Frica

Publicat în Dilema Veche nr. 626 din 18-24 februarie 2016
Oameni pe stradă jpeg

Deunăzi am ieșit destul de devreme din casă, să fi fost șapte și jumătate dimineața. Încă nu se luminase bine afară, mijeau zorii, ca‑n­tr‑o literatură proastă, pe cerul zimțuit de blocurile orașului. Lumea încă nu apucase să curgă valuri spre metrou. Mergeam cu capul ușor plecat, cu mîinile în buzunare și cu mintea goală. Am prins doar cu coada ochiului cum cineva parcă se îndrepta spre mine, am dat să ocolesc larg prezența aceea fără să mă uit o secundă în direcția ei și chiar începusem să ocolesc, cînd umbra s-a îndreptat hotărît spre mine și, o secundă lungă, mi-a fost cumva frică. Era o doamnă cu un băiețel de vreo cinci ani de mînă. M-a întrebat pe unde s-o ia ca să ajungă la „Regina Maria“. De ea mi-a fost frică.

N-a fost teama că o să pățesc ceva, nu genul ăla de teamă, că umbra respectivă o să mă lovească sau o să mă agreseze cumva. Mi-a  fost mai degrabă frică să nu mă scoată din zona de confort, să nu-mi ceară ceva, poate, să nu-mi tulbure aura liniștită care unduia calm în jurul conturului meu la șapte și jumătate dimineața.

Văzînd ochii ușor îngrijorați ai femeii și fața mică și albicioasă a copilului care privea în sus, către noi, mi-a fost rușine de ce-am simțit. Am îndrumat-o cu mai multă amabilitate decît oricînd, i-am urmărit cu privirea să văd că apucă pe drumul cel bun. Și m-am gîndit.

M-am gîndit că mi-e teamă de foarte multe lucruri și că, dacă cineva ar trebui să pună o etichetă pe mine, ar scrie pe eticheta aia: „Persoană în general îngrijorată“. Fac și eu parte din mulțimea de oameni care ar prefera să fie lăsați în pace. Dintre cei care preferă luminilor rampei un fotoliu comod în culise, întrebărilor incomode – supa caldă a rutinei. Dincolo de toate astea însă, în ultima vreme mă încearcă niște frici cît se poate de concrete.

Mi-e teamă de cei căzuți în admirație pentru semenii lor din „Patrula lui Vlad Țepeș“, care vor să ajute bătrînele să treacă strada. Mi-e teamă, în contextul ăsta, de cuvîntul „patrulă“. Cum mi-e teamă de cei care cred că justiția se poate face în stradă, de haiducia rasistă, de naționalisme de secol XIX și de patriotisme agresive. Citeam, de curînd, că 35% din participanții la un sondaj ar vota cu Vlad Țepeș la niște ipotetice alegeri prezidențiale. Uite de-aia mi‑e frică.

Mi-e frică de oameni care bat alți oameni. Am văzut imaginile insuportabile, care au făcut titluri la știri, ale unui nefericit care lovește o femeie într-un bar. Am văzut și reacțiile celor din jur în acele înregistrări și am văzut și frica care umplea tăcut tot spațiul. Am citit comentariile din josul imaginilor și iar mi s-a făcut frică de cîtă agresivitate zace latent în mulți, foarte mulți dintre noi.

Cum mi-e frică de adevărurile tranșante peste care nimeni nu are dreptul să toarne nici o picătură de îndoială. De realitatea trunchiată peste care se așază o altă realitate trunchiată cu ajutorul presei și al nostru, al tuturor, de nu mai știe nimeni ce s-a întîmplat cu acei copii luați de la părinți în Norvegia și nici care a fost adevărata în­tîm­pla­re la Liceul „Tudor Vianu“. Ajungem cu toții să uităm – sufocați de toate straturile astea, de pseudoinformații și semiștiri, și analize competente – niște principii de bun-simț: nu e OK să-ți bați copiii și nici să-i umilești. În fond, e atît de simplu.

Frică îmi mai e de domnul și de doam­na Perfecțiune, pentru care nu există nu pot, nu vreau și, mai a­les, nu știu. Inumanii domnul și doamna Per­fecțiune respiră probabil același aer și cu dumneavoastră laolaltă la serviciu. Poa­te că-i mai vedeți dînd lecții la televi­zor, pe Facebook sau suindu-se pe scenă ca să răspîndească în lume înțelepciunea lor. „Consider că…“, spun de obicei domnul sau doamna Perfecțiune, convinși amîndoi că toată lumea trebuie să afle ce părere au. Oamenii ăștia emană o încredere în sine aproape obscenă.

Frică îmi e de mine însămi, în cele din urmă. De oglinda deformată prin care e posibil să văd lucrurile fără ca cineva să mă tragă de mînecă. Și, dacă m-ar trage, frică îmi e să nu țintuiesc la rîndul meu acea persoană în panoplia nasolilor. De care ne e frică.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png
p 20 Nichita Stanescu adevarul ro jpg
Alte vieți
Toate aceste vieți se hrănesc cu posibilul, mai mult decît cu realitatea lumii în care se petrec.
image png
Degetul lui Lazăr
Deși îl vor vedea pe celălalt Lazăr revenind din mormînt, în carne și oase, unii dintre martori nu vor crede.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Radu Cosașu ar fi împlinit săptămîna trecută, pe 29 octombrie, 93 de ani.
image png
Cine ascultă o casă? – despre reutilizarea fondului construit existent –
Pe 8 noiembrie este sărbătorită la nivel mondial Ziua Urbanismului, care aduce în prim-plan problemele și efectele urbanizării asupra societății și a mediului.
image png
Auriu și umbră
Ci păstrîndu-ne, dacă nu auriul, măcar aspirația către el. Și o portiță de acces.
image png
Avoidant sau secure? Mai există limba română?
E un cuvînt care reprezintă o categorie importantă în viața lor de cartier – deduc eu din ce povestesc ei.
image png
Prețuirea incompetenței
Această bursă de merit nu mai are nici o legătură cu valoarea sau cu succesul.

Adevarul.ro

image
Situație scandaloasă în Ungaria pentru mai mulți români care voiau să ajungă la Viena cu trenul. „Blesteme și înjurături”
Mai mulți români care călătoreau cu trenul dinspre București spre Viena au avut parte de o surpriză neplăcută la Budapesta. Întâmplarea a fost relatată pe rețelele de socializare de unul dintre călători.
image
Lacul din România care crește continuu, interzis. De ce nimeni nu mai are voie să se apropie de ape VIDEO
Un lac format natural, în ultimii 15 ani, într-o fostă carieră minieră din Hunedoara este considerat riscant, după ce a atins adâncimi impresionante, iar oamenii nu mai au voie să se apropie de el
image
Viața în cel mai mic sat de munte din România. Toate gospodăriile au fost îngrămădite pe un deal VIDEO
Merișoru de Munte se numără printre cele mai mici sate din România. Gospodăriile sale sunt înghesuite pe un deal, iar în sat locuiesc permanent câțiva vârstnici. Așezarea pitorească din Ținutul Pădurenilor îi atrage pe turiști.

HIstoria.ro

image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.