Cît de tare ne urîm ţara?

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Odă dulceţurilor  jpeg

Cînd te întorci de pe alte meleaguri – civilizate şi mai ales previzibile cînd vine vorba de facilităţi şi utilităţi cetăţeneşti, ca să zic aşa – te apucă, vrei, nu vrei, o oarecare melancolie. Şi cînd această melancolie este alimentată de marile noastre lipsuri de toate felurile, depresia îi gata. Cam pe-aici mă aflam eu, la miez de noapte, într-o zi de luni spre marţi, abia poposind pe aeroport, după o săptămînă de Copenhaga. În primul rînd, scările – scările alea lungi despre care a tot scris şi domnul Andrei Pleşu – de-a pururea nefuncţionale... Nu-i mare scofală, veţi spune, să urci nişte scări, dar ia să aveţi un copil în braţe, adormit de-a binelea, un rucsac în spate, o geantă pe umăr, şi să mai fie şi miezul nopţii... Apoi taxiurile – despre care a scris Sorin Ioniţă, şi nu l-am prea luat în serios... Aşa că fac pe deşteapta şi comand un taxi, de una singură, căci domnişoara dispeceră este prinsă în dezbateri contradictorii cu clienţi obosiţi, ca şi mine, iar cele două aparate menite a-ţi furniza „un număr“ sau un bon de ordine sînt practic nefuncţionale, din cauza aceloraşi clienţi care nu ştiu să le folosească.

Şi începu haiul: deşteptăciunea mea s-a dovedit a fi doar exces de zel inutil şi nerod. Omu’ cu taxiu’ nu putea să intre în aeroport fără confirmare de la dispecer... „Vă rog, se poate să confirmaţi un taxi“ – am strigat peste capete nervoase şi confuze, în aşteptarea, la miez de noapte, a unui taxi. Şi am mai rugat-o de vreo trei ori... Şi cînd veni taxiul... depresia mea se dovedi nimic pe lîngă prăpastia în care se află „omu’meu“. În pragul apoplexiei, nea Fănică era tot un pachet de nervi: „Proştii ăştia au schimbat sistemu’. De ce nu ţi-a explicat, doamnă, cum să-l foloseşti? Stau ca prostu’ la barieră, îi spun tîmpitului ăla că am client, că vorbesc cu el la telefon şi nu mă lasă să intru. Ţară de proşti“ – mă apostrofează, în timp ce-mi trînteşte valiza în portbagaj. „Un’ te duci, doamnă, ia aci un loc, în faţă. Nu vezi că-i maşina goală?“ mă strigă iarăşi, cînd, din obişnuinţă, vrusei să mă aşez pe bancheta din spate.

Nea Fănică e trecut bine de 45 de ani. Are burtă şi un mare sictir de România. Nimic nu-i place în ţara lui, totul pute, guvernanţii sînt proşti, colegii sînt şmecheri, femeile sînt fie curve, fie proaste, străzile sînt pline de gropi, patronii profitori, parcurile pline de cîini etc. etc. Vorbeşte tare, vorbeşte numai el (nu că aş avea ceva de spus, în miez de noapte), are o părere despre oricine şi orice, le ştie pe toate, este agresiv. Îşi iubeşte, totuşi, familia. „Ia uite, doamnă, aici“ – îmi zice, vîrîndu-mi în ochi telefonul mobil, cu poza soţiei. „E Chitra mea, doamnă. O frumuseţe de femeie. Poţi să crezi că are 48 de ani? Uite-o ce corp are!“ Chitra e aproape goală, pe o plajă însorită, de pe undeva... „Ia, s-o vezi şi din profil“ şi-mi vîră sub nas altă poză. „Să o vezi acu’ şi pe fata mea. Vezi? Fata de la pagina 5. Uite cît e de frumoasă.“ Am văzut apoi băiatul familiei, căţelul familiei, sufrageria familiei... am aflat cît e de cinstit şi cum respectă legile, şi „alea de prin ţara asta“, dar cît de „nenorociţi“ sînt ceilalţi, cum se „învîrte“ cu gardianul de la Băneasa şi fură clienţii altora, cum era să-l bată pe unu’, cum a reparat taxiu’ patronului, deşi maşina arăta jalnic, şi mai ales cît de proaste sînt femeile...

„Să vezi, doamnă, sînt pe Dorobanţi, la 3 dimineaţa... în spatele meu un jeep, d’ăla de neam prost... mare... cu fază lungă. Îi fac semn, mai întîi cu avariile, că mă orbeşte... nimic. Apoi, scot mîna pe geam... nimic... pun mîna pe oglindă... îţi dai seama că mi se urcă sîngele la cap? Opresc la semafor, mă dau jos din maşină şi mă duc la jeep. Cînd colo, ce să vezi... o muiere. De fapt, o fătucă d-asta de bani gata. Îi strig: «Unde dracu’ ai învăţat, fă, şcoală? Opreşte dracu’ faza aia lungă, că mă orbeşti.» Şi ce să vezi, doamnă, fătuca ridică din umeri şi mă întreabă «Da’ de unde să opresc? Nu ştiu.» Am băgat capu’ pă geam, am oprit faza lungă şi i-am zis vreo două... Păi, asta a luat carnetu’ pă bani, doamnă, îţi dai seama, şi pă urmă dai de ea în trafic şi te face praf. Aşa-s toate şoferiţele, nenorociri, nu alta...“

Am fost fericită cînd am scăpat de nea Fănică şi mi-a trecut şi depresia. Săracu’ nea Fănică era tare supărat pe România, pe viaţă, pe tot, deşi mi-a mărturisit că n-a plecat niciodată din ţară, nici copiii lui n-au ieşit şi nici nu vor să iasă. Că „se descurcă“, aşa cum se descurcă tot românu’, că are casă, o Dacie pe care o ţine în faţa blocului şi, în fiecare vară, pleacă la mare. Şi cu toate astea, urăşte din toţi rărunchii România... N-aş şti să vă spun de ce.

● Participarea mea la conferinţa „Gender in the European Town“, Odense, 22-25 mai, a fost susţinută de Colegiul „Noua Europă“. Întreaga mea recunoştinţă.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Belgrad și fiorul balcanic
Și mie mi-a plăcut la Belgrad, am regăsit aici „fiorul balcanic” de care m-am îndrăgostit.
E cool să postești jpeg
Negustorii de timp
„Sistemul politic nu poate gestiona totul în același timp (...) și, în prezent, Europa este foarte ocupată.”
p 20 Leviatan jpg
Pe urmele lui Iov
În Biblie, însă, realul nu se reduce la o lume plană, somnolentă, cufundată în necazuri, în nevoi, în cotidian.
Theodor Pallady jpeg
Prietenii latini ai Bizanțului
Împărțirea tîrzie a Imperiului Roman între Orient și Occident n-a subminat unitatea Bisericii creștine, cel puțin pînă la Marea Schismă din 1054, agravată ulterior prin Cruciada a IV-a și eșecul sinoadelor unioniste de la Ferrara-Florența.
Vake Park, Tbilisi City, Georgia Country, autumn Season 05 jpg
Toamnă tristă
Printre blocurile din cartier, vîntul spulberă frunzele care, din cauza secetei, se amestecă rapid cu praful străzii și cu molozul rezultat în urma nenumăratelor și interminabilelor lucrări la infrastructură.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Școlile din Texas le oferă gratis părinților truse DNA pentru ca copiii acestora să poată fi mai ușor identificați în cazul în care vor fi împușcați sau desfigurați în vreun atentat la școală. Orice, numai să nu interzică armele.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce mai zice gura lumii?
Am dat acest șir nesfîrșit de exemple pentru că alte vieți nu cunosc, dar gura lumii e aceeași pentru toți, iar mie mi-a păsat de ea peste măsură.

Adevarul.ro

niculae badalau foto marian iliescu
De ce cere DNA arestarea lui Bădălau. Culisele anchetei
Potrivit anchetei desfășurate de procurorii DNA, Niculae Bădălău s-ar fi folosit de funcția de la Curtea de Conturi pentru a obține contracte cu primăriile din Giurgiu și Teleorman pentru firmele pe care le deține.
Gabriela Firea FOTO gov.ro
Se cer din nou certificate de virginitate. Reacția Gabrielei Firea
Gabriela Firea atrage atenţia că s-a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate, deşi a avut o discuţie cu conducerea IML pe această temă.
Nicolae Badalau FOTO Inquam / Octav Ganea
Niculae Bădălău, arestat pentru 30 de zile SURSE
Curtea de Apel București a decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălău, actual vicepreședinte al Curții de Conturi și fost ministru PSD al Economiei.

HIstoria.ro

image
Rusia, pământul sfânt al Iluminismului francez
Emergența rapidă a Rusiei ca mare putere europeană s-a petrecut într-o perioadă în care gânditorii Iluminismului european chestionau teme fundamentale, legate de natura societății și a guvernului: care este cea mai bună formă de guvernare, autocrația sau guvernul reprezentativ
image
Planul în 10 puncte de comunizare a României din martie 1945
În timp ce Armata Română participa, alături de cea sovietică, la luptele din Ungaria și Cehoslovacia, partidul comunist, încurajat de Moscova, dădea asaltul final pentru acapararea puterii.
image
Cucerirea Vidinului, cea mai puternică fortăreaţă otomană de pe Dunăre
La începutul lunii mai 1877, Armata Română s-a concentrat în Oltenia pentru a împiedica manevrele otomane și a ține sub control cetatea Vidin, cea mai puternică fortăreață turcească de pe Dunăre.