Orientul Mijlociu – e momentul să fim realişti

Publicat în Dilema Veche nr. 595 din 9-15 iulie 2015
Orientul Mijlociu – e momentul să fim realişti jpeg

Orientul Mijlociu le dă de furcă preşedinţilor SUA, de 70 de ani încoace. Istoric vorbind, sprijinirea Israelului şi a dreptului său de a exista în limita unor frontiere apărabile s-a aflat într-un echilibru precar cu necesitatea de a apăra rutele maritime ale petrolierelor, altfel spus, de a proteja aprovizionarea cu energie a întregii lumi. Dar dificultăţile cu care s-au confruntat administraţiile precedente ale SUA pălesc în comparaţie cu cele create de provocările Orientului Mijlociu din ziua de azi. 

Israelul continuă să existe, dar a devenit un aliat mult mai dificil. La invitaţia oponenţilor locali ai preşedintelui Barack Obama, prim-ministrul israelian Beniamin Netaniahu a ridicat o problemă-cheie de politică externă – în discursul său de la sesiunea reunită a Congresului SUA din martie – pe fondul distorsiunilor legate de polarizarea partinică profundă şi blocantă a Americii. 

Între timp, asigurarea rutelor maritime şi a aprovizionării cu petrol a devenit tot mai dificilă, deoarece SUA trebuie să joace şahul complicat al problematicii arabe. Mai rău de atît, SUA au părut uneori că joacă legate la ochi, dacă observăm discrepanţa semnificativă dintre realităţile locale şi înţelegerea lor de către factorii de decizie politică. 

Cînd a început Primăvara arabă, cu patru ani în urmă, SUA au susţinut instinctiv schimbarea regimurilor din Libia, Siria şi Egipt, apărînd totodată noua ordine constituţională din Irak. Rezultatul trebuie înţeles ca avertisment pentru cei care se aşteaptă ca schimbarea unui regim să dea roade imediate. Chiar dacă anumiţi lideri indezirabili au fost îndepărtaţi, ceea ce a urmat a fost şi mai rău. Principalul efect al schimbării regimului a fost consolidarea identităţilor sectare şi slăbirea perspectivelor de supravieţuire ale naţiunilor-state deja existente. 

Iar acum, negocierile cu miză ridicată, cu privire la programul nuclear iranian, sporesc complexitatea problematicii arabe. Administraţiei Obama i s-a reproşat că şi-a dorit prea mult încheierea unui acord şi că nu a fost dispusă să părăsească masa negocierilor. Dar, dacă această acuzaţie e adevărată, nu este din cauză că Obama îşi doreşte cu disperare să respecte angajamentul luat în mai vechea sa campanie electorală din 2008: să negocieze cu inamicii Americii şi să găsească puncte comune. 

Mai important este faptul că există o carenţă de alternative viabile pentru un acord. Toată lumea acceptă că Iranul este o societate profund divizată între cei care doresc ca ţara să fie un membru respectat al comunităţii internaţionale şi cei pentru care statutul internaţional al Iranului are mai mult de cîştigat dintr-un program de înarmare nucleară. Sancţiunile internaţionale care au fost impuse Iranului par să-i favorizeze mai degrabă pe aceştia din urmă. 

Toate acestea ar fi fost binevenite dacă Iranul ar fi o democraţie în toată regula, care ar respecta voinţa populară. Există însă puţine dovezi că sancţiunile au contribuit la încetinirea programului nuclear al Iranului. Mai mult, aşa cum se întîmplă adesea, sancţiunile au decimat mai degrabă clasa de mijloc şi i-au slăbit, o dată în plus, pe cei care nu deţin puterea, în loc să-i motiveze pe liderii iranieni să ajungă la un acord. 

Pentru mulţi americani, confruntarea cu Iranul este o luptă bilaterală, un fel de reluare a tratativelor nucleare cu Uniunea Sovietică. Din anumite puncte de vedere, insistenţa cu care Senatul SUA pretinde că ar fi jucat un rol în aprobarea acordului nuclear reflectă o mentalitate din categoria „istoriei care se repetă“: dacă acordurile SALT (tratativele pentru limitarea armelor strategice) şi START (tratativele pentru reducerea armelor strategice) constau în acorduri cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic între două state, tot astfel trebuie să fie şi acordul cu Iranul. 

Dar acordul negociat cu Iranul este unul multilateral, care îi implică pe toţi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, plus Germania. O parte din sarcina lui Obama este să se asigure că poporul american înţelege că viitorul acestui acord nu vizează numai SUA.

Iar aşa-numitele părţi negociatoare nu sînt singurele ţări pentru care rezultatul constituie o miză importantă. Asistînd la negocierile nucleare, lumea arabă este tot mai îngrijorată. Escaladarea conflictului dintre şiiţi şi sunniţi, alături de ingerinţa făţişă a şiiţilor iranieni în ţări arabe predominant sunnite, au sporit, în regiune, gradul de scepticism faţă de orice fel de acord. Într-adevăr, liderii religioşi ai Iranului nu-şi disimulează cîtuşi de puţin dorinţa de hegemonie regională, dacă nu chiar de guvernare a întregii lumii islamice.

Neîncrederea dintre iranieni şi arabi este mai veche chiar decît scindarea dintre şiiţi şi sunniţi; şi, într-o eră de care ne vom aminti, cel mai probabil, ca de una a slabei guvernări la nivelul întregii regiuni, arabii văd în negocierile nucleare ceva mult mai important decît controlul armelor. În contextul unei lumi arabe zbuciumate, pot oare SUA să aspire la promovarea unui cadru strategic alternativ în regiune, sub forma unui parteneriat reînnoit cu Iranul? 

Pentru mulţi americani cu amintiri sumbre despre Iran, acest scenariu poate părea cel puţin neatractiv. Din perspectivă arabă însă, Iranul pare să fie un element mult mai stabil al ecuaţiei regionale, un jucător care tinde să progreseze. 

SUA sînt tot mai receptive faţă de acest tip de gîndire, din perspectiva lumii arabe, şi curtează activ Arabia Saudită. Într-adevăr, susţinerea americană tacită a dubioasei campanii de bombardamente saudite din Yemen sugerează cît de departe sînt pregătite să meargă SUA pentru a răspunde îngrijorării arabilor sunniţi.

În linii mari, combaterea Statului Islamic şi stabilizarea Irakului, Siriei, Libiei şi Yemenului necesită un efort diplomatic extraordinar din partea SUA. Ceea ce presupune atenuarea temerilor saudiţilor, reconsolidarea relaţiei cu Egiptul şi, da, deschiderea faţă de Iran – priorităţi bazate pe realitatea circumstanţelor regionale actuale. Prioritatea de vîrf – pentru Obama şi pentru succesorii săi deopotrivă – trebuie să fie explicarea modul în care erorile grave ale trecutului recent au făcut ca singura opţiune plauzibilă să fie acest tip de realism. 

Outpost

© Project Syndicate, 2015  -

traducere de Matei PLEŞU  

Foto: wikimedia commons

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

David și Victoria Beckham, foto Instagram jpg
robot ataca publicul foto captura video X jpg
Scene șocante în China. Un robot cu inteligență artificială a reacționat violent în timpul unui test public
Un robot umanoid cu inteligență artificială, prezentat de compania chineză Unitree, a început să se miște haotic în timpul unei demonstrații, speriind publicul. Specialiștii spun că a fost doar o eroare tehnică.
mircea malan, pres CJ bihor din 4 mai 2025   foto fb mircea malan jpg
Rezultate alegeri locale parțiale 2025. Urmașul lui Ilie Bolojan a câștigat la Bihor. Un independent va conduce Bușteniul
În 17 localități din țară și în județul Bihor au fost organizate, în paralel cu Alegerile prezidențiale 2025, și alegeri locale parțiale, cetățenii fiind chemați să-și desemneze, din nou, primarul, respectiv președintele Consiliului Județean Bihor.
George Simion Nicusor Dan castigatori ai primului tur, 4 mai 2025  Foto Inquam Photostos, jpg
Ce scrie presa internațională despre alegerile din România: George Simion, admiratorul lui Trump; Nicușor, susținut de Occident
Liderul de extremă dreapta, George Simion se califică pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, în care se va confrunta cu primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, scrie Politico despre rezultatele alegerilor prezidențiale din România.
banner pavel bartos png
Pavel Bartoș, dezvăluiri inedite despre cele trei fiice ale sale. Cu ce se ocupă Sofia, Eva și Rita: „Ea pare să îmi calce pe urme”
Pavel Bartoș (50 de ani) se numără printre cei mai îndrăgiți actori și prezentatori din România. Însă, pe lângă cariera de succes din televiziune, acesta se poate declara un tată și un soț împlinit. Vedeta are 3 fete, pe Sofia, Eva și Rita, care se ocupă cu sfințenie de școală și studii.
rapid jpg
George Simion și Calin Georgescu votează în Mogoșoaia, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ce scrie presa rusă despre prezidențiale: Câștigă Simion, candidatul de extremă dreapta, care promite să-l numească premier pe Georgescu
Clasarea pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidențiale a liderului AUR, George Simion, a atras atenția presei ruse. Învingătorul este prezentat ca un candidat de extremă dreapta, fiind subliniat faptul că, dacă va ajunge la Cotroceni, acesta promite să-l desemneze premier pe prorusul Călin
Donald Trump FOTO AFP
„Hollywoodul e devastat". Trump introduce taxe de 100% pentru filmele produse peste hotare
Industria globală de divertisment a fost zguduită duminică de anunțul președintelui american Donald Trump privind impunerea unei taxe vamale de 100% pentru toate filmele produse în afara Statelor Unite.
Colosseum Roma Italia FOTO Shutterstock
Accident îngrozitor la Colosseum. Un american s-a tras în țeapă încercând să obțină „un selfie de neuitat”
Un turist american a căzut și s-a rănit pe un gard metalic de la Colosseumul din Roma, în timp ce încerca să-și facă un selfie, vineri după-amiază.