Obrazul urît al iubirii

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Odă dulceţurilor  jpeg

S-a trezit la prima oră a dimineţii, s-a uitat în jur, nu numai pentru a vedea de-i singur, ci şi pentru a depista ceva de valoare ce ar mai fi de vîndut, de prin curte. Găsi o sapă uitată pe rîndul de vie, un coş de nuiele plin ochi de porumb, un butoi dospit de soare, putina abia scoasă din pivniţă, aflată la fermentat, împreună cu varza ce rămase de cu iarnă, un cîine jigărit, pitulat, de soarele dimineţii, în spatele unei tufe de urzici, cinci găini, trei raţe, un porc, o duzină de papuci de plastic care mai de care mai schimonosiţi de atîtea umblete, zece pisici ce se frecau de dimineaţa pînă seara de picioarele tuturor, o masă de plastic incoloră, patru scaune scălîmbe de atîta călărit, zece uluci rămase de la gardul grădinii, două lighene de plastic sparte, o butelie goală... Fără să stea prea mult pe gînduri, înfăşcă coşul cu păpuşoi, îl fixă pe cadrul bicicletei şi ieşi tiptil, tiptil pe poartă. Şi apoi, pe aici ţi-e drumul... Pedală şi pedală, aşa cam vreo două ore bune… dar trecură repede că se gîndi numai la ea… Şi răcoarea dimineţii îi fu de ajutor… Şi se mai gîndi la ce-o zice nevastă-sa cînd va descoperi că iarăşi lipseşte ceva, de prin curte... „Ei, o să-i treacă“ se consolă repede. Să zică mersi că nu le luă butelia şi că poate va găsi el, într-o zi, bani şi pentru asta… da acu’ gîndul lui nu-i decît la Lisaveta…

Şi ajunse, aşa pe la prînzişor. Şi Lisaveta îl aştepta în prag. Găsise deja client pentru coşul de păpuşoi. Ce mai, femeie deşteaptă! Cumpărase deja rachiu, bere şi cîteva pungi de seminţe în contul banilor ce vor să vie… Ce mai, nu mai e alta ca ea! Şi se aşezară la masă şi se iubiră în felul lor… El cu-o sticlă, ea cu-o sticlă… Mai ziseră de una, de alta. Ea întrebă: „Ce face, mă, curva aia de nevastă-ta?“. El se prefăcu că n-aude şi schimbă vorba. Îşi povestiră apoi, fiecare pe limba lui, necazurile şi neajunsurile vieţii. Se mai căutară prin buzunare pentru un alt rînd, dar şi goi de-ar fi fost, tot ar fi dat de ceva… Spre seară, obosiţi de atîta băutură, se prăbuşiră în bucătărie, ea cu capul pe masă, el direct în pragul uşii… A doua zi se despărţiră, cu lacrimi în ochi şi jurăminte de iubire eternă… El pedală către nevastă, copii, mamă, ceva de furat pentru o altă escapadă…

Textul de mai sus nu aparţine arhivelor judiciare ale secolului al XVIII-lea, ci zilei de ieri. Personajele există cu adevărat şi se „ascund“ într-un sat la nici o oră de Bucureşti. Marin şi Lisaveta se iubesc cu adevărat, doar că iubirea lor se consumă hidos între cinci pahare de rachiu, zece pungi cu seminţe, litri de vin şi hectolitri de bere, un casetofon bandajat, o umbreluţă ce-a fost cîndva albastră, o manea de viaţă ferice, un ibric ros de rugină, o duşumea mîncată de carii, între pliurile cîrpite ale cearşafurilor ponosite, lîngă patul şchiop ce n-a ajuns niciodată să fie folosit…

Pentru Lisaveta, Marin e în stare de orice: îşi fură soţia, copiii, părinţii, îşi înjură soţia, copiii, părinţii, îşi bate soţia, copiii, părinţii… Pentru Marin, Lisaveta ar fi în stare de orice, dar nu mai are soţ de bătut, copii de înjurat, părinţi de furat, îi doar singură şi gata de măritat. Marin i-a promis o nuntă ca-n poveşti, cu brazi la porţi şi maşini decorate cu mirese în miniatură, cu Adi Minune pe post de lăutar, cu pantofi aduşi din Italia, cu rochie de mireasă de la cea mai mare casă de modă din oraş (nu ştie încă care, dar sigur trebuie să fie una cea mai mare), cu trenă pe care să şi-o ţină singură că nici una dintre „prietenele“ ei n-ar fi în stare… Ce mai, nuntă mare! Dar Marin nu poate acum să-şi lase nevasta şi cei patru copii, că tocmai îşi pierdu slujba, şi iubirea lor se reazemă în alocaţia copiilor şi lucrurile de prin curte… Aşa că Marin a ajuns să pedaleze către casă mai în toate zilele, cu ochii după cîte ceva „reciclabil“. Ce vremuri fură pînă mai ieri, cînd zile şi nopţi petreceau seară de seară şi duminică de duminică… Cîtă iubire…

Îndopaţi cu reclame dulcegi şi filme siropoase, cu danteluţe roz şi şampanie angeli, credem că obrazul iubirii trebuie să fie frumos, pentru că altfel nu mai este iubire. Că amorezii trebuie să fie frumoşi, curaţi, eleganţi, bogaţi, inteligenţi... şi puteţi pune multe alte baliverne care se spun despre iubire… Or, iubirea dintre Marin şi Lisaveta nu are nevoie de toată această „filozofie“, nici măcar de un decor mai acătării, nici nu se lasă impresionaţi de moralitatea absurdă a celor din jur, nici nu sînt asaltaţi de responsabilităţi şi griji, ei ştiu că se iubesc şi-şi consumă iubirea în polemici cotidiene, udate din belşug de rachiul cui s-o găsi.

Se poate spune oare că asta nu e iubire?!

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.