(Mic) Dicţionar de fobii

Publicat în Dilema Veche nr. 654 din 1-7 septembrie 2016
(Mic) Dicţionar de fobii jpeg

– continuare din dosarul Frică şi înfricoşare –

A abibliofobie: teama de a rămîne fără cărți; ablutofobie: t. de a se spăla; acarofobie: t. de molii, acarieni, insecte; acerofobie: t. de acru (gust sau substanțe); acluofobie: t. de întuneric; acrifobie: t. de gustul iute; acrofobie (sau altofobie, hipsofobie): t. de locuri înal­te; acusticofobie: t. de sunete; acvafobie: t. de apă; adipofobie (sau lipofobie): t. de a fi gras; aeroacrofobie: t. de spații largi și înalte; aerofobie (sau anemofobie): t. de curenţii de aer, de vînt; agarafobie: t. de a fi atins, pipăit; agorafobie: t. de spațiile largi, de locurile deschise, de pieţe; aihmofobie: t. de obiectele ascuțite; alichifobie: t. de eșec; algofobie (sau odinofobie): t. de durere; alofobie: t. de ceilalți (oameni); alodoxafobie: t. de alte păreri; amacafobie (sau siderodromofobie): t. de trenuri, căi ferate; amatofobie: t. de praf; amaxofobie: t. de vehicule; amicofobie: t. de zgîrieturi, zdrelituri; anablefobie: t. de a privi în sus; anofelofobie: t. de a nu răni partenera în timpul actului sexual; androfobie: t. de bărbați; antlofobie: t. de inundații; antropofobie: t. de oameni; anuptafobie: t. de a rămîne necăsătorit; apeirofobie: t. de infinit; aritmofobie: t. de cifre; astenofobie: t. de oboseală; astrafobie (sau brontofobie, ceraunofobie, tonitrofobie): t. de fulgere, tunete, furtuni; ataxofobie: t. de dezordine; atefobie: t. de ruine, dărîmături; atramantofobie: t. de cerneală; aulofobie: t. de sunetele emise de instrumentele de suflat; aurofobie: t. de aur; aurorafobie (sau eozofobie): t. de auroră (de lumina zorilor); autofobie (sau eremofobie, monofobie): t. de a fi singur; automatonofobie: t. roboți, de automate; (auto)mizofobie: t. de murdărie, de a se murdări.

B bacilofobie: t. de bacili; bacteriofobie: t. de bacterii; balistofobie: t. de proiectile și explozii; barofobie: t. de presiune și gravitație; batmofobie: t. de scări și rampe; batofobie: t. de adîncime; bazofobie (și stazobazofobie): t. de a merge (sau de a nu mai putea merge) și de a sta în picioare; belonofobie: t. de înțepăturile cu acul; bibliofobie: aversiunea față de cărți; blastoramalorcatafobie: t. de scări rulante; blenofobie (sau mixofobie, mucilofobie): t. de mucozități, de lichide vîscoase; botofobie: t. de pivnițe și beciuri.

C calamofobie: t. de fulgi și pene; caliginofobie: t. de femei frumoase; carcinofobie: t. de cancer; cardiofobie: t. de cardiopatii; catagelofobie: t. de ridicol; catoptrofobie: t. de oglinzi; cenofobie: t. de spații goale; cherofobie: t. de veselie, bună dispoziție; chinezifobie: t. de mișcare; chintafobie: t. de cifra cinci; chionofobie: t. de zăpadă; chorofobie: t. de dans; chrimatofobie: t. de bani; cibofobie: t. de hrană; cimofobie: t. de valuri; cipridofobie: t. de prostituate (boli venerice); cistofobie: t. de a urina; claustrofobie: t. de spații închise; cleptofobie: t. de furt, de hoți; climacofobie: t. de a urca scări; clinofobie: t. de a sta în pat; clitrofobie: t. de ferestre închise (de aer închis); coimetrofobie: t. de cimitire; colpofobie: t. de genitalele femeiești; cometofobie: t. de comete; coprastazofobie: t. de constipație; coprofobie (sau scatofobie): t. de excremente; coulrofobie: t. de clovni; cremnofobie: t. de prăpăstii; criofobie: t. de frig; cristalofobie: t. de obiectele din cristal; cronofobie: t. de timp, de durată; cumulofobie: t. de nori.

D deipnofobie: t. de conversație în timpul mesei; demofobie (sau ohlofobie): t. de mulțimi, de aglomorație; demonofobie: t. de demoni; dendrofobie: t. de copaci; dextrofobie: t. de orice se află situat la dreapta; dicofobie: t. de dicționare; didascaleinofobie: t. de școală; dikefobie: t. de justiție; dinofobie (sau vertigofobie): t. de vertij; dipsofobie: t. de a bea alcool; distihifobie: t. de accidente; domatofobie (sau eicofobie): t. de (a sta în) casă; dorafobie: t. de piei și blănuri de animale; dromofobie: t. de a traversa strada.

E ecleziofobie: t. de biserici, slujbe; eibohfobie: t. de palindromuri; egofobie: t. de sine; eisoptrofobie: t. de propria reflexie în oglindă; electrofobie: t. de curentul electric; elefterofobie: t. de libertate; enisofobie (sau peccatofobie, hamartofobie): t. de a comite un păcat capital; emetofobie: t. de a vomita; entomofobie: t. de insecte; ereutofobie: t. de a se înroși; ergofobie: t. (chirurgului) de a opera; epistemofobie (sau gnosiofobie): t. de cunoaștere; ergasiofobie (sau ponofobie): t. de muncă; eufobie: t. de vești bune; eurofobie: t. de Europa (Uniunea Europeană).

F fagofobie: t. de a înghiți; falacrofobie: t. de a cheli; fangofobie: t. de noroi, mocirlă; fantasmofobie: t. de fantome, spirite; farmacofobie: t. de medicamente; favofobie: t. de fasole; filematofobie: t. de sărut; filofobie: t. de iubire, de a se îndrăgosti; filozofobie: t. de filozofie; fobofobie: t. de frică; fotofobie: t. de lumină; fronemofobie: t. de gînduri, gîndire; ftiriofobie: t. de păduchi.

G galactofobie: t. de lapte; gamofobie: t. de căsătorie; gefirofobie: t. de poduri; gelofobie: t. de rîs; geniofobie: t. de bărbii; genofobie: t. de sexualitate; genufobie: t. de genunchi; gerascofobie: t. de a îmbătrîni; gerontofobie: t. de bătrîni; geumatofobie: t. de gusturi și arome; gimnofobie: t. de nuditate; gimnogasterofobie: t. de burți dezgolite; globofobie: teama de baloane; glosofobie (sau logofobie): t. de a vorbi; grafofobie: t. de a scrie.

H hadefobie: t. de infern; harpaxofobie: t. de hoți; hedonofobie: t. de plăceri; helenologofobie: t. de cuvinte elene sau de terminologia științifică; heliofobie: t. de lumina solară; helmintofobie: t. de viermi; hematofobie: t. de sînge; hialofobie: t. de obiectele din sticlă; hidrofobie: t. de contactul cu apa; hierofobie: t. de preoți; higrofobie: t. de umiditate; hilefobie: t. de materialism; hilofobie: t. de lemn și păduri; hipengio­fobie: t. de răspundere; hipnofobie: t. de somn; hobofobie: t. de cerșetori; hodofobie: t. de mersul pe drumuri; homihlofobie: t. de ceață; homilofobie: t. de predici și discursuri; hoplofobie: t. de arme de foc; hormefobie: t. de șocuri și bruscări.

I iatrofobie: t. de medici; ideofobie: t. de idei; iofobie (toxofobie): t. de otrăvuri; islamofobie: t. de islam, de musulmani; itifalofobie (sau medortofobie): t. de erecție.

J jocalofobie: t. de bijuterii. 

L levofobie: t. de orice se află situat la stînga; lisofobie: t. de a turba; lahanofobie: t. de legume; laxofobie: t. de diaree; liturgofobie: t. de funcționari; lepidofobie: t. de fluturi; letofobie: t. de uitare; leucosefobie: t. de foaia albă de hîrtie; lilapsofobie: t. de tornade, cicloane, uragane; linonofobie: t. de fire, lanțuri, șiruri; litigafobie: t. de a fi dat în judecată; logizomecanofobie: t. de calculatoare.

M macrofobie: t. de timpi lungi de așteptare; t. de obiectele mari; magirocofobie: t. de gătit, de bucătărie; maherofobie: t. de cuțite; maieusiofobie: t. de naștere; malaxofobie: t. de atingeri intime; mastigofobie (sau poinofobie): t. de pedeapsă; mecanofobie: t. de mașinării; medecofobie: t. că propria erecție ar putea fi observată prin haine; medomalacofobie: t. de pierdere a erecției; melofobie: t. de muzică; merintofobie: t. de a fi legat; metalofobie: t. de obiectele din metal; metateziofobie: t. de schimbare; meteorofobie: t. de meteoriți; metrofobie: t. de poezii, de lirică; micogalactofobie: t. de brînzeturile cu mucegai; microbofobie: t. de microbi; microfobie: t. de obiectele mici; mitofobie: t. de mituri; mnemofobie: t. de amintiri; muzofobie (sau surifobie): t. de șoareci;

N nanofobie: t. de piticii (de grădină); necrofobie: t. de cadavre; negrofobie: t. de oamenii de culoare; neofobie: t. de nou; neurastenofobie: t. de tristețe; nicofobie: t. de țigări și nicotină; nictofobie: t. de noapte; nictohilofobie: t. de păduri întunecate (în timpul nopții); nomofobie: t. de a rămîne fără telefon mobil; nosofobie: t. de boli; nosocomefobie: t. de spitale; nostofobie: t. de a reveni acasă; notafobie: t. de bonuri și facturi; novercafobie (sau penterafobie): t. de soacre; nimfofobie (sau parthenofobie): t. de fete tinere, fecioare.

O octofobie: t. de cifra opt; oculofobie (sau omatofobie, oftalmofobie): t. de ochi; odontofobie: t. de durerile de dinți sau de dentist; oenofobie: t. de vin; ombrofobie: t. de ploaie; onomatofobie: t. de (anumite) nume; omnifobie (sau panfobie): t. de orice lucru; oneirofobie: t. de vise; orhidofobie: t. de testicule; ovofobie: t. de ouă.

P pafofobie: t. de gropi; pagofobie: t. de zăpadă și gheață; parafobie: t. de perversiuni sexuale; paraschevidecatriafobie: t. de vineri treisprezece; pasiofobie: t. de suferință; pectofobie: t. de scuipat, scuipătură; pedofobie: t. de sugari și de păpuși; peladofobie: t. de oamenii chei; peniafobie: t. de sărăcie; pirexiofobie: t. de a face febră; pirofobie: t. de foc; placofobie: t. de pietre de mormînt; pletofobie: t. de excese; plutofobie: t. de bogăție; pnigofobie: t. de asfixie; pogonofobie: t. de bărbi; potamofobie: t. de cursuri de apă; prosofobie: t. de progres; pselafobie: t. de contactul cu obiectele; pselismofobie: t. de bîlbîială; psicrofobie: t. de răceli; pteromerhanofobie: t. de zborul cu avionul; pteronofobie: t. de a fi gîdilat cu o pană;

R rabdofobie: t. de pedepse corporale aspre; radiofobie: t. de radiații; ripofobie: t. de fecale, gunoaie; ritidofobie: t. de riduri; ritifobie: t. de coșuri (ale pielii).

S saligarofobie: t. de a călca pe un melc; sciafobie: t. de umbre; scordofobie: t. de usturoi; scotomafobie: t. de orbire; scriptofobie: t. de a fi observat în timpul scrisului; selacofobie: t. de rechini; selenofobie: t. de lună; seplofobie (sau septofobie): t. de lucruri alterate, putrezite; sescvipedalofobie: t. de cuvinte lungi; sibilumofobie: t. de fluierături; sitiofobie: t. de a se hrăni; soteriofobie (sau simbiofobie): t. de a depinde de cineva; splenomegalofobie: t. de crize de rîs; stavrofobie: t. de cruci și crucifixuri; stefanofobie: t. de coroane; singenezofobie: t. de rubedenii.

T tafofobie: t. de a nu fi îngropat de viu; tahifagofobie: t. de a mînca repede; tahofobie: t. de viteză; talasofobie: t. de mare și valuri; tanatofobie: t. de moarte; taxofobie (fiscafobie): t. de dări și impozite; tazofobie: t. de a sta pe loc; tehnofobie: t. de tehnică; teleofobie: t. de planificare; teofobie: t. de (Dumne)zeu; teratofobie: t. de monștri sau oameni mutilați; termofobie: t. de căldură; tetrafobie: t. de cifra patru; tocofobie: t. de graviditate; topofobie: t. de un anumit loc; tomofobie: t. de operații chirurgicale; tremofobie: t. de tremurat; tribodontofobie: t. de spălatul dinților; tricofobie: t. de păr, pilozități; tripanofobie: t. de injecții, de seringă; triskaidecafobie: t. de cifra 13.

U urofobie: t. de urină sau de actul urinării; uranofobie: t. de cer. 

V vaccinofobie: t. de vaccinuri; velocifobie: t. de biciclete; verbofobie: t. de cuvinte; vesperofobie: t. de înserare; vestifobie: t. de haine; vexilofobie: t. de steaguri; vilofobie: t. de animale păroase; vitricofobie: t. de socri.

X xantofobie: t. de culoarea galbenă; xenofobie: t. de străini (cu toate variantele ei: anglofobie, germanofobie, românofobie, turcofobie etc.); xenoglosofobie: t. de limbi străine; xerofobie: t. de uscăciune; xilofobie: t. de (obiecte din) lemn; xirofobie: t. de lame și tăișuri.

Z zelofobie: t. de gelozie; zoofobie: t. de animale (ex.: agrizoofobie: t. de animale sălbatice; ailurofobie: t. de pisici; alectorofobie (sau galinofobie): t. de galinacee; apifobie (sau melisofobie): t. de albine; arahnofobie: t. de păianjeni; batracofobie: t. de broaște; chinofobie: t. de cîini; chiroptofobie: t. de lilieci; hipofobie: t. de cai; ihtiofobie: t. de pești; malacofobie: t. de moluște; ocafobie: t. de gîște, rațe, lebede; ofidiofobie: t. de șerpi; ornitofobie: t. de păsări; ostraconofobie: t. de crustacee; pachidermofobie: t. de elefanți; taurofobie: t. de tauri; etc.)

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

HIstoria.ro

image
Dacă am fi luptat și vărsat sânge în 1940 pentru Basarabia, poate că...
Istoria nu se scrie cu autoprotectoarele „dacă...” și „poate că...”. Nimeni nu poate dovedi, chiar cu documente istorice atent selectate, că „dacă...” (sunteţi liberi să completaţi Dumneavoastră aici), soarta României ar fi fost alta, mai bună sau mai rea. Cert este că ultimatumurile sovietice din 26-27 iunie 1940 și deciziile conducătorilor români luate atunci au avut efecte puternice imediate, dar și pe termen lung.
image
Bătălia de la Poltava, sau cum a devenit Rusia o Mare Putere
27 iunie 1709: în urma victoriei de la Poltava, Rusia se alătură grupului de Mari Puteri europene și, prin înfrângerea Suediei, câștigă definitiv poziția de cea mai mare putere a Europei Nord-Estice. Era primul pas al dezvoltării fulminante a Rusiei. Bătălia de la Poltava, una din cele mai mari bătălii ale Marelui Război Nordic (uitat, din păcate, de istoriografia modernă), a avut, așadar, consecin
image
Cine a fost Mary Grant, englezoaica devenită simbol al Revoluției de la 1848 din Țara Românească
„România revoluționară”, creația pictorului Constantin Daniel Rosenthal, este unul dintre cele mai reprezentative tablouri ale românilor, simbol al Revoluției de la 1848. Românca surprinsă în tabloul care a făcut istorie a fost, de fapt, la origini, o englezoaică pe nume Mary Grant.