Dinţii naţiei

Publicat în Dilema Veche nr. 514 din 19-23 decembrie 2013
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Avem o naţie mai mult decît ştirbă. E de-ajuns să privim în jur şi peste tot găsim guri ştirbe, dinţi negri, halene aiuritoare, fălci lăsate, zîmbete goale, multe, multe dureri de măsele tratate cu usturoi şi pătrunjel. Cum presupun că nu cunoaşteţi reţetele, vi le ofer cu largheţe şi vă îndem să le folosiţi cînd vă ia durerea de măsele şi nu aveţi bani de stomatolog. Prima: luaţi cîteva frunze cu pătrunjel, amestecaţi-le bine cu sare apoi îndesaţi-le în măseaua dureroasă. Şi dacă nu vă trece, apăi faceţi pasul al doilea: un căţel de usturoi, frecat bine cu sare şi îndesat cu încredere în măseaua dureroasă. S-ar putea ca măseaua să fie năbădăioasă şi să nu se lase convinsă de iuţeala usturoiului, aşa că vă sfătuiesc să apelaţi cu încredere la eternul Algocamin, bun la toate. Reţetele le-am primit de la Pătrana, expertă în suferinţa măselelor noastre naţionale. Şi, odată cu reţetele, mi-a oferit o poveste cumplit de reală, din România contemporană, în care banii se cîştigă uşor profitînd de suferinţa şi, mai ales, de naivitatea oamenilor. Or, ceea ce îmi povesteşte ea din Oltenia, am auzit şi prin Prahova mea natală, chiar şi în marele oraş-capitală, Bucureşti, dar şi în România primei mele modernităţi.

Trebuie să vă aduceţi aminte de anii 2000, cînd prin satele patriei umblau dentişti ambulanţi, cu ceva instrumente în desagă, cu ceva pastile, cu multe promisiuni de remedii imediate, pe bani puţini. Au păcălit atunci mulţi, foarte mulţi oameni, oferindu-le dinţi de „aur“ la preţuri acceptabile, atît de acceptabile că, după plecarea „maistorului“, cum zice Pătrana, dinţii s-au dus şi ei. Un astfel de dentist a poposit şi într-un sat din Oltenia: „S-a aşezat aici, la Lica, în camera bună. A alergat la el tot satu’, că punea dinţi repede şi pă bani puţini.“ Metode de lucru? Răspuns inevitabil: „Ce scaun de stomatolog, fată? Păi, ce, ăsta era stomatolog d-ăla de zici matale? Asta era puitor de dinţi. A scos Lica scaunul ăl bun, ăla tapiţat, dă-l ţinea la naftalină, de nu se aşezase nicidată pă el. Să vezi ce ochi făcea Lica cînd ţăranii ăştea îşi aşezau curu’ murdar pă scaunu ei tapiţat. Ş-avea o cutie de fier, cu una, cu alta. Da’ ce, sta cineva să vadă cum face şi ce face doctoru ăsta? Omu’ era mulţumit că într-o săptămînă avea dinţi în gură. Că ştii mata vorba aia, că omu’ fără dinţi seamănă a prost. Să-i fi văzut apoi pă ăştia, pă toţi, duminica la biserică, cum rînjeau să li se vadă fiarele aurite din gură... Sclipici ca Dan Spătaru... Nu fuseseră toată viaţa lor la biserică şi s-au trezit acu’ să vină, doar să vadă satu’ că şi-au pus dinţi... de aur... L-am dus şi io pă Marinică al meu... Cum n-avea nici un dinte, i-a făcut dentistu’ ăsta ditamai placa... o frumuseţe... o ţine între rufe şi tutun...“ Mirarea mea fu răsplătită cu soarta dramatică a naivilor doritori de dinţi ieftini: „Păi, ce, putu să o ţină în gură? O puse Marinică în menghină, o mai pili pe ici, pe colo, dar tot degeaba, că tot îi mare. Se mai chinuieşte cu ea cînd merge la biserică, ca şi proştii ăilalţi. Să-i vezi pă toţi cum să strîmbă?! De durere, deh, că doare... Da’ unu’ nu şi-ar da fiarele alea jos din gură. Sînt urîţi ca moartea.“ Pătrana ar vrea să rîdă, dar şi ea se strîmbă de durere. Aşa că are şi ea o poveste: „Io am fost mai deşteaptă, am zis că mă duc la oraş să-mi pun dinţii. Nu aici, să vadă toată lumea cum se zgîieşte ăsta în gura mea. Şi m-am dus la Caracal o vară ’ntreagă... Dădui tot peste un puitor de dinţi, alt prost... îmi puse nişte sîrme-n gură, de-aş putea să-ntind rufe pe ele. De cinci ani mor de durere, ca Dan Spătaru. Da’ nu-i dau jos nici de vine Stalin iarăşi. Păi, să fiu proastă ca ăştia? Şi să-mi ascund gura cu colţu’ basmalei, ca Vergica?“ Puitorul de dinţi a dispărut prin alte sate ale patriei, nenorocind alţi doritori de dinţi, fără să fie deranjat de autorităţi... Că cine ar fi interesat de o astfel de practică?...

Cam asta este România modernă, eternă şi mai ales săracă. Prin prima modernitate, adică la început de secol al XIX-lea, astfel de puitori de dinţi umblau prin marile oraşe ale Principatelor, oferind dinţi de plumb, remedii miraculoase şi „esenţii spre întărirea dinţilor celor clătinaţi şi scoaterea mirosului celui rău“. Chiar se ofereau să pună „dinţi noi“ şi garantau că „vor avea întocma tărie ca cialalţi naturalnici“. Încercau, de fapt, să ia locul bărbierului cel bun la toate şi mai ales la scos dinţi şi măsele. Ce va fi fost, nu prea ştim, ci doar bănuim că dentistul suprem va fi rămas tot cleştele şi zeama de usturoi. 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Schimbare neașteptată la Antena 1. Mihaela Tatu, înlocuită de o celebră prezentatoare TV. Cine sosește la cârma emisiunii „În direct cu România”
Schimbare de mari proporții la Antena 1. Mihaela Tatu, cea care prezintă de mai puțin de o lună emisiunea „În direct cu România”, va fi înlocuită cu Mirela Vaida. Anunțul neașteptat a fost făcut de Antena 1, prin intermediul unui comunicat de presă.
patient spital operatie istock jpg
Premieră medicală. Primul centru pentru terapia durerii deschis într-un spital de stat. „Pacienții nu au nevoie decât de o trimitere”
În cadrul Spitalului de boli infecțioase din Cluj-Napoca s-a deschis primul centru pentru terapia durerii din România, unde pacienții beneficiază de tratament decontat. Deocamdată, însă, aceștia pot fi spitalizați doar pentru o zi, căci legea care permite internarea va intra în vigoare abia în iulie
bar cluj jpg
Preparatul unui restaurant din Cluj-Napoca a scos din sărite pe toată lumea. Ce controverse a stârnit numele acestui fel de mâncare: „Cum să fiți așa neoameni?”
Un preparat din meniul unui bar tematic din Cluj-Napoca a stârnit un val de revoltă în rândul internauților, fiind considerat profund jignitor și lipsit de empatie față de una dintre cele mai mari tragedii recente din România.
dani otil instagram jpg
Dani Oțil rupe tăcerea despre salariul pe care îl încasează la Antena 1: „Este nesimțit de mare!”
Dani Oțil, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV, face primele declarații despre salariul pe care îl încasează la Antena 1, dar și despre cel al știristei de la PRO TV, Andreea Esca.
masina politie foto: pexels
Pedeapsă blândă pentru un polițist care a bătut crunt un bărbat de etnie romă. Care a fost motivul agresiunii
Curtea de Apel Constanța a dat în această săptămână sentința definitivă în cazul unui polițist care în urmă cu aproape trei ani a băgat în spital un bărbat de etnie romă, lovindu-l de zeci de ori cu bastonul, pumnii și picioarele. Victima a avut nevoie de aproape o lună de îngrijiri medicale.
shutterstock 2428155113 jpg
Senatorii americani propun un proiect de lege pentru a reafirma autoritatea Congresului asupra tarifelor vamale
Senatorii americani au introdus joi o nouă legislație bipartizană prin care încearcă să impună autoritatea -Congresului asupra tarifelor după ce Donald Trump a anunțat noi taxe pe importuri, zguduind economia globală.
Tarifele lui Donald Trump FOTO Profimedia
Lumea economică reacționează la tarifele lui Trump: „Cele mai „scumpe” și „masochiste” pe care SUA le-au impus în decenii”
Anunțul privind noile tarife a stârnit reacții puternice din partea experților economici, care avertizează asupra impactului acestora asupra creșterii economice globale și puterii de cumpărare, considerându-le costisitoare și riscante pentru economia internă și internațională.
Tânăr român, dispărut în Germania Foto Poliția Română jpg
Tânăr român, dispărut în Germania de trei săptămâni, căutat cu disperare de familie
Poliția Capitalei a solicitat vineri, 4 aprilie, sprijinul în vederea depistării unui bărbat, în vârstă de 32 de ani, despre care familia nu mai știe nimic de aproape trei săptămâni.
cheie  jpg
Ireal! Cât a ajuns să coste un apartament de doar 14 metri pătrați. Nu are baie, dar locuiești în centru: „Nu încap nici gândurile”
Achiziționarea unei locuințe devine din ce în ce mai mult un lux greu de atins, mai ales când vine vorba de orașele mari, atât din România, cât și din străinătate.