Două chipuri, acelaşi minister

Publicat în Dilema Veche nr. 501 din 19-25 septembrie 2013
Ca mereu prima oară jpeg

A început şcoala. E un moment potrivit să vă prezint două chipuri de dascăli, două portrete profesionale între care pendulează „pedagogia“ noastră.

Nicuşor Micşoniu este învăţător la o şcoală din sectorul 4 al Capitalei. Predă la o clasă pregătitoare. Cine este acest domn? O celebritate, un VIP, un personaj nonconformist, un excentric. Iată ce aflăm despre el, nu din revistele de pedagogie, ci din tabloide: a scris, cu frişcă şi ketchup, pe parbrizul maşinii Sînzienei Buruiană, declaraţii de dragoste. S-a epilat pe piept în direct, la o emisiune TV, motiv pentru care a fost dat afară din ansamblul folcloric „Doina Gorjului“ (din învăţămînt nu, fiindcă Inspectoratul Şcolar Bucureşti nu are prejudecăţi). Mai apoi, învăţătorul a apărut la o trivială emisiune de divertisment, deghizat într-o vampă, cu rochie de blană şi perucă blondă. Dascălul are pagină de Facebook şi site propriu, pline de melodii şi dialoguri tandre, calde şi agramate cu fanii săi: „Vă salut respectos, vă pup şi vă stimez“, „mîine mă puteţi urmării (sic!) de la ora 10...“, „salut şi stimez toţi admiratorii mei“, „dacă muzica nu ar fi în viaţa omului, (...) parcă nimic nu ar strălucii (sic!).“  

Să reţinem că acest domn talentat este, începînd cu 15 septembrie, cadru didactic al unei şcoli din Capitală. Dascăl care se va ocupa cu formarea preşcolarilor pentru rigorile şi exigenţele învăţămîntului primar. Şi mi-e imposibil să nu mă întreb: de unde a apărut? Cine i-a dat girul să se aşeze la catedră, în faţa unor ascultători mici şi inocenţi? Cum de n-a văzut nici un inspector şcolar „prestaţiile artistice“ extraşcolare ale domnului Micşoniu? De ce pentru ansamblul artistic „Doina Gorjului“ o fotografie a artistului cu sînii domnişoarei Buruiană a fost prea mult, iar pentru Ministerul Educaţiei nu?  

Într-un alt oraş din Regat, la Ploieşti, Dana Petre este învăţătoare de peste 25 de ani. Are sute de părinţi şi elevi bucuroşi că au întîlnit-o şi recunoscători pentru anii de şcoală petrecuţi împreună. Munceşte mult pentru fiecare zi de la catedră: citeşte zeci de site-uri ale şcolilor performante din Occident, programe şcolare franceze, engleze sau germane, studii de pedagogie sau psihologie. Inventează cu plăcere, chiar după atîţia ani de muncă, jocuri, exerciţii, noi metode de predare pentru elevii săi. Dialogurile cu părinţii n-au nimic dăscălitor: şedinţele urmează un ritual rarisim în şcoala românească – dezbaterile pe marginea unor subiecte de pedagogia sau psihologia copilului, comentariile despre viaţa de părinte sau de educator urmează firesc celor privind viaţa internă a clasei.  

Este un învăţător bun. Extrem de bun. Cu simţul umorului, cu lecturi diverse şi bogate, cu o exprimare impecabilă, învăţătoarea Dana Petre poate oferi oricărui copil premisele unui start avantajos în viaţa de şcolar, cu tot ce înseamnă asta: deprinderi adecvate, informaţii atractive, disciplină, creativitate şi, nu în ultimul rînd, bună dispoziţie.  

Doi dascăli cum nu se poate mai diferiţi. Doi dascăli pe care învăţămîntul românesc, în „generozitatea“ lui, îi primeşte la fel: acelaşi salariu, aceleaşi condiţii de muncă, aceleaşi standarde de evaluare. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Gazprom FOTO Shutterstock
Rușii îi amenință pe moldoveni că-i lasă fără gaze naturale. Motivele invocate de reprezentanții Gazprom
Gazprom anunță că va lasa Republica Moldova fără gaze naturale, dacă țara nu va plăti până în data de 20 octombrie facturile restante. Chișinăul acuză, de asemenea, că rușii încalcă angajamentele asumate.
Rareş Bogdan .  FOTO Mediafax
Rareș Bogdan: „Nu suntem mulțumiți de Nicușor Dan”. Ce spune despre candidatura la Primăria Capitalei
Prim-vicepreședintele PNL susține că liberalii nu sunt mulțumiți de activitatea primarului Capitalei și de modul în care a administrat Bucureștiul., partidul urmând să ia o decizie în ceea ce îl privește pe Nicușor Dan.
incarcator jpg
Parlamentul European impune un încărcător universal de tip USB-C pentru toate dispozitivele mobile
Propunerea referitoare la un singur port de încărcare pentru dispozitivele mobile a fost lansată de Comisia Europeană în urmă cu mai mult de un deceniu.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.