Satele din inima oraşului

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

S-a crezut foarte mult timp că Ţările Române n-au prea avut oraşe, că Bucureşti şi Iaşi, de pildă, nu erau decît nişte sate mai mari. Dînd foarte mult credit relatărilor de călătorie şi observaţiilor acestora, cercetătorii şi-au construit ipotezele folosind ceea ce se considera a fi îndeobşte rural şi nicidecum specific pentru o urbanitate aşa cum o vedeau colegii lor din Europa. Cartea tocmai publicată de Simion Câlţia vine să demonstreze cît de „urbane“ sînt oraşele ţărilor române (Aşezări urbane sau rurale? Oraşele din Ţările Române de la sfîrşitul secolului al 17-lea la începutul secolului al 19-lea, Editura Universităţii din Bucureşti, 2011).

Se pare că oraşul n-a putut fi mai niciodată prins într-o definiţie. Ce este cu adevărat o localitate urbană? Ce o defineşte ca atare? Cercetătorului de astăzi, crede autorul, îi este foarte greu să prindă într-o definiţie o întreagă lume cu regulile ei scrise şi nescrise, cu moravuri şi comportamente, cu modalităţi de identificare diferite de cele de astăzi. Bineînţeles că o serie de criterii s-au „fabricat“, astfel încît comunitatea ca atare să poată fi studiată; numai că din diferite raţiuni metodologice multe dintre acestea nu pot fi aplicate oraşelor româneşti. Dacă ar fi să ne raportăm numai la ceea ce diecii de cancelarie reţin în documentele lor ar fi o problemă în identificarea unei comunităţi urbane; mult prea lenţi în „a înregistra modificările de statut ale localităţilor, păstrînd în uz termenii desemnînd vechiul statut, mult după ce ei nu mai sînt de actualitate“. Şi ni se oferă ca exemplu Tîrgul de Floci, celebru datorită numelui, reţinut ca atare, adică de localitate urbană, chiar şi atunci cînd el, decăzînd, nu mai era decît o mică comunitate rurală, dar niciodată înregistrat ca sat. Definind, aşadar, oraşul doar pe criterii economice, şi identificînd practicarea agriculturii, printre case şi mahalale, ca semn de ruralitate, cercetătorul nu poate fi decît în impas. Simion Câlţia arată într-un capitol foarte amplu (Capitolul III. „Agricultura şi oraşul“) că „agricultura este o prezenţă inevitabilă în oraşele preindustriale“, că „orăşenii“ şi „agricultorii“ nu se află într-o „opoziţie ireductibilă“. Pentru a explica modelul românesc, cercetătorul trebuie să privească la oraşele mici, şi nu la cele mari, deseori „atipice şi care riscă să deformeze realitatea“. Folosind metoda comparativă, autorul oferă o serie de alte oraşe ale aceleiaşi epoci, care se supun, de fapt, aceleiaşi necesităţi: „aprovizionarea cu alimente a oraşelor“. Nevoia de a-şi hrăni populaţia determină, dezvoltarea acestei agriculturi printre case şi în grădini, pentru că oraşul nu este încă în stare să dezvolte o reţea de aprovizionare externă şi eficientă.

Dimensiunea demografică a oraşelor este un alt criteriu după care istoricii de pînă acum au scos din tiparele urbanităţii oraşele româneşti (Capitolul II). După autor însă, măsurătorile au fost întrucîtva eronate sau, cel puţin, au fost interpretate într-o cheie greşită. Oraşele româneşti, slab populate, se înscriu într-un moment specific epocii. Astfel de oraşe se regăsesc în Irlanda, Polonia, Rusia sau în oraşele nordice, o regulă, de fapt, a ţărilor cu o densitate redusă. Structura socială şi tipul de activitate economică pot determina şi constitui criterii de urbanitate. Multe dintre activităţile „oraşelor“ româneşti se dovedesc a fi specifice lumii urbane: meşteşugarii şi negustorii, cu dughenele şi prăvăliile lor, breslele, brutarii, băcanii, măcelarii, precupeţii, simigiii, brăgarii produc, unii hrana, alţii hainele celor are nu mai au timp şi nici instrumentele necesare unor astfel de activităţi. Această producţie este destinată consumului local, ea rămîne în oraş, aşa cum se întîmplă şi în alte oraşe cu aceleaşi dimensiuni ca cele de pe la noi. Nu este o producţie destinată exportului, ci una finită – cum spune autorul – oraşele produc haine, dar nu şi pînza.

O analiză aparte este dedicată mahalalei considerată ca important indicator al urbanităţii. Înainte de secolul al XIX-lea, ea se structurează în jurul unei biserici parohiale, de aici şi suprapunerea sa peste un alt termen folosit în epocă: enoria. Dincolo de definirea sa spaţială, mahalaua ocupă un loc esenţial în viaţa mahalagiilor prin rezolvarea unei serii de probleme sociale, specifice oricărei comunităţi: procese, hotărnicii, furnizarea de martori, medierea conflictelor etc. De aceea, ea este identificată drept „depozitarul memoriei colective“ şi al „acelor cunoştinţe indispensabile pentru funcţionarea comunităţii pe termen lung într-o lume orală“. Şi mai trebui spus că în această perioadă mahalaua este „zona rezidenţială a oraşului“, marcată astfel pentru a fi deosebită de către „zona comercială“ cu dughene şi prăvălii, adică la „uliţă“. Abia după 1830, cînd are lor împărţirea administrativă a oraşului „mahalaua“ va fi exilată, încet, încet, la periferie.

Recomand cu căldură această analiză care elucidează multe dintre problemele istoriei urbane şi desfiinţează o serie de mituri, inclusiv acela al pavării uliţelor cu lemn. Citiţi aşadar o carte scrisă cu acribie şi utilă pentru orice pasionat de istoria Bucureştilor de altădată, şi nu numai… 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Eugen Sechila, Calin Georgescu si Elena Puiu Sechila, foto Facebook jpg
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, săltat de pe stradă de polițiști. A fost dus la audieri
Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri la Parchetul General.
extrageri loto
Noi trageri loto, joi, 12 decembrie. La Noroc sunt în joc peste 2,3 milioane de euro, iar la Joker peste un milion de euro
Joi, 12 decembrie 2924, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc. S-a suplimentat fondul de câștiguri al categoriei I la Loto 6/49 cu 100.000 de lei.
tiramisu dubai jpg
Te-ai săturat de rețeta clasică de tiramisu? Iată cum poți obține un desert de vis pentru musafirii de Crăciun
Dacă vrei să-ți impresionezi musafirii de Crăciun cu un desert rafinat, însă ai obosit de tradiționalul tiramisu, avem soluția perfectă pentru tine.
Iata top 6 lucruri de care ai nevoie intr un birou! jpg
Iată top 6 lucruri de care ai nevoie într-un birou!
Un birou bine organizat nu este doar un loc de lucru, ci un spațiu care îți inspiră productivitatea, confortul și creativitatea.
raceala jpg
Alimentele care ajută la întărirea sistemului imunitar în timpul sezonului de rece: „Pot susține sănătatea inimii și scăderea inflamației în organism”
Odată cu începerea sezonului de răceală și gripă, este recomandat să vă mențineți sistemul imunitar puternic. Nu există o pastilă magică, dar există anumite alimente bogate în nutrienți care vă pot ajuta, susțin specialiștii.
titlu Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produse de îngrijire corecte jpg
Sfaturi utile pentru întreținerea unui păr sănătos și strălucitor folosind produsele de îngrijire potrivite
Ai visat mereu la acel păr strălucitor și sănătos pe care îl vezi în reclame? Cheia pentru a obține un păr de invidiat nu constă doar în vizitele regulate la salon, ci și în alegerea produselor de îngrijire potrivite.
Mark Rutte vizita Kiev Foto NATO jpg
Șeful NATO avertizează că este timpul „să trecem la o mentalitate de război”: „Nu suntem pregătiţi pentru ceea ce ne aşteaptă în 4-5 ani”
Mark Rutte, secretarul general al NATO, a avertizat, joi, că alianţa nu este pregătită pentru ameninţările cu care se va confrunta din partea Rusiei în următorii ani și că este timpul să treacă la o mentalitate de război.
Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.