Vălul şi azima

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Anul acesta, cu cîteva zile înainte de Pesah, Paştele evreiesc, unei tinere însărcinate i s-a interzis să intre într-un spital din Israel cu biscuiţi din aluat dospit. Tocmai se votase legea care dă posibilitatea spitalelor să oprească – pe durata sărbătorii – pătrunderea în perimetrul lor a   oricărui produs alimentar neconform ritual (hameţ). O parte dintre instituţiile de sănătate au anunţat că se vor folosi de dreptul dat de lege. Formaţiunile ultrareligioase şi de extremă dreapta din Guvernul Netanyahu îşi mulţumesc astfel electoratul. Persoanele ultrareligioase pretind ca, pe timpul sărbătorii, spaţiul unde se află ele să fie o incintă de puritate rituală. Oare asta să însemne buna celebrare a sărbătorii: a obţine un fragment de spaţiu public „asanat ritual”? După ce au scăpat de hameţ, vor dori oare să îndepărteze dintr-un spaţiu public, dedicat slujirii tuturor, şi persoanele de alte crezuri ori convingeri? 

Instituţii spitaliceşti de orientare liberală au altă atitudine. Printre ele, Centrul Ichilov din Tel Aviv a afirmat că, fiind o instituţie publică respectuoasă faţă de tradiţia iudaică, ea îndeamnă totodată la respectul reciproc al israelienilor în ce priveşte deosebirile religioase. A declarat că nu a controlat şi nu va controla bagajele pacienţilor şi vizitatorilor cu scopul de a opri introducerea în spital a produselor nevalide ritual. Ceea ce presa din Israel a numit „lupta cu privire la hameţ” a devenit „un simbol pentru evreii religioşi şi laici în conflictul lor asupra locului pe care trebuie să-l ocupe religia în sînul statului evreu” (The Times of Israel, 3.04.2023).

Oare despre o înfruntare între „religioşi” şi „laici” să fie vorba? Nu există şi evrei devotaţi credinţei lor pentru care accentul, în ritual, nu cade pe împlinire exterioară, pe lectura literalistă a rînduielii biblice? Nu există şi evrei ataşaţi tradiţiei lor care privesc ritualul în semnificaţiile lui spirituale, întinse de la fizic la metafizic, care nu reduc credinţa la „ortopraxie” exclusivistă? Există, desigur...

În ultimele luni, zeci de mii de demonstranţi s-au opus încercării Guvernului Netanyahu de a subordona politicului Curtea Supremă. Dacă „reforma Justiţiei” ar izbuti, ultrareligioşii şi naţionaliştii extremişti ar avea un instrument puternic pentru a-şi întinde domnia asupra societăţii. Există riscul – spun numeroase voci, printre care Elie Barnavi, distins istoric şi  diplomat (care a ţinut la New Europe College o conferinţă acum cîţiva ani) – ca Israelul să iasă de pe linia unei democraţii autentice: „De astă dată nu ne mai confruntăm cu o criză politică, ci cu o schimbare de regim. Riscăm să trecem de la o democraţie liberală, imperfectă, dar viguroasă, la o democraţie iliberală care păstrează din democraţie doar votul, dar evacuează tot restul: separarea puterilor şi independenţa Justiţiei, libertăţile fundamentale şi protecţia minorităţilor, imparţialitatea funcţiei publice” (Le Figaro, 23.03.2023).

Criza actuală riscă să împingă Israelul spre asemănarea cu Iranul. Ceea ce în Iran a reuşit, se încearcă acum în Israel: grupul ultraortodox tinde să înregimenteze corpul social sub comandamente fundamentaliste. Ca şi în Iran, un comportament religios rigid, dictat prin lege, tinde să devină semnul bunului credincios şi al bunului membru al comunităţii. Ca şi în Iran, societatea reacţionează prin ample proteste împotriva dictaturii religioase. E drept că Israelul rămîne deocamdată o ţară democratic liberală, unde demonstranţii nu sînt ucişi ori reprimaţi. Îşi pot face publice poziţia, argumentele, au mijloace legale de împotrivire. Au izbutit chiar să decidă Guvernul să amîne programata reformă a Justiţiei. Însă extremiştii au obţinut drept compensaţie înfiinţarea unei „Gărzi naţionale” care să se ocupe de „stările de urgenţă, de crimele naţionaliste, de întărirea suveranităţii”. Termeni vagi, dar neliniştitori sub care opozanţii se tem că se constituie o „miliţie privată” a ultranaţionalistului ministru al Securităţii naţionale. Nu aduce ea cu „Poliţia de moravuri” iraniană?

În periculosul vîrtej de azi, problema religioasă e centrală. Să fie vorba doar despre un conflict socio-politic ori, mai larg, cultural care îi opune pe ultrareligioşi şi pe laici? Nu e vorba, în fond, şi despre o problemă internă a religiei? Despre modul cum este ea înţeleasă, practicată, despre stilul ei de prezenţă în societate?

În fond, ultrareligioşii interpretează în sens limitativ, constrîngător „material” ritualul şi simbolurile credinţei; le împuţinează detenta verticală, săgeata anagogică. Vor să impună societăţii o variantă de religie apăsător formală, „grea”. Tradiţia ebraică nu s-a menţinut prin astfel de intrepretări asupritor convenţionale. Utrareligioşii cer, am văzut, să le fie decupată din spaţiul public o arie ritual rezervată pentru ei, un spaţiu fizic exclusivist. Fără el pretind că nu-şi pot practica corect credinţa. Nu se abat ei astfel de la geniul propriei tradiţii? O tradiţie atît de inventivă în a găsi noi suporturi concrete pentru a simboliza spaţiul credinţei. Vechiul ei spaţiu definitoriu – Templul – a putut fi înlocuit în Antichitatea tîrzie de un alt spaţiu – spaţiul Cărţii – în care gînditorii şi credincioşii evrei au forat cu pasiune. Spaţiul Torei a putut deveni „o perfecţiune care absoarbe” întreg realul (vezi titlul volumului lui Moshe Idel): un spaţiu de căutare, de întîlnire între divin şi uman, de interioritate, de reciprocă pătrundere. 

Un pasaj din Talmud (Baba bathra 60b) dezumflă de altfel formalismul religios, chiar cel plin de bune intenţii. Cînd al doilea templu a fost nimicit, se spune acolo, o mulţime de israeliţi pioşi s-au hotărît să nu mai consume alimente şi băuturi care făceau parte dintre ofrandele aduse la altar. Rabbi Iosua le spuse: „Dacă e aşa, nu vom renunţa doar la carne, vin, pîine, fructe, dar nu vom mai bea nici apă, fiindcă ofranda apei a încetat. Atunci ei se cufundară în tăcere” (cf. Abraham Cohen, Everyman’s Talmud, 1950).

Cît despre „aluatul nedospit”, să fie el doar pricină de percheziţie, de excluziune, de conformism ritual? Ce se mai străvede astfel din bogatul, dinamicul lui simbolism? În serile de Seder, de celebrare a Paştelui, evreii mănîncă azima pe care eliberaţii din robia egipteană au mîncat-o „cu ierburi amare”: „să aveţi coapsele încinse, încălţămintea în picioare şi toiegele în mîinile voastre; cu grabă să mîncaţi” (Exod 12, 8 şi 11). Îşi celebrează sărbătoarea nu spre amintire, ci spre realizare, pentru a participa la evenimentul eliberator. În economia tradiţiei ebraice, pîinea nedospită e semnul unei rupturi de condiţia veche (nu cuprinde ferment dintr-un aluat anterior), e semnul ieşirii din (orice) robie. Semn al începutului, ea e alimentul nomadului, al călătorului pe drumul nesfîrşit împreună cu Dumnezeu. Unde rămîn toate acestea în atmosfera socială pe care vrea să o impună Guvernul Netanyahu?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

caine pixabay jpg
Îți pupi câinele? Recunosc gestul tău de dragoste? Răspunsul te-ar putea surprinde!
Sărutul este una dintre cele mai frecvente modalități prin care oamenii își exprimă iubirea, dar te-ai întrebat vreodată dacă și câinele tău percepe acest gest la fel?
teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria unică din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Pompieri din Dolj, Argeș și Vâlcea, chemați în ajutor
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Acționează pompieri din Olt, iar în sprijin au fost chemați și pompieri din Vâlcea, Dolj și Argeș.