Cultura „publicului larg”

Publicat în Dilema Veche nr. 393 din 25-31 august 2011
Despre Descîntece jpeg

Astăzi, obsesia „publicului larg“ a devenit mai mult decît o obsesie. Se vrea „cultură“ pentru „publicul larg“ fără a se şti prea bine cine se ascunde în spatele acestui „public larg“ şi, mai ales, spre ce preferinţe se îndreaptă gusturile acestui „public larg“. Presa, de orice fel, explică proasta calitate a prestaţiilor sale prin voinţa „publicului larg“. „Aşa vrea publicul larg, aşa facem. Vrea publicul larg manele şi fete goale, asta oferim“, se afirmă cu nonşalanţă. În această cursă au căzut şi editurile – toate, fără deosebire. N-ar fi nimic rău, dacă, pe lîngă colecţiile de duzină şi de popularizare, ar exista şi ceva proiecte bine definite care să susţină colecţii de prestigiu, cărţi fundamentale pentru cultura română. Or, dacă pentru un roman tirajul este fundamental pentru a da seamă de calitatea scriiturii şi succesul autorului, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte discipline din ştiinţele umane sau sociale. Numai că editorii, cu mic cu mare, au îmbrăţişat sintagma „publicului larg“ şi vor cărţi pentru toată lumea, cărţi „digerabile“, dar „academice“, uşor de citit, fără explicaţii prea multe, fără note prea multe… ce mai… pentru „publicul larg“… Întrebarea legitimă se leagă de consistenţa şi componenţa acestui „public larg“. Cînd un foarte reputat director de editură mi-a formulat această cerinţă, am insistat să primesc lămuriri cu privire la acest „public larg“: cine se ascunde în spatele „zidului“, ce fel de lectură preferă, ce fel de educaţie are, cam pe unde s-ar număra, ce l-ar interesa, are editura studii cu privire la natura acestui public? Răspunsul a fost mai mult decît evaziv, se doreau doar cărţi pentru un „public larg“, bine scrise şi „digerabile“, fără a se şti prea multe chiar despre această noţiune de „digerabil“. Cred însă că nu poţi trata un subiect de istorie socială (şi mă opresc doar asupra acestui exemplu, fiindu-mi cunoscut) aşa cum Pavel Coruţ îşi croşetează cărţile. 

Bineînţeles că unii istorici au o aplecare mai mare spre literatură, alţii respectă cu sfinţenie rigurozitatea academică, îmbrăţişînd stilul şi scriitura. Dar asta nu face cartea cu pricina mai puţin importantă pentru cunoaşterea unui subiect din istoria noastră naţională. O carte despre ordine şi disciplină în Sibiul secolului al XVI-lea, de pildă, oricît de bine ar fi scrisă şi oricît de incitant ar fi subiectul, nu poate avea acelaşi succes ca Paulo Coelho... şi acelaşi public… Ea s-ar adresa unui public educat, cu o oarecare ştiinţă despre istoria Sibiului, mai întîi de toate, apoi a Transilvaniei, cu o oarecare curiozitate pentru cunoaştere, pasiune pentru trecut, dorinţă de a afla… Cu alte cuvinte, va fi o carte pentru un public iubitor de cunoaştere, public care se formează în timp, cu ajutorul şi prin intermediul unei colecţii fundamentale, citind „seria“ dedicată ştiinţelor sociale şi umane. 

Ceea ce nu înţeleg editurile româneşti este faptul că o carte bine scrisă şi care lămureşte o problemă din istoria noastră le va aduce profit pe termen lung, nu numai material. Prestigiul este esenţial pe piaţa cărţii. Susţinerea unor colecţii de bună calitate va face diferenţa în puzderia de edituri deja existente, oferind prestigiul atît de necesar. Or, editurile noastre, de la cele care se cred în top (o altă noţiune ambiguă, pentru că nu se ştie mai deloc ce presupune a fi în top), pînă la cele mărunte, vor doar bani, cît mai repede cu putinţă, vînzînd sex şi futilităţi pentru coafeze, diete pentru domnişoare, sfaturi idioate pentru isterici închipuiţi, romanţuri „browniene“, tratamente pentru acneici puberi etc. Nimic rău, dar atît timp cît toate aceste nimicuri profitabile ar fi dirijate spre susţinerea unor colecţii vitale, capabile să formeze acest public larg atît de vag conturat. Dacă ai curajul să le vorbeşti despre asta, directorii editurilor îţi vor arunca ceva de genul: „Cum aşa? Da’ noi am publicat primii, şi pe X, şi pe Y, şi…“, şi lista se încheie cam repede şi cam prea uşor. Vreau să cred că inteligenţa românească nu se reduce la cei cîţiva autori editaţi şi reeditaţi, chiar şi atunci cînd nu au nimic de sus, doar pentru a oferi aparenţele unui prestigiu inexistent. Cît despre traduceri... nu se prea mai vînd. Nu din cauza crizei, ci pur şi simplu pentru că „publicul ăla larg“, atît de dorit, ar fi mai degrabă interesat de o istorie a prostituţiei de pe la noi, de exemplu, şi mai puţin de problemele Europei de pe la 1800 şi-un pic (confirmarea unui alt director de editură care-mi ceru ceva pentru acelaşi „public larg“). 

Cred că noţiunea de „public larg“ este cam nefericit aleasă şi prost manipulată. Există un public pentru fiecare domeniu, nicidecum larg şi nicidecum acelaşi totdeauna, un public constituit ad-hoc, în funcţie de pasiuni, educaţii, cunoştinţe şi multe altele. Cred că un public se formează oferindu-i lucruri de calitate şi plăcerea de a descoperi lumea de altădată, fără a face rabat de la rigoarea ştiinţifică, oricît de multe pagini ar fi de adăugat la o carte...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

jador jpeg
Manelistul Jador a ieşit pozitiv la drugtest, după ce a fost oprit în trafic de polițiști: „Mi-am permis-o!”
Manelistul Jador a fost oprit de poliţişti pe o stradă din Capitală miercuri, 14 mai 2025, pentru un control de rutină. El a iesit pozitiv la drugtest pentru opiacee.
BeFunky collage (25) jpg
Imagini crunte cu atacul brutal al rapperului P. Diddy asupra fostei iubite: „Mă lovea în cap și mă călca”. Era obligată să participe la orgii sexuale
Atacul violent al rapperului Sean „Diddy” Combs asupra fostei sale iubite, Cassie, în timpul unui conflict izbucnit în 2016 într-un hotel din Los Angeles, a fost făcut public.
Calin georgescu bla tealitatea captura png
Călin Georgescu își asumă rolul de mentor pentru George Simion: Îl voi ghida să fie mai bine. Care este „misiunea” sa
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, despre care liderul AUR spune că este susținătorul său la scrutinul din 18 mai, a declarat, într-un interviu la Realitatea Plus, că nu a crezut ca va fi lăsat să candideze.
image png
Povestea bărbatului care a transformat un avion privat din secolul trecut într-un Airbnb. A costat peste 90.000 de euro. FOTO
Proprietarul unui avion privat din anii '70 a avut o idee care s-a dovedit a fi ingenioasă, dar și bănoasă. Iată cum a transformat vechea aeronavă într-un Airbnb în Țara Galilor. Cum arată creația, dar și câțo bani a investit, aflați din continuarea acestui articol.
Carmen Barcan, foto Facebook, Shutterstock jpg
Desertul care te ajută să scazi în greutate. Nutriționista vedetelor, Carmen Barcan, spune cum să slăbești fără sacrificii
Dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, nu este nevoie să renunți complet la dulciuri! Carmen Barcan, cunoscută drept „nutriționista vedetelor”, a dezvăluit recent în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” de pe PRO TV care este desertul permis în dieta pentru pierderea în greutate.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-a „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.
pisica holly marie jpg
Au dat o petrecere extravagantă de ziua pisicii lor: „O considerăm primul nostru copil!”
Miranda Gonzalez, din Houston, SUA, a organizat recent o petrecere de tip quinceañera pentru pisica ei, Holly Marie, care a împlinit 15 ani.
Singurul om inmormantat pe Luna  Sursa foto shutterstock 1454730908 jpg
Rusia și China vor să construiască o centrală nucleară pe Lună. Când va fi gata
Rusia și China au semnat un acord pentru construirea unei centrale nucleare pe Lună. Reactorul rusesc va fi utilizat pentru alimentarea Stației Internaționale de Cercetare Lunară (ILRS), condusă în comun de cele două țări.
Dan Negru, Dumitru Prunariu, Foto Facebook jpg
Mesajul lui Dan Negru la 44 de ani de la momentul în care Dumitru Prunariu a cucerit spațiul: „Suntem vai de noi”
Astăzi, 14 mai 2025, se împlinesc 44 de ani de când Dumitru Prunariu (72 de ani), primul și singurul cosmonaut român, a realizat istoricul zbor în spațiu.