Bone, guvernante şi dascăli din trecut

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Educaţia şi creşterea copiilor au fost mai totdeauna o problemă economică pentru părinţi; bineînţeles pentru cei cu oareşice parale şi gînduri că ar folosi la ceva. Ne văităm că astăzi creşterea şi educarea unui copil costă, în ciuda gratuităţii afişate a unui stat... n-am aflat încă de care. Dar cum gratuit are şi sensul de „ineficient“ sau „zadarnic“, cam pe acolo se plasează şi educaţia noastră publică. Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre eforturile unui oarecare Ioan Buzeţel, armaş în Bucureşti, la început de secol XIX, care are copii de crescut şi de educat, aşadar griji în găsirea de doici, bone, guvernante, dascăli, profesori...

În anii 1830, „profesioniştii“, adică cei care se pricep la meseria lor, sînt destul de puţini. Asta face ca suferinţele economice şi sociale ale părintelui Buzeţel să fie infinit mai mari decît prin alte părţi. Să luăm ca exemplu găsirea unor doici pentru cei cinci copii: Alecu, Nicolae, Andrei, Elena şi Lina. Cu Aniţa femeia, fiica lui Manta din Tărtăşeşti, tocmită doică pe un an şi jumătate, la 9 octombrie 1811, pentru Alecu, primul fiu al boierului, lucrurile merg bine. Anica doica primeşte o simbrie de 110 taleri, haine şi încălţări, în timp ce propriul copil este trimis la Rada lu’ Ion, spre a fi hrănit. Şi cu Ioana, tocmită doică la cel de-al doilea născut, lucrurile par a fi în regulă. Dar, Dina Sârba, văduva, „ştiută de moaşa Stana“ şi tocmită doică la 17 decembrie 1812, pentru cel de-al treilea fiu, Andrei, nu este decît o bătaie de cap, ea fiind „gonită“ după o lună de zile.

Educaţia aduce mari bătăi de cap. Sîntem într-o epocă destul de schimbătoare, cu preferinţe pentru pian, dans şi limba franceză, dar mai ales cu investiţii destul de consistente în educaţia fetelor. Or, Ioan Buzeţel, împins de soţia sa, Sultana Fundăţeanu, nu poate decît să se supună şi să alerge în căutarea de profesori trebuincioşi unei astfel de creşteri. Cît se chinuieşte bietul armaş să găsească un profesor de franceză pentru fiica lui cea mare! Vai ş-amar! Totul începe în preajma anilor 1830, cînd Elenica, adolescentă, reclamă ceva spoială de carte, după ce trecuse prin mîna unor dascăli buni la toate. Armaşul se puse pe căutat şi, la 15 februarie 1837, reuşeşte să tocmească „dascăl franţez la Eleni pe Mosiu Şarl“ cu 50 de taleri pe lună. Dar dumnealui Mosiu Şarl nu este pe placul familiei, aşa că două luni mai tîrziu este „îndepărtat“. Căutările sînt reluate şi, repede, repede, armaşul tocmeşte o guvernantă, „pe Madam Janet“, s-o înveţe pe Eleni „nemţeşte şi franţuzeşte“.

Nici nu trecu luna şi Madam Janet fu dusă nu se ştie unde („la împlinirea lunii au fugit, fără plată“), iar armaşul improvizează, plătindu-l pe „feciorul lu Bonei“ (presupunem că este vorba de doica devenită bonă) s-o înveţe totuşi franţuzeşte pe Eleni pînă găseşte pe altcineva. Este iunie 28, anul 1837. În iulie, guvernantă este „Madam Maria din Braşov“, îndepărtată în septembrie. Nici cu „Şarlă franţezul“ nu are mai mult succes: tocmit la 15 iunie 1838, acesta pleacă în septembrie pentru a fi înlocuit cu „Iancu Vremos“, „depărtat“ în decembrie pentru a fi înlocuit, abia în martie 1839, cu „Şnel cel ce învaţă copilele vătafului Ispas“. Cîtă franceză va fi învăţat sărmana Eleni e greu de spus, în tot acest vîrtej de Şarlă, Janet, Şnel, Mosiu, Madam ce se dovedesc profesori de ocazie, lipsiţi de cunoştinţele necesare, şarlatani. Fidelă îi rămîne cuconiţei doar „Matmozel Anica Rusca“, tocmită la 1 aprilie 1835 să-i ţină de urît. Nici dascălii băieţilor nu fac prea mulţi purici prin conacul boierului Buzeţel din mahalaua Vergului. La 10 octombrie 1829, este tocmit „dascălul clucerului Gheorghie cu vizită pă zi cîte trei ceasuri“, printre altele să „paradosăscă Elenicăi şi franţozeşte“. Nu stă prea mult, pentru că la 20 aprilie 1830, boierul tocmeşte alt dascăl, pe un oarecare Condi, cu suma de 4 galbeni împărăteşte pe lună, care să ofere lecţii copiilor şi franţuzeşte aceleiaşi fiice, Eleni.

Doicile şi dascălii sînt doar o parte din personalul ales pentru educaţia şi creşterea copiilor. Boierul Buzeţel tocmeşte puzderie de feciori în casă, „marşante“, guvernante, cameriste, asta pe lîngă banii risipiţi pe haine, papuci, hîrtie, odăi cu umblători şi alte mofturi ale unei educaţii atît de costisitoare.

Schimbaţi doar anii şi sînt sigură că vă veţi regăsi în chinurile bietului armaş, părinte iubitor de copii şcoliţi într-o epocă primară a învăţămîntului de la noi. Eu una mă regăsesc şi sînt pe cale să-mi risipesc economiile şi timpul în profesori de germană, engleză, franceză, pian, balet şi alte fandasii, pentru o altă Elencu, într-o epocă a învăţămîntului gratuit. Mă tem însă de cheltuielile inutile pe profesori plictisiţi de propria profesie.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Iubirile Principesei Margareta: un student socialist și un actor
Principesa Margareta împlinește la 26 martie vârsta de 74 de ani. Fiica cea mare a regelui Mihai I a avut două mari iubiri în viață: Gordon Brown, cel care avea să devină prim-ministru și actorul Radu Duda, cu care s-a căsătorit.
image
„Regele criptomonedelor”, răpit și torturat după ce și-a înșelat investitorii cu 29 de milioane de dolari
Aiden Pleterski, în vârstă de 23 de ani, care s-a autoproclamat „regele criptomonedelor din Canada” a fost răpit și torturat, după ce și-ar fi înșelat investitorii cu 29 milioane de dolari, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.
image
Aventurile lui Landolfo Rufolo, un bancher medieval imaginat de Boccaccio
Deşi Landolfo este un personaj fictiv, numele familiei este cât se poate de real, Rufolo fiind, pe la 1280, una dintre cele mai bogate familii din sudul Italiei.