...cîte ceva despre dragostea conjugală...

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Despre Descîntece jpeg

 „Iubită Catinco,

Am primit scrisoarea dumitale, şi sfintele sărbători ale Domnului nostru Isus Hristos să-ţi fie de a petrece întru mulţi ani cu sănătate şi cu fericire, cum şi vărului Iordache Miclescu arată-i frăţeştile mele închinăciuni şi de a petrece sfintele sărbători întru mulţi ani cu fericire şi i-am rămas şi îndatorit, cît ni-a mai lungi Dumnezeu viaţa, pentru bunătăţile ce face dumnealui pentru noi. Şi m-am bucurat, iubită Catinco, că, cu ajutorul lui Dumnezeu, îmi scrii că ni merg trebile noastre bine, care Domnul să vă ajute de a ne mîntui de nişte acolisitori varvari şi răi, care vă rog să vă siliţi cu toate chipurile, ca să fie şi pentru folosul dumitale. Iar pentru mine veţi şti că slavă Domnului mi-i mai binişor de cînd a fost la mine doftorul Samorcaş şi de cînd am scos o al patrulea piatră, mai mare decît toate celelalte de mai nainte, şi, voind Domnul de a-mi fi tot aşa, şi mai bine, apoi cu ajutorul Domnului, gîndesc ca să fiu de Sfîntul Botez la Iaşi cu dumneata, miluind Dumnezeu a ne vedea sănătoşi unul pe altul: unde atunci voiu aduce şi hîrtiile carele îmi scrii. Linişteşte-te dar şi crede că, ferească Dumnezeu, mai viindu-mi furia aceea mare de boală, de dureri şi de junghiuri, apoi, după cum gătisem ca să răpăd, să vă pară a nu-mi trece, fii bine încredinţată că îndată voiu răpăzi ca să viu.  

Îmi scrii de ce n-am venit la Iaşi cînd am putut. Apoi eu nu ştiu de am putut veni şi de am putut ieşi de la Sfîntul Dumitru din casă, unde mă culc, măcar pînă la sufragerie; eu la Fîntînele şăd de nevoie şi fără mulţămirea mea, şi mai mult singur, şi cu supărări, fiindcă, de o parte mă supără fraţii dumitale, carii cînd ne vom întîlni, cu ajutorul Domnului, îţi voiu spune toate, vrînd şi luîndu-mă dumnealor şi în batjocură.  

Apoi, eu aşa te-aş sfătui să nu intri în însuratul fraţilor dumitale ca să iei vreun blăstăm... Apoi să crezi că eu din patimă nu ţi le scriu acestea, fiindcă-ţi este ştiut cît am răbdat şi rabd, lăsîndu-i pe dumnealor în plata lui Dumnezeu, cum şi acel pizmăreţ şi îndărătnic, acel care-ţi scrie dumitale că din pricina mea n-a putut face învoiala cu Prohiriţa nu trebuie să-ţi fie mirare, că el aşa s-a purtat şi cu mine, şi aşa s-a purtat şi cu răposata... Şi pentru că s-a purtat şi se poartă fără de ispravă îl las şi eu dumitale după cum i se cade... 

Şi vei mai şti că şi florile cîte le-ai avut în oale s-au trecut toate din pricina lui Iordache, că le-a pus în odaia cea mare, nelăsînd să se facă foc, zicînd că se strică dacă va fi cald în casă, şi ele au îngheţat toate, şi s-au uscat toate florile din toate oalele. Şi, pe lîngă altele, nici în ogradă n-a căutat de nemică, nici caută, că din cuhne a scos vreo trei care de gunoiu şi de scîrnăvii. Mai ştii că eu nici patimă n-am pe dînsul, decît că-i un puturos, şi un blestemat, şi un tîlhar. Eu însumi i-am zis ca să puie să facă foc în odaia cea mare, şi el nicidecum n-a lăsat, pentru ca să se strice florile toate, precum s-au stricat, mai ales că le şi uda, şi îndată se făceau bocnă şi îngheţau.  

Pentru putinile cu brînză, de cea bună, i-am făcut foarte bună socoteală, după cum el a arătat, de cîtă s-a mîncat şi s-a trimis la Iaşi, şi de două care s-au dat una Lăţescului şi una suroră-mi, Smărăndiţei, iar frăţîne-mieu nu i-a dat nici una…  

Prociriţa vei şti că s-a înduplecat în multe feluri ca să se învoiască cu bărbatu-său şi n-are cu cine… 

Şi iată că trimet şi al patrulea piatră, mai mare decît toate celelalte, să o vezi. Fiindc-a ieşit lupuşor, vezi să nu botezi, ca să nu ne mai supere măcar pînă la obştie-hotărîtură. Iar eu sînt al dumitale soţ, Costachi Canano postelnic.“ 

Bolnav şi rămas pe moşie, departe de Iaşiul petrecerilor, postelnicul Costache Cănănău povesteşte soţiei, şi ne povesteşte nouă astăzi, despre lucrurile mărunte alte vieţii de cuplu. Grijile cotidiene şi inevitabilele intervenţii ale celorlalţi ocupă o mare parte din economia unei familii. Abia Crăciunul lui 1835 încheiat, Costache răbufneşte împotriva cumnaţilor care îl agasează pînă la furie, doar hîrtia, ce nu-i atît de mare, şi cerneala, ce nu-i atît de multă, îl opresc de la povestit totul: „şi vrînd Domnul să ne întîlnim cu sănătate, îţi voi arăta, şi vom vorovi pentru toate...“, îi scrie Catincăi.   

Cam aşa-i şi cu amorul conjugal în care trebuie să încapă de toate: voroave, socri, fraţi, cumnaţi, griji şi nevoi, patimi şi  boli, petreceri şi întîlniri, iconomii şi economii, vecini şi amici, lipsuri şi bunăstări, ziua de mîine şi ziua de ieri, afecţiuni şi ciorovăieli, cicăleli şi tăceri, singurătăţi şi filotimii... şi cîte şi mai cîte.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
În vizită în Japonia, Andreia și Ionuţ, vloggerii de la canalul de YouTube „HaiHui în doi”, au prezentat povestea românului care vinde mici și alte feluri de mâncare tradițională în Țara Soarelui Răsare.
image
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?“
Postarea în care un bărbat a dezvăluit că prietenul său văduv a aflat că ai săi copii, rămași doar în grija sa, nu sunt de fapt ai lui, a devenit virală pe Facebook.
image
File de istorie. S-au plantat curmali, bananieri și palmieri pentru vizita Împăratului Franz Josef FOTO
Un oraș din vestul României a fost între 9 și 12 septembrie 1893 centrul de interes al Imperiului Austro-Ungar. Împăratul Franz Josef şi trei arhiduci au fost așteptați cu mare fast.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.