Familia - în Nebraska şi nu numai

Publicat în Dilema Veche nr. 528 din 27 martie - 2 aprilie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

În ultimul timp, apar tot soiul de filme în care viziunea – cîndva tradiţională – asupra familiei se tot schimbă. Într-un mod neconvenţional, dar pozitiv neconvenţional. Ideea e că familia îşi are sensul ei, chiar dacă o privim mai realist: chiar şi lucrurile nu prea (sau deloc) pozitive pot fi acceptate cu umor şi înţelegere.

Nebraska (2013), în regia lui Alexander Payne, nominalizat la Oscarurile de anul acesta, e un exemplu de o asemenea viziune asupra familiei. Călătoria iniţiatică a unui tată şi a unui fiu în ţinuturile natale ale tatălui, totul învăluit în mitul fals al cîştigării unui milion de dolari, printr-o aparentă chestie de noroc... mediatic, reaşază valorile familiei într-un tipar mai generos şi mai atipic.

Deşi, iniţial, totul în familia Grant pare oribil şi derizoriu, se dovedeşte, pe parcurs, că lucrurile nu stau chiar aşa. Că tatăl (interpretat fără pată de Bruce Dern – cel care în Coming Home, 1978, regia Hal Ashby, era soţul lui Jane Fonda din film, căpitanul Bob Hyde) care pare, iniţial, doar o legumă, fusese un erou de război şi că, deşi vorbea puţin, uneori spunea exact ce trebuie. De asemenea, mama lui David, eroul filmului (interpretat de Will Forte), care pare doar o caţă ce-l înfierează nonstop pe tatăl ramolit şi care-şi aduce aminte cîţi îi făcuseră curte în tinereţe (June Squibb, pe care ne-o aducem aminte din All about Schmidt, un alt film cinic, despre familie, al lui Alexander Payne), într-o situaţie de criză îşi dovedeşte solidaritatea faţă de soţ şi familie. Familia ajunge să însemne cam ce însemna într-un alt film interesant pe tema asta: Little Miss Sunshine (2006, Jonathan Dayton, Valerie Faris), a cărui imagine emblematică e microbuzul în care toţi se suiau, cu chiu, cu vai, din mers (şi unchiul gay sinucigaş, şi nepotul care făcuse legămîntul tăcerii, şi bunicul dependent de droguri) şi a cărui replică memorabilă rămîne: „No one gets left behind!“

Spre deosebire de Osage County (2013, John Wells), unde familia e chiar privită ca o instituţie fără speranţă şi cu prea puţină umanitate. Viziunea lui Alexander Payne asupra familiei se potriveşte întrucîtva cu a mea personală, pe care am dobîndit-o nu neapărat pentru că aşa mi-am dorit, ci, mai curînd, circumstanţial, vrînd-nevrînd: una în care coeziunea familiei contează la greu; în momentele bune, pot fi trecute cu vederea şi inadvertenţele, şi excesele.

În familia mea, cum am mai relatat, mai ales la zilele de naştere ale bunicului meu, părea să fie ca-n scenele de masă din Osage County. Lucrurile începeau aparent plăcut, fiecare contribuia cu ceva de mîncare, apărea chiar şi un tort, de cumpărat. Tortul mereu dădea tonul la comentarii. Da, era bun, dar... „De unde l-ai luat?“ „A... păi, ştiam eu. E mai bun în cutare loc... Ăia-l fac mai natural...“ „Da’ cît a costat? Aaaa... păi vezi?“

De la tort la de-ale vieţii şi morţii nu era decît un pas. Reproşurile, nu ştiu cum, parcă ieşite din tort, curgeau lanţ... Vocile creşteau, reproşurile alternau cu lăudăroşeniile... În final se aducea şampania. Deşi multe tensiuni crescuseră, nimeni nu murise...

În momentele grele, însă, cînd cineva era în spital, toată familia, bună ori nebună, se aduna şi făcea ce trebuie. Omul respectiv, bolnavul, era de-al nostru şi trebuia salvat. În general, chiar au fost salvaţi cît de mulţi.

Cînd ne reîntorceam la vremea bună, acreala iar revenea. Am descoperit că eram o familie care făcea faţă mai bine la criză decît la pace. De altfel, eu însămi am crescut aşa. Şi descopăr că-n momentele de convieţuire paşnică nu prea ştiu ce să fac cu mine, caut nu ştiu ce pasiune obscură, iar în cele de criză sînt... pe val. Ciudată deficienţă!

În orice caz, revenind la Nebraska: acolo, în ciuda începutului dezastruos, se termină cu happy-end. Ce poate fi mai plăcut de atît? Tatăl redevine erou, într-o camionetă nou-nouţă pe care i-o cumpără fiul, cu care defilează prin faţa ochilor admirativi şi a gurilor căscate ale foştilor săi coorăşeni. Singurătatea din Schmidt pare să-şi găsească o cale de înfrîngere în mult mai umanul şi comic-înduioşătorul Nebraska.  

damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.

Adevarul.ro

image
Rezultatul protestelor împotriva turiștilor: stațiunile spaniole se golesc
Spaniolii furioși din cauza turismului în masă au primit exact ceea ce au cerut, deoarece Magaluf , unul dintre cele mai importante locuri de vacanță din Mallorca, este pe jumătate gol. De fapt, arată ca un oraş fantomă.
image
Alimentele pe care experții în siguranță alimentară nu le-ar mânca niciodată de la bufetul de mic dejun al unui hotel
Cu toţii suntem de acord că, în vacanţă, unul dintre avantajele de a sta la un hotel este bufetul de mic dejun inclus în pachetul achiziţionat. În acelaşi timp, ultimul lucru pe care ni-l dorim este să rămânem în cameră din cauza vreunei boli digestive.
image
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Lupta politică se duce și cu ciomagul, pe alocuri. O demonstrează filmarea realizată de membrii unei caravane electorale din comuna buzoiană Calvini, în care se vede cum sunt alergați și amenințați cu bâtele de un grup de săteni.

HIstoria.ro

image
Efectele surprinzătoare ale prezenței ofițerilor ruși în Bucureștiul anului 1877
În cadrul Războiului ruso-turc din 1877, după declararea de Război Imperiului Otoman, trupele ruse intră în România, în drum spre Turcia. Ca urmarea a acestui fapt, Bucureștii lui 1877 sînt luați cu asalt de ofiţerii ruși, gata să-și cheltuiască banii nebunește.
image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.