De ce nu avem meseriaşi?

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Simeon Marcovici, profesorul bun la toate în prima noastră modernitate, face o analiză foarte pertinentă asupra clasei noastre de mijloc, pe care o căutăm cu atîta îndîrjire, fără să o aflăm. Filozof şi profesor de matematică la Colegiul „Sfîntul Sava“ din Bucureşti, Simeon Marcovici tipăreşte la 1839, în tipografia pitarului Constandin Pencovici, Datoriile omului creştin, întemeiate pe învăţăturile Sfintei Scripturi. Manualul se adresează meşterului, adică celui care, prin profesarea unei meserii, acumulează nu numai experinţă, ci şi un capital educativ. Chiar dacă se ocupă în tratatul său şi de definirea plugarului şi a bogatului, nu acestora li se adresează, primii fiind prea ascunşi în dobitocie, ceilalţi – înclinaţi spre moliciune, dat fiind lenevirea indusă de bogăţie. Iată ce spune: „Lucrul cîmpului şi îngrijirea turmelor nu cer aceiaşi putere de înţelegere şi aceiaşi iscusinţă ca meşteşugurile. Mulţi ani sînt trebuincioşi ca să înveţe cineva un meşteşug. Printr-aceasta, meşterul se află cu o treaptă mai sus decît plugarul sau păstorul. Deprinderea cea necontenită a înţelegerii lui şi sporirea stării sale ajută foarte mult a-i face năravurile mai dulci.“ Accesul la resurse este cel care îl califică pe acest meşter la cunoaşterea şi însuşirea unei ferice desfătări domestice. După Marcovici, meşterul, cu sensul de posesorul unei profesii, se află pe treapta de mijloc între „prostimea ţăranului“ şi „covîrşitoarea delicateţă a bogaţilor“. Are deja o oarecare instrucţie care să-i permită să se detaşeze de prostimea prostimii (sensul aici fiind şi de mulţime, şi de neştiinţă), dar nu are bogăţii nemăsurate care să-l arunce în risipa inutilă, în „desfătări şi moliciune“. Între „sărăcie şi prisos“, meşterul reprezintă „treapta cea adevărată a Statului, aflîndu-se ferită de grosimea ţărănească şi de relele nărăviri ale trîndavei bogăţii“, singura categorie care poate da „pilde de virtute, de curăţenie de suflet, de sîrguinţă şi de iubire de patrie“. Chiar Iisus Cristos şi-a recrutat ucenicii din rîndurile acestei tagme – crede Marcovici, dînd exemplu pe Petru pescarul, Luca doctorul, Pavel meşterul de corturi.  

Societatea românească avea – are încă – neapărată nevoie de această valorificare socială şi economică, pentru că ceea ce urmează nu este deloc încurajator. Marcovici constată că cel mai mare vrăjmaş al meşterului, adică al celui care ar trebui să formeze clasa de mijloc, este el însuşi. Prin dispreţul arătat meseriei pe care o practică, meşterul ajunge să se devoreze singur. „În vremea de acum“, scrie Marcovici, „meşterii stăpîniţi de nesocotinţă, şi de rele chibzuiri... pe de o parte doresc să facă stare mare, şi pe de alta despreţuiesc mijlocul de a o dobîndi, adică cumpătarea şi dragostea muncii.“ Adică se doresc galantomi fără a avea resursele necesare galantomiei: „Fără a fi bogaţi voiesc a să lua după cei bogaţi, caută strălucire în mobile, lucsul în haine, felurirea şi supţierea gustului în mîncări şi petreceri cheltuitoare.“ Or, cînd îţi doreşti atît de multe, nu poţi decît să trişezi, sărind peste etapele ostenelii benefice: „încep a vinde marfa lor cu preţ mare“ şi, repede „cumpărătorii îi părăsesc“; mai apoi „scot marfă rea ca să o dea mai ieftin“, dar „cumpărătorii nu mai iau“; pentru ca obsesia îmbogăţirii să îi arunce în „înşelătorii“ şi „vicleşuguri“ atingătoare de reputaţii.  

Meşterii buni şi cumpătaţi nu fac pui – mai spune Marcovici. Copiii şi nepoţii fug cu dispreţ de meseria părinţilor, visînd la fantasmagoria grandorilor: „Fiii şi strănepoţii meşterilor au îmbrăţişat mîndria şi lucsul în locul cumpătării şi a înţelepciunii părinţilor lor. Să ruşinează de meseria lor, şi o părăsesc ca să caute alta mai strălucitoare.“ Prima greşeală în transmiterea profesiei este înfăptuită chiar de către părinţi, care vizează la „o soartă mai norocită“ pentru copiii lor, împingîndu-i să „înveţe ştiinţe“, asta după ce i-au răsfăţat, lăsîndu-i „să petreacă o viaţă înlesnită întru toate“. La fel de greşit se acţionează şi în cazul fetelor, „împodobite“ cu „învăţături de joc, de zugrăvie şi de muzică“, cu lecturi „plăcute şi de petrecere“, care le vor transforma în doamne de companie şi nicidecum în soţii eficiente.

Simeon Marcovici crede că nu goana după mărirea ştiinţei şi rangul dregătoriei ar trebui să-l motiveze pe meşter, ci munca cinstită. „Meseria nu cinsteşte pe om, ci omul trebuie să cinstească meseria sa“ – sună sentinţa modernului Marcovici. Şi încheie cu: „Fericirea nu spînzură de felul meseriei, ci de acela care o unelteşte, că, fără cumpătare, fără sîrguinţă, fără cunoştinţele cele trebuincioase despre meseria sa, omul este totdeauna chinuit de ticăloşie, şi nici într-o parte nu poate scăpa de trebuinţă.“  

Tocmai alegem viitorul copiilor noştri. Vom avea oare înţelepciunea de a-i îndrepta către o cinstită meserie, sau îi vom arunca în nefericirea studiilor inutile?  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

portest georgia 4 noiembrie jpg
Rezultatele finale ale alegerilor legislative din Georgia confirmă victoria partidului de guvernământ pro-rus. Opoziţia a acuzat guvernul că a cumpărat voturi
Rezultatele finale ale controversatelor alegeri legislative desfăşurate la sfârşitul lunii octombrie în Georgia au confirmat victoria partidului de guvernământ, Visul Georgian, a anunţat sâmbătă Comisia Electorală, după ce opoziţia a denunţat că votul a fost "furat"
batran Vasile Gorgos
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30 de ani, purtând aceleași haine
Unele dintre cele mai stranii și misterioase cazuri gravitează în jurul oamenilor care au dispărut, pur și simplu, de pe fața pământului. Cel mai ciudat lucru este că aceștia au reapărut, din senin, zeci de ani mai târziu.
zoia ceausescu jpg
De ce a murit Zoia Ceaușescu, la 57 de ani. Sfârșitul dureros al fiicei soților Ceaușescu
Pe 20 noiembrie, se fac 18 ani de când Zoia Ceaușescu, unica fiică a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu și a soției acestuia Elena, s-a stins din viață. În timpul Revoluției din 1989, fiica dictatorului a fost reținută împreună cu frații săi, Nicu și Valentin Ceaușescu.
image png
Cu tirul pe contrasens. Scene halucinante sâmbătă dimineață, pe Autostrada București-Pitești
Un șofer de tir a fost prins de polițiști sâmbătă dimineață, circulând pe contrasens, pe autostrada București-Pitești. Șoferul, cetățean polonez, s-a ales cu o amendă de trei mii de lei și permisul suspendat.
Bosnia Herțogovina Poliție  jpg
Un rus care fi antrenat activiști proruși din Rep. Moldova pentru destabilizări, arestat în Bosnia și Herțogovina
Cetățeanul rus a fost arestat în Bosnia și Herțegovina, fiind suspectat că ar fi unul dintre instructorii care antrenau ilegal activiști proruși din Republica Moldova cu scopul de a provoca destabilizări în contextul alegerilor prezidențiale și al referendumului pro-UE din această toamnă, potrivit p
BeFunky collage (1) jpg
Cum arăta prima hartă a lumii. Ce loc de pe Pământ se afla în centrul ei
Ai fost vreodată curios să afli cum arată prima hartă a lumii? Ei bine, aceasta datează din anul 600 înainte de Hristos și a fost reprezentată de un filozof cunoscut.
romania kosovo sportpictures webp
deces fiica Igor Cuciuc  jpeg
Fiica unui îndrăgit interpret de muzică populară a murit în condiții suspecte! Avea doar 17 ani: „I s-a făcut rău și a căzut..."
Andreea, în vârstă de 17 ani, s-a stins din viață, în noaptea de 15 noiembrie. A fost unicul copil al interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Anunțul a fost făcut chiar de acesta pe rețelele de socializare. Tânăra a murit în condiții suspecte, în timp ce era la Balul Bobocilor.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Adriana Bahmuțeanu, cu colivă la cavoul lui Silviu Prigoană. De ce a fost amendată și escortată de polițiști la ieșirea din cimitir
Apropiații afaceristului Silviu Prigoană, dar și fosta soție au mers sâmbătă dimineață la cavoul familiei pentru a-și lua rămas-bun. Fosta moderatoare TV a venit cu colivă și o coroană de flori cu un mesaj din partea sa și a celor doi fii - Eduard și Maximus.