Despre „mozaviri”, onoare și „puteri protectoare”

Publicat în Dilema Veche nr. 374 din 14-20 aprilie 2011
Despre Descîntece jpeg

„Este aproape imposibil ca un popor, de care trag în părţi diferite două puteri vecine şi care, după o expresie vulgară, a fost obişnuit în decursul a mai multor secole să sugă la două oi, deci este aproape imposibil spuneam, ca în asemenea împrejurări poporul să nu cadă,  finalmente, în cea mai deplină demoralizare.“ Analiza aparţine comisarului rus Duhamel, sosit în Principate în plină revoluţie paşoptistă, cu scopul bine definit de a pacifica lucrurile. 

Prinşi în jocurile politice ale celor „mari“, domnii şi boierii s-au străduit să tragă foloase din această situaţie şi mai totdeauna să-şi vîndă scump pielea. Acum, la 1848, comisarul şi generalul rus găseşte la Bucureşti o serie de tabere unite în jurul unui boier influent, fiecare dorind pentru sine puterea şi considerîndu-se îndreptăţit să o aibă, uitînd deseori de „cinste“ şi trezindu-se din reveria „protectoratelor“ prea tîrziu... Dar lucrurile începuseră cu mult timp în urmă…  

La 4 martie 1838, vodă Sturdza se plînge comisarului Nesselrode, de consulul rus la Iaşi, Besack, că a părăsit misia „diplomaţiei“ şi s-a alăturat taberei care complota împotriva domniei, avînd în frunte pe postelnicul Costin Catargi. Acesta, „turbulent şi îndrăzneţ“, mînat de „interese personale“, profită de slăbiciunile consulului imperial pentru a-i susura zi de zi în ureche nevoia unui nou guvern, format, bineînţeles, de clientela postelnicului. Besack, „debordat de atîtea intrigi şi înconjurat de insinuări perfide“, a sfîrşit prin a crede toate „supoziţiile absurde“, ajungînd să afişeze o conduită deloc compatibilă cu demnitatea şi  înţelepciunea rangului pe care îl deţinea.     

 Abia plecă Besack că noul consul, cu interese personale la Iaşi, intră în conflict cu moldovenii, uzînd de rang şi uitînd de demnitate. Iată-l pe spătarul Constantin Vîrnav amestecat într-o situaţie de-a dreptul hilară, dacă n-ar aduce atingere „onoarei“ sale de boier al Moldovei: vechil într-un proces contra dragomanului rus, Vîrnav se trezeşte poftit pe la consulat. Cum o astfel de invitaţie nu poate fi refuzată, mai ales de cineva care cunoaşte foarte bine cărările sinuoase ale „onorurilor“ în bietul pămînt al Moldovei, îşi pune redingota cea bună, îşi aşază jobenul şi se grăbeşte să onoreze invitaţia consulului Kotzebue, sperînd şi visînd că i-a pus Dumnezeu mîna în cap şi i-a deschis porţile tuturor dregătoriilor… Cînd acolo… „eu vrînd a păzi delicateţea de a nu refusarise şi socotind că această invitaţie ar fi pentru vreo altă pricină particulară…“ Nu fu „pricină particulară“, ci pricina ce tocmai se încheiase la tribunal, or poziţia spătarului atrăsese „furia“ consulului care ţinu să i-o strige în obraz şi să-l ţină de „mincinos“, pe scurt, să-l dea afară ca pe o slugă: „au început a striga, zicîndu-mi că minţesc şi că să mă duc, rostind în limba franţuzească «vous metes, allez, allez»“.  

Ofensat, spătarul se adresează lui vodă şi cere nici mai mult, nici mai puţin decît „punerea la cale asupra unei asemenea jigniri de cinste din partea domnului Consul care şi-au însuşit o dreptate cu totul neiertată postului dumisale şi după care a dumisale urmare voesce a ne arăta că tot ce ar vrea dumnealui trebuie să fie pentru noi pravilă“ (30 septembrie 1838). Poate însă vodă Sturdza să dea dreptate unui supus al său, cînd ştie că tronul depinde de bunăvoinţa ruşilor? Să-i ceară consulului Kotzebue să-şi retragă cuvintele şi să-şi ceară iertare? Nici pomeneală de aşa ceva: interesele lui vodă pe lîngă puterea protectoare sînt mult mai importante decît cinstea unui spătar moldovean. Or, această „putere protectoare“, care de-a lungul vremurilor şi-a schimat denumirea, dar nu conţinutul, trebuie oricînd mulţumită, preamărită, linguşită, adulată. Şi mai presus de toate, trebuie întotdeauna informată: „Domnilor! Nedumeririle ce au mijlocit între această Adunare şi oblăduirea noastră asupra a cîtorva pricini în cele din urmă duoă sesii, n-au putut rămîne necunoscute amîndurora Curţilor (este vorba aici de Rusia şi Imperiul Otoman – n.n.). Îndrăzneţile făliri ale unui puţin număr de oameni, ce fără ruşine în streinătate s-au numit pe sineşi organe Valahiei, au făcut destul sunet pentru nenorocirea lor, încît înaltele curţi au trebuit să cerceteze şi să cunoască pricina, ca să ia măsuri de a nu se mai întîmpla nişte asemenea nedumeriri“, scrie vodă Ghica (11 decembrie 1839), adresîndu-se Adunării Obşteşti atunci cînd nu reuşeşte să mai iasă din iţele conflictelor interne ce antrenaseră curţile de la Bucureşti, Constantinopol, Petersburg, Viena, Paris… 

Şi în timpuri mai noi văd că domnii cei mari dau onoarea valahului pe aşa-zisa „protecţie“ a Curţilor Înalte la care se văicăresc şi se plîng, sperînd, ca Vîrnav odinioară, „delicateţe“, dar primind doar praful de pe tobă. 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.