Isterii estivale și interese naționale

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Despre Descîntece jpeg

De cum intri în staţiunea Saturn, te izbeşte un anunţ „important“: „Saturn: staţiune turistică de interes naţional“; numai că importanţa anunţului (care ţi-ar da, cel puţin teoretic, garanţia calităţii) este mult atenuată şi chiar aruncată în deriziune de cîinele ce se odihneşte nestingherit la picioarele pancartei pe care a fost  „săpat“ îndemnul naţional. Dacă din cine ştie ce motive, patriotice şi mai puţin patriotice, poposeşti pe litoralul românesc, realitatea îţi oferă o „ficţiune“ la cele mai înalte cote. Să luăm, de pildă, Mangalia, un oraş curăţel doar pe strada principală. În rest, Dumnezeu cu mila, căci plaja arată de parcă n-a mai trecut cineva pe acolo de anul trecut. Mai întîi de toate: cîini, cît mai mulţi cîini fără stăpîn. Doar întinzi cearşaful şi te trezeşti cu un maidanez, hămesit şi jigărit, mirosindu-ţi picioarele şi cerşind un ceva, asta după ce a tras cît s-a putut de sacii de gunoi, împrăştiind pe nisip conţinutul lor, greu de privit şi mai ales de suportat. Şi pentru că tot ai plecat în vacanţă, Primăria Mangalia te întîmpină cu drag, asfaltînd, cam fără spor, toate străduţele din jurul plajei, aşa că mirosul de bitum asortează hămeseala cîinilor şi îţi oferă „aer proaspăt“ pentru plămînii tăi, dornici tocmai de aşa ceva. Şi dacă nu-ţi este de ajuns, un patron oarecare s-a gîndit el că n-ar strica să mai ridice o coşmelie, chiar în mijlocul plajei, că poate dă norocul peste el şi vor fi doritori de bere şi seminţe... cît pentru o vară întreagă... aşa că o macara de prin anii ’50 duduie, la propriu şi la figurat, răspîndind în aer parfum suav de motorină... Cîtă grijă pentru copiii din jur, pentru siguranţa lor, pentru... Muţi cearşaful cîteva zeci de metri şi, înainte să-ţi dai seama, te-ai aşezat în ceva moale... „de cîine, o fi“, te consolezi, de parcă ar conta atît de mult în haznaua plină ochi de mucuri, seminţe, pungi, pahare de plastic, coceni de porumb, pet-uri, cutii de bere dezmembrate, ambalaje de toate soiurile şi de toate sortimentele, resturi de pe la papuci, chiloţi, sutiene, slipuri, pălării, pampers, şerveţele, ziare, reclame etc. Şi dacă, Doamne Sfinte!, te tentează să-ţi tragi sufletul în părculeţul „special amenajat“ pentru copii, trebuie să ai curajul unei aventuri prin herghelia de cîini ce se zbenguie pe iarba copiilor.  

Ce splendoare ar fi plimbarea pe faleză… Marea, liniştită de atîta ploaie, loveşte agale ţărmul… Poezie inutilă, căci oamenii harnici ai patriei noastre s-au apucat să refacă faleza, acu’, în plin sezon, cu heirupism, doar cînd nu plouă şi cînd nu e soare… Altfel, trebuie să faci slalom printre grămezi de nisip, pietre, scînduri, table, cuie, excavatoare, borduri… Totul lăsat de izbelişte… dai cu tunul şi nu zăreşti nici măcar un singur muncitor… aşa, măcar să-l tragi în poză… Rămîn doar baloturile de piatră, aşezate într-un peş pe zid, pentru ca la prima adiere de vînt să-i pice în cap copilului neascultător care-a luat-o la fugă înaintea adulţilor, presupuşi deschizători de drumuri...  

Şi dacă dă norocul peste tine şi ai parte de ploaie, vînt şi frig, te-ai scos... Dacă n-ai plecat cu un geamantan de cărţi după tine, nu prea ştii ce să faci. Oraşul n-are nimic de oferit, doar haine multe şi de proastă calitate, covrigării şi fast-food-uri pentru care garantează doar Cel de Sus. Cît despre hotel... Preţ mare, dar servicii pe sponci... Păi, dacă vrei să mergi la piscină, trebuie să plăteşti, vrei saună, plăteşti... vrei... cam atît că altceva nu există... îţi rămîne televizorul de care ai fugit şi peste care dai... Şi te minunezi de peripeţiile unui bac „pe bune“ şi mai ales de ipocrizia fără margini a unor importante canale de ştiri care se bat cu pumnii în piept că promovează „adevărata valoare“, dar întrerup fără ruşine o intervenţie pe educaţie pentru a face loc eternei telenovele „iri“, fără de care ţara nu poate merge înainte.  Cît despre copii… holurile hotelului unde o „doamnă recepţioneră“ îi apostrofează  din cînd în cînd cu „Mă, copii, nu mai frecaţi, mă, canapelele astea şi nu mai faceţi atîta tărăboi… nu mai bine închiriaţi voi o pereche de cărţi de la doamna (şi face semn către recepţie) şi jucaţi cărţi? Uite, costă 5 lei pe oră, şi voi sînteţi cinci, 1 leu de fiecare...“ La taraba de la colţ, cu 5 lei poţi cumpăra cinci perechi de cărţi... 

Şi pentru că tot am pomenit de Saturn: fugiţi, arată ca un teren minat, plin de buruieni, de hoteluri în paragină unde doar cîinii îşi mai găsesc locul.   

Cam acesta-i litoralul românesc, sau doar partea cunoscută de mine, în care n-aş dori să mai revin, nici măcar pentru o cercetare antropologică... În rest, să aveţi soare mult!

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.