Fugit cu circul

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

Phineas Taylor Barnum avea o faţă de filozof. Adică putea foarte bine să fi fost un filozof şi să fi glosat pe categoriile inseparabile ale nimicului şi ale fascinaţiei. Solid, serios, pătruns, cu o mică chelie încununată de un rest de păr bogat şi ondulat, nas puternic, bărbie aşijderea. Putea să fie un matematician specializat în infinitul algebric, sau un astronom care a iubit o nebuloasă, un chimist oarecare, un bibliotecar cu dragoste de meserie. 

P.T. Barnum a fost însă politician republican, primar şi circar, pînă pe la finele anilor 1800. A ţinut unul dintre cele mai cunoscute spectacole de circ, menajerie, bîlci, muzeu viu, curiozităţi şi specimene umane din America şi din lume. A fost un geniu organizatoric, a renăscut din mai multe incendii şi falimente şi a ştiut să vîndă publicului sirene, generali pitici, femei cu barbă şi oameni cu feţe de cîine. 

A scos bani serioşi de pe urma Madamei Clofullia, prezentată a fi drept „Doamna cu barbă din Geneva“. Imbrăcată şic, cu barba tăiată à la Napoleon III, femeia hirsută a apărut într-un proces celebru în acele vremuri împotriva celor care pretindeau că e, de fapt, bărbat. Publicitatea asta i-a adus şi mai mulţi bani lui Barnum. A mai făcut bani de pe urma unui biet băiat afro-american, cu mintea slabă, pe care l-a îmbrăcat în blănuri de animal şi l-a prezentat publicului sub întrebarea: „Ce-o fi asta?“ Treaba s-a dovedit a fi bună şi pentru băiatul în blănuri, care s-a ales cu o casă în Connecticut, în urma carierei de circ. S-a asociat cu celebrii siamezi din Siam, Chang şi Eng, uniţi inseparabil în zona trunchiului şi care nu se suportau unul pe celălalt iar amîndoi nu-l suportau pe Barnum. A adus pe scenă şapte fete cu voci minunate, dar le-a vîndut publicului ca pe fetele cu cel mai lung păr din lume. „Cele 7 cele mai minunate minuni ale lumii“, li s-a spus surorilor Sutherland, marketate ca avînd fiecare părul lung de doi metri. În spectacol le-a adus chiar tatăl lor, un preot, şi, cu toţii, au făcut bani din reprezentaţii, dar şi din vînzarea unei poţiuni miraculoase cu o reţetă secretă care promitea cel puţin un păr la fel de viguros şi de lung ca al fetelor circare. A spus oamenilor poveşti fascinante despre un oarecare Constantin care a fost capturat de Hanul din Kaşagar. Ca să scape de o condamnare la moarte, Constantin a acceptat ca tot trupul să-i fie tatuat cu 388 de modele orientale. Aşa l-a prezentat apoi Barnum şi publicului, care l-a privit fascinat pe omul tatuat din cap pînă în picioare şi a plătit bani de bilet. A mai făcut bani cu generalul Tom Degeţelul, încă de pe vremea cînd acesta era doar un băieţel de 5 ani, bolnav de nanism. Băieţelul, altminteri extraordinar de talentat, a învăţat să cînte, să danseze şi să intre în pielea diverselor personaje, de la Cupidon la Napoleon. La 5 ani bea vin, la 7, fuma trabuce. 

Mi-am adus aminte de P.T. Barnum (care m-a fascinat întotdeauna într-un mod inexplicabil de romanesc) cînd am nimerit din întîmplare peste o emisiune la televizor în care un bătrîn bolnav de nanism fusese aşezat lîngă o lingură uriaşă de lemn. M-am oprit cu telecomanda în mînă şi am privit mai departe. Bătrînul nanic de 50 şi ceva de centrimetri era din Nepal, avea 74 de ani şi fusese certificat de Guinness ca fiind cel mai mic om de pe planetă. Ajunsese omul la Măruţă la spectacol, şi a fost aşa: purtat pe umeri de Rică Răducanu, aşezat lîngă o pereche de adidaşi, pus după o damigeană de vin ca să vadă publicul cît de mic e, pus mai departe lîngă o sticlă de plastic de doi litri, lîngă un ananas cu moţ, lîngă Roxana Ciuhulescu, lîngă un bichon, iar mai apoi lîngă nişte ciobăneşti imenşi de care îi era evident frică. M-am uitat în jur cu telecomanda în mînă. Putea să apară şi Bugs Bunny şi să bată pe toată lumea cu un morcov uriaş. Mi-era totuna. Prezentatorul vorbea spart şi era, la rîndu-i, agitat de toată comedia. Invitaţii făceau poze cu mobilul, publicul rîdea. O avea şi Măruţă un început de chelie înconjurată de cîrlionţi, dar P.T. Barnum să ştiţi că era un domn. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Un Boeing 737 Max 8 a căzut în gol peste 7.000 de metri: 13 oameni au ajuns la spital
Un zbor Korean Air cu destinația Taiwan a trebuit să se întoarcă după ce a fost detectată o defecțiune la presurizare. Datele de zbor arată că avionul a coborât peste 7,6 km într-o perioada de circa cinci minute, la scurt timp după decolare.
image
Dezvăluiri despre accidentul de la fabrica de cașcaval din Ibănești. Patronul a murit sub ochii soției
Ies la iveală noi detalii despre cumplitul accident de muncă de la Ibănești. Cei patru muncitori au murit din cauza unor cantități mari de amoniac și acid sulfuric de pe fundul bazinului pe care trebuiau să-l curețe. Unul dintre angajații morți avea un bebeluș de numai o săptămână.
image
Vacanță de coșmar pentru o familie de români care a mers în Grecia cu mașina: a rămas fără BMW, bani și documente. „A intrat peste noi în casă”
O familie de români, care a mers cu mașina în vacanță în peninsula Halkidiki, Grecia, a trecut prin clipe de coșmar. Le-a fost furată mașina din parcare, în care aveau documente, bunuri și bani. „A intrat peste noi în casă”, a povestit proprietara mașinii.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.