Să comasăm şi să dăm foc...

Publicat în Dilema Veche nr. 524 din 27 februarie - 5 martie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Cum nu prea mai avem bani de cultură, aşa cum nu prea mai sînt bani de cercetare, şi nici pentru educaţie – valori importante pentru orice ţară, dar nu şi pentru ţara mea –, propun stimaţilor guvernanţi să începem cu bibliotecile, că oricum nu folosesc la nimic. De altminteri, domnul prim-ministru a şi început, cu Biblioteca Pedagogică. Aşa că, iată, îi ofer cîteva sugestii: mai întîi, să comasăm bibliotecile arhivelor cu Biblioteca Academiei, apoi cu cele municipale şi cu cea naţională. Să se ridice una mare, mare de tot, aşa, cît Catedrala Mîntuirii Neamului. Şi, ca să nu crape Preafericitul de necaz – Doamne, iartă-mă –, după comasare să-i dea dl prim-ministru foc şi... gata, am scăpat de risipă.

Oricum, starea lor de funcţionare este la limita mizeriei, cu program redus şi servicii minimale. De luni bune, pendulez între bibliotecile arhivelor şi Biblioteca Academiei Române, între Bucureşti, Rîmnicu Vîlcea, Ploieşti, Braşov, Iaşi. Or, situaţia întîlnită este mai mult decît ilară şi jalnică. Proprietară a unui patrimoniu inestimabil, instituţia Arhivelor Statului, pusă sub controlul Ministerului de Interne, are cele mai proaste biblioteci. Încropite repede, după 1989, bibliotecile stau înghesuite în cîteva odăi meschin de mici. Într-o cameră prost iluminată şi insuficient aerisită, se îngrămădesc cercetători şi simpli cititori sau revendicatori de diferite acte. Ca să nu vă duc prin provincie, vă ofer ca exemplu chiar Biblioteca Arhivelor Centrale. O zi de lucru arată cam aşa: de pe la prima oră a dimineţii, sala de lectură, de vreo 20 de locuri, începe să fie luată cu asalt, mai întîi de tagma celor fără nici un scop ştiinţific, care sînt doar căutători de ceva, nici ei nu ştiu prea bine de ce. Au între 60 şi 102 ani. Au treabă, n-au treabă – sînt la Arhive; au treabă, n-au treabă – frunzăresc orice; au treabă, n-au treabă – le sună telefonul mai ceva ca la 112; au treabă, n-au treabă – vorbesc la telefon. Dacă ai curajul să le atragi atenţia, îţi răspund cu: „Duduiţă dragă, da’ ce te superi mata acu’ că vorbesc eu la telefon? Să ştii mata că pă mine nu mă deranjează să-i aud pe alţii vorbind. Mai trece vremea.“ Şi uite-aşa, mai trece ceva vreme şi încep să apară cercetătorii, blindaţi de aparate foto, laptopuri, scannere, dosare, caiete, pixuri, creioane, telefoane. Îi vezi cum se opresc în uşă, încărcaţi ca pentru o expediţie de durată, miraţi că nu-şi găsesc ei un scaun, darmite coşcogeamitea aparatură adiacentă. Pentru o clipă, totul se opreşte... Şi, deodată: o foială fojgăitoare se pune în mişcare pentru a face loc domnului cercetător. Pe la amiază, sala de lectură este deja mai mult decît plină, mai ceva ca maxitaxi-urile de altădată. Mirosurile se dezlănţuie şi se preling prin nările tuturor. Cînd miasmele devin insuportabile, cineva se încumetă să deschidă geamul… cîteva minute, atît durează, că unul dintre căutătorii de comori uitate protestează că-l trage curentul şi-l sigilează pînă la sfîrşitul zilei. După acest moment, atmosfera începe să se ofilească, la propriu şi la figurat: căldura te copleşeşte, mirosurile te îndeamnă să fugi în Cişmigiu, telefoanele zbîrnie, fîşîiala este deja parte a peisajului… Te ridici şi pleci spăsit... s-a risipit orice chef de cercetare... Umblaţi prin bibliotecile arhivelor şi asta veţi găsi. (Am ajuns, din întîmplările sorţii, în iulie 2010, în Arhivele de la Graz... Altă poveste!)

Şi, cum Ministerul de Interne a decapitat mai întîi de toate arhiviştii şi custozii, în criza noastră fără criză, documentele solicitate ajung cînd ajung şi cum ajung. Am întîlnit însă, mai ales la Vîlcea şi Iaşi, arhivişti pasionaţi de profesia lor, buni cunoscători ai arhivelor, cititori de documente vechi, unii dintre ei dornici să le scoată la lumină. Dar, cum Ministerul de Interne – şi implicit statul român – nu au nici cel mai mic interes în această direcţie, îi deprofesionalizează, suprasolicitîndu-i şi aruncîndu-i în birocraţia administrativă. Unii dintre ei publică cu acribie şi dedicaţie arhivele timpului trecut. Eu le sînt îndatorată şi le mulţumesc. Altădată, din rîndul acestor arhivişti şi mînuitori de documente se recrutau marii istorici. Menţionez doar dărnicia şi perseverenţa dovedite de Gheorghe Asachi în organizarea Arhivei Moldave. Şi, cum ne bîntuie comparatismul cu Europa, amintesc de marele istoric Michel Pastoureau, arhivist multă vreme. E drept, la Paris, nu la Vîlcea sau la Iaşi, cum ar ţine să remarce eternul nostru complex de inferioritate.

Aşa că, dragi tovarăşi guvernanţi, daţi foc la prăvălie, cum zicea odinioară Mihai Eminescu. Agonia este din ce în ce mai jalnică...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

petrol titei foto afp
Un bărbat a fost reținut pentru complicitate la furtul a 10 tone de țiței
Un tânăr de 25 de ani, din Baia de Fier, suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la furt calificat, a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţiştii din cadrul Secţiei 8 Poliţie Rurală Stoina.
filme de craciun
Filmele de iarnă pe care nu trebuie să le ratezi! Sunt în top pe Netflix
Vizionarea filmelor dedicate sărbătorilor de iarnă au un efect bun asupra ta. Specialiștii dezvăluie că filmele de Crăciun eliberează hormoni care ajută la scăderea stresului și a anxietății.
Amuleta îl reprezintă pe regele Solomon călare învingându-l pe diavol (© Karabük Üniversitesi)
O amuletă unică, veche de 1.500 de ani, descoperită de arheolog
Arheologii turci au descoperit o amuletă veche de 1.500 de ani, care îl reprezintă pe regele Solomon călare învingându-l pe diavol.
shutterstock 1983331838 jpg
Horoscop bilunar 22 noiembrie – 5 decembrie. Ce au de spus astrele pentru fiecare zodie în parte?
În perioada 22 noiembrie – 5 decembrie, astrele influențează relațiile, cariera și sănătatea fiecărei zodii. Descoperă previziunile astrologice oferite de astrologul Click! Lorina și află cum să navighezi provocările și oportunitățile acestei perioade!
diabet jpg
Fructul dulce pe care diabeticii îl pot mânca. Le reglează glicemia
Persoanele cu diabet își pot satisface pofta de dulce fără a compromite sănătatea, mulțumită unui fruct mic, delicios și plin de beneficii: murele.
liviu dragnea 8 JPG
Liviu Dragnea, anunț surpriză. Pe cine va vota duminică, în turul I. „Toate sforile sunt trase”
Fostul președinte PSD, Liviu Dragnea, a anunțat printr-o postare pe rețeaua socială Facebook care este opțiunea sa electorală pentru turul I al alegerilor prezidențiale, care se va desfășura duminică, 24 noiembrie. El l-a atacat pe Marcel Ciolacu
bernadette szocs facebook jpg
Bernadette Szocs, fantastică în „marea” de stele asiatice. Și-a asigurat medalia de bronz la Turneul Campioanelor
Românca a prins WTT Finals la tenis de masă în ultima clipă, dar face furori în Japonia.
Regele Charles incoronare FOTO Profimedia jpg
„O risipă obscenă”. Britanicii, furioși după ce au aflat cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea
Încoronarea regelui Charles i-a costat contribuabilii britanici cel puțin 72 de milioane de lire sterline, potrivit datelor oficiale.
Platforma petroliera marina - gaze FOTO Shutterstock
Burduja: Neptun Deep nu este afectat de litigiul invocat de un Greenpeace
Ministrul Energiei a declarat că Neptun Deep nu este afectat de procesul câștigat de Greenpeace în instanță, care obligă două instituții să publice informațiile de ecotoxicitate ale proiectului.