Eliza şi poalele în cap

Publicat în Dilema Veche nr. 575 din 19-25 februarie 2015
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Lucrurile mărunte din existenţa noastră cotidiană sînt cele care ne transformă adesea viaţa în coşmar. Lumea noastră urbană n-a prea reuşit să se civilizeze şi se tîrîie de secole cu aceleaşi probleme ca cele despre care am vorbit, de multe ori, în cercetările mele. Una dintre aceste probleme se leagă de locuitul în comun în cutiile de chibrituri ale postmodernităţii noastre urbane. Fiecare dintre noi are vecini, mai buni sau mai răi, cu toane, cu preferinţe, cu manii şi multe altele. Vecinii noştri devin mai importanţi în vieţile noastre chiar decît ceilalţi membri ai familiei. De ce? Păi, fiindcă nu ştim şi nu vrem să învăţăm să ne respectăm. Eu o am pe Eliza. Aşa i-am spus în ziua cînd a început balamucul şi aşa a rămas, cu balamuc cu tot.

Eliza este o fată frumoasă de vreo 20 şi ceva de ani, presupun că şi cît de cît instruită; doar presupun, ştiind că părinţii ei sînt doctori la Fundeni. Aşa mi-au zis, cînd m-au inundat şi, din pragul uşii, mama doctor mi-a strigat: „Noi sîntem medici la Fundeni. Lucrăm cu toţi nebunii, aşa că ştim cum să vă tratăm“. De atunci au trecut ceva ani, domnii doctori s-au îmbogăţit, şi-au luat casă mare pe undeva pe la Mogoşoaia, aşa se zvoneşte pe scară, iar în micul apartament de deasupra au lăsat-o doar pe Eliza. O tînără nărăvaşă care, odată lăsată singură, s-a apucat de orgii. Viaţa bate filmul, cum se spune. Aproape noapte de noapte, timp de un an de zile, Eliza mea a imitat-o pe Meg Ryan din When Harry Met Sally. Pe la trei dimineaţa, ne trezeam în gemetele contondente ale Elizei, prinsă în focurile amorului. Şi ce amor! Mi se trezea copilul: „Iarăşi plînge Eliza, mami? Nu vrei să o luăm la noi, să n-o mai certe mămica ei şi să dorm şi eu?“, se ruga somnoroasă fetiţa mea. De atunci am luat-o pe Eliza la noi, la figurat (şi cred că ar fi fost mai bine dacă aş fi făcut asta şi la propriu). Şi uite aşa, Eliza a devenit parte a familiei, cu priorităţile şi teribilismele ei. Că, nota bene, focul amorului nu se stinge prea uşor. Aşa şi Eliza mea, care, nesatisfăcută de amploarea orgasmului, dat tuturor vecinilor, trecea la represalii: aspiratorul. Pînă la şase dimineaţa, Eliza trecea cu aspiratorul pe parchet şi gresie de îţi luau urechile foc, infarctul era în gît, iar nervii explodaţi pe pereţi. Şi cum insatisfacţia nu se consuma doar cu atît, totul se sfîrşea, la răsăritul soarelui, cu o ceartă cu dumnealui ipochimenul impotent. Urma un balamuc… şi ocări… de îi este ruşine obrazului să spuie… Fiică de doctori, deh!

Apoi, Eliza mea a dispărut. Cu bursă la Barcelona, ne informă poştaşul, şi îi urai în minte călătorie sprîncenată. Dar nu avusei noroc, că Eliza se întoarse cu şi mai mare energie şi o nostalgie după cluburi, karaoke, ceva droguri, tocuri înalte, dar… singură. Şi de aici ni se trage. Căci Eliza iese în fiecare noapte să-şi găsească pe cineva cu care să-şi exerseze talentele actoriceşti în ale iubirii. Or, noi, vecinii ei, familia ei în fapt, trebuie să ştim cînd pleacă şi cînd vine, ce face, cum face etc. Şi ştim, că, deh, vă întreb, poate Eliza să plece la club la miezul nopţii fără să-i urle muzica? Poate Eliza să se îmbrace fără să-i cînte Florin Salam de inimă albastră? Păi, nu poate. Şi apoi, la ce suflet trist are, poate să asculte altceva decît manele languroase de să dai cu pietre după cîini? Poate Eliza să vină dimineaţa de la club şi noi să nu ştim? Cum să se dezbrace săraca fată şi să se pună în pat la patru dimineaţa dacă nu-i cîntă Vali Vijelie ceva despre inima ei tristă, întoarsă acasă singură? Oftăm şi noi, oftează şi ea. Ea se pune la somn, noi ne zvîrcolim prin aşternut. Am încercat să vorbim cu Eliza, dar de fiecare dată îşi pune cizmele cu toc şi o ia la galop pe parchet… Nărăvaşă, deh! Cu toată adopţia noastră, vrem totuşi un tavan care să ne separe, aşa că… Poliţistul de proximitate? „Să trăiţi, se rezolvă“, ne-a zis la telefon. Şi nu s-a rezolvat. Ne-a sugerat, apoi, să ajungem la o înţelegere şi, cînd are Eliza chef de balamuc, să plecăm noi de acasă. Dacă stau să mă gîndesc, mi-ar prinde bine o plimbare la miezul nopţii, cu copilul în braţe, în jurul blocului, aşteptînd ca Eliza să se potolească. Aer curat, linişte, cîini, natură, nu?!

Dincolo de orice glumă, mă aflu în faţa unei probleme fără ieşire. Poliţia n-are timp de astfel de cazuri din ce în ce mai numeroase. Îţi rîde în nas, pentru că, la urma urmei, toată România petrece pe ritmuri de manele. Există o lege de respectare a ordinii publice şi o instituţie (poliţistul de proximitate), un regulament de ordine interioară al asociaţiei proprietarilor. Şi? Bunul-simţ a ajuns minoritar, ascuns de poalele mitocăniei.

Nu-mi rămîne decît s-o mărit pe Eliza, sperînd că ţoapa mea va face repede un mitocan mic şi, pînă va creşte, o să am şi eu linişte, măcar pe timpul nopţii.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png