Brînza, smîntîna… şi alte femei

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
Duplicitate și nuanțe jpeg

Am observat că a apărut o modă acum să nu mai mergi la piaţă, unde chipurile totul e contrafăcut, importat, vîndut la a treia mînă şi la suprapreţ (mergeţi în Piaţa Obor, o să vedeţi că nu e cazul!) şi să-ţi vină acasă o lădiţă cu fructe şi legume proaspete, cam ce s-a copt prin grădina omului. Morcovi bio, plini de pămînt, roşii scofîlcite, dar dulci, tufe de verdeaţă, caise mici şi zemoase, prune. De multe ori, lădiţa soseşte împreună cu aparţinătorul ei – un ţăran autentic. Un nea Gheorghe, nea Vasile sau nea Titi cu mîinile bătătorite de la munci, bronzat „ca tractoristul“ de la statul pe cîmp, cu unghiile pline de pămînt, cu un miros inconfundabil de iarbă cosită şi de balegă. Ţăranul este o ultimă confirmare că ceea ce vei mînca este autentic şi bio, de aceea merită să plăteşti cîţiva lei în plus. 

Totuşi, moda nu e nouă deloc. Din cîte ştiu, din vremuri vechi, multe dintre casele oamenilor cu stare de la oraş erau aprovizionate de mici producători care nu-şi vindeau marfa la piaţă şi prin magazine. Ce le prisosea luau în spinare şi duceau contra cost, desigur, „boierilor“. Se întîmpla la fel şi în vremuri mai recente. Prin anii ’90, am locuit într-un bloc de pe Calea Moşilor care sîmbăta, puţin înainte de prînz, era vizitat de „brînza şi smîntîna“. Cel puţin aşa se recomandau cele două femei, mamă şi fiică, atunci cînd sunau la interfon. Aveau voci un pic cîntate şi erau îmbrăcate identic – fuste lungi şi baticuri în cap, abia dacă le puteai deosebi una de cealaltă. Mama parcă era un pic mai ridată, însă diferenţa de vîrstă nu părea mai mare de zece ani. Fiecare avea în mîni cîte două găletuşe, acoperite cu tifoane. Cîteodată fiica se oprea ca să-şi mai tragă sufletul, iar mama era cea care sărea să o ajute. Luau liftul pînă la ultimul etaj, apoi începeau să coboare scările, să se oprească pe paliere în dreptul uşilor unde îşi aveau clienţii lor. Nu intrau niciodată în casă, nici măcar în hol, „ca să nu deranjeze“.  Scoteau din găleţi bulgăraşii de brînză şi putina cu smîntîna chiar pe prag, luau banii cu un gest sfios, de parcă nu i-ar fi meritat. Dacă te răzgîndeai în ultima clipă şi le spuneai că, din anumite motive, nu voiai să cumperi în săptămîna respectivă, te priveau două perechi de ochi albaştri miraţi şi identici. „Sigur nu vă trebe?“, lua cuvîntul mama, dezamăgită. „Dacă n-aveţi acuma bani, nu-i bai, că-mi daţi săptămîna viitoare!“ Şi, pînă la urmă, acceptai. De fapt, „brînza şi smîntîna“ era o familie întreagă de pe lîngă Braşov. Veneau cu mic, cu mare în Bucureşti vinerea, unii vindeau în pieţe, alţii cutreierau blocurile. Era o „reţea“. Dacă reuşeau să pătrundă într-o scară, nu mai scăpa blocul de ele, cu toţii deveneau fani ai mămăligii cu brînză. Şi adevărul este că nimic nu se compara cu gustul acela – simţeai pe cerul gurii iarba coaptă a păşunii alpine, florile şi alte buruieni care se mai nimereau prin burta vacii, apoi mirosul primenit al mîinilor lor cînd o mulgeau. Dacă lăsai „produsele“ o zi, două în frigider nu mai era acelaşi lucru.

După ce părinţii mei au vîndut apartamentul, cei care au cumpărat au moştenit, în mod firesc, „brînza şi smîntîna“. Şi privirile luminoase ale celor două – şi-au îndeplinit datoria, au venit la Bucureşti, au hrănit populaţia, au cîştigat şi cîţiva bănuţi, după care se vor întoarce acasă, la muntele şi vacile lor. 

Îmi amintesc de un alt trecut, tot recent, însă de data aceasta de prin anii ’80, cînd nu se găseau de nici unele, iar casa bunicii mele, croitoreasă în ilegalitate, era plină de femei de la ţară, din satele de pe lîngă Cluj. În schimbul unui tiv la o fustă, al unui bluze fără pretenţii, femeile aduceau ce aveau ele pe acasă. Pui proaspăt tăiaţi şi jumuliţi în grabă de pene, ouă mici cu o coajă aproape translucidă, învelite în pagini de ziar Scînteia, carne în untură, ţuică, frăguţe, lapte de capră. Îşi înghesuiau sacoşele sub masa din bucătărie, iar cînd bunica le spunea că e prea mult, ziceau: „Lasă, tanti, să ai acolo!“ Una dintre ele mai scotea cîte un material din acela cu flori mari şi roz şi întreba: „Tanti, am doi metri… îmi iese ceva din ăsta?“ Apoi, îl închideau pe tata mare în dormitor, ca să se dezbrace şi să facă „probele“. Îşi lepădau ţoalele ca pe nişte foi de ceapă, una după alta, şi rămîneau în nişte desuuri albe şi caraghioase – furouri albe, de pînză, şi un soi de budigăi pe post de chiloţi, însă baticurile rămîneau tot pe cap. Se răsuceau şi întindeau mîinile ca la gimnastică – bust, talie, şolduri, iar între buzele bunicii se înmulţeau boldurile, mă miram cum de nu le înghite. După ce „probele“ luau sfîrşit, mereu întrebau „Şi ce să-ţi aducem?“ „S-or coace şi vinetele… nu vrei nişte vinete să-ţi faci salată?“ „Aduceţi ce aveţi, vedeţi-vă de treabă!“ Însă ele ştiau mereu ce să pună deoparte ca să înnebunească simţurile nepoatei de la Bucureşti, care, la o adică, se mulţumea şi cu tocană cu salam sau cu griş cu lapte. 

Ceea ce-mi mai amintesc este că între bunica mea şi femeile ei exista un anumit gen de respect. Femeile o respectau ca pe „tanti“ de la oraş, soţie de fost militar, cu apartament la bloc, WC şi cadă în casă. Iar bunica le respecta ca pe ceea ce erau, de fapt – nişte femei simple, harnice şi curate de la ţară.       

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.