Cît de tare ne urîm ţara?

Publicat în Dilema Veche nr. 486 din 6-12 iunie 2013
Odă dulceţurilor  jpeg

Cînd te întorci de pe alte meleaguri – civilizate şi mai ales previzibile cînd vine vorba de facilităţi şi utilităţi cetăţeneşti, ca să zic aşa – te apucă, vrei, nu vrei, o oarecare melancolie. Şi cînd această melancolie este alimentată de marile noastre lipsuri de toate felurile, depresia îi gata. Cam pe-aici mă aflam eu, la miez de noapte, într-o zi de luni spre marţi, abia poposind pe aeroport, după o săptămînă de Copenhaga. În primul rînd, scările – scările alea lungi despre care a tot scris şi domnul Andrei Pleşu – de-a pururea nefuncţionale... Nu-i mare scofală, veţi spune, să urci nişte scări, dar ia să aveţi un copil în braţe, adormit de-a binelea, un rucsac în spate, o geantă pe umăr, şi să mai fie şi miezul nopţii... Apoi taxiurile – despre care a scris Sorin Ioniţă, şi nu l-am prea luat în serios... Aşa că fac pe deşteapta şi comand un taxi, de una singură, căci domnişoara dispeceră este prinsă în dezbateri contradictorii cu clienţi obosiţi, ca şi mine, iar cele două aparate menite a-ţi furniza „un număr“ sau un bon de ordine sînt practic nefuncţionale, din cauza aceloraşi clienţi care nu ştiu să le folosească.

Şi începu haiul: deşteptăciunea mea s-a dovedit a fi doar exces de zel inutil şi nerod. Omu’ cu taxiu’ nu putea să intre în aeroport fără confirmare de la dispecer... „Vă rog, se poate să confirmaţi un taxi“ – am strigat peste capete nervoase şi confuze, în aşteptarea, la miez de noapte, a unui taxi. Şi am mai rugat-o de vreo trei ori... Şi cînd veni taxiul... depresia mea se dovedi nimic pe lîngă prăpastia în care se află „omu’meu“. În pragul apoplexiei, nea Fănică era tot un pachet de nervi: „Proştii ăştia au schimbat sistemu’. De ce nu ţi-a explicat, doamnă, cum să-l foloseşti? Stau ca prostu’ la barieră, îi spun tîmpitului ăla că am client, că vorbesc cu el la telefon şi nu mă lasă să intru. Ţară de proşti“ – mă apostrofează, în timp ce-mi trînteşte valiza în portbagaj. „Un’ te duci, doamnă, ia aci un loc, în faţă. Nu vezi că-i maşina goală?“ mă strigă iarăşi, cînd, din obişnuinţă, vrusei să mă aşez pe bancheta din spate.

Nea Fănică e trecut bine de 45 de ani. Are burtă şi un mare sictir de România. Nimic nu-i place în ţara lui, totul pute, guvernanţii sînt proşti, colegii sînt şmecheri, femeile sînt fie curve, fie proaste, străzile sînt pline de gropi, patronii profitori, parcurile pline de cîini etc. etc. Vorbeşte tare, vorbeşte numai el (nu că aş avea ceva de spus, în miez de noapte), are o părere despre oricine şi orice, le ştie pe toate, este agresiv. Îşi iubeşte, totuşi, familia. „Ia uite, doamnă, aici“ – îmi zice, vîrîndu-mi în ochi telefonul mobil, cu poza soţiei. „E Chitra mea, doamnă. O frumuseţe de femeie. Poţi să crezi că are 48 de ani? Uite-o ce corp are!“ Chitra e aproape goală, pe o plajă însorită, de pe undeva... „Ia, s-o vezi şi din profil“ şi-mi vîră sub nas altă poză. „Să o vezi acu’ şi pe fata mea. Vezi? Fata de la pagina 5. Uite cît e de frumoasă.“ Am văzut apoi băiatul familiei, căţelul familiei, sufrageria familiei... am aflat cît e de cinstit şi cum respectă legile, şi „alea de prin ţara asta“, dar cît de „nenorociţi“ sînt ceilalţi, cum se „învîrte“ cu gardianul de la Băneasa şi fură clienţii altora, cum era să-l bată pe unu’, cum a reparat taxiu’ patronului, deşi maşina arăta jalnic, şi mai ales cît de proaste sînt femeile...

„Să vezi, doamnă, sînt pe Dorobanţi, la 3 dimineaţa... în spatele meu un jeep, d’ăla de neam prost... mare... cu fază lungă. Îi fac semn, mai întîi cu avariile, că mă orbeşte... nimic. Apoi, scot mîna pe geam... nimic... pun mîna pe oglindă... îţi dai seama că mi se urcă sîngele la cap? Opresc la semafor, mă dau jos din maşină şi mă duc la jeep. Cînd colo, ce să vezi... o muiere. De fapt, o fătucă d-asta de bani gata. Îi strig: «Unde dracu’ ai învăţat, fă, şcoală? Opreşte dracu’ faza aia lungă, că mă orbeşti.» Şi ce să vezi, doamnă, fătuca ridică din umeri şi mă întreabă «Da’ de unde să opresc? Nu ştiu.» Am băgat capu’ pă geam, am oprit faza lungă şi i-am zis vreo două... Păi, asta a luat carnetu’ pă bani, doamnă, îţi dai seama, şi pă urmă dai de ea în trafic şi te face praf. Aşa-s toate şoferiţele, nenorociri, nu alta...“

Am fost fericită cînd am scăpat de nea Fănică şi mi-a trecut şi depresia. Săracu’ nea Fănică era tare supărat pe România, pe viaţă, pe tot, deşi mi-a mărturisit că n-a plecat niciodată din ţară, nici copiii lui n-au ieşit şi nici nu vor să iasă. Că „se descurcă“, aşa cum se descurcă tot românu’, că are casă, o Dacie pe care o ţine în faţa blocului şi, în fiecare vară, pleacă la mare. Şi cu toate astea, urăşte din toţi rărunchii România... N-aş şti să vă spun de ce.

● Participarea mea la conferinţa „Gender in the European Town“, Odense, 22-25 mai, a fost susţinută de Colegiul „Noua Europă“. Întreaga mea recunoştinţă.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.