Obsesia gusturilor parfumate

Publicat în Dilema Veche nr. 497 din 22-28 august 2013
Cînd timpul nu avea măsură jpeg

Aduse în desagi şi burduşe, trecute prin munţi şi vămi, plimbate prin tîrguri, oraşe, sate, aşezate cu grijă pe rafturile băcăniilor, ascunse în borcănelele spiţeriilor, mirodeniile preţăluiesc aroma bucatelor. În secolul al XVIII-lea, gusturile sînt înfocat condimentate, puternic aromate, aprig parfumate. Papilele gustative sînt crud puse la încercare de simţurile stranii care se regăsesc în aceeaşi îmbucătură. Acru, acid, amar, dulce, parfumat – toate amestecate într-o singură lingură. Mîncăruri şi băuturi, dulceţuri şi plăcinte primesc diferite arome şi mirodenii. Şi pentru că ele „dreg“, schimbă întrucîtva gustul, culoarea, consistenţa mirosul, capătă numele de dresuri.

Astfel, mîncărurile primesc cuişoare, scorţişoare, şofran, nucşoară, capere, coconari (seminţe de pin), fistic, frunzişoară (foi de dafin), ghimbir, anghinare, rozmarin, molotru (sulfină) şi cîte şi mai cîte. De prin foiţele de tîrguieli ale boierilor aflăm cam ce fel de miroase vor să primească de pe la negustori: un oarecare agă Caramanlîu cere, de la Sibiu, printre stofe galbene şi atlasuri cu fir, funţi de nucşoară, cuişoare, scorţişoare, şofran; un alt boier transformă funţii în litre şi adaugă frunzişoarele, caperele (de Veneţia şi de Misir) şi coconarii, şofranul de Beci şi şofranul de Rumelia, rozinchinul negru de Beci – toate ar trebui să fie proaspete şi trimise cît mai curînd. La 1803, trec prin vamă mirodenii nenumărate: ienibahar, anason, cuişoare, rădăcină de piper, chebabie (un fel de piper), cacoole, chimen, scorţişoară, nuci de India, cumşoară, frunzişoară, salep, susan, muştar, revent, şofran. Mai găsim mac şi afion, saparică, casie, ochi de rac, castorhi, cardamon, ienupăr, seminţe de dafin şi multe altele. Cardamonul este o mirodenie specială care aromează cafeaua, dar ajută şi halenele pline de usturoi sau alcool să devină suportabile. Acest drum al mirodeniilor nu este deloc uşor, ceea ce face ca preţul lor să crească în funcţie de vremuri şi mai puţin de cerinţe.

De prin reţete şi cărţi de bucate încercăm să ne imaginăm cum se fabrică gusturile. Pentru acru se folosesc zeama de lămîie, uneori şi năramzele, măcrişul, agurida, siropul de corcoduşe sau agrişe, oţetul de trandafiri, de garoafe sau de zmeură. Dulcele se obţine cu ajutorul zaharului sau candelului, a mierii, dar şi a dulceţii naturale conţinute în diferite fructe. Pentru gustul iute-picant sînt buni chipăruşii sau chiparoşii, adică ardeii roşii iuţi, piperul, ceapa, usturoiul, ghimbirul, ienibaharul sau un pic de busuioc, care ameliorează iuţeala, parfumînd-o. Acest gust stimulează foarte mult pofta de mîncare. De aici, probabil, consumul mare de carne, pregătită cu multe mirodenii, în care totul se amestecă şi se combină. Trebuie făcută precizarea că aceste mirodenii se regăsesc în bucătăriile boiereşti, acolo unde bucătarul ştie cum să le folosească, are limba împestriţată de atîtea culori şi senzaţii, gîtlejul aprins de atîtea mirodenii cercate, nasul deja perspicace, gata să verse savoare peste bucate, fără să privească.

În această bucătărie se inserează adesea fructele, cu precădere uscate. Printre carne şi slănină, prin peşte sau vînat se aruncă pumni mari de stafide, prune, vişine, nuci, fistic, migdale, mere, caise.
Culoarea pare a fi la fel de importantă; astfel, galbenul se obţine cu şofran, carlina (turtă) şi curcuma, roşul – cu santal şi cîrmîz, verdele – din frunze de micşunele sau izmă. Mai ales vutcile se „văpsesc“, oferind privirii culori vesele, care să îndemne la gustat. Şi, apoi, ele se dreg cu roze, mentă, ambră, cafea, aloe, foi de chitru, chinamon (scorţişoară), angelică, ienupăr, chitră, lămîie, flori de mărgăritărel, trandafir, anason sau cuişoare.

După ce bucătarul cel iscusit nimereşte gustul de bază, toarnă peste el, mai întîi, de toate mirodenii felurite, fără să prididească sau să facă economie: busuiocul aromat şi versatil se amestecă cu nucşoara dulce-amăruie, cuişoarele dulci, iuţi şi astringente se prăvălesc peste rozmarinul amărui şi aromat, salvia leşioasă se ascunde printre frunzele de izmă parfumate, tarhonul iute este însoţit de cimbrul afumat, de caperele acrişoare, de ienibahărul pătrunzător şi de mirositoarea sulfină. Şi de parcă n-ar fi de ajuns atîtea arome, atîtea miroase şi mirosuri, atîtea gusturi atît de diferite, peste ele se aruncă alte şi alte „ierburi“, printre care se regăsesc mărarul, pătrunjelul şi, doar din cînd în cînd, leuşteanul. Peste toate se presară zahăr şi scorţişoară. Parfumată ca nimeni alta, aromată, dulce, fină, scorţişoara însoţeşte muşchiul de vită şi crapul, vutca şi plăcinta, dulceaţa şi şerbetul. Spre exemplificare, am ales o reţetă de preparare a muşchiului de vacă, reţetă cuprinsă în cartea de bucate a Stancăi Cantacuzino, pe la început de secol XVIII: „Ia muşchiul şi taie’l bucăţi, apoi îl spală cu oţet, vin şi apă, şi spălătura o treci pen sită. Deci pune muşchiul în tingire cu spălătura acéia, puindu-i şi sare, piper, cuişoare, nucşoară, scorţişoară, cimbir, fălii de spată de rîmător, puţintel must fiert au zahar, ceapă dată undă şi tocată, şi lasă să stea 2-3 ceasuri, apoi astupă oala cu capacul şi o înprejurează cu aluat, să nu răsufle, şi o fierbe încet, 2 ceasuri. Deci, cînd va aproape de fiert, pune stafide mărunte şi le sfîrşeşte de fiert.“ Plăcerea supremă a gustului este dată de petalele de trandafiri. Uscate şi presărate peste bucate, ele împărtăşesc din aroma lor fină, din dulceaţa roşiatică a mirosului apetisant.

Poftă bună!

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

lingouri aur jpeg
Românii cumpără tot mai mult aur: este o investiție sigură și poate fi transformată oricând în cash
Aurul este una din cele mai sigure forme de păstrare a averilor, fiind considerat o investiție sigură, activ de refugiu, la care oamenii pot apela oricând este nevoie.
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce USR a anunțat că îl susține în cursa de la prezidențiale: „Pentru Elena Lasconi îmi închipui că e extrem de dificil”
Candidatul independent la alegerile prezidențiale și actualul primar al Capitalei, Nicușor Dan, a oferit miercuri seară prima reacție după ce Uniunea Salvați România (USR) a decis oficial să-l susțină în cursa pentru Cotroceni.
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 2251 jpg
Nicușor Dan susține că nu a fost implicat în sprijinul anunțat de USR. „Este o decizie corectă”
Candidatul independent în alegerile prezidențiale Nicușor Dan a declarat, miercuri seară, că nu a fost implicat în decizia conducerii USR de a-i retrage Elenei Lasconi sprijinul pentru alegerile prezidențiale în favoarea.
image png
Ce diferență de vârstă există între Oana Radu și Șerban Balaban. S-au căsătorit ieri în mare secret
Oana Radu și Șerban Balaban și-au unit destinele ieri, în cadrul unui eveniment restrâns și discret despre care publicul nu a știut. Actualul soț al cântăreței este toboșar în trupa care o acompaniază la cântări și relația lor a fost, inițial, una bazată pe prietenie sinceră și respect. Totuși, câți
Donald Trump FOTO AFP
Donald Trump a anunțat amânarea taxelor reciproce. Cum a reacționat China
Președintele american Donald Trump a anunțat miercuri, 9 aprilie, o pauză de 90 de zile în ceea ce privește aplicarea noilor tarife vamale, cunoscute drept „taxe reciproce”, care au zguduit recent piețele internaționale.
bucharest 2711816 1280 jpg
Zona din România care este peste Italia, Austria sau Germania. Este una dintre cele mai dezvoltate de pe continent
România se află într-un moment economic aparte, iar o regiune din țara noastră atrage din nou toate privirile.
Lansarea oficială a programului prezidenţial al candidatului Alianţei electorale 'România Înainte', Crin Antonescu, în București, 9 aprilie 2025  Inquam Photos  George Călin (5) jpg
Crin Antonescu nu are emoții că nu intră în turul doi: „Asta nu este decisă de strigătele domnului Fritz”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat miercuri că încrederea sa în accederea în turul al doilea este neclintită şi că doar cetăţenii României vor avea ultimul cuvânt în acest sens.
Victor Ponta Crin Antonescu FOTO Mediafax
Crin Antonescu, despre Victor Ponta: „Nu cred că poate fi credibil. Acum se dă şi antisistem”
Candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, Crin Antonescu, a afirmat miercuri, 9 aprilie, despre contracandidatul independent Victor Ponta că nu poate fi credibil.
Horoscop carieră 3 9 Martie 2025, foto Shutterstock jpg
Horoscop 10 aprilie. Zodia care e pe cale să rateze șansele nou apărute în viața sa. Ce nativi pierd bani
Joi,10 aprilie, o zodie riscă să rateze șansele nou apărute în viața sa, în timp ce nativii alteia sunt în pragul unui eșec financiar. Astrologul Click!, Lorina, are predicții pentru toate zodiile