Dileme teologice

Publicat în Dilema Veche nr. 529 din 3-9 aprilie 2014
Dileme teologice jpeg

Cînd vine vorba de modul de a citi o carte, am împărtăşit dintotdeauna teoria lui Borges care, într-un interviu acordat către sfîrşitul vieţii, spunea: „În ce mă priveşte, declar că sînt un cititor hedonist. Am citit cărţile pentru emoţia estetică ce mi-o produc şi am lăsat pentru mai tîrziu comentariile şi studiile“, precum şi pe cea (a lui Cioran, dacă nu mă înşel) potrivit căreia, cînd abordezi o carte ce ţi se pare inaccesibilă, trebuie pur şi simplu să treci peste ceea ce nu înţelegi, pînă cînd dai peste un fragment care te face să simţi ceva. 

Pe de altă parte, nu am pus niciodată la îndoială binefacerile studiului sistematic, consecvent, eventual sub supraveghere autorizată, al unei discipline sau alteia, în formarea unui anume mod de gîndire şi a unei perspective mai clare a individului asupra lumii şi a vieţii. Rigorile spiritului academic au, fără îndoială, rolul lor în drumul pe care apucă orice individ interesat să înţeleagă cu adevărat ce se întîmplă cu el şi cu lumea în care trăieşte. Mai ales la începutul drumului.

Nu pot însă să nu observ că de fiecare dată cînd acest spirit academic este administrat (însuşit) în doze excesive, cînd tinde (i se permite) să înlocuiască gîndirea liberă şi chiar bunul-simţ, rezultatele sînt imprevizibile. Şi este foarte trist să vezi cum oameni cu dotări intelectuale şi cunoştinţe excepţionale preferă să se închidă în cutii sau să se zidească, precum Ana lui Manole, în tot felul de teorii şi dogme, uitînd cu desăvîrşire scopul iniţial pentru care plecaseră la drum. („Unde este cunoaşterea pe care am pierdut-o informîndu-ne?“ se întreabă undeva Eliot.)

Am avut prilejul, nu de mult, să port un interesant dialog pe teme literare cu un poet şi dramaturg extrem de talentat, care (întîmplător sau nu) era şi preot. Eram amîndoi membri ai unei comunităţi literare virtuale şi nimic din ce citisem din el şi nici din ceea ce îmi spunea direct în comentarii nu aducea nici măcar de departe a habotnicie sau dogmatism, totul se axa pe trăirile personale, cu o mulţime de observaţii de bun-simţ, puse în operă cu un simţ artistic remarcabil. La un moment dat însă, Paul (aşa se numeşte preotul meu scriitor) a făcut următoarea remarcă: 

„Între un filozof şi un preot nu poate exista dialog, fiindcă, pe de o parte, filozoful se consideră un mic Dumnezeu, în timp ce teologul se consideră doar (sublinierea mea) un intermediar între om şi Dumnezeu.“

Aşa cum mi se întîmplă ori de cîte ori mă aflu în faţa unei afirmaţii atît de categorice şi insinuante în acelaşi timp, mai întîi m-am fîstîcit total. Apoi, am răspuns la fel de categoric – reuşind, fără intenţie, desigur, să blochez total şi definitiv dialogul. 

I-am spus, în primul rînd, că, din cîte citisem pînă atunci (şi pînă acum), mi se pare că filozoful nu se consideră doar pe el însuşi un mic Dumnezeu, ci crede cu tărie în nucleul de divinitate care zace mai mult sau mai puţin adormit în fiecare individ şi că acest nucleu (în sanskrită – Hiranya Gharba) trebuie trezit la viaţă, şi nu anesteziat şi mai tare cu incantaţii nazale şi fum de tămîie, aşa cum se procedează în buna noastră tradiţie ortodoxă. În plus, pentru că în modul meu hedonist de a citi dădusem recent peste un fragment de upanişadă care îl contrazicea în totalitate, i l-am redat fără să mă gîndesc la consecinţe:

„...Iar cel ce meditează la zeitate ca fiind altcineva: «Alta e ea şi altul sînt eu», acela nu ştie. El este pentru zei întocmai ca o vită. Într-adevăr, aşa cum omului îi sînt de folos multe vite, la fel zeilor le este de folos fiecare om în parte. Şi dacă ţi se ia o singură vită, tot este neplăcut, dar mai multe! De aceea, zeilor nu le place ca oamenii să ştie aceasta.“ („Brhadaranyaka Upanişad“, din volumul Cele mai vechi Upanişade, Editura Ştiinţifică, 1993, traducere din limba sanskrită de Radu Bercea)

Rezultatul a fost că Paul s-a retras definitiv din discuţie, iar eu am pierdut un posibil prieten. 

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

dragnea simion foto Ionut stroe facebook jpg
Ionuţ Stroe (PNL): „George Simion nu apără România. O folosește. Și o compromite pentru propriul avantaj. Exact ca Dragnea”
Deputatul PNL Ionuț Stroe lansează un atac dur la adresa liderului AUR, George Simion, pe care îl compară cu fostul lider PSD, Liviu Dragnea, acuzându-l că „vinde o versiune distorsionată a realității” pentru propriul beneficiu.
Trageri cu rachete efectuate de armatele franceză și română și prezentare de tehnică militară în timpul exercițiului EAGLE ROYAL 23 în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană General de brigadă Ion Bungescu, Capu Midia, Constanța. FO
Câți bani va primi România prin planul european de reînarmare
România ar putea ar putea să primească până la 8 miliarde de euro din fondurile alocate prin planul european de reînarmare, inițiat de Comisia Europeană.
germania jpg
Povestea românului din Germania care a fost recompensat de angajator cu o vacanță. Cine este femeia care i-a schimbat viața și de ce a fost premiat la locul de muncă: „Am avut tribul nostru...””
Într-un colț liniștit din Germania, în localitatea Hördt, o poveste de viață inspiratoare a prins contur între rânduri de sparanghel, tutun și multă muncă.
Valentina Pelinel și Cristi Borcea sunt gurmanzi foto: Instagram
Valentina Pelinel i-a îngrijorat pe fani, după ce a postat o fotografie pe rețelele de socializare. „Poate suferă de ceva”
Valentina Pelinel și-a alertat fanii după ce a postat o poză pe rețelele de socializare alături de soțul ei, Cristi Borcea și cei trei copii ai lor.
politista
Momentul în care o polițistă a aruncat cu o petardă la poarta unui bărbat. Agenta, amendată şi cercetată disciplinar
O polițistă, în vârstă de 27 de ani, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Argeş a fost amendată de către colegii săi şi este cercetată disciplinar după ce a aruncat cu o petardă în poarta unui bărbat.
papa francisc getty jpg
Papa Francisc avea o avere de milioane, dar nu primea salariu. Cine plătea cheltuielile pontifului
Deși averea sa era estimată la 16 milioane de dolari, Papa Francisc nu a avut niciodată un salariu. Toate cheltuielile sale zilnice au fost acoperite de Vatican, iar darurile și donațiile primite mergeau către caritate.
image png
China îl contrazice pe Donald Trump, care a afirmat că Beijingul negociază cu SUA pe tema tarifelor: „Știri false”
China a cerut joi anularea tuturor tarifelor vamale „unilaterale” ale SUA, pe măsură ce au apărut semne că administraţia Trump ar putea detensiona războiul comercial cu Beijingul.
Gyorfi a devenit nostalgică în vacanța din Germania
cub constantin enceanu png