Cultura dispreţului şi arta victimizării

Publicat în Dilema Veche nr. 437 din 28 iunie - 4 iulie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

Habar nu am ce se întîmplă cu ţărişoara noastră, asta aş fi tentată să spun. Dar lucrînd atît de mult cu românii, cu românii trecutului, bineînţeles, ştiu că avem aşa un mare dispreţ pentru valorile prezentului şi aşteptăm moartea pentru a ridica statui şi veşnice pomeniri celor care ne-ar fi putut fi de folos pe pămînt şi în timpul vieţii. Dar invidia şi dispreţul nu prea ne dau pace şi ne place cu mare aviditate să dărîmăm şi mai ales să trăim în obscuritate şi mizerie, pentru a avea de ce ne văicări. Că dacă ne-ar fi bine, n-am avea de ce ne văita, or noi – noi românii – vrem să ne văităm, să fim victime, să ne batem cu pumnii în piept că noi am fost aici la Porţile Orientului, veşnici apărători ai celorlalţi, dar niciodată apărători ai noştri.

Şi iată: sînt un client obişnuit al Arhivelor Naţionale de prin 1998, aşa că am prins multe vremuri şi m-am plîns de multe dintre ele, în paginile revistei Dilema veche, şi am scris despre unele dintre aberaţiile sistemului militarizat şi contraproductiv. Am prins frigul, accesul limitat la documente, accesul şi mai limitat la originalele documentelor vechi, mormăiala portarilor, imposibilitatea de a face fotocopie (deşi la primul xerox din colţ regăseam adesea tovarăşi de-ai lor cu fotocopiile sub braţ) sau interdicţia de a intra cu laptopul în sala de lectură. Transcriam la documente pînă cînd mîna îmi înţepenea, fiindcă mi se explicase că nu pot avea computerul cu mine pentru că aş încuraja „lupta de clasă“. Da, chiar aşa. „Dacă v-aş permite dvs. să intraţi cu laptopul, asta ar însemna că i-aş defavoriza pe cei săraci care nu-şi permit un astfel de instrument. N-aş încuraja eu şi mai mult sărăcia pensionarilor care vin aici să-şi caute familiile?“, mi-a explicat cineva din conducere. Pentru ca doamna custode să-mi zică verde în faţă: „Ascultă, fato, de unde ştiu io că calculatorul ăsta al tău n-are şi copiator şi-atunci nu furi tu documentele fără să le plăteşti?“. Repede, repede am uitat astfel de episoade şi nu ne trece prin minte că ele ar putea fi restaurate aşa cum multe alte lucruri au fost întoarse în timp, doar aşa... că mediocritatea oricum nu trece prin arhive... ea plagiază direct... E mai uşor. Priviţi doar site-ul de la Arhivele Naţionale. Este cel mai performant. Nici o instituţie românească de cercetare sau de cultură nu se poate lăuda că are măcar idee de performanţă atunci cînd este vorba de prezentare şi reprezentare... (deschideţi site-urile celorlalte instituţii deţinătoare de arhive, spre exemplu, cel al Bibliotecii Academiei Române, doar aşa, comparativ...) L-am cunoscut personal pe Dorin Dobrincu anul trecut, cînd am vorbit despre „gustoasa“ expoziţie gastronomică. Atît. Nu ştiu dacă legal trebuie schimbat. Tot ce ştiu este că a reuşit să facă performanţă acolo unde este atît de greu de făcut ceva, darmite performanţă. Ar fi meritat mulţumiri, nu demitere.

Cam tot pe acolo se plasează şi ICR. În noiembrie 2004, cînd din datoria-mi naivă am stat vreo cinci ore la Ambasada română din Paris să votez, vitrina era plină doar cu cărţile traduse în franceză ale celui ce era şi director al ICR. Atît. De fapt, ICR Paris nu prea exista. Şi apoi, de ce atîta grabă? Să distrugi o instituţie doar pentru a schimba un om? Oricum Horia-Roman Patapievici este pe sfîrşit de mandat. Şi apoi, din cîte ştiu, USL ar trebui să se legitimeze în toamnă. Nu se putea aştepta? Urgenţă, urgenţă de a distruge, de a aşeza pe soclu mediocrităţi împăunate cu laurii educaţiei noastre superficiale, de a promova un Mang, o Dumitrescu şi chiar pe bunica Andronescu. Oricine şi orice dacă jură pînă la următoarele alegeri că sînt uslaşi convinşi.. Valoare, diversitate, merit... fugi de-aci duduie... ce tot vorbeşti... vizibilitatea culturii române... cărţi de autori români prin marile librării ale lumii... haida de... promovarea ofensivă a culturii române, susţinerea tinerilor umanişti... vorbeşti prostii, ia să-i vezi pe-ai noştri... Care ai noştri, care ai lor? Pentru a răzbi, cultura română are nevoie de unitate şi mai ales de perseverenţă dedicată. Altminteri ne mănîncă şi pe noi „dinţii de aur“ ai compatrioţilor noştri rătăciţi prin Europa înainte de-ai fi terminat pe toţi ceilalţi care au crezut o vreme că România este mai mult de atît. Dar sînt prea mulţi cei care preferă „dinţi de aur“, prostituatele de la Bois de Boulogne şi vizitele de lucru neproductive ale tovarăşilor directori.

Ce mă sperie cel mai tare este pesedizarea liberalismului. Dacă asta e schimbarea atît de mult aşteptată, eu spun un grand merci şi nu-mi trebuieşte. Cît despre Dorin Dobrincu sau Horia-Roman Patapievici... aşteptăm să moară, că poate aşa vom realiza că nu făcură tocmai rău naţiei române.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Cum își pregătește George Simion eșecul în alegerile prezidențiale
Cu toate că are primele șanse să ajungă în turul II, cursa finală este o provocare pentru George Simion. Acest lucru este indicat și de ultimele sondaje publicate. De aceea, liderul AUR face deja pregătiri pentru un eșec în turul doi.
plante jpeg
Secretul pentru ca plantele să înflorească mai des. Ce trebuie să faci solului
Mulți dintre noi apelăm la plante pentru a ne decora casa. Acestea oferă o notă de culoare și vitalitate camerelor din apartament, mai ales dacă le vom îngriji corespunzător.
Relaţiile UE cu SUA FOTO SHUTTERSTOCK
Riscul de recesiune globală persistă, în ciuda „pauzei” privind tarifele SUA
Riscul de recesiune globală persistă, în ciuda „pauzei” de la aplicarea tarifelor reciproce impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană, consideră analiștii consultați de „Adevărul”.
5 lidia fecioru jpg jpeg
Remediul natural care te scapă de cârcei, ține îmbătrânirea la distanță și îți întărește inima. Lidia Fecioru: „Nu mai aruncați cojile”
Poate că nu mulți dintre noi ne-am imagina că se poate face ceai din astfel de ingrediente, însă nu numai că această băutură există, dar este și foarte sănătoasă!
Donald Trump  foto   Shutterstock jpg
Trump, despre decizia UE de a suspenda tarifele reciproce impuse SUA: „Erau pregătiţi să anunţe represalii şi apoi au aflat ce am făcut în privința Chinei”
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a afirmat că Uniunea Europeană a fost „foarte inteligentă” după ce a decis joi să suspende timp de 90 de zile riposta sa la taxele vamale americane, la o zi după ce SUA luase o decizie similară cu privire la aplicarea acestor tarife.
friptura de miel la cuptor jpeg
Rețeta de friptură de miel care te face să-ți pierzi mințile. Cum pregăteau românii tradiționali adevărata friptură de miel pascal
Fără miel, masa de Paște parcă nu are niciun farmec. Cel puțin în zona noastră a Balcanilor. La români, cel puțin, mielul pascal nu se prepară la întâmplare ci după vechi rețete moștenite din moși-strămoși. Două dintre acestea s-au păstrat până în ziua de astăzi și lasă gura apă.
Barbu Stefanescu Delavrancea Jurnal FM png
11 aprilie: Ziua în care s-a născut scriitorul român Barbu Ștefănescu Delavrancea
Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române. S-a născut la 11 aprilie 1858, în mahalaua Delea-Nouă, București, într-o familie modestă.
 Pastile, antibiotice FOTO Shutterstock
Un produs fabricat în România ar fi eficient în tratarea cancerului. „Remisie totală într-o perioadă de șase luni”
Un produs unic creat chiar în țara noastră ar avea efecte uimitoare pentru sănătate.
Piata Mare din Sibiu02 JPG
Cele mai ciudate case din România. Ai senzația că te privesc în ochi
În Sibiu oraș încărcat de istorie și farmec medieval, se ascunde o clădire care a stârnit, de-a lungul timpului, curiozitate, mister și chiar fiori pe șira spinării. Este supranumită de localnici și turiști „Casa cu ochi”, și nu degeaba. Ai senzația, la propriu, că te privește.