Un cerc de prieteni: revoluție și exil

Publicat în Dilema Veche nr. 401 din 20-26 octombrie 2011
Despre Descîntece jpeg

Revoluţia de la 1848 a produs multe studii: unele mai bune, altele mai puţin bune, şi mult prea multe de domeniul maculaturii. Evenimentul politic a atras îndeobşte atenţia, lăsînd de-o parte multe alte aspecte de istorie socială sau istorie economică, capabile să „lumineze“ atitudine, comportamente, reacţii. De pildă, soarta revoluţionarilor paşoptişti este foarte puţin cunoscută; de cele mai multe ori „istoria“ se încheie cu „Revoluţia a eşuat etc. etc.“. Or, dacă ar fi să citim doar corespondenţa fraţilor Golescu cu mama lor Zinca, am afla că Revoluţia nu se termină decît pentru unii, iar exilul continuă să solidarizeze o generaţie în urmărirea unor idealuri. În cartea A Circle of Friends. Romanian Revolutionaries and Political Exile, 1840-1859 (Brill, Leiden, Boston, 2011), Angela Jianu reface cu tenacitate şi migală această lumea cosmopolită a anilor ’40, ce se perindă prin diferite medii în căutarea unei „libertăţi“ revoluţionare. Ea se foloseşte, în principal, de tomurile numeroase produse de corespondenţa dintre cei „plecaţi“ şi cei „rămaşi“ la Iaşi şi Bucureşti. Corespondenţa dintre Maria Rosetti şi Constantin A. Rosetti este firul roşu care structurează întreaga carte şi în jurul destinelor lor se construieşte întreaga naraţiune. Folosirea unui număr cît mai mare de documente inedite păstrate atît la Arhivele Statului din Bucureşti, cît şi la Biblioteca Naţională a României, dar şi exploatarea unui fond inedit de documente de la Arhivele Naţionale londoneze aduce un plus de informaţie asupra subiectului. 

Prima parte a cărţii, „Studenţi şi revoluţionari“, se concentrează asupra formării intelectuale a generaţiei paşoptiste. Este deja îndeobşte cunoscut rolul major jucat de figura lui Jules Michelet în definirea tinerilor boieri ajunşi la Paris şi regăsiţi cu asiduitate printre auditorii cursurilor sale de la Collège de France. Franţa s-a făcut ecoul trăirilor „revoluţionare“ ale acestei generaţii exaltate de ideile de „libertate“, „fraternitate“, „frăţie“; unii dintre ei au căutat să sensibilizeze lumea engleză cu privire la problemele Principatelor, dar, după eşecul boierului Ion Câmpineanu pe lîngă consulul Colquhoun şi lordul Palmerston, replierea este evidentă. De altminteri, pentru multe alte naţii din Europa Centrală şi de Est, doar Franţa reprezintă un model politic care ar fi putut să ofere „salvarea“. Această parte reconstruieşte cu multă dibăcie atmosfera acelei epoci: Parisul anilor ’40, cosmopolit şi sursă de inspiraţie unde mulţi alţi emigranţi îşi găsesc refugiul, sălile şi culoarele de la Collège de France unde se vorbeşte mult despre naţiune şi republică, cursurile magistrale ale lui Jules Michelet pentru care se „luptau“ 300-400 de tineri dornici să fie admişi în „auditorium“, solidarităţile şi prieteniile franco-române, dar şi solidarităţile şi prieteniile franco-polone, pentru că 1848 se reproduce mai peste tot. 

Cu partea a doua, autoarea se apleacă asupra lungii perioade de exil (1849-1855). Nu mai puţin de 150 de persoane sînt obligate să „plece“, iar „promiţătoarea republică valahă“ se prăbuşeşte lăsînd neterminate reformele atît de mult aşteptate. De acasă, Maria Rosetti, Zinca Golescu sau Ana Racoviţă se luptă şi încearcă să-şi salveze fraţii şi soţii. Scrisorile lor se îndreaptă către toţi cei care ar fi putut „să facă ceva“, pentru a uşura exilul sau pentru a anula pedeapsa. Speranţele lor se risipesc pe drumurile Europei către Paris, Londra, Nantes şi se afundă la Gallipoli şi Constantinopol. Interesant de reţinut că românii aflaţi în exil n-au fost sprijiniţi doar de cei cu putere şi la putere, ci şi de oameni simpli: de pildă, Charlemagne Hallegrain, proprietarul unei cizmării de lîngă Luvru şi vecinul lui C.A. Rosetti. Acesta îi repară deseori cizmele, pentru ca mai apoi casa sa să-i adăpostească, multă vreme, pe toţi exilaţii conspiraţionişti români de la Paris. Exilul, oricît de mult sprijin afectiv sau politic ar fi avut, este o lungă şi grea perioadă de lipsuri şi privaţiuni. Corespondenţa Zincăi Golescu punctează toate aceste eforturi susţinute (uneori nereuşite) de a trimite băieţilor ei, răspîndiţi în cele patru zări, haine, bani, ceva de mîncare. 

Partea a treia se apleacă asupra anilor 1856-1857, reîntoarcerea şi integrarea acestei generaţii în politica unionistă, pregătită de o neostoită propagandă atît în presa vremii, cît şi pe lîngă consuli, miniştri, ţari, împăraţi etc. Angela Jianu punctează acest moment al reîntoarcerii, analizînd, cu precădere, rolul jucat de unii dintre autorii politicii unioniste din exil, la finele Războiului Crimeii: C.A. Rosetti de la Paris, Alexandru Golescu Negru de la Veytaux, Edgar Quinet (căsătorit cu Hermione Asachi) şi a sa carte despre Les Roumains, Gheorghe Asachi şi Românii Principatelor Dunărene etc. Cartea, bine scrisă şi cu informaţii numeroase, va fi, fără îndoială, de folos multor generaţii de istorici.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

droguri cocaina heroina injectii pastile shutterstock 2107289702 jpg
Moarte în pahar: ce se întâmplă când amesteci alcool cu pastile. „Nici să nu te gândești să iei mașina”
Un pahar de alcool și o pastilă aparent banală pot forma un cocktail mortal. Citește ce spun medicii și de ce nu e sigur să conduci.
Secretul din cămară   puterea mirodeniilor Colaj Arhiva Adevărul DMS
Un oncolog își pune zilnic în cafea un ingredient „interzis” care luptă cu cancerul. Armele tăcute care transformă farfuria în medicament
Descoperă cum o dietă bazată pe plante, bogată în polifenoli, ierburi și condimente, devine o armă puternică în prevenția și combaterea cancerului, susținută de oncologi de top și studii științifice.
Votul în diaspora. FOTO Inquam Photos / Alex Nicodim
Adevărul despre votul din diaspora: „Nu sunt motivați de ortodoxism, familia tradițională, glasul străbunilor și al lui Ștefan cel Mare”
Antropologul Radu Umbreș este de părere că diaspora care votează AUR este motivată de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării” și nu de elemente precum ortodoxism, familia tradițională sau sentimentele naționale profunde.
Ospătar  Foto Freepik com jpg
Cele mai căutate locuri de muncă pentru elevi, vara. Salariile oferite adolescenților urcă până la 5.000 de lei
Orașele mari și stațiunile de pe litoral au cele mai numeroase oferte de muncă pentru elevii care vor să câștige bani și experiență în timpul vacanței de vară. Unii angajatori promit venituri lunare de până la 5.000 de lei tinerilor salariați.
dragos-anastasiu Foto Facebook/Dragos Anastasiu
Principala reformă necesară în România: „Să ieșim din perioada de flămânzeală în care totul e despre propriul stomac”
Dragoș Anastasiu, antreprenor și consilierul onorific al președintelui interimar al României pentru relația cu mediul de afaceri, vorbește despre reformele necesare pentru a „repara” România. Pe primul loc, spune el, este reforma mentalității.
titularizare focsani
Șansele la un post de titular în învățământ. Se caută consilieri, logopezi, profesori de sprijin. Disciplinele cu zero posturi
În județul Olt s-au înscris pentru a susține titularizarea în această vară aproape 650 de candidați, de zece ori mai mulți decât numărul posturilor titularizabile anunțate de către IȘJ. Cei mai mulți știu că vor susține concursul fără a putea ocupa un loc titularizabil, indiferent de nota obținută.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (8) jpg
Prima decizie electorală grea a viitoarei coalițiii: unul sau mai mulți candidați la Primăria Capitalei
Cu un nou scrutin la orizont, partidele care vor decide să formeze următorul guvern vor fi nevoite, printre deciziile executive pentru redresarea economiei, să ia și o decizie electorală. Alegerile pentru Primăria Capitalei riscă însă să creeze primul test pentru uniunea coaliției.
joseph harris birtill guinness jpg
La doar 2 ani, e printre cei mai deștepți din lume!
Joseph Harris-Birtill, un băiețel din Marea Britanie născut pe 23 noiembrie 2021, a devenit cel mai tânăr membru din istoria Mensa (la categoria masculină), fiind acceptat în club la doar 2 ani și 182 de zile.
 CCR a validat mandatul de președinte al lui Nicușor Dan FOTO Mediafax
Nicușor Dan depune jurământul de președinte al României, în ședință solemnă în Parlament. Ce a promis că va face după ce va prelua mandatul
Nicușor Dan, câștigătorul alegerilor prezidențiale, este învestit luni, 26 mai 2025, în funcția de președinte al României. Mandatul său a fost validat de către Curtea Constituțională a României, care s-a întrunit joi, 22 mai, în ședință solemnă, confirmând rezultatul alegerilor.