Timp, postúri şi déjà-vu

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Spital, în Franţa jpeg

Gestionarea realistă a timpului a fost una dintre problemele mele majore dintotdeauna. Fac parte din categoria fericită – dar şi profund nefericită – de persoane lipsite de simţul timpului: pur şi simplu, refuz să cred şi să văd că trece...

Pe la 8 ani, am aflat că se moare. Copilăria mea a fost cît se poate de fericită, şi vestea lipsei  de permanenţă a acesteia a venit ca insuportabilă. M-am dus şi i-am întrebat pe părinţii mei cum e cu întreruperea asta numită moarte şi, pentru că aveam (şi am) cei mai buni părinţi din lume, mi-au spus să nu-mi fac probleme, da, se moare, la un moment dat, dar se lucrează la un elixir al vieţii veşnice. Şi pînă voi fi eu mare, va fi gata...

Atunci am crezut. În timp, mi s-au întîmplat diverse lucruri grave, care m-au făcut să mă îndoiesc de progresul real al cercetării sus-menţionate (de pildă, a murit – prematur – tatăl meu). Şi totuşi – sau poate tocmai din cauza acestor evenimente nefaste – nu am încetat să-mi duc micul meu război cu timpul: m-am încăpăţînat să cred că anumite lucruri pot fi permanente, că cele nefăcute la timpul lor pot fi reluate, şi că greşelile mai vechi pot fi îndreptate, cu iertare şi răbdare...

S-a spus, desigur, că „toate-s vechi şi nouă toate“ şi că, dacă eşti atent, cele din jur mişculează conform unor pattern-uri pe care le poţi intui: sînt altele, dar mereu aceleaşi... Cu această perspectivă asupra timpului, am putut observa cumva mai confortabil, ca un spectator – desigur, implicat, dar şi de deasupra –, evoluţia lucrurilor. Constatăm, uneori, că, în timp, performăm aproximativ aceleaşi acţiuni, rămînînd oarecum aceiaşi; doar că împrejurările în care o facem se schimbă. Şi percepţia celorlalţi, dar chiar şi a noastră, în ceea ce ne priveşte, aşijderea.

De pildă, atunci cînd îţi cresc copiii, poţi să-ţi dai seama că te vezi pe tine, aparent acelaşi, dar de fapt mai bătrîn cu zece ani, în acelaşi spaţiu, în aceeaşi situaţie (lucru valabil în special pentru oamenii conservatori, ca mine...). Stau în aceeaşi cameră, cam în acelaşi loc, şi realizez că nu mai e aceeaşi canapea, căci în locul ei s-au perindat alte două, ambele reprezentative pentru „modele“ anilor în care le-am luat – una dintr-un fel de pluş cu floricele, cumpărată de la Elvila, magazin în... top prin anii ’90; apoi o alta, mai buretoasă, mai lată şi mai scumpă, cred că adusă de pe la Mobexpert, cînd acesta a apărut; şi, în sfîrşit, actuala – de piele, de o culoare căreia cred că i se spune „ou de raţă“, martoră a unui alt trend (sub care am fost şi noi, deşi am încercat să credem că sîntem mai presus...).

În acelaşi loc, îmi amintesc cum raftul din faţă era unul bej, simplu, făcut pe comandă şi ocupat doar de cîteva jucării ale copilului meu, pe atunci de 2 ani. Jucării din cauciuc, moştenite de la mine din epoca ceauşistă, şi unele de pluş, accesbile pe vremea aceea, dar dintr-un pluş mai din topor, aspru şi care cădea din greu... Televizorul era unul bombat, şi printre puţinele delicii pe care ni le oferea pe atunci, erau serialele de seară de la PRO TV – MASH, Familia Bundy, Seinfeld etc. Copilul meu era atît de mic, încît încăpea, aşezat, pe un raft mai înalt.

Apoi, raftul din faţă a devenit din placaje colorate în mai multe nuanţe de bej, gen office, şi s-a umplut cu cărţi. Copilul nu mai încăpea pe raft, iar televizorul devenise unul hibrid, nici plat, nici bombat, şi, în orice caz, mult prea mare pentru camera în care stătea. Pe atunci, mergea pe postul de desene animate Minimax, unde ne uitam la Goldilocks şi cei trei ursuleţi, precum şi la călătoriile unui Willy/Phileas Fogg-leul în jurul lumii.

Acum, televizorul e plat de tot, noi avem fire albe şi probleme cu genunchii, iar copilul meu nu numai că nu mai încape pe nici un raft, dar aproape nici pe uşă. Conversaţiile sînt tot mai monosilabice, iar televizorul – tot mai mobilă: abia dacă ne mai uităm o jumătate de oră la ştiri sau la cîteva animale zbenguindu-se pe Viasat Nature.

„Toate-s vechi şi nouă toate“ – şi aproape în fiecare gest pe care-l fac, simt puzderia de gesturi trecute asemănătoare, dar nu chiar identice, pe care le-am făcut în postúri aşijderea: déjà-vu cu variaţiuni...

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
George Simion nu a vorbit live după câștigarea primului tur: „Astăzi am scris istorie”
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a ales să nu apară în fața presei sau susținătorilor în seara primului tur al alegerilor prezidențiale din 2025, preferând să transmită o primă reacție pe contul său de TikTok.
Atunci când îți dorești o vacanță care să aibă de toate, e un must să treci Dubaiul pe wish list-ul tău
Elena Lasconi votează în București. FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Elena Lasconi refuză să demisioneze. Întrebată pe cine preferă în turul 2 a zis, râzând, Brad Pitt
Elena Lasconi, candidata care a obținut aproximativ 4% din voturi în alegeri, a refuzat să comenteze posibilitatea unei demisii, menționând că așteaptă rezultatul final.
Nicusor Dan la vot jpg FOTO INQUAM PHOTOS/ George Călin
Nicușor Dan îndeamnă la prudență după rezultatul exit poll-urilor. „Să aşteptăm numărătoarea exactă a voturilor”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a îndemnat la prudență, după ce primele rezultate ale exit poll-urilor au fost făcute publice.
colaj george simion, crin antonescu, victor ponta, nicusor dan   foto FB jpg
Cum comentează analiștii primele rezultate ale alegerilor prezidențiale. „Românii au fost împărțiți în două mari tabere”
Conform primelor rezultate exit-poll la turul I al alegerilor prezidențiale 2025, trei case de sondare îl plasează pe George Simion, candidatul AUR, pe primul loc. Bătălia pentru locul al doilea este foarte strânsă între Crin Antonescu și Nicușor Dan.
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alegeri prezidențiale 2025. Crin Antonescu: „Atunci când toate voturile vor fi numărate vom discuta despre câștigători sau pierzători”
Crin Antonescu a făcut primele declarații după prezentarea rezultatelor exit-poll realizate de Avangarde și CURS, în care este cotat cu șanse de a intra în turul 2. A fost rezervat în declarații, îndemând la atenție în secțiile de votare.
anunt interzicere fotografiere vot sectie   foto alina mitran jpeg
Alegeri prezidențiale 2025 Dolj. Bani contra voturi într-o anumită secție, buletine fotografiate, tentativă de vot multiplu
Polițiștii din Dolj cercetează mai multe sesizări privind influențarea alegătorilor, venite din secții de pe tot cuprinsul județului. S-au aplicat sancțiuni pentru fotografierea buletinelor de vot, se cercetează promisiuni de plată în schimbul votului într-o anumită secție.
colaj george simion, crin antonescu, victor ponta, nicusor dan jpg
Alegeri prezidențiale 2025. Cine merge în turul 2
România a votat din nou pentru funcția supremă în stat, într-un context tensionat și cu o miză politică uriașă.
cristina siscanu jpg
Cristina Șișcanu, pusă la punct de un internaut, după ce s-a afișat în costum de baie: „Totuși vă lipsește bunul simț să vă afișați așa”
Cristina Șișcanu a fost aspru taxată de internauți, în timpul vacanței din Grecia. Una dintre aparițiile sale i-a indignat atât de tare și nu s-au abținut de la comentarii. Cum s-a afișat influencerița pe social media?