Vălul şi azima

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Anul acesta, cu cîteva zile înainte de Pesah, Paştele evreiesc, unei tinere însărcinate i s-a interzis să intre într-un spital din Israel cu biscuiţi din aluat dospit. Tocmai se votase legea care dă posibilitatea spitalelor să oprească – pe durata sărbătorii – pătrunderea în perimetrul lor a   oricărui produs alimentar neconform ritual (hameţ). O parte dintre instituţiile de sănătate au anunţat că se vor folosi de dreptul dat de lege. Formaţiunile ultrareligioase şi de extremă dreapta din Guvernul Netanyahu îşi mulţumesc astfel electoratul. Persoanele ultrareligioase pretind ca, pe timpul sărbătorii, spaţiul unde se află ele să fie o incintă de puritate rituală. Oare asta să însemne buna celebrare a sărbătorii: a obţine un fragment de spaţiu public „asanat ritual”? După ce au scăpat de hameţ, vor dori oare să îndepărteze dintr-un spaţiu public, dedicat slujirii tuturor, şi persoanele de alte crezuri ori convingeri? 

Instituţii spitaliceşti de orientare liberală au altă atitudine. Printre ele, Centrul Ichilov din Tel Aviv a afirmat că, fiind o instituţie publică respectuoasă faţă de tradiţia iudaică, ea îndeamnă totodată la respectul reciproc al israelienilor în ce priveşte deosebirile religioase. A declarat că nu a controlat şi nu va controla bagajele pacienţilor şi vizitatorilor cu scopul de a opri introducerea în spital a produselor nevalide ritual. Ceea ce presa din Israel a numit „lupta cu privire la hameţ” a devenit „un simbol pentru evreii religioşi şi laici în conflictul lor asupra locului pe care trebuie să-l ocupe religia în sînul statului evreu” (The Times of Israel, 3.04.2023).

Oare despre o înfruntare între „religioşi” şi „laici” să fie vorba? Nu există şi evrei devotaţi credinţei lor pentru care accentul, în ritual, nu cade pe împlinire exterioară, pe lectura literalistă a rînduielii biblice? Nu există şi evrei ataşaţi tradiţiei lor care privesc ritualul în semnificaţiile lui spirituale, întinse de la fizic la metafizic, care nu reduc credinţa la „ortopraxie” exclusivistă? Există, desigur...

În ultimele luni, zeci de mii de demonstranţi s-au opus încercării Guvernului Netanyahu de a subordona politicului Curtea Supremă. Dacă „reforma Justiţiei” ar izbuti, ultrareligioşii şi naţionaliştii extremişti ar avea un instrument puternic pentru a-şi întinde domnia asupra societăţii. Există riscul – spun numeroase voci, printre care Elie Barnavi, distins istoric şi  diplomat (care a ţinut la New Europe College o conferinţă acum cîţiva ani) – ca Israelul să iasă de pe linia unei democraţii autentice: „De astă dată nu ne mai confruntăm cu o criză politică, ci cu o schimbare de regim. Riscăm să trecem de la o democraţie liberală, imperfectă, dar viguroasă, la o democraţie iliberală care păstrează din democraţie doar votul, dar evacuează tot restul: separarea puterilor şi independenţa Justiţiei, libertăţile fundamentale şi protecţia minorităţilor, imparţialitatea funcţiei publice” (Le Figaro, 23.03.2023).

Criza actuală riscă să împingă Israelul spre asemănarea cu Iranul. Ceea ce în Iran a reuşit, se încearcă acum în Israel: grupul ultraortodox tinde să înregimenteze corpul social sub comandamente fundamentaliste. Ca şi în Iran, un comportament religios rigid, dictat prin lege, tinde să devină semnul bunului credincios şi al bunului membru al comunităţii. Ca şi în Iran, societatea reacţionează prin ample proteste împotriva dictaturii religioase. E drept că Israelul rămîne deocamdată o ţară democratic liberală, unde demonstranţii nu sînt ucişi ori reprimaţi. Îşi pot face publice poziţia, argumentele, au mijloace legale de împotrivire. Au izbutit chiar să decidă Guvernul să amîne programata reformă a Justiţiei. Însă extremiştii au obţinut drept compensaţie înfiinţarea unei „Gărzi naţionale” care să se ocupe de „stările de urgenţă, de crimele naţionaliste, de întărirea suveranităţii”. Termeni vagi, dar neliniştitori sub care opozanţii se tem că se constituie o „miliţie privată” a ultranaţionalistului ministru al Securităţii naţionale. Nu aduce ea cu „Poliţia de moravuri” iraniană?

În periculosul vîrtej de azi, problema religioasă e centrală. Să fie vorba doar despre un conflict socio-politic ori, mai larg, cultural care îi opune pe ultrareligioşi şi pe laici? Nu e vorba, în fond, şi despre o problemă internă a religiei? Despre modul cum este ea înţeleasă, practicată, despre stilul ei de prezenţă în societate?

În fond, ultrareligioşii interpretează în sens limitativ, constrîngător „material” ritualul şi simbolurile credinţei; le împuţinează detenta verticală, săgeata anagogică. Vor să impună societăţii o variantă de religie apăsător formală, „grea”. Tradiţia ebraică nu s-a menţinut prin astfel de intrepretări asupritor convenţionale. Utrareligioşii cer, am văzut, să le fie decupată din spaţiul public o arie ritual rezervată pentru ei, un spaţiu fizic exclusivist. Fără el pretind că nu-şi pot practica corect credinţa. Nu se abat ei astfel de la geniul propriei tradiţii? O tradiţie atît de inventivă în a găsi noi suporturi concrete pentru a simboliza spaţiul credinţei. Vechiul ei spaţiu definitoriu – Templul – a putut fi înlocuit în Antichitatea tîrzie de un alt spaţiu – spaţiul Cărţii – în care gînditorii şi credincioşii evrei au forat cu pasiune. Spaţiul Torei a putut deveni „o perfecţiune care absoarbe” întreg realul (vezi titlul volumului lui Moshe Idel): un spaţiu de căutare, de întîlnire între divin şi uman, de interioritate, de reciprocă pătrundere. 

Un pasaj din Talmud (Baba bathra 60b) dezumflă de altfel formalismul religios, chiar cel plin de bune intenţii. Cînd al doilea templu a fost nimicit, se spune acolo, o mulţime de israeliţi pioşi s-au hotărît să nu mai consume alimente şi băuturi care făceau parte dintre ofrandele aduse la altar. Rabbi Iosua le spuse: „Dacă e aşa, nu vom renunţa doar la carne, vin, pîine, fructe, dar nu vom mai bea nici apă, fiindcă ofranda apei a încetat. Atunci ei se cufundară în tăcere” (cf. Abraham Cohen, Everyman’s Talmud, 1950).

Cît despre „aluatul nedospit”, să fie el doar pricină de percheziţie, de excluziune, de conformism ritual? Ce se mai străvede astfel din bogatul, dinamicul lui simbolism? În serile de Seder, de celebrare a Paştelui, evreii mănîncă azima pe care eliberaţii din robia egipteană au mîncat-o „cu ierburi amare”: „să aveţi coapsele încinse, încălţămintea în picioare şi toiegele în mîinile voastre; cu grabă să mîncaţi” (Exod 12, 8 şi 11). Îşi celebrează sărbătoarea nu spre amintire, ci spre realizare, pentru a participa la evenimentul eliberator. În economia tradiţiei ebraice, pîinea nedospită e semnul unei rupturi de condiţia veche (nu cuprinde ferment dintr-un aluat anterior), e semnul ieşirii din (orice) robie. Semn al începutului, ea e alimentul nomadului, al călătorului pe drumul nesfîrşit împreună cu Dumnezeu. Unde rămîn toate acestea în atmosfera socială pe care vrea să o impună Guvernul Netanyahu?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.