Trivialitatea temelor de cercetare în România

Publicat în Dilema Veche nr. 513 din 12-18 decembrie 2013
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

De cîţiva ani buni, m-am afundat şi înfundat în teme de cercetare fireşti şi utile pentru cunoaşterea unei societăţi – gîndeam eu şi gîndesc încă. Am ajuns aici prin lecturi destul de insistente şi de consistente de prin literaturile străine. Acolo, teme ca sexualitatea, prostituţia, amenajarea şi organizarea spaţiului public, igiena, familia sînt privite ca lucruri importante, capabile să releve teorii aplicabile societăţilor contemporane. De la Michel Foucault şi a sa Istorie a sexualităţii, şi pînă la Alain Corbin şi a sa analiză asupra Miasmelor, de la Bernard Capp şi a sa Cînd bîrfele se întîlnesc, pînă la Roger-Henri Guerrand şi minunata sa analiză despre Locurile comodităţii, de la David Nash şi a sa teorie asupra Culturii ruşinii, şi pînă la Thomas Brennen şi a sa cercetare pe Cîrciumi şi clasa muncitoare, temele au devenit analize esenţiale publicate de marile edituri ale lumii, precum Oxford, Cambridge, Gallimard sau Routledge. Pe la noi... ca pe la noi... 

Cînd am început, în 1999, să studiez cam aceleaşi teme de cercetare, am fost privită cu suspiciune şi etichetată drept „fata cu zestrea“ şi chiar „fata aia cu sodomiţii“, mai ales de către generaţia mai veche, pentru care istoria politică şi evenimenţială constituia pilonul oricărei bune cercetări.  

Suspiciunea a rămas şi m-a urmărit din partea tuturor, de altminteri. Sexualitatea nu putea, nu poate fi decît o temă de cercetare „trivială“. O cercetare despre apariţia şi evoluţia „comodităţilor“ (adică a toaletelor, private şi publice) este cît se poate de „înjositoare“. La fel de lamentabile sînt şi subiectele: prostituţia ca fenomen social, miasme şi salubritate, prezenţa maidanezului în spaţiul public, copilul şi copilăria etc. După două decenii, istoria politică le domină pe toate celelalte. Să propui o carte despre „revoluţionarul“ Tudor Vladimirescu este glorios, dar să analizezi igiena din preajma anului 1821 este mai mult decît secundar. Sau, cu indulgenţă, o temă pitorească, dar neserioasă. Să faci o traducere din Istoria Corpului (volume coordonate de Georges Vigarello şi Alain Corbin) este cît se poate de onest, dar să propui o antropologie a corpului în ţările române nu mai este atît de onest.

Dincolo de experienţa personală, legată de abordarea unor teme de o neseriozitate scandaloasă, se impune experienţa didactică. Studenţii mei de la Litere, Ştiinţe Politice sau Sociologie (în an terminal, la master) mă privesc ca pe un extraterestru al lucrurilor scandaloase. Lor le aparţine eticheta de teme de cercetare „triviale“ asupra cărora nu s-ar apleca nici dacă ar muri de foame. Or, la fiecare curs încerc să leg temele mele de istorie socială, de posibile subiecte de cercetare, din perspectivă contemporană. Dacă luăm ca exemplu subiectul prostituţiei, am observa că cercetarea s-ar putea orienta către direcţii atît de necesare pentru societatea românească contemporană: maladiile veneriene, statutul femeii, traficul de persoane, criminalitatea, abandonul, legislaţia în domeniu etc. Am putea afla, prin rezultatele cercetării, de ce încă nu avem o lege în acest domeniu şi de ce avem un număr atît de mare de bolnavi de sifilis sau de HIV, de ce femeia continuă să trăiască în paradigma patriahală. Cîte nu s-ar putea spune. Sau tema „înjositoare“ a toaletelor publice: am putea afla locul igienei în viaţa românului, gradul de civilitate al naţiei sau cui „aparţine“, la urma urmei, spaţiul public. Sau maidanezul şi locul lui în viaţa noastră. Iar aici, cartea profesorului Vintilă Mihăilescu (Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Cartier, 2013) dovedeşte nu numai necesitatea unei astfel de abordări, ci şi erudiţia cu care poate fi analizată o temă de cercetare şi scoasă din anonimatul „trivialităţii“ . 

Cum spuneam, studenţii mei nu sînt încîntaţi de astfel de teme – vulgare, degradante, ruşinoase chiar. Jumătate dintre ei se visează consilieri pe la Bruxelles, înmănuşaţi şi costumaţi, oferind consultanţă, nu ştiu încă prea bine de care, un sfert – directori de case de sondare a opiniei publice, dîndu-şi cu părerea despre orice, şi celălalt sfert nu prea vrea nimic.  

Şi apoi, pot eu să-i condamn? Cercetarea presupune mii de ore de arhive, alte mii de ore petrecute pe teren şi prin anchete, cunoaşterea unor limbi vechi, de mult apuse, inspiraţie, lecturi, răbdare, buzunare goale, desconsiderare (din cauze deja menţionate) şi multe altele. Bruxelles-ul le surîde larg, îmbiindu-i cu mirajul prosperităţii şi mai ales al unei sastiseli de lungă durată. Aşa că nu pot decît să le urez succes şi să mă compromit iremediabil cu cercetarea în curs, dedicată amenajării şi organizării spaţiului public.  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Exerciţiu tactic cu trupe şi trageri reale Patriot Spark 23 în poligonul de trageri sol-aer de la Capu Midia, judeţul Constanţa. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ce se întâmplă cu sistemul Patriot donat Ucrainei de către România. Marcel Ciolacu: „Ne vine un model nou”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, chestionat de jurnaliști, că sistemul Patriot care trebuie să îl înlocuiască pe cel donat Ucrainei a fost plătit.
mihai bendeac jpg
Mihai Bendeac și Antena 1 au îngropat securea războiului. Actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall
După două conflicte majore cu postul de televiziune, se pare că Mihai Bendeac și Antena 1 au renunțat la proces, iar acum actorul pregătește un nou proiect alături de Mona Segall.
game 1553995 1280 jpg
Fenomen similar cu mesajele extremiste de la noi se petrece în Spania: tineri care nu învață despre dictatura franchistă preiau mesaje extremiste de pe TikTok
Elevi care cântă imnul mișcărilor fasciste „Cara al sol” la ore și în excursii, discursuri revizioniste care circulă nestingherit în curțile școlilor și profesori care evită subiectele incomode – în Spania, neînțelegerea profundă a trecutului dictatorial al țării devine teren fertil pentru propagar
RMN inima jpg
Cardiologul dezvăluie leguma numărul 1 pentru sănătatea inimii. Este bogată în nutrienți, fibre și vitamine
O legumă este plină de nutrienți și furnizează fibre favorabile inimii. De asemenea, este bogată în potasiu și vitaminele C și K, susțin medicii cardiologi.
anamaria prodan jpg
click ro jpg
Cum să alegi machiajul perfect pentru tine: ghid esențial pentru un look impecabil
Machiajul este mai mult decât o simplă metodă de înfrumusețare. Alegerea produselor potrivite îți poate evidenția trăsăturile și poate contribui la încrederea în tine.
Serghei Lavrov și Kirill Dmitriev  jpg
Scandal între oamenii lui Putin la negocierile de pace din Arabia Saudită. Reacția isterică a lui Lavrov
O scenă tensionată s-a petrecut în Arabia Saudită, unde doi reprezentanți ai Rusiei s-au certat în fața delegației americane pentru un loc la masa negocierilor.
4032 jpg
Descoperirea „fără precedent” a unui tezaur din epoca fierului ar putea rescrie istoria Marii Britanii
Una dintre cele mai importante colecții de artefacte din epoca de fier descoperită vreodată în Marea Britanie a fost recent dezvăluită și ar putea schimba percepția istoricilor despre felul în care oamenii trăiau în această regiune acum 2.000 de ani, scrie The Guardian.
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
Un tată și fiu au păgubit zeci de restaurante! Autoritățile au intervenit după ce cei doi plecau fără să achite nota de plată
O situație de-a dreptul neobișnuită a ajuns în atenția autorităților! Un tată a fost arestat alături de fiul său în vârstă de numai 17 ani deoarece au păcălit zeci de restaurante, de-a lungul a trei ani.