De la protipendadă la… protipendadă

Publicat în Dilema Veche nr. 323 din 22-28 aprilie 2010
Odă dulceţurilor  jpeg

 La 1857, într-un memoriu adresat ministrului de externe francez, fostul domn Grigore Alexandru Ghica face un tablou complet şi destul de sumbru cu privire la amploarea nepotismului în societatea românească, promovat şi de el, chiar dacă renegat după. Să-l ascultăm: „Cu ruşinea mea mărturisesc că, în timp de şase ani, cît am guvernat Moldova, am făcut o mulţime de nedreptăţi şi de nelegiuiri [...] Însă ce era eu să fac, cînd eram în înrudire şi în amiciţie cu toţi boierii? Cum era să nu pun eu ministru pe vărul meu, logofăt mare pe cuscrul meu, postelnic pe fiul meu, preşedinte al divanului pe cumnatul meu, ispravnici pe nepoţi şi pe amici, privighetori şi poliţai pe oamenii acestora. Şi dacă vreunul dintre ei nedreptăţeau pe oameni, dacă ei condamnau pe nevinovaţi, dacă răpiau făţiş onorul şi averea cuiva, ce era să fac eu? Puteam să fiu eu întotdeauna drept? Dacă-i depărtam din funcţie, trebuia să rînduiesc pe alţii tot ca dînşii“. Fostul domnitor dezvăluie „capcanele“ unui sistem ce se perpetuase şi ce fusese întreţinut secole la rînd. Dacă privim în sfatul domnesc al domnului Şerban Cantacuzino (1678-1688), observăm că majoritatea dregătorilor îi sînt rude; acelaşi lucru se întîmplă în domnia lui vodă Brâncoveanu (1688-1714), cînd rotirile membrilor divanului se fac tot între rude. Epoca fanariotă nu schimbă nimic în acest sistem, în ciuda reformelor, doar că favoriţii domnilor, de regulă „greci“, se inserează printre rude şi mari boieri pînă la a se lăsa asimilaţi. De altfel, prezenţa acestora ar putea fi judecată cît mai firesc cu putinţă, dacă ţinem cont că nucleul tare al marii boierimi se reduce la un număr de 30 de familii pentru fiecare ţară; acestea, pentru a-şi păstra privilegiile, dar şi prestigiul, practică o politică matrimonială destul de închisă. Plus că relaţia domn-boieri este întreţinută şi prin acordarea de slujbe fiilor de boier. Privilegiaţi prin naştere, unii ajung în dregătorii, datorită „nobleţei“, cum spune Dinicu Golescu, şi nicidecum datorită unor competenţe sau experienţe în domeniu.


Marele logofăt se oferă drept exemplu pe sine, cînd ajuns ispravnic pentru „întîiaş dată“, fiind fiul marelui ban Radu Golescu, se vede în faţa unui număr însemnat de probleme pe care trebuie să le rezolve potrivit unor cunoştinţe destul de variate şi care îi lipsesc. „M-au apucat cutremurul“, scrie Golescu, cînd „am văzut pe sameş şi pe condicari viind cu sînurile pline de hîrtii, pe care toate eram dator să le văz, să le judec şi să le întăresc cu iscălitura mea“. Ispravnicul trebuie să aibă „multe ştiinţi“; atît lui, cît şi celorlalţi fii de boieri le-ar fi prins bine dacă ar „lua dregătoriile de la cea mai de jos treaptă“ şi „fieşcare, după aşa învăţătură şi cunoştinţă s-ar sui pînă la cea mai de sus“. Reflecţia boierului, survenită în urma contactului cu modelele vestice, şi destul de tîrziu, după ce a trecut totuşi prin dregătorii graţie „nobleţei“, nu împiedică societatea să rămîne pentru mult timp prizoniera vechilor moravuri.

Aşa că ce ar fi putut să schimbe Regulamentele Organice în acest sens? Primii domni regulamentari sînt înrudiţi direct cu primii domni pămînteni: Alexandru Ghica nu este decît fratele domnului Grigore Ghica, în timp ce Mihail Sturdza este văr cu Ioniţă Sandu Sturdza. Din noul guvern constituit de Alexandru Ghica la 17 ianuarie 1835, nu lipsesc cei doi fraţi: Mihalache Ghica la Interne şi Costache Ghica pus şef al Poliţiei, alături de care se regăsesc Alecu Filipescu Vulpe la departamentul dreptăţii, înrudit cu Ghiculeştii; sau Alecu Vilara la Finanţe, înrudit cu Filipeştii, aşadar, prin alianţă şi cu Ghiculeştii; sau Vladimir Blaremberg, cumnat, căsătorit cu Pulheria Ghica. În Moldova, Mihail Sturdza îi are alături pe membrii familiei sale, marele logofăt Costache Sturdza şi Alexandru Sturdza, care îi erau veri (şi cu care se ceartă în scurtă vreme), apoi pe Ghiculeştii cu care se înrudea prin alianţă, pe membrii familiei Balş, Teodor Balş şi Lupu Balş, cu care se înrudea, apoi pe favoritul său Nicolae Canta, considerat spiritul rău al domniei şi nepotul mitropolitului Veniamin Costachi, pe Nicolae Suţu etc. Dar înainte de a-i acuza pe domni de nepotism, boierii sînt conştienţi de faptul că ei reprezintă reţele de solidaritate şi interese ce se tot rotesc şi se perpetuează la conducerea statului, reţele constituite în mare parte pe criterii de rudenie, amiciţie sau clientelism. Ieri ca şi astăzi, înrudirile şi încuscririle deţin punctul forte al ascensiunii la orice formă de putere.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu
este cercetător la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Denis Repka foto Facebook Mihaita Sana jpg
Un cunoscut om de afaceri, administrator al postului Social FM, a murit într-un accident de motocicletă
Victima accidentului de motocicletă care s-a produs joi între localităţile Cavnic și Budești este un cunoscut om de afaceri din Baia Mare, pentru care impactul cu parapetul de protecţie a fost mortal.
capcana tantari jpg
Capcane eficiente pentru țânțari. Sunt ușor de pus în aplicare!
În zilele călduroase, țânțarii pot fi o adevărată pacoste, iar asta din cauza înțepăturii dureroase pe care o provoacă. Pentru a-i ține la distanță, pune în aplicare aceste capcane! Sunt simple și eficiente.
Rugaciuni Sfantul Pantelimon  Sursa foto third 3910986 1280 jpg
Rugăciuni de vindecare către Sfântul Pantelimon
An de an, pe 27 iulie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Cu dragoste nemărginită el răspunde şi azi rugăciunilor credincioşilor şi te poate ajuta la ceas de boală sau la necaz. Ce-ţi cere în schimb? Să crezi din toată inima în purtarea de grijă a bunului Dumnezeu.
Gabriel Crișan a dispărut de pe cel mai mare aeroport din Italia FOTO 7colli.it
Un român a dispărut de pe cel mai mare aeroport din Italia. Unde a fost văzut ultima oară
Gabriel Crișan, un tânăr român în vârstă de 28 de ani, a dispărut fără urmă de pe aeroportul Fiumicino de lângă Roma. Acesta a fost văzut ultima oară în urmă cu cinci zile, în zona Terminalului T3 al aeroportului, transmite publicația Il Nuovo 7 Colli.
shutterstock 2350081943 jpg
#MediciBuni. Dr. Daniela Uzdris, MedLife: „În ultima vreme am observat o creștere a numărului de paciente depistate cu HPV”
Aproximativ 20% dintre tinerii români nu cunosc mai mult de trei boli cu transmitere sexuală, potrivit unui studiu recent realizat de MedLife.
Corvinul Rijeka (Sportpictures) jpg
Marcel Ciolacu și Mircea Geoană / FOTO Inquam Photos
Bătălia pentru prezidențiale: replici tăioase între Mircea Geoană și Marcel Ciolacu
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, în cadrul unui interviu televizat, că „nu e treaba” premierului PSD, Marcel Ciolacu, ce face el în cadrul NATO, după ce liderul social-democrat i-a cerut să spună ce a făcut pentru România.
Braşov: Apa din ştranduri şi piscine, analizată de medici
Ce a găsit Protecţia Consumatorilor la piscina unde a mers fostul portar al juniorilor de la Dinamo înainte de a contracta o bacterie mortală
După ce un adolescent de 16 ani a murit după o zi petrecută la o piscină din Râmnicu Sărat, în urma unui control făcut de comisari de la Protecţia Consumatorilor au fost descoperite mai multe nereguli. Sorin Florin Nazîru avea 16 ani, fusese portar la CS Dinamo U17 şi evolua la CSM Râmnicu Sărat.
mamaia2 jpg
Ce poți face în Mamaia în luna august
Mamaia, una dintre cele mai populare destinații de pe litoralul românesc, devine un loc de neratat în luna august, datorită programului variat de evenimente și activități care atrag atât turiștii români, cât și pe cei străini.
image
OpenAI se aventurează în domeniul motoarelor de căutare cu SearchGPT (waitlist)
OpenAI a anunțat lansarea SearchGPT, o nouă funcție de căutare bazată pe AI, menită să ofere răspunsuri la timp la întrebările utilizatorilor, extrase din surse web în timp real întrând în concurență directă cu giganți consacrați precum Google și Bing.
image
Adriana Bahmuțeanu, bătută crunt și amenințată cu moartea de fostul iubit
Adriana Bahmuțeanu se numără printre persoanele publice din România cu cele mai multe scandaluri amoroase. Nici Bianca Drăgușanu nu a ajuns la performanțele fostei prezentatoare TV, care a fost căsătorită de cinci ori cu același bărbat, afaceristul Silviu Prigoană, și a avut mai multe relații care s-au dovedit eșuate cu diferiți bărbați.
image
Scandal în fotbal: Echipa națională a Canadei sub acuzații de spionaj
Echipele naționale de fotbal ale Canadei se confruntă cu acuzații grave de spionaj, implicând utilizarea dronelor și a altor metode de supraveghere pentru a filma antrenamentele adversarilor.