Diplome false pentru un viitor incert

Publicat în Dilema Veche nr. 492 din 18-24 iulie 2013
Bucurii uitate jpeg

Episoadele difuzate anul acesta, din telenovela „Bacalaureatul la români“, au adus în faţa telespectatorilor un nou subiect: corupţia – practicată la scară naţională, dar la preţuri meschine. În mai toate analizele făcute asupra corupţiei din învăţămînt, vinovaţi au fost găsiţi părinţii, profesorii, elevii, sistemul: e greu de priceput de ce un părinte, cu un salariu minim pe economie, găseşte de cuviinţă să răsplătească indiferenţa propriului copil faţă de carte, cu o diplomă obţinută fraudulos. Mai apoi, imaginea profesorilor cu şpaga în sutiene sau a celor care trec graniţa ca să facă schimbul bani contra diplome este una greu admisibilă într-o ţară civilizată. În mod legitim, s-a vorbit, în acelaşi context, de salarii mici, de condiţii improprii de desfăşurare a educaţiei şcolare etc.

Dar cred că, pentru a avea o imagine completă, Ministerul Educaţiei ar avea de răspuns la mult mai multe întrebări. De pildă, dacă examenele din România lasă în urmă procente covîrşitoare de fraudă sau incompetenţă majoră, n-ar trebui cumva să fie puse sub semnul întrebării şi materiile predate, şi felul în care sînt construite programele sau cerinţele şi, nu în ultimul rînd, gradul de pregătire al cadrelor didactice?

O altă întrebare ar fi: de ce oare părinţii se înghesuie să cumpere diplome de liceu, de facultate, pentru copiii lor? Este evident că un copil cu mari dificultăţi în a lua bacalaureatul, cu şi mai mari dificultăţi în a obţine o licenţă onorabilă va fi un impostor – lesne detectabil şi, deci, refuzat de orice companie privată care vrea un minim profit de pe urma angajaţilor săi. (Singura perspectivă pe care par a o viza copii şi părinţi deopotrivă ar fi slujbele la stat, unde competenţele nu sînt obligatorii, dar pilele, da. Slujbele la stat înseamnă învăţămînt, medicină, primării, Parlament, administraţii financiare, Guvern etc., locuri care mustesc deja de incompetenţă, corupţie, indiferenţă. Unui tînăr angajat îi va fi greu să rămînă neabsorbit de tentaculele mafiei de la stat, cu atît mai mult cu cît nu va avea prea multe argumente de biografie profesională să se opună.) Ce se va întîmpla, deci, cu generaţiile tinere de astăzi, cu diplome multe în buzunar, dar fără competenţe pe măsură? Ce piaţă a muncii îi va absorbi? Din ce bani vor trăi?

Am cunoscut nenumăraţi tineri, absolvenţi de facultate, care şi-au abandonat, fără remuşcări, fără regrete, opţiunea profesională făcută la admitere. Am cunoscut şi mai mulţi care, încă din studenţie, au ştiut, spre exemplu, că deşi studiază afaceri internaţionale, nu vor avea parte nici măcar de o ieşire internaţională pînă în Bulgaria, darămite să mai şi facă afaceri cu străinătatea. Cunosc multe bone cu studii la ASE sau de psihologie, secretare cu studii de jurnalism sau de pedagogie, coafeze cu studii de Drept sau de telecomunicaţii, şoferi absolvenţi de Politehnică sau de Agronomie etc.

De 20 de ani, statul ăsta sărac cheltuie milioane de euro pentru educaţie, studii, instituţii şcolare care nu-i vor aduce nici un profit. Examenele naţionale lasă în urma lor mulţi tineri dezorientaţi, fără nici cea mai mică idee despre ce ar putea face cu viitorul lor. Dar sînt tineri cu diplome.

Cinismul cu care noi, adulţii – părinţi, miniştri, profesori – vindem iluzii sterpe propriilor copii, astăzi, oferindu-le titluri false, inutile, mi se pare devastator pentru viitorul României.

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Tanczos Barna FOTO Inquam Photos/Cosmin Enache
Parlamentarii UDMR condamnă „campania de dezinformare” lansată împotriva ministrului Mediului
Grupurile parlamentare ale UDMR condamnă ferm "campania de dezinformare" lansată împotriva ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, potrivit căreia ministrul nu asigură protecţia parcurilor naţionale.
Adrian Negrescu 3 jpg
Guvernul Ciucă, tot înainte spre recesiune. Un analist economic explică unde ne vor duce măsurile guvernanților
Anul viitor va fi anul recesiunii în Europa și în România, este convins analistul Adrian Negrescu. Principalele cauze, în opinia sa, sunt: inflația uriașă, criza energetică, creșterea fiscalității și lipsa restructurării aparatului public.
Permis FOTO Politia Romana
Alertă: jumătate de milion de permise auto expiră
Cinci la sută din cele peste 8 milioane de permise de conducere existente în România urmează să expire, în perioada următoare, a anunțat Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.