Temeri, temeri, temeri - recenzarea românilor pe la 1830

Publicat în Dilema Veche nr. 443 din 9-15 august 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

Mă uit cu amuzament și tristețe la toată bălăcăreala noastră politică. Carevasăzică în anul de grație 2012 nu prea știm cîți am fost, cît am mai rămas, cîți am putea fi, recenzarea devine o poveste… Pe la noi, numărarea populației a fost mai totdeauna un lucru dificil. Mă refer aici la Moldova și Valahia, căci Transilvania, intrînd în logica sistemului german, a avut altă traiectorie. Registre parohiale nu prea s-au ținut. E drept că Biserica începe cu 1700 să țină evidența divorțurilor, dar fără să fie prea mult implicată în alcătuirea de registre de născuți, morți, căsătoriți. Așa că ne ajung din urmă Regulamentele Organice (făcute sub „oblăduirea“ Rusiei) și obligativitatea neapărată și necesară de a alcătui acte de stare civilă și mai ales de recenzare a populației. Ambele operațiuni erau mai mult decît necesare statului modern, care avea nevoie de bani, de foarte mulți bani, în susținerea diverselor instituții create. Or, o evidență clară a populației ar fi însemnat taxe și impozite. Preocuparea firească a stăpînirii este deseori umbrită de lipsa de participare a populației care, fie refuză să se lase inventariată, fie sabotează orice încercare de catagrafiere prin raportarea de date false. Cînd este vorba de raportarea recoltei sau a numărului de vite, această situație este frecventă: „adevărul spre a descoperi cinevașilea ființa producturilor este peste putință, fiind obișnuit lucru a nu-și arăta nimini avutul său, precum să poate și judeca de oricine“, raportează la 17 decembrie 1834 ocîrmuitorul județului Teleorman, aflat în imposibilitatea de a trimite statistica exactă cerută de stăpînire cu privire la producția anului curent.

Dar și atunci cînd este vorba de inventarierea populației, stăpînirea se lovește de lipsa de reacție a populației. Odată la Iași și la București, Puterea Protectoare (adică Rusia, prezentă în Principate între 1828-1834) are nevoie de o evidență cît mai exactă a populației pentru a cunoaște resursele financiare ale celor două provincii, dar și a celor care într-un fel sau altul se bucură de „privilegii“. Se încearcă reglementarea statutului tuturor privilegiaților puterii: boierii, preoții, sudiții etc. Dincolo de acea condică a deceselor, născuților, căsătoriților, pe care ar fi trebuit s-o țină Biserica, și ea, Ocîrmuirea are nevoie să țină socoteala populației sale. Numai că oamenii, ca și bunurile lor se lasă foarte greu de prins în orice statistică. Porunca din 6 iulie 1832, trimisă isprăvniciei din Iași, prin care se cerea ca toți boierii de pe la ținuturi să prezinte la Vistierie situația lor, cu documente originale, are nevoie de o serie de reveniri și mai ales de amenințări. Devenită realitate abia în 1834, această inventariere trezește suspiciuni, în anii următori, și nevoia de a fi reluată și mai ales verificată.

Cam pe același drum se află și recensămîntul general al populației. Începută prin 1831, opera de recenzare și prelucrare a datelor nu era încheiată nici după șapte ani. La 1 aprilie 1838, vodă Ghica justifică amînarea deschiderii sesiunii Adunării Obștești prin dorința de a le prezenta catagrafia ce nu voia să se încheie. Aflase însă, de la Departamentul Treburilor Dinlăuntru, că „lucrările pomenitei catagrafii se apropie către sfîrșit“, doar la județul Vîlcea se mai află încă „trei orașe și tîrguri nelămurite“, dar „în grab“ se va săvîrși. Graba dura de ceva vreme și avea să mai dureze…

Cît despre acte de stare civilă… Tot cu Regulamentele Organice încep să fie eliberate tuturor cetățenilor, dar… mulți dintre locuitorii acestor pămînturi nu prea știau la ce ar folosi. Un zapis e bun, acolo e trecută moșia din spatele casei sau via din deal; o foaie de zestre atestă, fără doar și poate, averea femeii, o diată îi ajută pe clironomi să nu se mai bată ca orbeții pe nimicurile casei părintești. Dar un act de botez pare a nu avea nici cea mai mică importanță într-o societate tributară oralității, din moment ce vizibilitatea, relația cu ceilalți par esențiale în legitimarea unei identități. Vecinii, rudele, preotul sînt acolo pentru a depune mărturie asupra lui Ion, fiul lui Ion, din Cacaleți, vecin cu Marin etc. Identitatea de hîrtie, adusă și impusă de statul modern, nu are încă așa mare importanță. Hîrtia este însă utilă: unsă cu untură, acoperă fereastra pe vreme de iarnă. Pe la 1843, marele vornic Barbu Știrbei, șeful Departamentului Treburilor Dinăuntru (un fel de ministru de Interne) constată că românii refuză cu încăpățînare să primească petecul de hîrtie identitar; obligați să-l primească, fac ce știu cu el: „unii dintr-înșii le leapădă, alții le dă drept jucărie copiilor, alții lipesc ferestrele cu dînsele, iar alții, în sfîrșit, le ard“.

Situația este determinată de o serie de factori, printre care se numără dificultatea de adaptare la o practică nouă, niciodată utilizată pînă atunci. Boierii, chiar și țăranii, sau preoții sau oricare altă categorie socială nu prezintă documente decît dacă se află într-o strînsă legătură cu o nevoie personală, autentificare, un litigiu, o hotărnicie, o schimbare de domnie care presupunea reîntărirea privilegiilor; altminteri documentele, acolo unde există, se păstrează, ascunse în cufere. Apoi este vorba de inevitabila suspiciune, de frica unei impuneri fiscale, de anularea de privilegii, și forma curentă de opunere nu poate fi decît o permanentă ocolire a unei porunci, prin diferite și multiple tipuri de eschivări.

Și azi, ca și ieri ne eschivăm de la a ști cîți sîntem. Dar parcă mai contează?! 

(fragment din Timpi nenorociți de
învălmășeală la începuturile primei
modernități românești (1750-1860),
Humanitas, în curs de apariție)  

Constanța Vintilă-Ghițulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din București. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În șalvari și cu ișlic. Biserică, sexualitate și divorț în Țara Românească a secolului al XVIII-lea.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Șeful Administrației Penitenciarelor, înlocuit. Sindicaliștii exultă: „A condus ANP în stil mafiot”
Directorul Administrației Penitenciarelor a fost înlocuit din funcție. Anunțul a fost făcut public chiar de Dan Halchin, într-o postare pe Facebook.
metrorex, foto shutterstock jpg
Explozie pe șantierul Magistralei 6 de metrou, la stația Băneasa. Un muncitor, cetățean străin, a fost rănit
Astăzi, 6 aprilie 2025, o explozie s-a produs pe șantierul Magistralei 6 de metrou, la stația Băneasa. Un muncitor, în vârstă de 26 de ani, cetățean străin, a fost rănit.
Nike Logo magazin shutterstock 2143887781 jpg
Prețurile la haine și încălțăminte ar putea crește semnificativ în SUA, după noile tarife impuse de Trump
Americanii ar putea plăti mult mai mult pentru haine și încălțăminte, dacă noile tarife comerciale propuse de administrația Trump vor intra în vigoare conform planului.
frații tate jpeg
Procurorul din dosarul fraților Tate, propus pentru a fi avansat în conducerea DIICOT
Petrică Cezar Profira ar putea ajunge șef de serviciu în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) dacă Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va aproba propunerea.
manastirea antim bucuresti foto denis grigorescu jpeg
Mănăstirea din România care ascunde o poveste impresionantă. Cum a fost salvată de la demolare
Mănăstirea Antim se află la doar câteva sute de metri de Piața Constituției din Capitală și este o construcție arhitectonică spectaculoasă. Mai mult, aceasta este una dintre cele mai frumoase mănăstiri ortodoxe din România.
image jpeg
submarin nuclear britanic clasa  Vanguard jpg
Spioni subacvatici. Putin plasează senzori secreți în apele britanice pentru a urmări submarinele nucleare ale Marii Britanii
Apele britanice sunt din ce în ce mai mult monitorizate de tehnologia subacvatică a Kremlinului, iar oficialii britanici sunt în alertă maximă. Recent, au fost descoperiți senzori de spionaj ruși, despre care se crede că sunt folosiți pentru a urmări submarinele nucleare ale Marii Britanii.
smash burger, foto shutterstock jpg
Jamie Oliver te învață cum să pregătești acasă cel mai delicios smash burger. Cu această rețetă îți vei impresiona apropiații
Weekendul este momentul ideal pentru mesele alături de familie și prieteni, iar dacă vrei să-i impresionezi pe cei dragi, rețeta de smash burger a lui Jamie Oliver este o alegere excelentă.
image png
Emil Boc şi Tanczos Barna au alergat la Wizz Air Marathon, pe Cluj Arena
Primarul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, au alergat, alături de alţi 7.500 de participanţi, la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, care a avut loc, duminică, pe Cluj Arena.