Fugit cu circul

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Mîrlanii cu palat jpeg

Phineas Taylor Barnum avea o faţă de filozof. Adică putea foarte bine să fi fost un filozof şi să fi glosat pe categoriile inseparabile ale nimicului şi ale fascinaţiei. Solid, serios, pătruns, cu o mică chelie încununată de un rest de păr bogat şi ondulat, nas puternic, bărbie aşijderea. Putea să fie un matematician specializat în infinitul algebric, sau un astronom care a iubit o nebuloasă, un chimist oarecare, un bibliotecar cu dragoste de meserie. 

P.T. Barnum a fost însă politician republican, primar şi circar, pînă pe la finele anilor 1800. A ţinut unul dintre cele mai cunoscute spectacole de circ, menajerie, bîlci, muzeu viu, curiozităţi şi specimene umane din America şi din lume. A fost un geniu organizatoric, a renăscut din mai multe incendii şi falimente şi a ştiut să vîndă publicului sirene, generali pitici, femei cu barbă şi oameni cu feţe de cîine. 

A scos bani serioşi de pe urma Madamei Clofullia, prezentată a fi drept „Doamna cu barbă din Geneva“. Imbrăcată şic, cu barba tăiată à la Napoleon III, femeia hirsută a apărut într-un proces celebru în acele vremuri împotriva celor care pretindeau că e, de fapt, bărbat. Publicitatea asta i-a adus şi mai mulţi bani lui Barnum. A mai făcut bani de pe urma unui biet băiat afro-american, cu mintea slabă, pe care l-a îmbrăcat în blănuri de animal şi l-a prezentat publicului sub întrebarea: „Ce-o fi asta?“ Treaba s-a dovedit a fi bună şi pentru băiatul în blănuri, care s-a ales cu o casă în Connecticut, în urma carierei de circ. S-a asociat cu celebrii siamezi din Siam, Chang şi Eng, uniţi inseparabil în zona trunchiului şi care nu se suportau unul pe celălalt iar amîndoi nu-l suportau pe Barnum. A adus pe scenă şapte fete cu voci minunate, dar le-a vîndut publicului ca pe fetele cu cel mai lung păr din lume. „Cele 7 cele mai minunate minuni ale lumii“, li s-a spus surorilor Sutherland, marketate ca avînd fiecare părul lung de doi metri. În spectacol le-a adus chiar tatăl lor, un preot, şi, cu toţii, au făcut bani din reprezentaţii, dar şi din vînzarea unei poţiuni miraculoase cu o reţetă secretă care promitea cel puţin un păr la fel de viguros şi de lung ca al fetelor circare. A spus oamenilor poveşti fascinante despre un oarecare Constantin care a fost capturat de Hanul din Kaşagar. Ca să scape de o condamnare la moarte, Constantin a acceptat ca tot trupul să-i fie tatuat cu 388 de modele orientale. Aşa l-a prezentat apoi Barnum şi publicului, care l-a privit fascinat pe omul tatuat din cap pînă în picioare şi a plătit bani de bilet. A mai făcut bani cu generalul Tom Degeţelul, încă de pe vremea cînd acesta era doar un băieţel de 5 ani, bolnav de nanism. Băieţelul, altminteri extraordinar de talentat, a învăţat să cînte, să danseze şi să intre în pielea diverselor personaje, de la Cupidon la Napoleon. La 5 ani bea vin, la 7, fuma trabuce. 

Mi-am adus aminte de P.T. Barnum (care m-a fascinat întotdeauna într-un mod inexplicabil de romanesc) cînd am nimerit din întîmplare peste o emisiune la televizor în care un bătrîn bolnav de nanism fusese aşezat lîngă o lingură uriaşă de lemn. M-am oprit cu telecomanda în mînă şi am privit mai departe. Bătrînul nanic de 50 şi ceva de centrimetri era din Nepal, avea 74 de ani şi fusese certificat de Guinness ca fiind cel mai mic om de pe planetă. Ajunsese omul la Măruţă la spectacol, şi a fost aşa: purtat pe umeri de Rică Răducanu, aşezat lîngă o pereche de adidaşi, pus după o damigeană de vin ca să vadă publicul cît de mic e, pus mai departe lîngă o sticlă de plastic de doi litri, lîngă un ananas cu moţ, lîngă Roxana Ciuhulescu, lîngă un bichon, iar mai apoi lîngă nişte ciobăneşti imenşi de care îi era evident frică. M-am uitat în jur cu telecomanda în mînă. Putea să apară şi Bugs Bunny şi să bată pe toată lumea cu un morcov uriaş. Mi-era totuna. Prezentatorul vorbea spart şi era, la rîndu-i, agitat de toată comedia. Invitaţii făceau poze cu mobilul, publicul rîdea. O avea şi Măruţă un început de chelie înconjurată de cîrlionţi, dar P.T. Barnum să ştiţi că era un domn. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.