Hodoronc-tronc despre masturbarea la grădiniţă

Publicat în Dilema Veche nr. 556 din 9 - 15 octombrie
Dialoguri întrerupte jpeg

Un prieten îmi vorbeşte, perplex, despre un articol din mass-media, în care este descrisă, cu lux de amănunte, o aşa-zisă nouă iniţiativă a ministrului Pricopie: aceea de a include în programa şcolară a copiilor de grădiniţă subiecte precum masturbarea şi homosexualitatea. Scoasă din minţi de noua tuşă groasă aşezată peste portretul de incompetent al celui care coordonează educaţia românească, mă grăbesc să deschid ziarul cu pricina. Peste ce dau? Peste o mizerabilă încercare de manipulare a opiniei publice. O tentativă incredibilă, cu totul neprofesionistă, de a aţîţa cu orice preţ părinţi şi dascăli împotriva ministrului. Inutil să spun că nu sînt nici pe departe un fan al dlui Pricopie, că-i ştiu, destul de bine, abdicările şi slăbiciunile, amatorismul şi interesele de partid. Dar pentru a fi credibilă, critica nu trebuie să uzeze de falsuri. Ca în cazul articolului incriminat:

Titlul articolului – „Sînt nebuni, masturbarea şi homosexualitatea, în programa grădiniţelor!“ – este legat de şapoul bolduit în care se vorbeşte despre iniţiativa ministrului Educaţiei de a introduce obligativitatea înscrierii copiilor la grădiniţă de la trei ani. Ceea ce lasă impresia că acelaşi ministru este responsabil şi cu propunerile de subiecte inadecvate pentru educaţia sexuală a celor mici. Nimic mai fals: articolul spune, cîteva rînduri mai jos, cu litere de-o şchioapă, că, de fapt, este vorba despre o grădiniţă obscură din Las Vegas care le-a propus părinţilor subiectele cu pricina pentru a fi dezbătute la orele de educaţie sexuală.

Autorul articolului face legătura dintre pornirea „rea“ a Occidentului de a introduce în programa şcolară pentru preşcolari subiecte precum libertatea de a-ţi alege sexul sau „masturbarea de mic“(!), şi un program lansat sub patronajul ministerului Educaţiei, „Sexul vs Barza“, în care, vezi Doamne, aceleaşi teme le sînt propuse şi copiilor, „ceva mai mari“ din România. Din nou, fals şi manipulare: nu Occidentul este preocupat să le vorbească copiilor de grădiniţă despre obiceiuri şi opţiuni adolescentine, ci, după cum spuneam, o mică grădiniţă din Las Vegas. Mai apoi, programul „Sexul vs Barza“ nu se adresează „copiilor ceva mai mari“, ci adolescenţilor: este vorba, de fapt, despre o platformă online de educaţie sexuală pentru adolescenţi, în care se livrează informaţii complete, competente, date de specialişti, despre tot ce înseamnă subiectul larg al sexualităţii: anatomie, relaţii, protecţie, efecte, pericole, diferenţă, toleranţă, dorinţe, tabuuri etc.

Concluzia autorului este şi ea o mistificare: „tendinţa statului de sexualizare a copiilor este evidentă“. În ce fel încearcă statul, în speţă dl Pricopie, să ne „sexualizeze“ copiii este greu de înţeles.

Educaţia şcolară din România are multe bătălii de dat. Miniştrii ei au multe păcate şi vinovăţii de ispăşit. Avem programe obosite, şcoli delabrate, salarii inacceptabile, viziuni stupefiante despre reformă, plagiate, bacalaureate eşuate etc. Cu alte cuvinte, avem suficiente teme de dezbatere. Nu mai e nevoie să inventăm, să aruncăm pe piaţă piste false, probleme inventate, manipulări. Articolul la care mă refer e doar un „biet“ linşaj public, şi nu o sămînţă de dialog constructiv.

Cît despre cealaltă propunere a dlui ministru al Educaţiei, aş vrea să îl văd pe dl Pricopie cum pune poliţia pe urmele părinţilor săraci din cătunele patriei, care nu-şi trimit copiii la grădiniţa aflată la zece kilometri distanţă de casele lor.  

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.