Novitale din afară

Publicat în Dilema Veche nr. 473 din 7-13 martie 2013
Odă dulceţurilor  jpeg

Gazetele din România primei modernităţi se interesează, cu precădere, de evenimentele internaţionale. Orice gazetă aţi deschide, de la începutul secolului al XIX-lea – că este Albina Românească sau Curierul Românesc, că este Cantor de Avis sau Vestitorul Românesc –, articolele referitoare la lumea din jur sînt predominante. Rusia, Franţa, Anglia, Prusia, Sardinia sau Imperiul Otoman ocupă primele pagini, zi de zi. Informaţiile sînt luate de pe scena politică, cu accent pe războaie sau revolte, pe schimbări politice, pe detalii de interes general, pe viaţa spectaculoasă a regilor şi a reginelor, a împăraţilor şi a împărăteselor.

De pildă, Albina Românească deschide anul 1846 cu prezentarea slujbei de Anul Nou: „la ocazia anului nou, Prea Sfântul Mitropolit Meletie au serbat în biserica catedrală o liturghie solonelă“, cu urările la domn şi consuli. Dar urmează imediat „novitalele din afară“. Se înştiinţează publicul cititor din Iaşi că „Excelenţa Sa Reşid Paşa“ sosise la Constantinopol încă din 17 decembrie (1845) şi fusese primit cu „ţeremoniile cuvenite la seraiu“. Că tot pe atunci fusese ales un nou patriarh, în persoana „Prea Sfîntului Antimos, Arhiepiscop de Efesus“, care s-a simţit dator să facă „la Poartă a sa vizită solonelă“. Sau că fusese prins şi adus din Siria „cunoscutul şef al Druzilor, Hamud-aba-Nekad“, căruia i se „împută omorîrea călugărului catolic Padra Carlo“ şi care ar fi prădat o serie de mînăstiri din Liban. Drept pentru care, „se va supune la pedeapsă“.

De la Paris soseşte ştirea că Ibrahim Paşa se afla încă din 1 decembrie la băile „de Vernet“, şi că sesiunea Camerei Deputaţilor s-a „deschis în 15/27 decembrie, la un ceas după amează-zi, favorit de timpul cel mai frumos“; de la Sankt-Petersburg se află că Neva îngheţase încă de la 13 decembrie, cînd termometrul scăzuse sub 9° R, ceea ce a făcut posibil ca „ieri dimineaţă“ (care ieri?) „pedestrii putea trece peste rîu“; de la Viena se transmite ştirea despre călătoriile împăratului Rusiei, care ar fi părăsit Veneţia pentru a se opri la Bruk, şi mai i se spune cititorului că acesta se află la Glogniţ – „astăzi dimineaţă în 18/30 (decembrie) au urmat călătoria sa pe drumul de fer pe la Glogniţ, unde Măria Sa au prînzit şi înaintînd călătoria, astăzi sara, pe la 8 ceasuri au sosit în astă capitală sub nume de generalul Romanof şi au tras la palatul ambasadei Rosiene“ (în numărul din 3 ianuarie 1846).

Tot din numărul din ianuarie, „moldaveanul“ abonat află de marele bal dat de nobilimea Gruziei la „Tiflis, în zilele din urmă a lunii noiembrie“, pentru a sărbători „fericita înturnare a preţiosului guvernator prinţul Voronţov şi soţia sa, în urma glorioasei campanii sevărşite cu atîta trofee sîngeroase.“ Este vorba, aici, de prinţul Mihail Voronţov, numit guvernator al Caucazului, plecat să „civilizeze“ cu forţa naţiile întîlnite în cale. Or, notorietatea sa întrece orice altă personalitate a epocii, astfel încît moldovenii sînt avizi să afle veşti noi. Se întrevede, din această ştire, şi o oarecare spaimă de cel ce a fost cîndva prin preajmă, cînd cu războiul din 1828–1829: „de cîteva săptămîni nu s-au publicat aice nici un buletin despre starea lucrărilor din Caucaz, din care se poate închee... că n-au urmat nimic însemnătoriu pe scena resboiului. Aice nu se ştie nimic despre oarecare nenorociri ce spun Taimesul şi Jurnalul de Deba că ar fi suferit resboitorii nostri în surprinderea forteţelor de acolo.“ Doar „închipuiri“ ale englezilor de la Times, scrie la Albina Românească, din moment ce la Iaşi nu s-a aflat de atîta vreme nimic. Ni se descoperă, astfel, sursele de pe unde îşi culeg gazetarii de la Albina Românească informaţiile, şi deseori, traduc fără mare pricepere articolele considerate importante. Cum se întîmplă cu marea „protestaţiune a partidei ministeriale“ – contra căsătoriei prinţesei Isabela a Spaniei cu contele Trapani – eveniment preluat din El Tiempo (din 15 ianuarie 1846) şi de unde aflăm că „mădularii majorităţii se disputară între sine şi cu miniştri dacă protestaţia ar fi măsurată şi dacă la timp.“

Toate aceste articole ţin la curent o elită educată cu evenimentele de pe scena europeană. Se fac uneori referinţe la starea de fapt din America, China, Tahiti sau chiar îndepărtata Japonie. Dar evenimentele mari, subiectele importante nu pot fi decît în lumea asta mică a Europei, care la acea dată însemna Paris, Viena, Berlin şi, din cînd în cînd, Londra. Pentru că spre această lume se visează şi, mai ales, spre această lume se călătoreşte. Novitale sînt considerate şi ştirile care vin dinspre Sankt Petersburg şi Constantinopol, două puteri cu care Moldova, la acea dată, avea relaţii speciale.

Astăzi, raportul s-a inversat considerabil: lumea din afară ne interesează din ce în ce mai puţin, căci evenimentele mioritice ne ţin mai tot timpul ocupaţi.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.