Despre blestematele dări şi dajdii

Publicat în Dilema Veche nr. 345 din 23 - 29 septembrie 2010
Despre Descîntece jpeg

Inventivitatea celor puternici s-a dovedit întotdeauna prolifică atunci cînd a fost vorba să mai strîngă un ban de la cei mulţi, adică de la norod/nărod. Că s-au numit biruri, dări, dajdii, taxe, impozite – puţin importă; de cînd e lumea, otcîrmuirile s-au străduit să ia, dar fără să dea. Reamintesc cîteva dintre ele, că doar-doar cei de „sus“ vor găsi oarecare sugestii şi-or „pune“ de-o nouă taxă, că tot se chinuiesc şi produc doar falsuri. Mai întîi de toate o enumerare: oieritul, văcăritul, vădrăritul, stupăritul, goştina, găletăritul, cîblăritul, albinăritul, săpunăritul, fumăritul, gărdurăritul, tutunăritul, cotăritul, cepăria, coşniţa (dijma din poame), dijma din fîn, dijma din lemne, vama peştelui, rînduiala cînepii, birul untului, birul laptelui, birul cailor împărăteşti etc. Termenii dajdie, dijmă, bir nu se suprapun întru totul, astfel că un ţăran de pe la 1800, de exemplu, este „dator“ boierului, domnului şi bineînţeles sultanului, că vodă de unde să plătească de unul singur atîta bănet. Fiecare nouă dare a adus şi nemulţumirea norodului, unii s-au revoltat, alţii au fugit care încotro, dar cei mai mulţi au blestemat. 

Stricarea obiceiurilor ţării nu a fost niciodată văzută cu ochi buni şi a adus împotrivirea tuturor. Domnii care s-au grăbit să asuprească prin dări nenumărate, dijme felurite şi dajdii diverse n-au sfîrşit deloc bine. Mihai-vodă Racoviţă (1707-1709) şi-a început a doua domnie sub auspicii proaste – invazia lăcustelor. Dar asta nu-l va împiedica să „strice obiceiul desetinei, să calce orînduielile şi obiceiurile domnilor dinaintea lui“, înfiinţînd şi desfiinţînd prin hrisov domnesc modalităţile de percepere a dărilor. Ce era bun astăzi nu mai plăcea domnului a doua zi. Şi tot aşa, zăpăcindu-i pe bieţii locuitori ai Moldovei, care într-o zi s-au trezit şi cu sporirea fumăritului. Acesta era un fel de impozit pe case. Se percepea pe fiecare gospodărie cu „horn“; pentru a se extinde şi asupra cîrciumilor, prăvăliilor. Nu atît darea sperie, ci modificările introduse după bunul plac şi mai ales după nevoile fiecăruia. Dacă iniţial suma plătibilă se ridică la 1 leu de casă, ea ajunge să crească la fiecare nouă domnie sau să descrească cu zicere că norodul ar avea nevoie de „odihnă“ spre a produce parale mai multe. Racoviţă-vodă nu numai că dublează suma, dar percepe impozitul nu pe case, ci pe coş: zece coşuri pe casă – 20 de lei. „Lucru neobişnuit în toată ţara“ – ne asigură Cronica Ghiculeştilor, avînd efecte devastatoare asupra vieţii de zi cu zi şi fără prea mari avantaje fiscale: „atunci bieţii oameni, unii îşi stricau casele din temelie, alţii numai coşurile şi fugeau în lume, neştiind ce să facă, căci această dajdie a scos-o în timpul iernii şi mulţi s-au ruinat din pricina ei“. 

Cea mai rea dare dintre toate a fost văcăritul. Puţini mai ştiu astăzi că domnitorul Constantin Brâncoveanu a inventat această dare în goana-i nebună după bani (1689). Orice proprietar de boi, vaci, bivoli, cai, că era boier sau ţăran, egumen sau popă, băştinaş sau străin era obligat să plătească o dare de 33 de zloţi pe cap de vită. Foarte rentabilă pentru domni, ruinătoare pentru norod. Hulită şi dorită, în acelaşi timp, darea văcăritului a stîrnit deseori răzmeriţe şi zurbe. De pildă, Ştefan-vodă Cantacuzino (1714-1716) o desfiinţează cu mare pompă: „au făcut hrisoave de au iertat văcăritul, să nu mai fie, şi pă popi să nu dea bir, şi făcîndu-să săbor mare la Mitropolie, s-au citit în vileag“. „Dar ce folos“ – continuăm ideea cronicarului Radu Popescu – pentru că domnii au respectat prea puţin „legăturile vechi“ şi au spart hrisoavele şi au reintrodus o dare ce le asigura un venit sigur şi pe termen lung. Sărăcirea populaţiei îi îndemna pe unii să facă presiuni asupra domnilor pentru anulare. Cîte unul mai „creştin“ aducea sobor de arhierei, cu slujbe solemne şi, în prezenţa norodului, citea hrisovul salvator, pronunţînd blesteme şi anatema pentru cel ce ar gîndi vreodată să readucă în actualitate o atare dare. Acu’ hrisovul cu blestem a speriat pe unii, dar asta nu i-a oprit din cursa dajdiilor şi „în tot chipul s-au silit să strice această legătură“, chiar „aducînd şi cărţi de la Patriiiarşia Ţarigradului şi fermanuri înpărăteşti“. Alţii nu s-au speriat nici de vechi legături, nici de blesteme şi „au scos iarăşi văcăritul“ şi multe alte dajdii.  

„Obicei nou să nu se facă, că obiceiele cele noao fac răsipă ţărilor şi peire domnilor“ – scrie cronicarul Ion Neculce. Atent la respectul pentru vechile şi bunele obiceiuri, norodul s-a răzbunat, într-un fel sau altul, pe mozavirii dornici de îmbogăţire, dar fără grijă pentru mulţumirea turmei. Blestemul rămîne încă o armă…  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

pentagon
Tăierea cheltuielilor la Pentagon: Elon Musk vrea să schimbe jocul în sectorul apărării, dar există și riscuri
Președintele ales Donald Trump a recurs la Elon Musk pentru a ajuta la reducerea cheltuielilor guvernamentale, iar sectorul apărării ar putea fi o țintă principală, scrie Business Insider.
adam szalai webp
sediul partidului socialist bulgar din varna/ FOTO:  RFE/RL
Un consulat rus clandestin ar funcționa în orașul bulgar Varna
Guvernul bulgar a închis oficial consulatul rus din Varna în 2023.
Razboi in Ucraina soldati ucraineni pe frontul din Harkov FOTO Profimedia jpg
Ucraina poate învăța din greșelile Americii în Vietnam: Planul pentru înfrângerea Rusiei
Ucraina poate înfrunta Rusia dacă, împreună cu susținătorii săi occidentali, învață din eșecul Americii în războiul din Vietnam, susține un expert ucrainean în securitate.
Mike Tyson și Jake Paul Foto X jfif
Antrenorul lui Mike Tyson a rupt tăcerea după ce legenda boxului a lovit de doar 18 ori în meciul dezamăgitor cu Jake Paul. Ce va face fostul campion în continuare
Rafael Cordeiro, antrenorul lui Mike Tyson, a vorbit despre înfrângerea dureroasă a fostului campion la categoria grea în fața lui Jake Paul, youtuber-ul devenit boxer, și a făcut lumină despre ce va face acesta în continuare.
masina politie foto: pexels
Un polițist din cadrul IPJ Tulcea a fost găsit spânzurat
Un bărbat a fost găsit spânzurat, sâmbătă, pe raza localităţii Valea Nucarilor, județul Tulcea. Potrivit primelor informații, vărbatul avea 49 de ani și lucra în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Tulcea.
image png
Oana Gheorghiu, de la Dăruiește Viață, despre cazul băiatului de 16 ani, mort de peritonită: „Mâine poate fi despre oricare dintre noi”
Cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, Oana Gheorghiu, a susținut într-o postare pe Facebook necesitatea unei reforme a sistemului de sănătate publică, subliind că viitor premier trebuie să vină cu un plan concret în acest sens. Potrivit fondatoarei asociației, tragedia de la Tîrgu Jiu ar trebui
Fostul manager al Spitalului Malaxa Florin Secureanu părăseşte sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bucureşti FOTO Inquam Photos / Alexandru Busca
Florin Secureanu, fostul manager al Spitalului Malaxa, a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu executare, după șapte ani de procese
Fostul manager al Spitalului Malaxa din București, medicul Florin Secureanu, a fost condamnat de judecătorii Tribunalului București la 11 ani de închisoare pentru corupție. Decizia instanței nu este definitivă.
Revelion curmat de o crimă la Ticuşu Vechi FOTO adevărul
Descoperire macabră într-o fosă septică la Lipova. A fost găsit un cadavru în putrefacție. Suspiciunile polițiștilor
Într-o fosă septică din zona Băile Lipova a fost descoperit, sâmbătă, un cadavru aflat într-o stare înaintată de putrefacție. Potrivit anchetatorilor, indiciile conduc la ipoteza unei crime.