Să comasăm şi să dăm foc...

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Cum nu prea mai avem bani de cultură, aşa cum nu prea mai sînt bani de cercetare, şi nici pentru educaţie – valori importante pentru orice ţară, dar nu şi pentru ţara mea –, propun stimaţilor guvernanţi să începem cu bibliotecile, că oricum nu folosesc la nimic. De altminteri, domnul prim-ministru a şi început, cu Biblioteca Pedagogică. Aşa că, iată, îi ofer cîteva sugestii: mai întîi, să comasăm bibliotecile arhivelor cu Biblioteca Academiei, apoi cu cele municipale şi cu cea naţională. Să se ridice una mare, mare de tot, aşa, cît Catedrala Mîntuirii Neamului. Şi, ca să nu crape Preafericitul de necaz – Doamne, iartă-mă –, după comasare să-i dea dl prim-ministru foc şi... gata, am scăpat de risipă.

Oricum, starea lor de funcţionare este la limita mizeriei, cu program redus şi servicii minimale. De luni bune, pendulez între bibliotecile arhivelor şi Biblioteca Academiei Române, între Bucureşti, Rîmnicu Vîlcea, Ploieşti, Braşov, Iaşi. Or, situaţia întîlnită este mai mult decît ilară şi jalnică. Proprietară a unui patrimoniu inestimabil, instituţia Arhivelor Statului, pusă sub controlul Ministerului de Interne, are cele mai proaste biblioteci. Încropite repede, după 1989, bibliotecile stau înghesuite în cîteva odăi meschin de mici. Într-o cameră prost iluminată şi insuficient aerisită, se îngrămădesc cercetători şi simpli cititori sau revendicatori de diferite acte. Ca să nu vă duc prin provincie, vă ofer ca exemplu chiar Biblioteca Arhivelor Centrale. O zi de lucru arată cam aşa: de pe la prima oră a dimineţii, sala de lectură, de vreo 20 de locuri, începe să fie luată cu asalt, mai întîi de tagma celor fără nici un scop ştiinţific, care sînt doar căutători de ceva, nici ei nu ştiu prea bine de ce. Au între 60 şi 102 ani. Au treabă, n-au treabă – sînt la Arhive; au treabă, n-au treabă – frunzăresc orice; au treabă, n-au treabă – le sună telefonul mai ceva ca la 112; au treabă, n-au treabă – vorbesc la telefon. Dacă ai curajul să le atragi atenţia, îţi răspund cu: „Duduiţă dragă, da’ ce te superi mata acu’ că vorbesc eu la telefon? Să ştii mata că pă mine nu mă deranjează să-i aud pe alţii vorbind. Mai trece vremea.“ Şi uite-aşa, mai trece ceva vreme şi încep să apară cercetătorii, blindaţi de aparate foto, laptopuri, scannere, dosare, caiete, pixuri, creioane, telefoane. Îi vezi cum se opresc în uşă, încărcaţi ca pentru o expediţie de durată, miraţi că nu-şi găsesc ei un scaun, darmite coşcogeamitea aparatură adiacentă. Pentru o clipă, totul se opreşte... Şi, deodată: o foială fojgăitoare se pune în mişcare pentru a face loc domnului cercetător. Pe la amiază, sala de lectură este deja mai mult decît plină, mai ceva ca maxitaxi-urile de altădată. Mirosurile se dezlănţuie şi se preling prin nările tuturor. Cînd miasmele devin insuportabile, cineva se încumetă să deschidă geamul… cîteva minute, atît durează, că unul dintre căutătorii de comori uitate protestează că-l trage curentul şi-l sigilează pînă la sfîrşitul zilei. După acest moment, atmosfera începe să se ofilească, la propriu şi la figurat: căldura te copleşeşte, mirosurile te îndeamnă să fugi în Cişmigiu, telefoanele zbîrnie, fîşîiala este deja parte a peisajului… Te ridici şi pleci spăsit... s-a risipit orice chef de cercetare... Umblaţi prin bibliotecile arhivelor şi asta veţi găsi. (Am ajuns, din întîmplările sorţii, în iulie 2010, în Arhivele de la Graz... Altă poveste!)

Şi, cum Ministerul de Interne a decapitat mai întîi de toate arhiviştii şi custozii, în criza noastră fără criză, documentele solicitate ajung cînd ajung şi cum ajung. Am întîlnit însă, mai ales la Vîlcea şi Iaşi, arhivişti pasionaţi de profesia lor, buni cunoscători ai arhivelor, cititori de documente vechi, unii dintre ei dornici să le scoată la lumină. Dar, cum Ministerul de Interne – şi implicit statul român – nu au nici cel mai mic interes în această direcţie, îi deprofesionalizează, suprasolicitîndu-i şi aruncîndu-i în birocraţia administrativă. Unii dintre ei publică cu acribie şi dedicaţie arhivele timpului trecut. Eu le sînt îndatorată şi le mulţumesc. Altădată, din rîndul acestor arhivişti şi mînuitori de documente se recrutau marii istorici. Menţionez doar dărnicia şi perseverenţa dovedite de Gheorghe Asachi în organizarea Arhivei Moldave. Şi, cum ne bîntuie comparatismul cu Europa, amintesc de marele istoric Michel Pastoureau, arhivist multă vreme. E drept, la Paris, nu la Vîlcea sau la Iaşi, cum ar ţine să remarce eternul nostru complex de inferioritate.

Aşa că, dragi tovarăşi guvernanţi, daţi foc la prăvălie, cum zicea odinioară Mihai Eminescu. Agonia este din ce în ce mai jalnică...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Comandant rus, „ciuruit” de către propriii săi militari. Unsprezece gloanțe au tras în el
Comandantul unei unități ruse care luptă în Ucraina a fost „ciuruit” de către propriii săi oameni, potrivit unei convorbiri telefonice interceptate de serviciile de informații militare ucrainene (HUR).
image
Premierul britanic, consternat de violențele din Leeds, unde protagoniștii au fost români: „Scenele au fost șocante și rușinoase”
După haosul de joi seara, 18 iulie, din Leeds, Anglia, mai mulți oameni au ajuns în arestul poliției. Noul premier al Marii Britanii, Sir Keir Starmer, a descris scenele violente ca fiind „șocante și rușinoase”, conform Sky News.
image
Umilirea elevilor din Fanfara Jegălia, studiu de caz. Cum camuflează pedepsele profesorii obsedați de control VIDEO
Incidentul care a avut loc în Slatina, unde mai mulți elevi au fost obligați să stea în genunchi pe asfaltul încins, a fost descris de unii drept o glumă, în timp de psihologii spun că acolo a fost un exces de putere din partea profesorului care a vrut să arate că deține controlul.

HIstoria.ro

image
Vechi magazine și reclame bucureștene
Vă invităm să descoperiți o parte din istoria Capitalei, reflectată în vitrinele magazinelor și în mesajele reclamelor de odinioară.
image
„România va fi ce va voi să facă Stalin cu ea”
Constantin Argetoianu avea să ajungă la o concluzie pe care istoria, din păcate, a validat-o.
image
Lucruri știute și neștiute despre Mănăstirea Arbore și ctitorul ei
Pe ruta mănăstirilor din Moldova, din cel mai recent proiect de turism cultural – „România Atractivă” –, cunoaștem profund patrimoniul românesc, construit, meșteșugit sau povestit. Străini și români deopotrivă, suntem chemați de sunetul de toacă și ne plecăm capetele la auzul cântărilor din zori. Ne