Fără haz, despre necaz

Publicat în Dilema Veche nr. 780 din 31 ianuarie – 6 februarie 2019
Fără haz, despre necaz jpeg

Nu e zi de la Dumnezeu în care portretele celor care guvernează țara să nu capete culori, trăsături, alcătuiri din ce în ce mai greu de privit și de îngăduit de o minte rezonabilă: discursul celor de la putere trece într-o secundă de la caraghios la stupefiant, de la delir la obrăznicie, de la irațional la minciună, nelăsîndu-ne, dinaintea dezastrului, altă soluție decît perplexitatea. Rareori a avut parte România de o asemena combinație de corupție, incompetență, fățărnicie, incultură, așezată confortabil în fotoliile guvernamentale. Doamna Dăncilă, domnul Daea sau domnul Toader au ajuns de rîsul Europei. Părem cu toții un neam de neputincioși, de blazați resentimentari, confiscați de o gașcă de cartier.

Sigur, efectele economice ale acestui tip de guvernare se văd imediat: sărăcie, nesiguranță, lipsa unui viitor verosimil, lipsa investițiilor și a afacerilor de succes etc. Mă întreb, însă, dacă sîntem conștienți de efectele acestor guvernări păguboase pe termen lung. Efecte la nivelul țesutului social aflat în formare. În ce țară trăiesc și se dezvoltă copiii și tinerii noștri?

O țară în care autoritatea statului, a instituțiilor lui celor mai de seamă, a legilor și normelor făcute să protejeze cetățenii, toate sînt disprețuite, luate peste picior, dezavuate în presă, în dezbateri publice, în tot ce înseamnă tentativă de dialog. Zilnic, copiii și tinerii noștri aud bombănelile unei țări întregi, semnele de neîncredere și de iritare ale unui popor întreg în fața felului în care este condus. Tot zilnic văd în fruntea țării personaje cu totul nedemne de rolul și de sarcinile pe care sînt chemate să le îndeplinească. Și vor crește cu îndoiala că România va avea vreodată miniștri și parlamentari oneşti, competenţi, capabili să producă şi altceva decît vorbe goale.

Generațiile noi cresc într-o țară în care cariera, succesul, diploma, educația, corectitudinea, loialitatea sînt toate măsurate strîmb, fără criterii onorabile, fără greutate morală, fără consistență. Dacă doamna Viorica Dăncilă poate fi prim-ministru (agramat) al unei țări, iar pentru asta nu a avut nevoie de altă competență decît obediența față de un șef de partid, atunci tinerii noștri vor învăța strîmb ce trebuie să faci pentru a te arunca în lupta politică. Dacă domnul Daea poate spune enormități, în numele unei țări întregi, fără să suporte alte consecințe decît hohotul de rîs a milioane de români, atunci copiii noștri vor găsi tolerabile impostura, iresponsabilitatea, tupeul. Dacă ministrul Justiției pune legea țării ca miză la un joc de poker al partidului de guvernămînt, atunci liceenii și studenții noștri se vor obișnui să trăiască în sosul corupției și al minciunii.

Dar peste toate, efectele cele mai nocive, pe termen lung, le va avea disprețul aproape fățiș al statului pentru învățămînt și sănătate. Absente cu desăvîrșire din orice proiect politic, veșnic prezente în scandaluri și în polițe plătite în lupta pentru putere. Copiii și tinerii noștri își văd zilnic părinții ducînd bătălii nesfîrșite cu ruina și mizeria din școli și spitale, cu lipsa de reformă și de perspective. Asistă zilnic la temerile și neîncrederea adulților în fața serviciilor oferite de stat, la frămîntările care însoțesc fiecare pas făcut într-o instituție medicală sau școlară. Cîți ani și cîte generații ne vor trebui ca să reclădim convingerea că statul își prețuiește prezentul și viitorul?

Nu îmi vine să rîd de cormorani și de piscine. Nici de „negaționalism“ ori de „combaterea Holocaustului“. Mi se pare că nu avem nici un haz făcînd bancuri și caricaturi pe timpul și pe umerii celor ce vor veni după noi. Copiilor noștri nu le va fi de nici un folos o pagină de istorie, lungă de treizeci de ani, în care ne-am amuzat copios și ne-am descurcat fiecare pe cont propriu. 

Maria Iordănescu este psiholog.

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.