Spaimele alimentare

Publicat în Dilema Veche nr. 475 din 21-27 martie 2013
Odă dulceţurilor  jpeg

De ceva vreme, panica alimentară a pus stăpînire pe România. Aproape orice a devenit contestat: laptele e plin de toxine, curcanul de antibiotice, roşia de nu ştiu ce, carnea de vită e carne de cal etc. Acum, eu nu-mi imaginez că aceste lucruri n-ar fi existat şi pînă zilele astea. Sîntem „otrăviţi“ aproape în fiecare zi, ba cu una, ba cu alta, pentru că o Poliţie Sanitară „sănătoasă“ nu prea există. Şi dacă există, ea este amestecată, ca toate celelalte instituţii, în jocurile politice de făcut bani.

Privind în timp, domnii au fost, mai întîi de toate, preocupaţi de abundenţă. „Pîne şi jimblă să fie cu îmbelşugare în politie“ sau „să fie îndestulare de carne în oraşul domniei mele“ – astfel sună pitacele care traversează, după cum bine se poate observa, mai ales lumea urbană. Or, pîinea şi carnea din belşug susţin ordinea, aduc liniştea, contribuie la nemurire. În jurul acestor două produse esenţiale se va contura o serie de măsuri luate de instituţiile domneşti, atît în ceea ce priveşte forma, cît şi în ceea ce priveşte abaterile de la această formă. De pildă, un pitac de la 1813 stabileşte ca pîinea să fie „albă, curată şi coaptă bine“ şi, mai presus de toate, să respecte greutatea. În timp ce carnea trebuie să fie „bună şi grasă“ pentru a putea fi comercializată. La 13 martie 1813, piteştenii se plîng că măcelarii vînd carnea „grasă“ (şi la preţ mic) boierilor din oraş, în timp ce ei, săracii, trebuie să se mulţumească cu carnea „proastă şi slabă“, dar şi aceasta vîndută la un preţ inechitabil de mare. Se impun, apoi, şi reguli elementare de igienă. Bineînţeles că este vorba de o igienă a începutului de secol XIX, cu sensuri mult mai restrînse decît ce cunoaştem noi astăzi. Zalhanaua, acel abator de odinioară, este mai totdeauna murdară şi prost plasată, în ciuda n-umeroaselor prevederi, reguli, obligaţii, controale şi ameninţări. Din circulare aflăm cum ar trebui să fie rînduită zalhanaua şi nu este: să fie curat, tăierea să se facă dimineaţa – cînd este încă răcoare, şi pînă se vor strînge muşteriii, ca să aibă timp măcelarii să cureţe locul –, sacrificarea animalelor să se facă în apropierea apei – pentru a se spăla şi a îndepărta sîngele – şi mai ales în afara politiei; să se arunce leşurile, resturile, oasele cît mai departe de zona locuită. Acestea sînt cîteva dintre măsurile de igienă minime şi necesare. Dar „poruncile, ca toate poruncile, erau făcute ca să fie încălcate“. Zalhanaua se ridică acolo unde n-ar trebui să se ridice, carnea nu se păstrează aşa cum ar trebui să se păstreze. La un moment dat, măcelarii merg cu îndrăzneala pînă la a tăia vitele „în mijlocul politiei, în piaţa obştească“, şi asta „împotriva hotărîrilor ce sînt date“.

Procesul de reformare şi modernizare introdus prin Regulamentele Organice stabileşte, pentru prima dată, o instituţie cu atribuţii „sanitare“, făcînd limpede legătura dintre alimentaţie şi sănătatea populaţiei. Se redactează, la 6 iulie 1830, „Regulamentul pentru îmbunătăţirea şi paza bunei orînduieli în politia Bucureştilor“. Se fixează, de exemplu, atribuţii şi îndatoriri ale tuturor comercianţilor, preţurile, cine, cum şi unde ar trebui să vîndă: „îndestularea obştească pentru pîine, carne şi lumînări este întîiul obiect către care dregătorul mai cu osebire trebuie să-şi ţintească datornica sa îngrijire şi priveghere“, sună „ţirculara Departamentului din Lăuntru“ din 27 noiembrie 1840. De remarcat că procesul se lărgeşte şi spre alte alimente: carne, peşte, verdeţuri, lapte şi brînzeturi, şi spre orice aliment perisabil.

Oamenii, însă, se adaptează mai greu regulilor. La 1848, în Focşani, brutăriile evreieşti măresc bugetul Eforiei prin amenzile date pentru „reaua calità în pîne“, iar David sin Herşcu este sancţionat „pentru că s-au dovedit că au călcat aluatul pînei cu picioarele“.

Abia la 1863, doctorul Anastasie Fătu alcătuieşte un proiect de Poliţie Sanitară, unde alimentele par simple instrumente, tehnic aranjate în dieta unui popor ce trebuie hrănit cu măsură şi calitate, cu igienă şi sub supraveghere. Pîinea, carnea, peştele, legumele, fructele, dulciurile – toate se înscriu în reglementările sanitare menite a menţine sănătatea. Măsurile propuse „în contra pericolelor ce pot resulta din întrebuinţarea alimenteloru şi a beuturiloru nesănătoase“ sînt cît se poate de generale, dar fiecare „specie“ ar trebui să beneficieze de o organizare proprie.

Şi la 1863, hrana suferă cam de aceleaşi pericole, printre care se numără: murdăria, neglijenţa şi, mai ales, avariţia oamenilor. Este sancţionată vînzarea pîinii acre şi necoapte, a orezului plin de nisip şi viermi, a cartofilor încolţiţi şi stricaţi, a confeturilor colorate cu „substanţe veninoase“, a posmagilor umezi şi mucegăiţi, a bureţilor veninoşi, a cărnii stătute şi putrede, a racilor cu miros greu, a peştilor unsuroşi, „cu gust lînced sau acrit“, a caşcavalurilor „prea moi, de un miros acriu, puturosu sau rîncedu“, a cîrnaţilor şi a jamboanelor colorate cu ierburi veninoase, intrate în stare de „descompunere“, „mucede“, a vinului acru, a miedului falsificat etc.

Vremurile au trecut, problemele au rămas...

(fragment din Zăbava fandacsiei: Despre lucrurile mărunte ale cotidianităţii la început de epocă modernă, 1750-1860, în pregătire la Editura Humanitas)

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

condimente jpg
Condimentul din România care i-a dat gata pe străini. Se comercializează pe bani grei în Occident
Acest condiment, care i-a fascinat pe străini, este nelipsit în gospodăriile din România. Multe gospodine îl folosesc într-o varietate de rețete. Nu numai că adaugă o aromă specială mâncărurilor, dar le poate schimba și culoarea.
Mihai Fifor FOTO Inquam Photos/ George Calin
Un fost ministru PSD îi cere demisia președintelui Klaus Iohannis: „Contextul s-a schimbat”
Mihai Fifor, membru PSD și fost ministru al Apărării, a susținut într-o postare pe Facebook că președintele Klaus Iohannis ar trebui să demisioneze din funcție pe 4 februarie, astfel încât calendarul constituțional după vacantarea funcției să se alinieze perfect cu cel stabilit deja de Guvern.
kkk foto anthony karen
KKK se alătură lui Trump pentru deportarea imigranților. Fluturașe xenofobe în Kentucky: „Să plece acum!”
Poliția din Kentucky investighează după ce o serie de pliante rasiste Ku Klux Klan care le spuneau imigranților „să plece acum” au fost distribuite în tot statul în ziua inaugurarii.
lukoil scris in ruseste jpg
Bulgaria, îndemnată să cumpere rafinăria Lukoil, pentru a preveni monopolul rusesc
Experții în energie și economiștii au îndemnat guvernul bulgar să ia în considerare achiziționarea rafinăriei Lukoil din Burgas, ca urmare a preocupărilor tot mai mari privind viitorul proprietar al instalației.
image png
Directorul JP Morgan, cea mai mare bancă de investiții din lume, avertizează că bursa americană este umflată
Jamie Dimon, directorul executiv al JP Morgan Chase, cea mai mare bancă de investiții de pe Wall Street, declară că bursa americană este „oarecum umflată”.
FOTO @FantomasRitorna / X
Studenții italieni au „spânzurat” un manechin cu chipul lui Elon Musk în celebra piață în care a fost executat Mussolini
Un grup de studenți italieni de stânga au spânzurat un manechin cu chipul lui Elon Musk în Piazzale Loreto din Milano, acuzându-l de gesturi fasciste la ceremonia de învestitură a lui Trump.
gunoi, freepik jpg
Ce comoară a găsit un tânăr la coșul de gunoi? Nu i-a venit să creadă cât valorează
Un tânăr din Grecia a avut parte de o surpriză de proporții, atunci când a încercat să ducă gunoiul. Chiar sâmbăta trecută, în orașul Salonic, din nordul Greciei, bărbatul a găsit lângă coșurile de gunoi o statuie ce s-a dovedit că ar avea o vechime de aproximativ 2.000 de ani!
SBU psihiatru sef corupt webp
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainei a strâns peste un milion de dolari de la începerea invaziei ruse. A fost reținut pentru corupție
Psihiatrul-șef al armatei Ucrainene a fost reținut după ce a fost acuzat de corupție și că ar fi câștigat peste 1 milion de dolari de când a început invazia rusă, în 2022.
Declarații de presă susținute de președintele Senatului, Ilie Bolojan, în paralel cu un protest spontan al funcționarilor publici angajați în Senatul României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bolojan: Cererea de suspendare a preşedintelui Iohannis, o „acţiune irațională de imagine”. Acuzațiile POT la adresa șefului PNL
Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a afirmat, miercuri, că solicitarea de suspendare a președintelui Klaus Iohannis este o acţiune de imagine, „iraţională”, fără un impact concret. Liberalul a atras atenția că semnăturile nu au fost depuse la ambele camere, așa cum prevede regulamentul.