Crema Carmen Sylva şi sluţenia doamnei R.

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Crema Carmen Sylva şi sluţenia doamnei R  jpeg

Obsesia frumuseţii a fost dintotdeauna exploatată de către vînzătorii de iluzii. Chipul pare să suporte orice pentru a atinge perfecţiunea definiţiilor asupra frumosului. Or, ceea ce este „frumos“ nu stabilesc nicidecum bărbaţii, aşa cum am vrea să credem, ci femeile dornice să placă. Bărbaţii doar „fabrică“ ceea ce ar da strălucire obrazului, culoare buzelor, catifelare pielii, senzualitate ochilor, fineţe mîinilor şi cîte şi mai cîte. Produsele „reclamate“ înşeală privirea, otrăvesc trupul, golesc buzunarele, farmecă auzul prin minunatele calităţi imaginate şi imaginare cuprinse în poveştile ce le însoţesc. Citiţi: „Frumuseţea se obţine prin un Obraz delicat, curat, o înfăţişare roză, fragedă, o pieliţă albă, moale ca mătasea şi un ten strălucitor de frumos“, se scrie într-o reclamă pentru „Săpunul de Lapte de Crin Steckenpferd“, la 1904. Cam aceleaşi ingrediente se amestecă şi astăzi într-un panou publicitar, oferit căutătoarelor de Frumuseţe.

Pe acelaşi formular se vînd uleiuri şi creme, loţiuni magice bune pentru bătături, dar şi pentru obraz, pudre de talc şi pudre de obraz, parfumuri şi ape de colonie etc. „Pretutindeni se poate găsi Crema Margit a lui Földes“, recomandă paginile gazetei Moda Nouă ca fiind „mijloc sigur, nevătămător şi cu efect contra pistruilor, petelor de obraz, roşeţei mîinilor şi a feţei.“ Producătorul, farmacistul Clemens de Földes din Arad, previne clientela de posibilitatea contrafacerii, asigurînd-o că doar D. Moritz Pollak din Bucureşti este „reprezentant general pentru România.“ Altminteri, pudra, săpunul şi pasta de dinţi „Margit“ se găsesc la mai toate farmaciile din ţară.

La drogheriile Zamfirescu de pe Academiei, la numărul 8, se poate procura „Hovells hair Restorer“, adus tocmai de la London, cu calităţi nebănuite şi neîntîlnite: „redă părului şi barbei albite culoarea primitivă.“ Cu alte cuvinte, soluţia miraculoasă, un ulei, nu vopseşte, ci „întinereşte părul“, curăţă mătreaţa, „oprind căderea părului“.

Din toate aceste reclame, crema Carmen-Sylva atrage instantaneu atenţie. Nu pentru că, în februarie 1904, fură startul prin plagierea numelui Reginei Elisabeta, ci prin povestea cutremurătoare înscrisă în josul reclamei.

Se spune că era odată o fiică de bancher din Salonic, pe numele ei adevărat doamna R., care şi-a pierdut frumuseţea în urma „unei crude boale“. Urîţenia doamnei R. atingea culmile sluţeniei trupeşti şi sufleteşti: „faţa îmi deveni ca ciupită de vărsat, pline de bubiţe, negi, pestruie şi de toate impurităţile tenului.“ Şi, de parcă nu era de ajuns, urmară altele şi alte: „marele meu păr îmi căzu, negri mei ochi pierdură luciul lor, şi teintul meu grozav se urîţi.“ Doamna R. se abandonă în apatie şi mizerie... Asta pînă într-o zi, cînd pe drumurile Vienei o întîlni pe baroneasa V., mai frumoasă decît o Madonă, cu chipul curat şi părul strălucitor. Dar, baroneasa V. nu prea are chef să împărtăşească cu nefericita doamnă R. secretul frumuseţii. Insistenţele şi mai ales povestea unei frumuseţi pierdute o fac să se destăinuie: „scrie farmacistului Ivan de Chapo in Resicza, Ungaria de Sud, să’ţi trimită pentru faţă crema numită «CARMEN SYLVA CREME», întrebuinţeaz-o conform prescripţiilor şi obţine acelaşi rezultat ca şi mine. Contra căderii şi creşterii părului vă consiliez a întrebuinţa apa numită «EAU CEPHALIQUE» a aceluiaşi farmacist“, îi recomandă. Prin destăinuire, crema Carmen Sylva, cea care redă, întreţine, oferă, dăruieşte, asigură, păstrează frumuseţea devine accesibilă tuturor femeilor „urîte“ din întreaga Europă. Nefericita doamna R. nu este decît un intermediar care „permite, drept mulţumire“ pentru miracolele trăite, accesul la povestea ei. Şi, pentru a spori suspansul, reclama insistă şi insistă pe borcanele cu cremă, sticluţele cu ulei de păr şi săpunurile contrafăcute care ar circula libere pe piaţa neagră a Bucureştiului. Atenţie, strigă Ivan de Chapo, produsele sînt „veritabile cînd poartă această marcă“, adică „Carmen Sylva Crême“. Vigilenţă, zice iarăşi, cerînd „respingerea produselor inferioare puse în circulaţie sub numiri frumoase“. Doar cosmeticele lui Ivan de Chapo au fost decorate la Expoziţie şi recompensate cu „diplomă de onóre, mare medalie de onoare“.

De altfel, la acea vreme, chiar şi astăzi, nu cremele fabricate de Ghiţă Pălărie, la Vaslui, se vor fi vîndut, ci cele cu rezonanţe franţuzeşti, englezeşti, italieneşte, nemţeşti...

Artificii felurite pentru a vinde produse diverse, magice şi... inutile...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Alexandru Arsinel
Alexandru Arșinel a murit. Actorul a lăsat o moștenire impresionantă
Averea pe care regretatul actor Alexandru Arșinel a lăsat-o în urmă este compusă din nenumărate roluri pline de umor, dar și de o sumă de bani impresionantă.
 Nikolai Valuev FOTO EPA-EFE
Legendarul boxer Nikolai Valuev, recrutat să lupte în Ucraina
Vladimir Putin l-a recrutat pe Nikolai Valuev, fost campion la box în vârstă de 49 de ani, pentru a lupta în Ucraina.
auchan png
Zeci de magazine Auchan din toată ţara, amendate de ANPC. Care au fost cele mai frecvente abateri
Comisarii pentru protecţia consumatorilor au amendat 50 de magazine Auchan din toată ţara cu suma de 750.000 de lei, în urma unor controale efectuate în cursul ultimei luni.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.