"Ai carte, ai parte." Oare?

Publicat în Dilema Veche nr. 425 din 5-11 aprilie 2012
Odă dulceţurilor  jpeg

Fie că are „carte“, fie că n-are „carte“, frustrările îl ating pe bietul român. Să începem cu cei care n-au prea iubit „cartea“ şi care nici n-au „proptele“ spre a se pune la adăpost de vremurile grele. Sistemul de învăţămînt românesc şi degringolada valorilor din ultimele două decenii au făcut ca mulţi, mult prea mulţi români să nu se prea omoare cu cele ale învăţării. Aşa că femeile sfîrşesc în cazurile nefericite la „tarabe“, în cazurile fericite în cine ştie ce „birou“ al unei administraţii gata oricînd să absoarbă pilele, chiar şi atunci cînd nu are nevoie de funcţionare. Bărbaţii ajung faianţari buni la toate şi, punct de onoare: bodigarzi. Ce mîndrie! Chiar dacă îi ocolesc astfel de „profesii“, îi recunoaşteţi foarte uşor datorită atitudinilor afişate: chipuri plictisite, scîrbite de toţi şi de toate, răspunsuri agresive – gen „adică faci pe deşteptu’ cu mine“, priviri oblice şi cu subînţelesuri, depresii de viaţă ratată, oftaturi de „dacă-l ascultam io pă tata“ etc. Încercaţi, de pildă, să-i cereţi ceva din galantar unei femei care ar fi vrut să fie „ceva“ şi-a ajuns doar „vînzătoare de ceva“, că daţi de necaz: fie ţi se spune că „pe acolo nu se trece“, fie îţi trînteşte marfa în răspăr, murmurînd printre dinţi preţul, preocupată să se întoarcă la ţigară, sticla cu cola şi punga cu seminţe. Chiar şi atunci cînd are propria „tarabă“, şi deci interesul să-şi vîndă marfa şi să scoată oareş’ce profit, atitudinea asta de „ratată a vieţii“ n-o părăseşte: politeţea este o pasăre rară, educaţia aşijderea, şmecheria, în schimb, are mare trecere. Bărbaţii par mai împăcaţi cu soarta, şi consoarta, şi se strecoară cît pot de uşor printre faianţă, ţevi, chiuvete, gresie, parchet, zugrăveală, ce-o fi, important este să iasă ceva pentru ziua de mîine. Mai silabisesc din cînd în cînd titlurile de prin ziarele de scandal, privind cu jind la sînii dezgoliţi, gîndind la cîte n-ar fi făcut ei, dacă i-ar fi dus capul mai mult de şcoala primară. Pe cei pe care i-a dus capul mai mult de şcoala primară îi găsim prin birourile administraţiei: ele arţăgoase şi vanitoase cu  „io dau cu pixul, nu cu sapa“, cerînd insistent şi numai din priviri o mică „atenţie“ pentru orice informaţie. N-o pot spune cu voce tare, că afişele colorate de pe pereţi atîrnă ca sabia lui Damocles cu „în acest birou nu se primesc atenţii“, dar… Ei sînt la porţile birourilor, „sigilaţi“ în salopetele negre, mîndri ca nişte cocoşi, gata să se ia la harţă cu cetăţeanul insistent, dar gîfîind după suta de metri atunci cînd ar trebui să gonească un cîine. Nici din acest decor nu lipsesc punga cu seminţe şi regretele de cartea care i-ar fi ajutat pe ei să ajungă în birouri, pe ele să le facă şefe. Uneori se poate şi fără…

De partea cealaltă se află educatorii, învăţătorii, profesorii, doctorii, asistenţii, ziariştii, avocaţii, actorii şi mulţi alţi „bugetari“. Unii dintre ei poate că au vrut doar o diplomă spre a accede în diferitele posturi, ajutaţi de „proptelele“ politicii noastre dîmboviţene, majoritatea însă s-au dirijat către profesiile pentru care s-au pregătit, mai bine sau mai puţin bine. Dar şi aici decepţiile sînt pe măsură şi sentimentul de „ratare“ îi urmăreşte. Pînă la urmă, pentru ce au învăţat şi pentru ce au mîncat, unii trei ani, alţii patru ani, alţii şase ani, covrigi şi eugenia, sperînd că, după, le va fi mai bine, sau că măcar vor avea respectul celor din jur? Nici ei nu ştiu prea bine, mai ales că-i un pic straniu şi paradoxal să strigi din toţi bojocii că „fără educaţie nu se poate“ sau că „starea de sănătate a unei naţii este capitală“, dar să nu faci nimic în construirea unui capital simbolic care să-i motiveze. Că de capital economic nici nu poate fi vorba, şi sub pretextul crizei li s-a luat şi ceea ce n-au avut. Dar această luptă de denigrare a categoriilor sociale cuprinse în pălăria „bugetarilor“ a distrus şi bruma de stimă pentru o profesie sau alta. Trist este faptul că distrugerea conceptului de „ai carte, ai parte“ n-a fost promovată de cine ştie ce personalităţi venite din lumea privată, ci chiar de către Stat – Stat care este format din categoriile profesionale „poreclite“ bugetare, Stat care ar trebui să preţuiască orice categorie socială aducătoare de beneficii, fie că sînt materiale sau simbolice, Stat care, cu ajutorul şi prin intermediul acestor categorii profesionale, îşi construieşte valorile morale, Stat care are datoria să-şi apere şi valorifice cetăţenii. Pe la noi, Statul se mîndreşte cu faptul că şcoala produce „tîmpiţi“, şi e aproape dezinteresat de faptul că această şcoală nu mai reprezintă de mult o opţiune viabilă pentru viitorul acestei naţii. Aşa că fie că înveţi, fie că nu înveţi, tot vei avea frustrările inerente. Soluţia: caută-ţi o pilă pentru a-ţi asigura viitorul! 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2012 i-a apărut la Humanitas cartea În şalvari şi cu işlic. Biserică, sexualitate şi divorţ în Ţara Românească a secolului al XVIII-lea.  

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult
Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air.
image
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune”
Durere, speranță, neputință și rugăciune. Așa putem descrie fotografiile de război care erau făcute pentru a alina dorul celor ce luptau pentru pământul strămoșesc.
image
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
O nouă modă de înșelăciune la telefon este folosirea unei clone de voce, generată de inteligența artificială, care se prezintă drept o persoană cunoscută. Scopul unei astfel de escrocherii este de a-ți goli conturile bancare.

HIstoria.ro

image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.
image
La un pahar de vin cu Dej. Când comuniștii români vorbeau, pe șleau, despre crimele lui Stalin
Congresul Congresul al XXII-lea al PCUS consfinţeşte oficial victoria lui Nichita Hurşciov asupra concurenţilor stalinişti. După reculul provocat de Rebeliunea din Ungaria, destalinizarea din 1956 capătă un nou avînt.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.