Cum se scrie istoria de mîntuială

Publicat în Dilema Veche nr. 353 din 18 - 24 noiembrie 2010
Despre Descîntece jpeg

Tot mai des în ultima vreme, apar cărţi neimportante, fără valoare, şi chiar incomode pentru autorii înşişi. Pentru a bifa activităţile cerute de granturi CNCSIS, ANCSIS sau din Fonduri Structurale, se „toarnă“ la repezeală o culegere de studii, la o editură nu prea mare, dar cotată în noua grilă complet aberantă de performanţe. Uite aşa maldărul de gunoi al istoriografiei româneşti mai pune cîteva vîrfuri. În această categorie poate fi clasată şi cartea coordonată de Claudiu Neagoe, care tocmai mi-a picat în mînă. Apărută la Editura Universităţii din Bucureşti (2009) sub pomposul titlu Modele culturale şi realităţi cotidiene în societatea românească (secolele XV-XIX), cartea reuneşte un grup de tineri „istorici“ care îşi desfăşoară activitatea în centrele universitare din provincie. M-am bucurat, aşadar, sperînd că prezenţa lor în apropierea unor arhive locale ar putea să dea consistenţă şi particularitate cercetărilor lor. Dar…  

Subiectele propuse spre lectură sînt cît se poate de actuale şi unele dintre ele abia intrate în sfera cercetării: spectacol public, gusturi şi obiceiuri culinare, cotidian şi spaţiu public etc. Cîte nu s-ar fi putut spune/găsi prin arhive… 

De pildă, Claudiu Neagoe se ocupă de ceremoniile, spectacolele de „divertisment“ şi reprezentaţiile muzicale din vremea lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Termenul de „divertisment“ aparţine autorului şi mi se pare impropriu pentru a judeca o realitate socială specifică acelei epoci. Dincolo de generalităţile deja cunoscute graţie cronicarilor, studiul abundă în citări din călătorii străini, utilizaţi pînă la epuizare. Deşi Sorin Iftimi, Radu Păun sau Ovidiu Cristea s-au ocupat cu acribie de aceste tematici, autorul nu prea are habar (sau nu vrea să aibă). I-ar fi fost de folos aceste studii şi ar fi aflat că scuza potrivit căreia sursele noastre ar fi precare nu prea mai ţine. Culmea este că domnul Claudiu Neagoe recidivează în acelaşi volum cu un studiu amplu referitor la domnia lui Alexandru Ipsilanti. Aflăm astfel cum poate cineva să redacteze un studiu de vreo 30 de pagini în care nici măcar o afirmaţie să nu-i aparţină şi din care nu rămînem cu nimic, ci doar cu locuri comune şi inserţii hazardate. Îi aparţin totuşi cele 355 de note unde iarăşi călătorii străini sînt cu voioşie reprezentaţi, dar nu înţeleşi în spiritul vremurilor (ce bine i-ar fi prins lectura lui Larry Wolff!!!). E muncă grea să treci totuşi prin arhivele acestei domnii, numeroase şi bine conservate, şi atunci autorul se păcăleşte şi ne păcăleşte, oferind „în linii generale“ ceva.  

În acelaşi registru se înscrie şi studiul domnului Marin Sâmbrian-Toma care se opreşte asupra obiceiurilor culinare din Ţara Românească în secolele XVI-XIX. Călătorii străini, sursă inepuizabilă, sînt întorşi cînd pe faţă, cînd pe dos. Şi atunci cînd emite propriile judecăţi, ne trezim cu fraze de genul: „pînă în secolul al XVI-lea, bucătăria europeană conţinea multe preparate din carne în detrimentul sănătăţii comesenilor şi al artei culinare, cantitatea ostentativă învingînd calitatea“. Îi recomandăm domnului Sâmbrian-Toma să citească cu mare atenţie sursele vremurilor şi să înţeleagă domnia sa, dacă se poate, mecanismele de funcţionare ale acelor societăţi în care foamea era încă mai aproape decît dietele contemporane. Cît despre meleagurile noastre, ar fi fost suficient o privire prin catalogul manuscriselor de la Biblioteca Academiei Române (nici măcar nu e în manuscris, ci tipărit în patru volume) şi ar fi găsit acolo reţete şi reţete. E adevărat că priveala l-ar fi trimis la bibliotecă.  

În cele cinci pagini dedicate „bazarului“ din Bucureştiul trecut, nici Ionuţ Stanciu nu are loc decît pentru călătorii străini. Dacă mîine această colecţie ar dispărea, o ceată de „istorici“ ar rămîne fără obiectul muncii lor; e uşor de imaginat că nu vor da fuga să citească ediţia princeps.  

O simplă privire pe site-ul Arhivelor Naţionale este de ajuns pentru a observa că, datorită noii politici salutare a noii direcţiuni, mai toate sediile locale ale acestei instituţii şi-au listat fondurile disponibile. Cu alte cuvinte, un cercetător are cît de cît idee cu privire la materialul documentar pe care se poate baza atunci cînd se apucă de o cercetare. Dar şi că, cel puţin pe perioade recente, fonduri inedite de arhivă există. Şi cu toate acestea, istoria noastră locală este profund deficitară mai ales pe partea medievală şi modernă, căci de la Craiova sau Piteşti, de la Tecuci la Bîrlad îi e mai lesne „cuiva“ a scrie din călătorii străini, decît a înfrunta drumul anevoios al chirilicelor noastre „trecute“.   

Şi uite aşa s-a mai bifat o activitate şi s-a mai scris o istorie de mîntuială… 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

image png
Pentru ce sumă ar mai cânta Feli Donose „Deșteaptă-te, române!”. Prin ce emoții a trecut cântăreața
Feli Donose se numără printre cântărețele românce de succes. A lansat piese care au devenit hituri și a reușit să cucerească inimile românilor iubitori de frumos. În ascensiunea carierei sale, Feli a marcat un moment important atunci când a intonat Imnul României pe Arena Națională.
Stânele din Munții Șureanu  Foto Daniel Guță ADVEĂRUL (5) JPG
Descoperiri uimitoare în inima Munților Șureanu. Locul tainic unde stânele dacice au ieșit la iveală după două milenii
Un loc greu accesibil din Munții Șureanu a păstrat rămășițele celor mai vechi stâne din România. Arheologii spun că au fost construite de daci și distruse în Antichitate, dar ruinele lor au rezistat timpului datorită izolării ținutului montan.
Meghan Markle, sursa foto Instagram jpg
Recunoști fetița din imagine? Astăzi este o mare vedetă de renume internațional
Te invităm să încerci să ghicești cine este micuța care zâmbește larg la camera foto! Ai recunoscut-o?
osama bin laden jpeg
Cum l-au pierdut americanii pe Bin Laden chiar de sub nasul lor, la doar câteva luni după atentatele de la 11 septembrie
La doar câteva luni după atentatele de la 11 septembrie 2001, agenții CIA au avut ocazia reală de a-l captura sau elimina pe Osama bin Laden, liderul rețelei teroriste Al-Qaeda, într-un moment-cheie al operațiunii din Afganistan.
image png
Fabrica din România care anunță concedieri masive. Câți angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Concedieri masive pentru peste 140 de angajați ai unei firme de cablaje din Târgu Jiu. Anunțul a fost făcut miercurim de directorul AJOFM Gorj.
image png
Băutura de care a devenit dependentă Catinca Roman. Nu poate renunța la ea
Catinca Roman, una dintre cele mai titrate vedete românești, mărturisește fără nicio reținere că este dependentă de o băutură extrem de comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Nu se poate dezice de ea și alege să o consume zilnic.
cimitir, foto shutterstock jpg
Suma colosală strânsă de un român care a jefuit mai multe cimitire din Germania. Câți bani a făcut într-o singură noapte
Un român a uimit autoritățile din Germania cu un jaf de proporții. Bărbatul în vârstă de 36 de ani este suspectat că ar fi furat decorațiuni funerare în valoare de aproximativ 600.000 de euro din mai multe cimitire.
jador jpeg
Manelistul Jador a ieşit pozitiv la drugtest, după ce a fost oprit în trafic de polițiști: „Mi-am permis-o!”
Manelistul Jador a fost oprit de poliţişti pe o stradă din Capitală miercuri, 14 mai 2025, pentru un control de rutină. El a iesit pozitiv la drugtest pentru opiacee.
BeFunky collage (25) jpg
Imagini crunte cu atacul brutal al rapperului P. Diddy asupra fostei iubite: „Mă lovea în cap și mă călca”. Era obligată să participe la orgii sexuale
Atacul violent al rapperului Sean „Diddy” Combs asupra fostei sale iubite, Cassie, în timpul unui conflict izbucnit în 2016 într-un hotel din Los Angeles, a fost făcut public.