Aripile monahismului – credinţă şi comerţ

Publicat în Dilema Veche nr. 506 din 24-30 octombrie 2013
Teodor Vârnav, „cel întîiu giogol din tîrgul Otacilor“ jpeg

O călătorie prin regiunea Vîlcea –Valea Oltului te îndreaptă, fără doar şi poate, spre pelerinajul monastic. Fiecare o face în felul lui şi se apropie de această lume „sfîntă“, dorind – sau măcar sperînd – să se împărtăşească cu „ceva“ din aura acestor lăcaşe. Or, toată această revărsare de turişti şi pelerini, creştini, şi mai puţin creştini, a contribuit substanţial la „îmbogăţirea“ acestor mănăstiri. De la Horezu şi pînă la Turnu, lumea monastică este în mare prefacere. Sau, aşa am găsit-o eu la acest început de toamnă: chilii noi se ridică, drumuri se construiesc, îmbunătăţiri se adaugă spre a face mai accesibilă viaţa monastică. Prinsă în această capcană de permanentă vizibilitate, mănăstirea pare să nu mai înţeleagă care este rostul ei. De ce spun asta? Mănăstirile prin care am trecut erau goale – nimeni să te întîmpine, nimeni să-ţi spună o vorbă, dimpotrivă, am avut impresia că, de la stareţă la măicuţe, de la egumen la călugări, toţi se ascund de noi – vizitatori, pelerini sau simpli trecători –, nu vor să ne vadă, nici să ne primească, pentru că lumea laică îi supără peste măsură, îi incomodează, îi scoate din minţi, îi oboseşte – aşa cum mi-a explicat o măicuţă de la Horezu. Este adevărat că mersul pe la mănăstiri pare a nu mai fi „ce-a fost odată“, dar şi lumea de astăzi este alta decît „odinioară“. În ciuda regulamentelor lipite pe porţile mănăstirilor, creştinii şi mai ales creştinele se lasă prea puţin atraşi/se de fuste, baticuri, abstinenţa trăncănelii. „Atîta lume needucată vine aici că fac mai mult rău decît bine“, se vaită măicuţa.  

Acum, mă întreb şi vă întreb: care este rostul monahismului ortodox, care îi este misiunea? Nu ne vor pe noi, laicii, prin preajma lor pentru că le tulburăm liniştea, dar au totuşi nevoie de noi. Mănăstirile sînt pline de cutiuţe de donaţii, ţi se cer bani pentru vizite, bani pentru reparaţii, bani pentru restaurare, bani pentru lumînări, bani pentru acatist, bani pentru suflet, bani şi iarăşi bani... Bineînţeles că nu lipsesc prăvăliile cu de toate pentru toţi, kitschuri şi nimicuri de o calitate îndoielnică, comercializate sub titlul de „obiecte sfinte“. Şi românul, creştin şi ortodox, aşa cum ştie el să fie, le cumpără, contribuind la bunăstarea lumii monahale. N-ar fi nimic rău în asta, sînt îndemnată să zic, dacă aş vedea un rost în toată această bogăţie, care ar trebui, după umila mea părere, să se întoarcă la creştin. De pildă, la Mănăstirea Cotmeana eşti insistent rugat să dai bani pentru restaurarea bisericii vechi, un important lăcaş de patrimoniu, cu o lungă istorie, în care se regăsesc Mircea cel Bătrîn, Radu I şi Constantin Brâncoveanu, degradat considerabil. Prosperitatea din jur nu te îndeamnă la o donaţie. Biserica nouă mi se pare destul de improvizată arhitectural, iar grădina – decorată cu o Coloană a Infinitului în miniatură şi lei de ghips – te dezarmează total. Şi poate că m-aş fi îndurat să fiu milostivă cu vechiul lăcaş, dacă peisajul, mirific de altminteri, nu ar fi fost poluat de trăncăneala isterică a unuia dintre monahi, ce bîrfea dezinvolt, la telefonul mobil, pe unul dintre fraţi, „mai ortoman“ şi mai bun psalt, în închipuirile lui, dar „la fel de prost ca mă-sa“.  

Cît despre educaţie? Mai nimeni nu e interesat de istoria mănăstirii în care se adăposteşte. În afară de cele trei vorbe din istoricul postat pe zidul de intrare, şi acela plin de greşeli, legende imaginare şi inexactităţi, nu afli mai multe. Mai tragic este că nici obştea nu vrea să afle. Monahii nu sînt acolo ca să afle. Dar de ce sînt? Călugărul vînzător de la prăvălia Mănăstirii Cozia, foarte amabil şi binevoitor, de altfel, mi-a mărturisit dezarmant de candid că „nu e treaba lui să ştie“, că „sînt ceva manuscrise, da’ cine mai ştie astăzi chirilică sau slavonă să le citească?!“ Mănăstirile Putna şi Sîmbăta au reuşit să devină, cu efort din partea stareţilor, centre importante de cultură. Dar este oare de ajuns?  

Cît despre misiunea socială... Dumnezeu cu mila lui cea mare... te lasă flămînd. La Dintrunlemn, măicuţa alunga un amărît cu vorbele: „Dacă v-am hrăni pe toţi, unde am ajunge?“ E adevărat că săracul cerşetor era cam turmentat pe la orele prînzului, dar hămesit cu siguranţă. Să nu fi fost o strachină cu zeamă şi pentru el? Apoi, în jurul acestor locuri roiesc copiii săraci ai satelor, cu mucii întinşi pe faţă, cu pantofi scîlciaţi, cerşind ghiduş un leu de-o pîine. Inteligenţa nativă se citeşte în ochii lor, în zîmbete, în glumele spuse, în jocurile inventate pentru a obţine bunăvoinţa călătorilor. Se vor stinge cu timpul, dar mănăstirea ar putea să-i ajute, împărtăşindu-i cu hrana spirituală a educaţiei. Asta dacă ar crede în educaţie.  

Pînă la urma urmelor, nu m-am lămurit care mai este astăzi misiunea acestor instituţii monastice. Da’ poate sînt prea pretenţioasă...  

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“. Cea mai recentă carte publicată: Evgheniţi, ciocoi, mojici. Despre obrazele primei modernităţi româneşti (1750-1860), Humanitas, 2013.   

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Testat e hot premiat jpeg
Educație sexuală cu impact în rândul tinerilor români: Campania MedLife „Testat e Hot“, recunoscută internațional ca fiind cea mai bună campanie din Balcani, la SABRE Awards 2025
Răspunzând unei nevoi acute a societății românești și în special a tinerilor, campania inovatoare de educație sexuală „Testat e Hot“, derulată de MedLife în colaborare cu agenția Golin România, a primit recunoaștere la nivel internațional pentru abordarea revoluționară și ....
dubla crima iasi
Detalii terifiante din dosarul dublei crime de la Iași. Motivul incredibil pentru care studentul străin a aplicat peste 50 de lovituri de cuțit
Un prim verdict în cazul dublei crime petrecute în cartierul Moara de Vânt, în decembrie 2021, a fost pronunțat de către Tribunalul Iași. Odată cu sentința au ieșit la iveală informații înfiorătoare din dosar.
12943539 jpg
Administrația Trump pledează pentru creșterea cheltuielilor de apărare la 5% din PIB :„Pacea nu e gratuită”. Franța trage un semnal de alarmă
Secretarul de stat american Marco Rubio și noul ambasador SUA la NATO Matt Whitaker au sosit joi la Bruxelles, într-o primă vizită la sediul NATO, pe fondul îngrijorărilor privind retragerea SUA din alianță și al tensiunilor create de posibile planuri ale administrației Trump de a anexa Groenlanda.
adevarul ro jpg
Adidașii pentru bărbați: combinația perfectă între stil și confort
Adidașii pentru bărbați nu mai sunt doar o simplă pereche de încălțăminte sport. Aceștia au evoluat treptat, devenind o declarație de stil și un element esențial în garderoba oricărui bărbat modern.
Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziții în București și lfov: Cum au prejudiciat doi indivizi statul cu peste nouă milioane de lei. Sechestru pe un imobil, două autoturisme și o motocicletă
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București, împreună cu poliţiştii din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, au efectuat două percheziții domiciliare în București și județului Ilfov, în cadrul unui dosar penal de evaziune fiscală
banner cozonaci jpg
Războiul cozonacilor, de Paște! La ce preț îi vând Gabriela Cristea și Laura Cosoi? Anna Lesko le dă clasă cu rețeta ei
Războiul cozonacilor, de Paște! La ce preț îi vând Gabriela Cristea și Laura Cosoi?
AQMpuvNjCGAwDF7uYYUajMwW8gsNGYVMCJzUAiQ3PINe5zluVvwtpVvz0PqyU8zZZqT8mPNLmB03z knYMo1wZL1 mp4 thumbnail png
Bătaie „ca-n filme” între doi adolescenți. „O societate în care să fii mercenar în Congo este mai tare decât să fi absolvit Medicina”
Imagini de o violență înfiorătoare, în care un adolescent de 14 ani este agresat cu pumnii și picioarele de un alt băiat, în vârstă de 17 ani, au fost făcute publice de un primar din Dolj. Primarul avertizează că nu va ascunde astfel de evenimente și, mai mult, va lua propriile măsuri.
Marcel Ciolacu FOTO Inquam Photos / Mălina Norocea
Cine este cel de-al doilea emisar trimis în SUA. Premierul Ciolacu l-a numit „cosmonaut”
Premierul Marcel Ciolacu a precizat că a trimis doi emisari în SUA, refuzând însă să spună despre cine este vorba. În timp ce unul dintre ei și-a confirmat public implicarea, celălalt continuă să rămână un mister, șeful Executivului chiar glumind cu privire la acesta.
beneficiile colagenului pentru piele jpg
Primăvara – anotimpul renașterii. Trucuri pentru îngrijirea pielii
Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, este indicat să-ți ajustezi rutina de îngrijire pentru a-ți menține pielea în cea mai bună stare. Primăvara este un anotimp al renașterii, lucru valabil și pentru pielea ta.