...cîte ceva despre dragostea conjugală...

Publicat în Dilema Veche nr. 386 din 7 - 13 iulie 2011
Despre Descîntece jpeg

 „Iubită Catinco,

Am primit scrisoarea dumitale, şi sfintele sărbători ale Domnului nostru Isus Hristos să-ţi fie de a petrece întru mulţi ani cu sănătate şi cu fericire, cum şi vărului Iordache Miclescu arată-i frăţeştile mele închinăciuni şi de a petrece sfintele sărbători întru mulţi ani cu fericire şi i-am rămas şi îndatorit, cît ni-a mai lungi Dumnezeu viaţa, pentru bunătăţile ce face dumnealui pentru noi. Şi m-am bucurat, iubită Catinco, că, cu ajutorul lui Dumnezeu, îmi scrii că ni merg trebile noastre bine, care Domnul să vă ajute de a ne mîntui de nişte acolisitori varvari şi răi, care vă rog să vă siliţi cu toate chipurile, ca să fie şi pentru folosul dumitale. Iar pentru mine veţi şti că slavă Domnului mi-i mai binişor de cînd a fost la mine doftorul Samorcaş şi de cînd am scos o al patrulea piatră, mai mare decît toate celelalte de mai nainte, şi, voind Domnul de a-mi fi tot aşa, şi mai bine, apoi cu ajutorul Domnului, gîndesc ca să fiu de Sfîntul Botez la Iaşi cu dumneata, miluind Dumnezeu a ne vedea sănătoşi unul pe altul: unde atunci voiu aduce şi hîrtiile carele îmi scrii. Linişteşte-te dar şi crede că, ferească Dumnezeu, mai viindu-mi furia aceea mare de boală, de dureri şi de junghiuri, apoi, după cum gătisem ca să răpăd, să vă pară a nu-mi trece, fii bine încredinţată că îndată voiu răpăzi ca să viu.  

Îmi scrii de ce n-am venit la Iaşi cînd am putut. Apoi eu nu ştiu de am putut veni şi de am putut ieşi de la Sfîntul Dumitru din casă, unde mă culc, măcar pînă la sufragerie; eu la Fîntînele şăd de nevoie şi fără mulţămirea mea, şi mai mult singur, şi cu supărări, fiindcă, de o parte mă supără fraţii dumitale, carii cînd ne vom întîlni, cu ajutorul Domnului, îţi voiu spune toate, vrînd şi luîndu-mă dumnealor şi în batjocură.  

Apoi, eu aşa te-aş sfătui să nu intri în însuratul fraţilor dumitale ca să iei vreun blăstăm... Apoi să crezi că eu din patimă nu ţi le scriu acestea, fiindcă-ţi este ştiut cît am răbdat şi rabd, lăsîndu-i pe dumnealor în plata lui Dumnezeu, cum şi acel pizmăreţ şi îndărătnic, acel care-ţi scrie dumitale că din pricina mea n-a putut face învoiala cu Prohiriţa nu trebuie să-ţi fie mirare, că el aşa s-a purtat şi cu mine, şi aşa s-a purtat şi cu răposata... Şi pentru că s-a purtat şi se poartă fără de ispravă îl las şi eu dumitale după cum i se cade... 

Şi vei mai şti că şi florile cîte le-ai avut în oale s-au trecut toate din pricina lui Iordache, că le-a pus în odaia cea mare, nelăsînd să se facă foc, zicînd că se strică dacă va fi cald în casă, şi ele au îngheţat toate, şi s-au uscat toate florile din toate oalele. Şi, pe lîngă altele, nici în ogradă n-a căutat de nemică, nici caută, că din cuhne a scos vreo trei care de gunoiu şi de scîrnăvii. Mai ştii că eu nici patimă n-am pe dînsul, decît că-i un puturos, şi un blestemat, şi un tîlhar. Eu însumi i-am zis ca să puie să facă foc în odaia cea mare, şi el nicidecum n-a lăsat, pentru ca să se strice florile toate, precum s-au stricat, mai ales că le şi uda, şi îndată se făceau bocnă şi îngheţau.  

Pentru putinile cu brînză, de cea bună, i-am făcut foarte bună socoteală, după cum el a arătat, de cîtă s-a mîncat şi s-a trimis la Iaşi, şi de două care s-au dat una Lăţescului şi una suroră-mi, Smărăndiţei, iar frăţîne-mieu nu i-a dat nici una…  

Prociriţa vei şti că s-a înduplecat în multe feluri ca să se învoiască cu bărbatu-său şi n-are cu cine… 

Şi iată că trimet şi al patrulea piatră, mai mare decît toate celelalte, să o vezi. Fiindc-a ieşit lupuşor, vezi să nu botezi, ca să nu ne mai supere măcar pînă la obştie-hotărîtură. Iar eu sînt al dumitale soţ, Costachi Canano postelnic.“ 

Bolnav şi rămas pe moşie, departe de Iaşiul petrecerilor, postelnicul Costache Cănănău povesteşte soţiei, şi ne povesteşte nouă astăzi, despre lucrurile mărunte alte vieţii de cuplu. Grijile cotidiene şi inevitabilele intervenţii ale celorlalţi ocupă o mare parte din economia unei familii. Abia Crăciunul lui 1835 încheiat, Costache răbufneşte împotriva cumnaţilor care îl agasează pînă la furie, doar hîrtia, ce nu-i atît de mare, şi cerneala, ce nu-i atît de multă, îl opresc de la povestit totul: „şi vrînd Domnul să ne întîlnim cu sănătate, îţi voi arăta, şi vom vorovi pentru toate...“, îi scrie Catincăi.   

Cam aşa-i şi cu amorul conjugal în care trebuie să încapă de toate: voroave, socri, fraţi, cumnaţi, griji şi nevoi, patimi şi  boli, petreceri şi întîlniri, iconomii şi economii, vecini şi amici, lipsuri şi bunăstări, ziua de mîine şi ziua de ieri, afecţiuni şi ciorovăieli, cicăleli şi tăceri, singurătăţi şi filotimii... şi cîte şi mai cîte.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.