Despre Descîntece

Publicat în Dilema Veche nr. 403 din 3-9 noiembrie 2011
Despre Descîntece jpeg

Pe vremea copilăriei mele, baba Dumitra ocupa un loc central în economia satului: putea vindeca bolile uşoare cu un descîntec. Durerile de cap, durerile de măsele, indispoziţiile şi alte mici ipohondrii îşi găseau leacul într-un pahar cu apă, cîţiva tăciuni stinşi şi vorbe magice rostite în semiîntuneric şi înaintea icoanelor. Greu de spus ce va fi intonat baba Dumitra, ştiu doar că multe dintre indispoziţiile adolescenţei mele şi-au găsit leacul în acea apă „sfîntă“. Descîntecul i-a preocupat pe folclorişti şi etnografi, dar destul de puţin pe istorici, şi mai puţin pe lingvişti. Mă gîndesc aici la ultimii 20 de ani de cercetare, cînd istoriografia românească s-a îndreptat spre teme atît de diverse. Dar credinţele populare şi practicile magice au trecut un pic pe lîngă noua generaţie de cercetători, aplecată şi grăbită să cerceteze un trecut recent care cere prea puţine abilităţi lingvistice şi prea multă, mult prea multă, eseistică. Chirilica şi lucrul cu dicţionarele par să fie un inconvenient greu de acceptat pentru toţi cei care vor să devină „celebri“ peste noapte, redactînd pagini fără a scrie cărţi.  Emanuela Timotin oferă un instrument de lucru esenţial pentru toţi cei care se vor gîndi să se îndrepte spre o epocă mai puţin „accesibilă“ din punct de vedere lingvistic. Cartea Descîntecele manuscrise româneşti (secolele al XVII-lea – al XIX-lea), apărută la Editura Academiei Române, 2010,  analizează cu acribie „textele curative, menite să îndepărteze o influenţă nefastă“. Autoarea precizează că arhivele „ascund“ multe alte texte, conţinînd descîntece cu privire la „găsirea comorilor“, a „obiectelor pierdute“, la „prinderea evadaţilor“, la „trezirea dragostei persoanei iubite“. Iată aşadar teme şi arhive care ar putea să elucideze multe dintre raţiunile gesturilor noastre de astăzi.  

Amestecate printre rugăciuni, reţete şi amulete, descîntecele au populat manuscrisele şi implicit trebuinţele oamenilor în secolele trecute. Filolog de formaţie, Emanuela Timotin s-a aplecat asupra acestora din perspectiva lingvistică, dar încercînd şi o abordare antropologică ori de cîte ori a fost nevoie. Astfel, descîntecele sînt puse în legătură cu tradiţia lor orală şi cu echivalentele lor din alte civilizaţii. Expresie a fricilor care ne domină, descîntecele aveau, au, încă, menirea de a îmblînzi întrucîtva natura atît de „răzbunătoare“. De pildă, grindina nu este decît efectul diavolului ce tulbură apele şi „sfărîmă“ viile, holdele şi „ţarinele noastre“. Or, acest diavol ar putea fi îmblînzit sau măcar „izolat“ printr-un descîntec: „Oprescu-te, diavole, cu cel Dumnezău viu şi adevărat, ce-au rodit ceriul şi pămîntul şi preacinstită Maica Născătoare Domnului, Maria, giurata lui Iosif...“ Multe dintre acestea, prin „creştinarea“ lor, vor intra în practica religioasă. Chiar mai sus, se poate observa că fidelul, creştinul, îşi asociază, ca ajutor în combaterea răului, divinitatea. Pasul următor, integrarea într-o „molitvă de ploaie înfricoşată“. De altminteri, autoarea precizează că distincţia dintre descîntece şi rugăciuni este foarte greu de realizat din cauza faptului că „în tradiţia manuscrisă, uneori acestea sînt extrem de asemănătoare“. Apare astfel „rugă cîndu doare capul“ care se află la graniţa dintre descîntec şi rugăciune. Şi pentru că durerile de cap sînt mai prezente decît oricînd, vă ofer un fragment, că cine ştie, poate că vă veţi găsi leacul: „Doamne, Isuse Hristoase, vino acmu şi te atinge de şerbul lui Dumnezeu... să se scoale să-ţi slujească svenţieei tale cu tot darul şi acmu şi pururi şi întru veacii veacilor adevăr“.  

Naşterea, cu întreg universul de interdicţii, frici, spaime, păcate presupuse, aduce şi produce practici spectaculoase în care descîntecul ocupă un rol principal. Şi ce îşi doreşte orice femeie: o naştere uşoară. Iată soluţia: „Cînd nu poate muierea să facă copilul scrie pe hîrtie aşa: «Uşile ceriului s-au deschis, şi tu cocoane, ieşi că te chiiamă Dumnezeu.» Şi să ţii hîrtiia în spatele ei“.   

Şi sînt apoi farmece ce ar trebui desfăcute, vrăji ce ar trebui anulate, meşteşuguri ce ar trebui oprite. Pentru fiecare există un leac: „carte di disfăcut orici fapt ar fi de făcut“ sau „desfacire faptului celui ce ţ-au făcut, să fie la dînsul“ şi „să mături casa de trei ori şi să gîndeşti: «nu mătur casa di pai, di gunoai, şi o mătur de fapt, di dat, di căscare, di strigare, di toate urîciunile, di toate bolîciunile».  Şi după ce-i strînge gunoiul la uşă să pui trei cărbuni aprinşi în gunoiul într-un sac şi sacul să fii spartu la fundu şi să le duci la pîrîu şi să zîci: Cine mi-au dat c-o mînă, eu îi dau cu doî“. În carte veţi găsi de toate, de boli şi iubiri, de ploi şi furi, de făcut şi desfăcut. Nu-mi rămîne decît să-i mulţumesc Emanuelei Timotin pentru carte şi să-i doresc să aibă răbdarea, motivaţia, perseverenţa necesare pentru a duce la bun sfîrşit această anchetă atît de vastă, dar atît de necesară.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.