Yeats ori Yates - sau despre superficialitatea educaţiei noastre

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

Dorinţa de fi deştepţi cu orice preţ ne duce deseori cu oiştea în gard, ca Ieremia altădată. Toţi vrem diplome şi, mai ales, vrem să nu prea muncim, să nu prea citim, să nu prea învăţăm, dar nu scăpăm nici o ocazie de a vorbi despre noi, încercînd cu obstinaţie să ne punem în valoare inteligenţa şi subliniind, fără doar şi poate, superficialitatea educaţiei noastre. Deunăzi, citii o informaţie aparent neînsemnată: fostul premier, declinîndu-şi admiraţia pentru „marele poetul Yates“, ne cita un pasaj care l-ar fi ghidat în viaţa de zi cu zi. Auzisem de poetul irlandez W.B. Yeats (graţie profesoarei mele Ioana Zirra, o mare pasionată de literatură irlandeză), un laureat al premiului Nobel pentru literatură (1923) şi cu superbe poezii de dragoste (şi care n-a fost prea fericit, dat fiind eşecul său amoros). Dar în nici un caz de poetul Yates. O căutare sumară pe eternul Google mi-a relevat un Richard Yates, romancier american, cunoscut mai ales pentru romanul său – Revolutionary Road (1961) –, pe care avem să-l iubesc. Şi care m-a dus cu gîndul la amărîta noastră cultură şi la superficialitatea educaţiei noastre.

O iniţiativă legislativă vrea, se pare, să ne ofere 100 de euro pentru cărţi. Lăudabil, foarte lăudabil... Dar pentru cine şi pentru ce? Ce fel de cărţi i-ar trebui poporului să se deştepte? Yates ori Yeats? Jurnalistul, care a transcris intervenţia prim-ministrului, n-a prea avut curiozitatea să vadă despre cine ar putea fi vorba. Aşa că cititorul şi norodul sînt la fel de dezinteresaţi de Yeats sau Yates. Pentru că aici se citeşte Ciprian Porumbescu şi Mihai Creangă. Sau cel puţin aşa ne dezvăluie interviurile luate unor amărîţi. Exemplele sînt extreme, dar arată încă o dată imensa prăpastie dintre diferitele categorii sociale din România şi, mai ales, imensul eşec al programului educaţional. Dar ceea ce face ca ridicolul să atingă pragul paroxismului este datul cu părerea. Românul iubeşte trăncăneala, adoră să fie în mijlocul trăncănelii, să dezbată, să spună, să arate că ştie, chiar dacă nu ştie, şi se afundă în mocirla mediocrităţii doar de dragul de a-şi arăta deşteptăciunea. Sînt convinsă că nici pe uliţele oraşelor nu se stă mai bine la nivel de lectură. „Să citim? Da’ de ce să citim, bre? Ce ai cu noi, bre?“, vor întreba indignaţi posibilii lectori vizaţi de noua iniţiativă legislativă.

Îmi imaginez însă cum va fi la anul pe vremea asta, cînd toată România se va umple de cărţi. Oare n-ar trebui ca iniţiativa legislativă să aibă şi un act adiţional care să prevadă rafturi, birouri, apă, săpun, pîine, geamuri la ferestre? La 30 de kilometri de Bucureşti veţi găsi case, mult prea multe case, în care nu există nici măcar o carte. Iar ziarele sînt adunate de prin oraş doar pentru a împacheta slănina şi brînza. Sigur aţi văzut literele mici imprimate frumos pe felia albă de brînză! Locuitorii de pe aici se înscriu în paradigma: „Bineînţeles că am citit. La şcoală, cărţile de geografie, de istorie, de matematică. Păi, mai există şi altele?“. Vor descoperi că există şi vor lua cărţile, ca tot românul care vrea totdeauna ceva ce este gratuit. Vor citi după? Are iniţiatorul legii idee de lecturile românilor? Nu prea cred. Dar cărţile vor fi bune oricum: să acopere oalele cu lapte, să ţină loc de hîrtie igienică, să aprindă focul, să sprijine dulapurile, să îngroaşe pubelele etc. Nici existenţa dulapurilor cu cărţi nu garantează lectura într-o ţară cu educaţie precară şi sărăcie lucie. Aş încuraja mai degrabă biblioteci publice locale şi municipale bine „alimentate“ şi bine organizate, în care cititorul pasionat să poată găsi orice carte îşi doreşte. Aş contribui la dezvoltarea bibliotecilor şcolare şi academice, astfel încît elevul, studentul, profesorul, cercetătorul să găsească acolo un adevărat refugiu intelectual. Şi, mai presus de toate, aş stimula sistemul educativ de bună calitate, care să reaşeze valoarea lecturii printre priorităţile unei bune educaţii. Poate aşa profesorii vor avea bani de cărţi fără să aştepte mila guvernului, iar elevii bine educaţi vor şti cînd ar trebui să tacă şi despre ce ar trebui să vorbească.

Aşa că, vedeţi dumneavoastră, de la Yeats şi pînă la Mihai Creangă e o cale atît de lungă... 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești