Grija pentru limba română

Publicat în Dilema Veche nr. 432 din 24-30 mai 2012
Bucurii uitate jpeg

Nu e nevoie de cine ştie ce studii şi analize complexe, ilustrate cu zeci de exemple fioroase, pentru a ajunge la concluzia că limba română e vorbită şi scrisă prost. Vorbim, mulţi dintre noi, în propria limbă ca nişte negustori exotici, trecuţi prin cursuri rapide de acomodare cu limba română, atît cît să se înţeleagă cu patronul sau fiscul. Scriem, mulţi dintre noi, neglijent, incorect, siluind fără scrupule cuvinte sau norme de ortografie şi punctuaţie. Limba română stîlcită, măsluită a pătruns peste peste tot: televizor, ziare, cărţi pentru copii, manuale, clase de excelenţă de liceu, amfiteatre studenţeşti etc. Tocmai de aceea cred că ar trebui preţuiţi oamenii, puţini, care se străduiesc, încă, să dea o noimă comunicării de zi cu zi, să facă transparente normele vorbirii şi scrierii corecte, astfel încît să devină utilizabile de marea masă, să explice că a folosi bine o limbă nu-i un moft, ci o formă decentă de a te înfăţişa celorlalţi şi, mai mult, simptomul unei gîndiri limpezi şi coerente.

Un asemenea om, dintre cei mai buni, este doamna Rodica Zafiu. Articolele apărute sub semnătura sa la rubrica „Păcatele limbii“ din România literară sînt, sau ar trebui să fie, o bucurie în casa oricărui român, mai mic sau mai mare, preocupat de felul în care se cuvine să folosească şi să cultive limba maternă: explicaţii clare, dialog elegant şi inteligent cu cititorul, poveşti cuceritoare despre etimologii exotice, corecţii făcute cu răbdare, umor şi fermitate, exemple de îngăduinţă pentru derapaje benigne de la normele academice, flexibilitate în faţa transformărilor fireşti ale limbii. Cărţile scrise de doamna Rodica Zafiu sînt seducătoare şi riguroase prilejuri de limpezire a minţii cu istorii despre înţelesuri de mult uitate ale cuvintelor, cu lecţii captivante despre reguli şi legi ale exprimării curate, cu exemple uimitoare de simplitate şi naturaleţe în folosirea corectă a limbii. (Ştiu mulţi în jurul meu pentru care cuvîntul doamnei profesoare valorează mai mult decît DEX-ul sau DOOM-ul.)

Apare rar la televizor, din păcate. Nu ştiu dacă-şi doreşte prea mult, probabil că nu, dar nici n-ar avea prea mult loc de cohorta de vorbitori agramaţi, siguri că au ceva de spus, neapărat important şi neapărat excepţional. (Într-un an electoral, grija pentru limba română e, cel mult, o armă politică. În anii obişnuiţi, exigenţele nu se mai aplică nimănui, sau doar elevilor.) Ar trebui rugată, curtată, convinsă să apară mai des. O rubrică de cinci minute, măcar, la o oră de maximă audienţă, în care să ne vorbească despre păcatele, multe, ale limbii române utilizate azi. O rubrică, în fiecare ziar, de cîteva sute de semne în care să ne aducă aminte de reguli de comunicare pe care le credeam ştiute şi de norme de scriere pe care le încălcăm clipă de clipă. Copiii, tinerii stau mult în faţa televizorului, citesc mult pe Internet. Ar trebui să li se dea prilejul să audă o limbă română vorbită corect, să aibă măcar din cînd în cînd cîteva repere ale unei exprimări în care cuvintele îşi găsesc rostul firesc, în care ghilimelele nu sînt semnalate cu degetele, iar umorul n-are nevoie de rîsul şi aplauzele figuranţilor din platou pentru a fi savurat.

Nu bag mîna în foc pentru rating, nici pentru numărul de accesări, dar un spor de îngrijorare pentru limba română nu poate strica nimănui. 

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.