Bone, guvernante şi dascăli din trecut

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

Educaţia şi creşterea copiilor au fost mai totdeauna o problemă economică pentru părinţi; bineînţeles pentru cei cu oareşice parale şi gînduri că ar folosi la ceva. Ne văităm că astăzi creşterea şi educarea unui copil costă, în ciuda gratuităţii afişate a unui stat... n-am aflat încă de care. Dar cum gratuit are şi sensul de „ineficient“ sau „zadarnic“, cam pe acolo se plasează şi educaţia noastră publică. Dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre eforturile unui oarecare Ioan Buzeţel, armaş în Bucureşti, la început de secol XIX, care are copii de crescut şi de educat, aşadar griji în găsirea de doici, bone, guvernante, dascăli, profesori...

În anii 1830, „profesioniştii“, adică cei care se pricep la meseria lor, sînt destul de puţini. Asta face ca suferinţele economice şi sociale ale părintelui Buzeţel să fie infinit mai mari decît prin alte părţi. Să luăm ca exemplu găsirea unor doici pentru cei cinci copii: Alecu, Nicolae, Andrei, Elena şi Lina. Cu Aniţa femeia, fiica lui Manta din Tărtăşeşti, tocmită doică pe un an şi jumătate, la 9 octombrie 1811, pentru Alecu, primul fiu al boierului, lucrurile merg bine. Anica doica primeşte o simbrie de 110 taleri, haine şi încălţări, în timp ce propriul copil este trimis la Rada lu’ Ion, spre a fi hrănit. Şi cu Ioana, tocmită doică la cel de-al doilea născut, lucrurile par a fi în regulă. Dar, Dina Sârba, văduva, „ştiută de moaşa Stana“ şi tocmită doică la 17 decembrie 1812, pentru cel de-al treilea fiu, Andrei, nu este decît o bătaie de cap, ea fiind „gonită“ după o lună de zile.

Educaţia aduce mari bătăi de cap. Sîntem într-o epocă destul de schimbătoare, cu preferinţe pentru pian, dans şi limba franceză, dar mai ales cu investiţii destul de consistente în educaţia fetelor. Or, Ioan Buzeţel, împins de soţia sa, Sultana Fundăţeanu, nu poate decît să se supună şi să alerge în căutarea de profesori trebuincioşi unei astfel de creşteri. Cît se chinuieşte bietul armaş să găsească un profesor de franceză pentru fiica lui cea mare! Vai ş-amar! Totul începe în preajma anilor 1830, cînd Elenica, adolescentă, reclamă ceva spoială de carte, după ce trecuse prin mîna unor dascăli buni la toate. Armaşul se puse pe căutat şi, la 15 februarie 1837, reuşeşte să tocmească „dascăl franţez la Eleni pe Mosiu Şarl“ cu 50 de taleri pe lună. Dar dumnealui Mosiu Şarl nu este pe placul familiei, aşa că două luni mai tîrziu este „îndepărtat“. Căutările sînt reluate şi, repede, repede, armaşul tocmeşte o guvernantă, „pe Madam Janet“, s-o înveţe pe Eleni „nemţeşte şi franţuzeşte“.

Nici nu trecu luna şi Madam Janet fu dusă nu se ştie unde („la împlinirea lunii au fugit, fără plată“), iar armaşul improvizează, plătindu-l pe „feciorul lu Bonei“ (presupunem că este vorba de doica devenită bonă) s-o înveţe totuşi franţuzeşte pe Eleni pînă găseşte pe altcineva. Este iunie 28, anul 1837. În iulie, guvernantă este „Madam Maria din Braşov“, îndepărtată în septembrie. Nici cu „Şarlă franţezul“ nu are mai mult succes: tocmit la 15 iunie 1838, acesta pleacă în septembrie pentru a fi înlocuit cu „Iancu Vremos“, „depărtat“ în decembrie pentru a fi înlocuit, abia în martie 1839, cu „Şnel cel ce învaţă copilele vătafului Ispas“. Cîtă franceză va fi învăţat sărmana Eleni e greu de spus, în tot acest vîrtej de Şarlă, Janet, Şnel, Mosiu, Madam ce se dovedesc profesori de ocazie, lipsiţi de cunoştinţele necesare, şarlatani. Fidelă îi rămîne cuconiţei doar „Matmozel Anica Rusca“, tocmită la 1 aprilie 1835 să-i ţină de urît. Nici dascălii băieţilor nu fac prea mulţi purici prin conacul boierului Buzeţel din mahalaua Vergului. La 10 octombrie 1829, este tocmit „dascălul clucerului Gheorghie cu vizită pă zi cîte trei ceasuri“, printre altele să „paradosăscă Elenicăi şi franţozeşte“. Nu stă prea mult, pentru că la 20 aprilie 1830, boierul tocmeşte alt dascăl, pe un oarecare Condi, cu suma de 4 galbeni împărăteşte pe lună, care să ofere lecţii copiilor şi franţuzeşte aceleiaşi fiice, Eleni.

Doicile şi dascălii sînt doar o parte din personalul ales pentru educaţia şi creşterea copiilor. Boierul Buzeţel tocmeşte puzderie de feciori în casă, „marşante“, guvernante, cameriste, asta pe lîngă banii risipiţi pe haine, papuci, hîrtie, odăi cu umblători şi alte mofturi ale unei educaţii atît de costisitoare.

Schimbaţi doar anii şi sînt sigură că vă veţi regăsi în chinurile bietului armaş, părinte iubitor de copii şcoliţi într-o epocă primară a învăţămîntului de la noi. Eu una mă regăsesc şi sînt pe cale să-mi risipesc economiile şi timpul în profesori de germană, engleză, franceză, pian, balet şi alte fandasii, pentru o altă Elencu, într-o epocă a învăţămîntului gratuit. Mă tem însă de cheltuielile inutile pe profesori plictisiţi de propria profesie.

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013. 

Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.

Adevarul.ro

image
„Iuda“ care i-a trădat pe luptătorii anticomuniști, plătit regește. Povestea legendarului Ogoranu care nu a putut fi prins de Securitate timp de aproape trei decenii
Banda lui Ion Gavrilă Ogoranu, din care făceau parte unii din cei mai vestiți luptători anticomuniști, a fost anihilată după au fost infiltrați trădători. Informatorii Miliției și ai Securității primeau bani grei pentru informații despre partizani.
image
Joburile de rutină cresc riscul de declin cognitiv cu 66% și de demență cu 37%, potrivit unui studiu
Conform unui nou studiu, activitatea intensă a creierului la locul de muncă ar putea da roade nu numai în ceea ce privește avansarea în carieră, ci ar putea, de asemenea, să protejeze cogniția și să contribuie la prevenirea demenței pe măsură ce înaintezi în vârstă.
image
Rujeola a început să-i ucidă și pe părinții nevaccinați. Număr record de cazuri
În România avem epidemie de rujeolă, iar situația devine din ce în ce mai gravă: săptămâna trecută s-a înregistrat un record de îmbolnăviri.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.