Franţa, bolnavul politic al Europei

Publicat în Dilema Veche nr. 511 din 28 noiembrie - 4 decembrie 2013
Franţa, bolnavul politic al Europei jpeg

Brignoles nu mai e, de cîteva săptămîni, un simplu orăşel din sudul Franţei. După alegerile cantonale parţiale de la începutul lui octombrie, cîştigate de Frontul Naţional (FN), Brignoles e strigătul de panică al partidelor tradiţionale şi îndemnul la luptă al lui Marine Le Pen. Lidera FN a proclamat, în seara victoriei, „moartea frontului republican“, convocat de socialişti pentru a-l susţine în turul secund pe reprezentantul Uniunii pentru Mişcarea Populară (UMP).

Sondajele confirmă că Marine Le Pen a reuşit, în doi ani, ce n-a putut tatăl ei, în aproape patru decenii în fruntea Frontului. Pentru prima dată, FN e pe locul întîi în opţiunile francezilor, cu 24% – la două procente peste UMP şi 5% în faţa socialiştilor. Mai mult, 46% din francezi consideră că Marine Le Pen este principala opozantă a executivului socialist Hollande-Ayrault.

Dintr-un partid mult timp nefrecventabil, Frontul Naţional a devenit centru de atracţie. „De ani de zile, Le Pen, tatăl şi fiica, se bat, dar s-au luptat de unii singuri. Acum, pentru prima oară, nu mai sînt singuri, îi au pe francezi de partea lor“, a declarat Alain Delon, într-atît de categoric în simpatia faţă de Frontul Naţional, încît a renunţat la preşedinţia pe viaţă a juriului Miss France, iritat de explicaţiile pe care comitetul de organizare al acestuia i le-a cerut.

În timp ce Marine Le Pen îşi intensifică marşul asupra Franţei şi campania de dediabolizare a partidului său, ameninţînd cu justiţia pe cei care mai recurg la eticheta de extremă dreapta, reacţiile stîngii şi ale dreptei tradiţionale trădează derută şi incapacitatea unei reacţii coerente.

Ministrul socialist de interne a plusat pe cartea sa preferată, anti-imigraţie, chiar dacă tabăra socialistă a luat foc după recentul scandal „Leonarda“. Hollande şi-a dat iar în petic, intervenind inoportun, în favoarea dreptului elevei kosovare de a reveni la studii în Franţa, dar fără familie. A reuşit să-i scandalizeze pe partizanii ideilor umaniste şi să-i enerveze pe adepţii fermităţii. Liceana de 15 ani a devenit simbolul trădării principiilor umaniste, atît de clamate de socialişti cînd Sarkozy îşi croia drum spre Élysée, răfuindu-se cu imigranţii ilegali. Preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, a atras atenţia asupra pericolului: „Există valori cu care stînga nu poate face compromis, altfel riscă să-şi piardă sufletul.“

În acest timp, sondajele confirmă creşterea cotei de simpatie pentru Manuel Valls: 74% din populaţie aprobă poziţia sa în acest scandal, iar doi din trei francezi susţin expulzarea familiei rome a Leonardei Dibrani şi se opun întoarcerii ei. Stilul direct şi ferm îl plasează, acum, pe ministrul de interne în fruntea opţiunilor socialiste pentru viitoarele alegeri prezidenţiale. În vreme ce Hollande şi-a consolidat imaginea de indecis, doborîndu-şi propriile recorduri de impopularitate, Valls, noul om forte al guvernării socialiste, a ajuns să-l eclipseze total pe şeful guvernului şi să aibă o cotă de simpatie triplă faţă de cea a preşedintelui Republicii, cîştigînd tot mai multă apreciere în rîndul alegătorilor de dreapta. Se vorbeşte, deja, de o posibilă confruntare Valls – Le Pen la viitoarele alegeri prezidenţiale. Cei doi ocupă primele locuri într-un sondaj privind personalităţile capabile să reformeze Franţa, clasament în care, la capitolul partide, Frontul Naţional conduce detaşat, mai mult de 4 din 10 francezi avînd încredere că acesta poate să reformeze ţara în profunzime.

Divizaţi, în derivă ideologică şi compromişi de sterilul exerciţiu guvernamental în vreme de criză, socialiştii şi popularii încearcă să contreze Frontul Naţional, intrînd pe terenul preferat al acestuia: imigraţie şi insecuritate. Unii se întreabă dacă FN pune întrebările corecte, alţii sînt convinşi că partidul lui Le Pen formulează răspunsurile corecte. Ce păţesc cei care se încăpăţînează să fie consecvenţi unor principii se vede în cazul ecologiştilor, care au susţinut protestele de stradă ale liceenilor, pentru întoarcerea elevei rome din Kosovo: mai mult de jumătate din francezi cred că Europe Ecologie – Les Verts – trebuie să părăsească guvernul în care formaţiunea are doi miniştri.

La rîndul său, o parte din UMP e tentată de „lepenizare“, fiind în pană de idei şi sub presiunea propriilor simpatizanţi: sondajele arată că 53% vor o alianţă cu FN în perspectiva alegerilor municipale din martie 2014. Drept urmare, UMP a pus în discuţie unul din fundamentele „pactului republican“: dreptul locului de naştere. Preşedintele fostului partid sarkozyst, Jean-François Copé, a anunţat că, pînă la sfîrşitul anului, UMP va prezenta un proiect de lege vizînd restrîngerea accesului la naţionalitatea franceză – care e dobîndită, conform legii actuale, la majorat, de copiii născuţi din părinţi străini în Franţa, dacă au trăit minim cinci ani pe teritoriul francez. Abolirea acestui drept e cerută, de 25 de ani, de Frontul Naţional. Dar nici măcar Sarkozy nu l-a pus pînă acum sub semnul întrebării: Le droit du sol, c’est la France, declara, între cele două tururi ale prezidenţialelor de anul trecut, cel care se prezentase, în 2007, ca fiind „un mic francez cu sînge mixt“.

Unii lideri ai dreptei se împotrivesc, însă, amintind că un sfert din francezi au cel puţin un bunic de origine străină. Dar 7 francezi din 10 susţin propunerea lui Copé. UMP lucrează şi la alte proiecte de legi menite să vină în întîmpinarea aşteptărilor unui electorat tot mai radicalizat la dreapta: controlul mai sever al frontierelor, măsuri împotriva imigraţiei ilegale şi un sistem de sănătate şi asigurări sociale neatractiv pentru imigranţi.

Dar avertismentul bătrînului Le Pen e de luat în seamă: alegătorii preferă originalul, nu copia. Şi e valabil de la un capăt la altul al unei Europe chinuite de criza economică, identitară şi de încredere a cetăţenilor în partidele clasice. Franţa pare bolnavul politic al Uniunii Europene care reuneşte toate simptomele ce riscă să iasă la suprafaţă, în multe din statele membre, la alegerile europarlamentare din mai 2014. Se conturează tot mai clar la orizont era populiştilor, ameninţînd nu doar ritmul construcţiei europene, ci şi proiectul UE în sine. 

Foto: L. Muntean

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

pompieri romani in grecia foto igsu
Avarie ivită la golirea Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare. Localnicii vor fi evacuaţi preventiv
Primarul comunei Roșia Montană a semnalat o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare, Localnicii din avalul Lacului de acumulare Piscicolă Tăul Mare vor fi evacuaţi preventiv.
marcel ciolacu foto captura
Ciolacu susţine că România trebuie să îşi păzească valorile în relaţia cu UE
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a vorbit, sâmbătă, despre nevoia ca statul român să îşi „apere valorile”, în raport cu Uniunea Europeană.
Afis Festivalul Statuilor Vivante jpg
Teatru stradal la Constanța. Festivalul Statuilor Vivante, oferit de studenții facultăților de teatru din toată țara
„Festivalul Statuilor Vivante de la Malul Mării“ se desfășoară în perioada 30 septembrie- 2 octombrie 2022, pe Bulevardul Tomis și în Parcul Arheologic de lângă Primăria Municipiului Constanța.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.