Crema Carmen Sylva şi sluţenia doamnei R.

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Crema Carmen Sylva şi sluţenia doamnei R  jpeg

Obsesia frumuseţii a fost dintotdeauna exploatată de către vînzătorii de iluzii. Chipul pare să suporte orice pentru a atinge perfecţiunea definiţiilor asupra frumosului. Or, ceea ce este „frumos“ nu stabilesc nicidecum bărbaţii, aşa cum am vrea să credem, ci femeile dornice să placă. Bărbaţii doar „fabrică“ ceea ce ar da strălucire obrazului, culoare buzelor, catifelare pielii, senzualitate ochilor, fineţe mîinilor şi cîte şi mai cîte. Produsele „reclamate“ înşeală privirea, otrăvesc trupul, golesc buzunarele, farmecă auzul prin minunatele calităţi imaginate şi imaginare cuprinse în poveştile ce le însoţesc. Citiţi: „Frumuseţea se obţine prin un Obraz delicat, curat, o înfăţişare roză, fragedă, o pieliţă albă, moale ca mătasea şi un ten strălucitor de frumos“, se scrie într-o reclamă pentru „Săpunul de Lapte de Crin Steckenpferd“, la 1904. Cam aceleaşi ingrediente se amestecă şi astăzi într-un panou publicitar, oferit căutătoarelor de Frumuseţe.

Pe acelaşi formular se vînd uleiuri şi creme, loţiuni magice bune pentru bătături, dar şi pentru obraz, pudre de talc şi pudre de obraz, parfumuri şi ape de colonie etc. „Pretutindeni se poate găsi Crema Margit a lui Földes“, recomandă paginile gazetei Moda Nouă ca fiind „mijloc sigur, nevătămător şi cu efect contra pistruilor, petelor de obraz, roşeţei mîinilor şi a feţei.“ Producătorul, farmacistul Clemens de Földes din Arad, previne clientela de posibilitatea contrafacerii, asigurînd-o că doar D. Moritz Pollak din Bucureşti este „reprezentant general pentru România.“ Altminteri, pudra, săpunul şi pasta de dinţi „Margit“ se găsesc la mai toate farmaciile din ţară.

La drogheriile Zamfirescu de pe Academiei, la numărul 8, se poate procura „Hovells hair Restorer“, adus tocmai de la London, cu calităţi nebănuite şi neîntîlnite: „redă părului şi barbei albite culoarea primitivă.“ Cu alte cuvinte, soluţia miraculoasă, un ulei, nu vopseşte, ci „întinereşte părul“, curăţă mătreaţa, „oprind căderea părului“.

Din toate aceste reclame, crema Carmen-Sylva atrage instantaneu atenţie. Nu pentru că, în februarie 1904, fură startul prin plagierea numelui Reginei Elisabeta, ci prin povestea cutremurătoare înscrisă în josul reclamei.

Se spune că era odată o fiică de bancher din Salonic, pe numele ei adevărat doamna R., care şi-a pierdut frumuseţea în urma „unei crude boale“. Urîţenia doamnei R. atingea culmile sluţeniei trupeşti şi sufleteşti: „faţa îmi deveni ca ciupită de vărsat, pline de bubiţe, negi, pestruie şi de toate impurităţile tenului.“ Şi, de parcă nu era de ajuns, urmară altele şi alte: „marele meu păr îmi căzu, negri mei ochi pierdură luciul lor, şi teintul meu grozav se urîţi.“ Doamna R. se abandonă în apatie şi mizerie... Asta pînă într-o zi, cînd pe drumurile Vienei o întîlni pe baroneasa V., mai frumoasă decît o Madonă, cu chipul curat şi părul strălucitor. Dar, baroneasa V. nu prea are chef să împărtăşească cu nefericita doamnă R. secretul frumuseţii. Insistenţele şi mai ales povestea unei frumuseţi pierdute o fac să se destăinuie: „scrie farmacistului Ivan de Chapo in Resicza, Ungaria de Sud, să’ţi trimită pentru faţă crema numită «CARMEN SYLVA CREME», întrebuinţeaz-o conform prescripţiilor şi obţine acelaşi rezultat ca şi mine. Contra căderii şi creşterii părului vă consiliez a întrebuinţa apa numită «EAU CEPHALIQUE» a aceluiaşi farmacist“, îi recomandă. Prin destăinuire, crema Carmen Sylva, cea care redă, întreţine, oferă, dăruieşte, asigură, păstrează frumuseţea devine accesibilă tuturor femeilor „urîte“ din întreaga Europă. Nefericita doamna R. nu este decît un intermediar care „permite, drept mulţumire“ pentru miracolele trăite, accesul la povestea ei. Şi, pentru a spori suspansul, reclama insistă şi insistă pe borcanele cu cremă, sticluţele cu ulei de păr şi săpunurile contrafăcute care ar circula libere pe piaţa neagră a Bucureştiului. Atenţie, strigă Ivan de Chapo, produsele sînt „veritabile cînd poartă această marcă“, adică „Carmen Sylva Crême“. Vigilenţă, zice iarăşi, cerînd „respingerea produselor inferioare puse în circulaţie sub numiri frumoase“. Doar cosmeticele lui Ivan de Chapo au fost decorate la Expoziţie şi recompensate cu „diplomă de onóre, mare medalie de onoare“.

De altfel, la acea vreme, chiar şi astăzi, nu cremele fabricate de Ghiţă Pălărie, la Vaslui, se vor fi vîndut, ci cele cu rezonanţe franţuzeşti, englezeşti, italieneşte, nemţeşti...

Artificii felurite pentru a vinde produse diverse, magice şi... inutile...

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.