Prin satele deocheate ale Valahiei de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 596 din 16-22 iulie 2015
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Colindînd zilele acestea prin satele Valahiei, am regăsit sate şi nume familiare pentru mine ca istoric al timpului trecut. Multe însă le ghicesc doar în spatele unor denumiri cosmetizate de pudibonderia secolului al XX-lea şi de moralitatea epocii comuniste. O anumită trăsătură, la început particulară, ajunge să devină dominantă şi să denumească o întreagă comunitate. De pildă, dacă treci prin Urîţi, un sat din judeţul Dolj, te gîndeşti că poate comunitatea a fost fondată la începuturile ei numai de oameni urîţi. Doar că, un pic mai sus, dai de Frumuşei din judeţul Gorj, care ar fi fost, după toate probabilităţile, refugiu pentru cei frumoşi. Aceleaşi gînduri te-ar putea însoţi şi cînd treci prin satul Bogaţi din judeţul Muşcel, probabil populat cu oameni ceva mai înstăriţi decît locuitorii de pe ocina Săracul, de lîngă oraşul Piteşti. 

De altminteri, sărăcia şi mizeria se regăsesc deseori în denumirea comunităţilor din trecut. Aproape fiecare judeţ are sate care se ascund sub Vaideel (Vîlcea), Vaideei (Prahova şi Olt), Flămînzi (Argeş), Flămînzeşti (Argeş), Obediţi (Ialomiţa şi Rîmnicu Sărat), Jigărita (Ilfov), Pîrliţi (Buzău) etc. Dar cel mai sărac dintre toate pare să fi fost Păduchioşi din judeţul Ilfov. Exista chiar şi un sat Păduchioasa, tot în acelaşi judeţ. Alte sate şi-au pierdut denumirea iniţială prin preluarea unor momente care au marcat comunitatea foarte puternic: Arşi, din judeţul Gorj, trebuie să fi trecut printr-un incendiu devastator, aşa cum Blestematele şi Blestemaţi, din judeţul Buzău, trebuie să fi cunoscut ceva poveşti cutremurătoare, de satele s-au identificat cu blestemul cuiva. Locuitorii satului Opăriţi (Argeş) trebuie să fi avut o istorie nu prea frumoasă. Din aceeaşi categorie face parte şi satul Beţivi din Săcuiani (astăzi Prahova). Am găsit apoi satele Bărbăteşti (Vîlcea şi Dîmboviţa), dar şi satul Muereasca (Vîlcea) şi rîul Muerii (Olt). 

Călătorul rămîne surprins de nenumăratele nume de sate care fac referire fie la sexualitate, fie la diferitele manifestări „fireşti“ ale necesităţilor firii. Cel mai cunoscut este satul Futeşti din Ialomiţa, devenit astăzi Feteşti, care ascundea şi o Biserică a Curvelor. Dar în judeţul Ilfov exista un Lindiceşti, în judeţul Ialomiţa se afla Pulaţi, în Săcuiani se regăsea Pizdeleşti, în Ilfov se găsea satul Cureşti, şi Coiani în Gorj. Necesităţile firii, ca să rămînem în registrul pudibonderiei, se întind în toată Valahia cu Căcaţi, sat din judeţul Ilfov, şi o formă de Cacaleţi (în Ilfov, Vlaşca sau Romanaţi), Băligoşi în judeţul Buzău, Băşineşti în judeţul Saac (cu forma Băsăşti, în Olt), Pîrţiiani în Ialomiţa şi Fîsîiţi în Buzău. Mai întîlneşti, apoi, o serie de sate care se înscriu cam în acelaşi registru: Frecaţi (Buzău), Găunoşi (Ilfov), Găureni (Dolj), Beliţi (Muşcel) sau Belitori (Teleorman) etc. Oraşul de Floci este cunoscut deja şi face trimitere, după cum ştiţi, la lîna care se negustorea prin acest tîrg. Ea se regăseşte şi în denumirea unor sate ca Flocoşi, Floceasca, Flocoşani. 

Satul Curdecîine din judeţul Ialomiţa mă duce cu gîndul la alte porecle care devin nume prin intensa lor utilizare, cum ar fi Capdefier sau Capdebou. Răsfoind documentele, îmi vin în minte cele mai stranii nume. Astfel, la jumătatea secolului al XVII-lea, Belea trăia în satul Rasa, Caldaşin locuia în Negoieşti, Dumitru Bulăroiu avea un ginere, pe Ianachi, în Macsineni, Anton Caţidiavol era vătaf, Lupul Căcărează îşi vindea moşia din satul Procica, Chibzuitul avea o funie de moşie la Jigălia, Cimbru nu era decît un ţigan amărît, slugă prin curţile boierului Udea Doicescu, Cocină îşi vindea moşia de la Slămireşti, Ivan Cortofleş din Piteşti era negustor înstărit, Sora Curoaia avea ceva moşie pe la Orcăneşti, Iubitul se chinuia să nu sărăcească prea tare, în timp ce Drăgaica îşi vindea ultimul petec de pămînt din Bucureşti. I-am întîlnit şi pe Frigecîine, pe Găinaţ, care a săpat un puţ la Cereşani să-i fie de suflet, pe Găinăalbă din Drăghineşti şi pe Găoază din Oneşti, pe Ghiocel din Osica şi pe Gulie din Grădişte, pe Dumitru Inimărea din Gherghiţa şi pe Radu Luminatu din Urlaţi, pe Stan Lulea din Copăceni şi pe Radul Mîrşavul din Turburea, pe Badea Mozavirul din Flocoşani şi pe Stanciul Mucea din Bălţaţi, pe Muşat Mucverde din Bueşti şi pe Costandin Pîrţache din Mărăcineni etc. Puţcavel, Sămurastră, Pişpăială, Mălai sau Tărîţel au poveştile lor pe care nu cred că le vom şti vreodată.

Satele Munteniei nu mai sînt aceleaşi cu satele Valahiei din trecut. Sînt convinsă însă că, de voi avea timp şi răbdare să le colind, voi descoperi lucruri la fel de interesante ca acelea din trecut.  

Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860),

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

pisica istock jpg
Motivul pentru cae pisica ta miaună când îi vorbești. Ce mesaje încearcă să transmită
Undeva în jur de jumătate dintre români au acasă animale de companie, iar atunci când vine vorba despre pisici, nu durează deloc foarte mult timp să observăm că felinele noastre au un comportament destul de specific și, în unele cazuri, chiar neobișnuit.
chirie mare britania jpg
Cum se înregistrează la ANAF contractul de închiriere în 2025? Ce obligații mai are proprietarul
Procedura de înregistrare a contractelor de închiriere la ANAF a fost simplificată în 2025, astfel încât procesul de depunere a documentelor devine mai accesibil, contribuind la reducerea birocrației.
soldati militari rusi shutterstock 651796603 jpg
Armata rusă susține că a cucerit localitatea Novomîkolaivka din regiunea Sumî. Kremlinul vrea o „zonă-tampon” la granița cu Ucraina
Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, 18 iunie, că trupele ruse au preluat controlul asupra localității Novomîkolaivka, aflată la aproximativ patru kilometri de granița cu Rusia, în regiunea ucraineană Sumî. Kremlinul a mai anunțat și ocuparea localității Dovhenke, din regiunea Harkov.
charles boycott foto wikipedia png
19 iunie: Moare Charles Boycott, moșierul împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie
În ziua de 19 iunie, se naște marele critic literar George Călinescu și gimnasta Larisa Iordache. De asemenea, moare Charles Boycott, împotriva căruia a fost organizat primul „boicot” din istorie.
image png
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
A sărit de pe trenuri în mișcare, a căzut în prăpăstii și a înfruntat flăcări — toate, fără dublură. Dar în viața personală, Szobi Cseh a făcut o singură cascadorie cu adevărat periculoasă: s-a îndrăgostit nebunește în timp ce era însurat.
ciocolata neagra jpg
Beneficiile surprinzătoare ale ciocolatei negre: „Nu e placebo: e o stare de echilibru (...)!"
Poate fi ciocolata neagră un remediu natural pentru dispoziția ta? O echipă de cercetători susține că da, însă cu o condiție: să conțină minimum 85% cacao. Un studiu publicat recent în revista științifică Nutrients vine cu dovezi solide în acest sens.
Donald Trump FOTO AFP
Trump spune că acordul cu Iranul este „încă posibil” și susține că Teheranul era „la câteva săptămâni distanță” de arma nucleară
Președintele american Donald Trump a declarat că „un acord cu Iranul încă este posibil” și a susținut că regimul de la Teheran „era la doar câteva săptămâni distanță” de a obține o armă nucleară.
targ de joburi upg
Tineri fără direcție: Peste jumătate dintre liceeni nu știu ce carieră vor
Peste jumătate dintre tinerii chestionați, cu vârsta între 16 și 18 ani, declară că nu știu clar ce drum să urmeze în carieră, deși mai au foarte puțin timp până la admiterea în facultate.
rosii jpg
Ce trebuie să pui la rădăcina roșiilor în luna iulie. Trucuri simple pentru o recoltă bogată și gustoasă
Luna iulie marchează o etapă esențială în dezvoltarea roșiilor, indiferent dacă acestea sunt cultivate în grădină, solar sau în ghivece. În această perioadă, plantele au nevoie de îngrijire atentă pentru a-și atinge potențialul maxim în ceea ce privește gustul, dimensiunea și productivitatea.