La masa bolnavului

Publicat în Dilema Veche nr. 511 din 28 noiembrie - 4 decembrie 2013
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Spitalul este, la noi, o instituţie privată, mai întîi şi întîi de toate. Domni şi boieri, purtaţi de valul filantropiei, specific epocii, se lansează în ridicarea de clădiri publice pentru ajutorarea celor nevoiaşi şi bolnavi. Iniţiativele lăudabile ţin însă cît boierul fondator şi filantrop are bani şi bunăvoinţă, pentru ca mai apoi spitalul să se amestece cu drumurile moştenitorilor şi ale moştenirilor. Modernitatea şi prezenţa activă a medicului în cîmpul puterii vor coagula toate aceste iniţiative private, conducîndu-le către proiecte publice, ca să zicem aşa. Cu această ocazie, spitalele încep să aibă regulamente şi medici care să le alcătuiască şi mai ales să supravegheze punerea lor în aplicare. Dieta bolnavului devine un factor important în regulamentele acestor spitale.

Cînd medicul Constantin Caracaş lucrează la ridicarea Spitalului Filantropia (1811), el îl înzestrează şi cu un regulament prin care stabileşte hrana ce ar trebui să se dea bolnavilor. „Toţi bolnavii vor avea dimineaţă la micul dejun bulion, adică supă“ – scrie Constantin Caracaş. Acest bulion este o amestecătură „consistentă“ de „orez, fidea, arpacaş sau griş cu apă sau zeamă de carne“. Supa consistentă se administrează mai ales celor care suferă de „inflamaţii sau de maladii acute ale pieptului“. La prînz, bolnavul se reîntîlneşte cu bulionul căruia i se adaugă ceva jimblă (150 de dramuri), cît despre friptură... numai „cînd medicul va prescrie“. Vinul şi rachiul sînt încă „alimente“, utile în dieta bolnavilor, aşa că medicul prescrie 100 de dramuri de vin şi 10 dramuri de rachiu cu posibilitatea de a se mări raţia „dacă va fi de trebuinţă“. Cina de seară nu există.

La Spitalul Sfîntul Spiridon din Iaşi, cheltuielile aferente anului 1837 acoperă hrana oferită diferitelor boli. De pildă, la recomandarea medicului, un bolnav primea 150 dramuri carne pe zi (dacă nu era post), zarzavaturi, ciorbalîcuri, pîine şi jimblă, crupe, orez, vin. Pentru cei slăbiţi, se prevedea un pui sau o jumătate de pui (în funcţie de constituţie), dar doar pentru o anumită perioadă de timp. Înainte de a se ajunge aici, condica de cheltuieli a spitalului, păstrată decenii la rînd, cheltuieli consemnate cu grijă aproape pe fiecare an, nu mai este atît de generoasă, ţinînd seama doar de banii cheltuiţi cu hrana bolnavilor sau cu ţinerea unui bucătar şi a unor ajutoare, fără a detalia bucatele.

Prin Regulamentele Organice, Eforia Spitalelor avea să ia sub administraţia sa toate spitalele din Ţara Românească şi să fixeze o masă comună pentru toţi, adaptată în funcţie de boală, asta doar dacă se întîmpla să se potrivească suferinţa cu resursele din cămară. La 1832, această Eforie a Spitalelor prevede următorul program de hrană: la 6 dimineaţa, bolnavul primeşte o supă cu zeamă de carne şi pîine prăjită, la prînz – o ciorbă de orez sau arpacaş, un fel de bucate cu carne şi zarzavaturi (cartofi, morcovi, gulii, bame), iar la cină, la ora 7 – o ciorbă ca la prînz, care ar trebui să conţină şi bucăţi de carne, friptură „după trebuinţă“. Pîinea şi carnea sînt date cu măsură: 200 grame de jimblă şi 110 grame de carne şi, dacă medicul crede de cuviinţă, se adaugă şi ceva vin.

Legătura dintre mîncare şi maladie începe să se înfiripe în minţile tuturor, mai ales cînd doctorul este acceptat ca stăpînul neconstestat al actului medical. În Aşezămîntul Spitalului Brâncovenesc, ctitora, Safta Brâncoveanu, se supune doctorului pe care îl aduce în prim-plan, în toate cele. Aşadar, şi atunci cînd este vorba de hrană: economul nu poate slobozi hrana bolnavilor din cămară decît urmînd „după foaea ce de cu seară va priimi, subt iscălitura hirurgului, în toate zilile, scoasă întocmai după condica dietii ce iscăleşte pe toată zioa de dohtor“.

Or, regulamentele cu regulamentele şi realităţile cu realităţile. Ce va fi ajuns pe masa bolnavilor ne spune tot medicul Constantin Caracaş, care observă că „hrana bolnavilor este neregulată, proastă şi neconformă cu dieta rînduită de medic“. Toţi bolnavii, de la mic la mare, suferinzi de dizenterie sau oftică, se hrănesc cu varză, dovlecei, prune şi spanac, amestecate cu ceva arpacaş şi ceva carne de oaie. Acum, îşi poate închipui oricine ce poate să urmeze...

Nici astăzi, hrana nu prea constituie o preocupare pentru sistemul nostru medical. Că or fi banii de vină, că or fi pacienţii mofturoşi sau doar indiferenţa tuturor, nu prea ştiu. Sentinţa medicului Constantin Caracaş ar trebui revizitată: „Pe cît sînt de necesarii la un bolnav medicamenele, tot atît este şi hrana“.

Dar cine să audă şi mai ales să asculte...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

Prințul Harry  GettyImages jpg
Prințul Harry a obținut o nouă victorie „monumentală” în procesul contra ziarelor deținute de miliardarul Murdoch
Prințul Harry a obținut o nouă victorie marți, 21 ianuarie, în procesul împotriva grupului media deținut de miliardarul Rupert Murdoch .
captura atac germania png
Un copil și un adult au fost uciși într-un atac în Germania. Suspectul, un afgan, a fost reținut
Două persoane, un adult și un copil în vârstă de doi ani, au fost ucise într-un parc din Aschaffenburg, în Bavaria, în sudul Germaniei. Suspectul, un cetățean afgan, în vârstă de 28 de ani, a fost arestat.
georgescu si simion foto FB jpeg
AUR susține candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale. George Simion clarifică: „Nu candidez...Aş fi mai bun de premier"
AUR a anunțat oficial că îl va susține pe Călin Georgescu în cursa pentru prezidențiale, în timp ce liderul partidului, George Simion, a declarat că nu va candida, subliniind că ar fi mai potrivit pentru funcția de premier.
Bitcoin, criptomonede, portofel virtual FOTO Shutterstock
Cinci bărbați, arestați după ce au răpit un tânăr pentru a-i fura criptomonede de zeci de mii de euro
Cinci bărbați au fost arestați după ce acum două luni ar fi răpit un tânăr care deținea criptomonede. Inculpații îl ademeniseră pe tânăr într-un apartament din Drăgășani, de unde l-au răpit.
euro valuta bani pixabay jpg
Damen Mangalia FOTO Damen jpeg
Proteste masive față de concedierile colective de la Damen Mangalia. Anunțul sindicatelor
Concedierile colective anunțate de conducerea Damen Mangalia, în conformitate cu planul de redresare agreat de instanță, a stârnit ample nemulțumiri sindicatelor. BNS și-a anunțat deja susținerea față de protestele care vor avea loc săptămâna viitoare.
Captură de ecran din 2025 01 22 la 16 04 35 png
Cine este Cristina Tărteață, funcționara revoltată împotriva concedierilor anunțate de Bolojan? Șoferiță de Lexus, declară: „Nu trăim ca niște nababi aici”
Cristina Tărteață, consilier parlamentar și fost candidat PSD la alegerile europarlamentare din 2019, s-a numărat printre cei mai vocali critici ai deciziei președintelui Senatului, Ilie Bolojan, de a concedia aproape 200 de angajați din instituție.
banner Rona Hartner
Dezvăluirile dureroase ale Ronei Hartner, din ultima ei carte. A văzut-o pe Fecioara Maria care i-a transmis un mesaj. Ce i-a zis? „O apariție mistică”
Rona Hartner a avut o viață plină de suferință. Dezvăluirile artistei făcute în ultima sa carte
Meta Tik Tok telefon mobil shutterstock 2146145097 jpg
Meta plătește creatorii de conținut pentru a se muta de pe TikTok pe Facebook și Instagram
Gigantul american Meta, care deține Facebook și Instagram, s-a oferit să plătească cu până la 5.000 de dolari creatorii de conținut pentru a se muta pe rețelele lor.