Despre tortură

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

- mit sau realitate barbară a veacurilor trecute? -

S-a crezut mult timp că epocile vechi au privilegiat tortura şi pedeapsa cu moartea, că doar noi, cei contemporani, avem parte de pedepse echitabile din care durerea fizică şi umilirea condamnatului lipsesc. În cartea sa dedicată torturii în Franţa Vechiului Regim, Eric Wenzel încearcă să demoleze acest mit (La torture judiciare dans la France de l’Ancien Régime: Lumière sur la Question, Edition Université de Dijon, 2011). Mai întîi de toate, tortura nu este „un instrument anarhic liber conferit magistraturii“, ci „legalizată, inclusă şi circumscrisă unei proceduri criminale destul de complexe şi precise“. Cu alte cuvinte, nu oricine poate să uzeze de tortură, oricînd, oricum, oriunde. Dar oare înscrierea ei într-un cadru juridic precis şi delimitat aduce şi respectarea acestor norme în practica cotidiană? Răspuns la această întrebare încearcă să afle autorul, de-a lungul analizei sale.
 
Mărturisirea ocupă un loc central în administrarea probelor unui proces. Şi cum „greşeala mărturisită este pe jumătate iertată“, sistemul juridic lucrează intens la obţinerea acestei mărturisiri, chiar dacă ea se face prin apelul la „forţă“. Biserica integrează şi dezvoltă o adevărată „cultură a mărturisirii“, care ar aduce „clemenţa divină“. Căci, pînă la urmă, ce este mărturisirea dacă nu un mijloc de curăţire interioară? Un „remediu“ necesar pentru ca trupul să se pregătească de iertare şi care va avea drept efect imediat mărturisirea unor lucruri uneori diferite de capetele de acuzare pentru care acuzatul se afla în faţa instanţei. Mărturisire, spovedanie ajung să se confunde la sfîrşitul Evului Mediu, adăugînd o dimensiune sacramentală actului de justiţie. Chiar dacă justiţia se va seculariza după această etapă, mărturisirea se va regăsi în cultura juridică a Vechiului Regim, transferîndu-şi din importanţă asupra mărturiei. Se observă cum autorul ştie să facă, de fapt, o arheologie a termenilor, analizînd transferul de conţinut de la spovedanie la mărturisire şi mărturie.

Renaşterea şi monarhia absolută vor face din tortură „arma oficială“ a întregului sistem penal, cînd „tortura pregătitoare“ şi „tortura prealabilă“ se vor afla în serviciul instrucţiei criminale. Ambele sînt folosite pentru a obţine acelaşi lucru: adevărul, „întregul adevăr care să permită magistraţilor regelui să ofere cea mai bună dreptate“. Cine poate face recurs la tortură? În principiu, orice judecător are dreptul să folosească acest instrument în obţinerea adevărului; dar limitarea atribuţiilor judecătorilor „subalterni“ (este vorba aici de justiţia seniorială şi municipală) îi va împiedica să facă apel la tortură. Asta cel puţin în teorie, pentru că, în practică, arhivele judiciare păstrează o serie de cazuri care dovedesc contrariul.

Eric Wenzel arată că, deşi tortura este parte componentă a sistemului juridic, dezbaterile din jurul aplicabilităţii ei sînt destul de strînse. O serie de autori, filozofi ai dreptului, jurişti, savanţi, pledează, într-un cuvînt, şi argumentează necesitatea limitării folosirii torturii, impunînd şi construind tot felul de restricţii menite a îmblînzi violenţa care o înconjoară. E suficient să privim în registrul Parlamentului din Paris, la anul 1732, pentru a sesiza cîtă violenţă se poate ascunde în spatele unui episod de tortură: focul, fierul roşu, extensia braţelor sau suspendarea şi aruncarea în gol, greutăţi atîrnate de picioarele ridicate în aer, meşe aprinse şi introduse între degete, tălpi „prăjite“ la foc mic, înghiţirea unor cantităţi incomensurabile de lichide, degete „încleştate“ între fălcile unor menghine, suplicii fel de fel, mai „rafinate“ sau mai puţin „rafinate“, tehnici menite să smulgă „adevărul“. Dar ce rămîne în practica cotidiană din toată această enumerare ce astăzi provoacă fiori reci? Cît de extins era apelul la tortură? Se poate vorbi de o frecvenţă durabilă? Autorul arată că, începînd cu ultimele decenii ale secolului al XVII-lea, regatul francez cunoaşte un declin al mijloacelor brutale de coerciţie. Acest fenomen este legat de capacitatea monarhiei franceze de a-şi impune autoritatea, care în Epoca luminilor vrea să ofere supuşilor o justiţie cît mai „umană“. Avem de-a face cu o justiţie cît mai moderată – ne spune autorul, oferind ca susţinere cele 23 de condamnări la moarte din 692 de condamnaţi pentru delicte criminale (1660). Declinul este din ce în ce mai evident în zorii Revoluţiei. Chiar dacă folosită, tortura nu atinge nici pe departe legendele create în jurul ei. Datele statistice puse la dispoziţie de arhivele judiciare dovedesc că apelul la mărturisirea smulsă cu „cleştele“ torturii ocupă un loc secundar şi minor în raport cu brutalitatea imaginată şi cu dreptul permis de către legislaţie. Lucrul este valabil pentru Franţa Vechiului Regim, dar nu acelaşi lucru se poate afirma despre prezenţa torturii în practica juridică a celorlalte civilizaţii. Dar despre asta veţi citi dumneavoastră. Cartea lui Eric Wenzel vine să desfiinţeze un mit, folosindu-se cu erudiţie şi acribie de sursele istorice.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

friptura de miel la cuptor jpeg
Rețeta de friptură de miel care te face să-ți pierzi mințile. Cum pregăteau românii tradiționali adevărata friptură de miel pascal
Fără miel, masa de Paște parcă nu are niciun farmec. Cel puțin în zona noastră a Balcanilor. La români, cel puțin, mielul pascal nu se prepară la întâmplare ci după vechi rețete moștenite din moși-strămoși. Două dintre acestea s-au păstrat până în ziua de astăzi și lasă gura apă.
Barbu Stefanescu Delavrancea Jurnal FM png
11 aprilie: Ziua în care s-a născut scriitorul român Barbu Ștefănescu Delavrancea
Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române. S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, București, într-o familie modestă.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Un produs fabricat în România ar fi eficient în tratarea cancerului. „Remisie totală într-o perioadă de șase luni”
Un produs unic creat chiar în țara noastră ar avea efecte uimitoare pentru sănătate.
Piata Mare din Sibiu02 JPG
Cele mai ciudate case din România. Ai senzația că te privesc în ochi
În Sibiu oraș încărcat de istorie și farmec medieval, se ascunde o clădire care a stârnit, de-a lungul timpului, curiozitate, mister și chiar fiori pe șira spinării. Este supranumită de localnici și turiști „Casa cu ochi”, și nu degeaba. Ai senzația, la propriu, că te privește.
mariana moculescu colaj instagram png
Vecinii au dat-o dispărută pe Mariana Moculescu: „Nu ne răspunde nimeni!”
Dacă în urmă cu doar câteva zile Mariana Moculescu declara în exclusivitate pentru Click! faptul că a rămas fără un acoperiș deasupra capului, din cauza datoriilor acumulate la întreținerea acestuia, acum șochează prin faptul că nimeni nu mai dă de ea de câteva ore bune.
Elicoter prabusit Hudson captura Facebook png
Accident aviatic în SUA. Un elicopter s-a prăbușit în râul Hudson. „Sfâșietor și tragic”
Un elicopter s-a prăbușit în râul Hudson din Statele Unite. La bord se afla și copii. Cel puțin o persoană a murit, relatează presa americană.
panica la bordul unui avion, foto Shutterstock jpg
Cum să cumperi cele mai bune locuri de avion, fără bani în plus. Trucul pe care companiile aeriene nu vor să-l afli
Atunci când rezervi un zbor, ți se oferă de obicei opțiunea de a-ți selecta locul în avion – dar contra cost. De la câțiva euro până la sume de ordinul zecilor, în funcție de companie și poziția locului.
FOTBAL: Leo Beenhakker a fost demis de la cârma naţionalei Poloniei
strawberry 4441380 1280 jpg
Ce să faci pentru ca vrejurile de căpșuni să aibă fructe până toamna târziu? Secretul știut doar de cultivatorii cu zeci de ani de experiență
Cultivatorii cu experiență știu că adevărata provocare nu este să obții primele căpșuni din iunie, ci să le ai în coș și la final de septembrie. Cum reușesc ei? Nu e magie, ci știință și practici testate în grădinile lor de-a lungul anilor.