerciale), în urma unei anchete privind o fraudă cu fonduri europene.
Mircea Fechet, captura video jpg
Schimbare majoră în legea urșilor: primarii vor avea libertatea să decidă cum intervin dacă animalele apar în zonele locuite
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi modificarea legislației privind intervenția în situațiile de apariție a urșilor în zonele locuite. Potrivit noilor propuneri, primarii vor putea acționa direct, fără a mai respecta pașii impuși de actuala procedură graduală.
Captură de ecran din 2025 04 10 la 15 04 52 png
Celebrul român al anilor 90 care a lăsat totul baltă și a ales să lucreze într-un domeniu neașteptat: „Erau oameni mizerabili”
Marius Cheregi (57 de ani), fostul mare jucător al lui Dinamo din anii `90, a vorbit recent despre actuala sa carieră, una care nu mai are nicio legătură cu fotbalul. El a renunțat la tot și s-a apucat de asigurări.
pexels cottonbro 3171151(1) jpg
Cum să pregătești rapid și eficient mâncarea pentru Paște
Pregătirile pentru Paște pot necesita un consum mare de energie și resurse, motiv pentru care este bine să te organizezi.
Alexandru Moghioroș, Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej, în tribuna centrală din Piața Aviatorilor la marea demonstrație a oamenilor muncii, în cinstea zilei de 1 Mai 1953 (©  „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 25 (25)/1953)
Comuniștii au aplicat cu brio strategia păcălirii Poporului
Din strategia păcălirii face parte și folosirea așa zișilor tovarăși de la drum. De la cei politici – Gheorghe Tătărescu, de exemplu, pînă la cei literari, George Călinescu, de exemplu
boeing 737 max american airlines martie 2019 foto getty images
Pretențiile absurde ale unui tată cu un bebeluș au forțat un avion să se întoarcă după patru ore de zbor spre Milano
Un zbor al companiei American Airlines a fost nevoit să facă cale întoarsă, după patru ore de călătorie, după ce un bărbat, însoțit de bebelușul său, a fost nemulțumit.