Doi oameni buni

Publicat în Dilema Veche nr. 573 din 5-11 februarie 2015
Dialoguri întrerupte jpeg

De ceva vreme, paginile ziarelor şi ecranele televizoarelor au prezentat din plin chipuri urîte, mai vechi sau mai noi, ale umanităţii:  Holocaustul şi atentatele teroriste. Orice minte normală, bîntuită de imaginile grozăviilor petrecute în lagărele de concentrare sau în teritoriile agresate de fundamentalişti, va avea serioase probleme în încercarea de a evalua „corect“ virtuţile speciei umane: oameni, oameni după chipul şi asemănarea noastră, fără un corn în frunte sau copite în loc de degete, asasinează, fără să clipească, copii, tineri, bătrîni, femei. Iar speranţa se năruie cu totul, ştiind că răul lăsat pe mîna conducătorilor de state va fi „rezolvat“ doar printr-un rău şi mai mare: războiul, în care vor muri din nou copii, tineri, bătrîni, femei. Iată de ce cred că avem nevoie, mai mult ca oricînd, să regăsim, în trecut sau, şi mai bine, în apropierea noastră, chipuri ale binelui, modele care să îngăduie speranţa că nu trăim sub ocupaţie demonică. 

Vă propun, deci, două portrete ale unor oameni pe care nu-i leagă decît dorinţa de a face bine, pur şi simplu. Primul dintre ei – într-o lume dominată de ură, teroare şi lagăre de concentrare. Cel de-al doilea – într-o lume dominată de indiferenţă şi de lipsa educaţiei. 

În preajma Crăciunului din 1938, Nicholas Winton era un tînăr broker londonez, cu lungi stagii de pregătire în finanţe şi bănci; tocmai se pregătea să plece la schi în Elveţia, cînd un prieten din Comitetul de refugiaţi din Praga, încolţită de nazişti, îl roagă să îi dea o mînă de ajutor în efortul de a-i salva pe evrei. Şi atunci, Nicholas Winton pune la cale, în Cehoslovacia şi Anglia, o vastă reţea de salvare a copiilor evrei de la o moarte sigură în camerele de gazare. Întocmeşte lungi liste cu nume, discută cu sute de familii britanice pentru a-i convinge să adopte copii evrei, duce muncă de lămurire cu autorităţile din ambele ţări să le fie acordate acestora permise de trecere. Reuşeşte astfel să salveze vieţile a 669 de copii, a căror soartă ar fi fost, altfel, cruntă. Timp de aproape 50 de ani, nu s-a ştiut nimic despre fapta incredibilă a lui Nicholas Winton, care a preferat să păstreze tăcerea în jurul unui gest atît de curajos. La bătrîneţe, a deschis un azil pentru bătrîni. Şi şi-a sărbătorit cei 100 de ani împliniţi împreună cu cei – între timp, bătrîni ei înşişi – pe care i-a salvat. 

Al doilea caz. În Anglia zilelor noastre, un tînăr muzician se încăpăţînează să creadă că muzica poate face minuni în viaţa copiilor şi a adolescenţilor săraci, rămaşi la distanţă de şcoală, educaţie, lectură. Gareth Malone, cu studii la Universitatea East Anglia Norwich şi Royal Academy of Music din Londra, colindă ţara în lung şi-n lat pentru a pregăti coruri de copii, altfel izolaţi în neputinţe, vieţi de familie dezorganizate, timidităţi, eşecuri la învăţătură, şi îi aduce pe scene însemnate ale teatrelor britanice. Organizează cluburi de dezbatere sau de lectură, le ascultă poveştile de familie sau gaşcă. Cu totul impresionante sînt entuziasmul, calmul, răbdarea, îngăduinţa, perseverenţa cu care îşi duce fiecare misiune pînă la capăt. Fără să judece, fără să critice, fără să pună etichete.  

Două portrete care aduc cu sine bucuria gîndului că binele există, totuşi. Dar şi melancolia că el este atît de discret.  

Maria Iordănescu este psiholog. 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.