O carte de bucate pentru oameni grăbiţi

Publicat în Dilema Veche nr. 504 din 10-16 octombrie 2013
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Cărţile de bucate sînt destul de rare prin Moldova şi Ţara Românească. Mă refer aici la cărţile tipărite care ajung, prin difuzare, să aibă un public. Altminteri, în manuscris au circulat o serie de reţete, fie individual, fie adunate într-un corpus tematic. Cartea de bucate atribuită Stancăi Cantacuzino este cea mai cunoscută. Am putea crede că absenţa unor astfel de documente culinare ar fi o mărturie a lipsei diversităţii. Cîteva reţete se memorează şi se transmit fără prea multe inovaţii, de la o generaţie la alta. În plus, absenţa ar susţine gradul mare de analfabetism, cu precădere în rîndul femeilor, pentru că ele ocupă locul central în bucătăria oricărei gospodării. Abia secolul al XIX-lea, cu contaminarea molipsitoare de civilitatea europeană, franceză, cu predilecţie, va contribui atît la modificarea conduitelor, a gusturilor, dar va stimula dezvoltarea unei scriituri despre bucătărie şi maniera de instrumentalizare a ingredientelor.  

Maria Maurer scrie, probabil, o primă carte de bucate: Carte de bucate. Coprinde 190 de răţete de bucate, prăjituri, creme, spume, jalatine, îngheţate şi cum se păstrează lucruri pentru iarnă. Toate alese şi încercate de o prietină a tutulor femeilor celor casnice, a doua ediţie, apărută cu cheltuiala lui D.G. Ioanid, la Bucureşti, tipărită în tipografia lui Iosef Kopainig, 1849. Trebuie spus că acest opis beneficiază de o ediţie de lux, publicată în 2006, sub îngrijirea doamnelor Simona Lazăr şi Anna Borca, la Editura Jurnalului Naţional. Şi pot să spun că au făcut o treabă bună. N-am reuşit să găsesc cartea în librării, aşa că am consultat ambele ediţii la Biblioteca Academiei Române.  

Cartea Mariei Maurer este una strict de preparare a hranei, fără a vorbi de estetica reprezentării. Prefaţa acestei cărţi atrage atenţia asupra preocupărilor culinare ca parte a unei achiziţii prin intermediul unei educaţii. Maria Maurer este una dintre profesoarele de prin pensionatele româneşti ale acestui început de veac. Pentru elevele pensionatelor, ea alcătuieşte acest manual, considerat util în formarea viitoarei soţii: „Această carte aşa de trebuincioasă pentru căsnicie fu întocmită de mine acum doi ani numai în favorul iubitelor mele eleve, pe care le-am crescut de mititele, şi a căror fericire privesc la cea dintîi dorinţă a vieţii mele“, scrie ea la 1 mai 1849. Cu alte cuvinte, disciplina apare ca o necesitate, construindu-se în jurul unei curs oferit elevelor şi nu ca o artă de sine stătătoare, ca o artă a gustului, a esteticii, a privirii, a savorii. Din acest motiv, scrierea este mai degrabă una didactică, seacă, lipsită de orice poezie sau inventivitate, de orice savoare. Cum cartea se adresează elevelor, viitoare gospodine, soţii şi mame, reţetele sînt uşor de preparat şi, mai ales, fără prea multe ingrediente. Iată cîteva dintre ele: găluşti de franzele, prăjituri în ciorbă, ciorbă de clătite, supă cu mure de vacă, sos rece de sardele, sos de aguridă, sos de măcriş, sos de tarhon, clătite, anghinare, franzelă umplută cu creieri, picioare de viţel prăjite, gughelupf, fricadele, pui cu castane, pleziruri, piroşti cu brînză, iofcale cu caşcaval, pilaf de griş, jumări de tăiţei, pui cu agrişe, limbă de vacă cu sos de sardele, căpăţînă de viţel, budincă franţuzească, iepure cu sos de sardele, învîrtită cu migdale, varză acră, carne de căprioară friptă, purcel fript, clapon fript, vinegretă, salată de melci, mere paradise cu jalatină, şato de vin, rahatlocum, case de viespe, pilaf italienesc etc.  

Iată şi una dintre reţete: „Pleziruri – Amestecă 50 dramuri de făină bună, cu 4 galbenuşuri de ou, 25 dramuri migdale curăţate şi pisate mărunţel, cu 50 dramuri de zahar pisat şi cernut, coaja rasă de la o lămîie, o litră de lapte dulce, şi 4 linguri de vin; amestecă-le toate bine la un loc. Pe urmă înfierbîntă deasupra focului fierul de pleziruri, unge-l pe din lăuntru cu unt, şi şterge-l cu hîrtie, pune-l iar deasupra focului, ca să se înfierbînte bine, apoi deschide-l, pune o lingura de cocă pe partea de jos, închide-l, ţine-l iar deasupra focului cînd pe o parte, cînd pe alta, pînă socoteşti că e rumen, atuncea deschide fieru; şi să fie încă cineva care să ia plezirul după fier, înfăşurîndu-l pe un făcăleţ; după ce se răceşte pe făcăleţ îl scoţi şi în chipu ăsta le prăjeşti pe toate.“  

Între cartea de bucate a Stancăi Cantacuzino şi cea a Mariei Maurer, o ruptură se produsese, fără doar şi poate. Maria Maurer scaldă totul în unt, smîntînă, zahăr, lăsînd deoparte savoarea parfumată a mirodeniilor. Adresîndu-se unui mediu urban ce acum se construieşte, bucătăriţa elimină chiar şi parfumul busuiocului, aroma cimbrului, odorul izmei. Ne apropiem de o bucătărie rutinieră, reţinută doar pentru a potoli foamea, fără a încînta privirea, a înnebuni papilele şi a astîmpăra curiozitatea stomacului. Nimic din grandoarea bucătărie franceze, atît de cercată şi lăudată de Manolache Drăghici. 

Grăbita gospodină are însă de unde alege...  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Tarifele lui Trump stârnesc reacții din partea experților economici: „Cele mai „scumpe” și „masochiste” pe care SUA le-au impus în decenii”
Anunțul privind noile tarife a stârnit reacții puternice din partea experților economici, care avertizează asupra impactului acestora asupra creșterii economice globale și puterii de cumpărare, considerându-le costisitoare și riscante pentru economia internă și internațională.
Tânăr român, dispărut în Germania Foto Poliția Română jpg
Tânăr român, dispărut în Germania de trei săptămâni, căutat cu disperare de familie
Poliția Capitalei a solicitat vineri, 4 aprilie, sprijinul în vederea depistării unui bărbat, în vârstă de 32 de ani, despre care familia nu mai știe nimic de aproape trei săptămâni.
cheie  jpg
Ireal! Cât a ajuns să coste un apartament de doar 14 metri pătrați. Nu are baie, dar locuiești în centru: „Nu încap nici gândurile”
Achiziționarea unei locuințe devine din ce în ce mai mult un lux greu de atins, mai ales când vine vorba de orașele mari, atât din România, cât și din străinătate.
Barack Obama si Kamala Harris FOTO shutterstock profimedia png
Obama și Harris, critici la adresa lui Trump: „Imaginaţi-vă dacă aş fi făcut aşa ceva”
Fostul președinte Barack Obama a criticat vineri politicile lui Donald Trump, spunând despre tarifele vamale că „nu sunt bune pentru America”.
s jpg
Animalul inteligent care a provocat panică într-un sat cu 1.300 de locuitori. E una dintre cele mai agile specii de pe Pământ: „Aceste atacuri cred că sunt cauzate de...”
Un sat liniștit din Hertfordshire a fost cuprins de panică, după ce un șoim a transformat viața celor 1.300 de locuitori într-un adevărat coșmar.
Bilanţul SRI 2021 - 22 iun 2022 / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
SRI anunță că monitorizează activitatea din mediul online privind „operațiuni ostile din sfera propagandei și dezinformării”
Serviciul Român de Informații (SRI) a anunțat că monitorizează constant starea de securitate la nivel național, activitățile de dezinformare dar și de propagandă din mediul online.
holera shutterstock 1203536896 jpg
OMS anunță că s-au dublat cazurile de holeră. „O boală care nu ar trebui să existe în secolul XXI”
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează vineri, 4 aprilie, asupra creşterii cu 50% a cazurilor de holeră, dar şi a deceselor provocate de această boală, în anul 2024.
Victor Ponta lansare 3 FOTO INQUAM
Victor Ponta și-a început campania electorală cerându-le iertare românilor din diaspora: „Îi văd, îi ascult, îi respect”
Victor Ponta, candidat independent la prezidențiale, a vorbit despre măsurile pe care le propune pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor, dacă va ajunge președinte.
image png
Serialul fenomen de pe Netflix care a rupt topurile în aprilie 2025! E o surpriză totală pentru fani și fiecare episod te ține lipit de televizor
Dragi cititori Click!, venim în atenția voastră cu un nou serial pentru adolescenți care vă va captiva atenția și vă va ține cu sufletul la gură. Poate fi vizionat atât de tinerii, cât și de părinții care doresc să fie mult mai conectați cu viața adolescenților din ziua de azi și modul în care banii