Vălul ideologizat

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
© YouTube.com
© YouTube.com

Plete lung şerpuitoare, fastuoase, eliberate de hijab. În pieţe şi pe străzi, ele sînt emblema masivelor demonstraţii care, în ciuda represiunii şi a morţilor, nu încetează de săptămîni în oraşele Iranului. O populaţie tînără, doritoare de libertăţi şi civilitate modernă, s-a revoltat împotriva încruntatei gerontocraţii şiit-islamiste. Fiindcă Mahsa Amini nu-şi acoperise „corect” podoaba capului, poliţia religioasă a moravurilor a „admonestat-o” cu o lovitură în cap care i-a pricinuit moartea. Vălul musulman – de un secol, deja, simbol al confruntării între tradiţionalism şi modernizare – are acum culoare de asasinat, pe de o parte, de incendiu, pe de alta. Dispozitiv de supunere a femeii la ceea ce dictaturi fundamentaliste decretează a fi şaria, legea socio-religioasă a islamului, el e respins din revoltă faţă de înrobirea religioasă a societăţii. 

Demonstranţii iranieni cer ca regimul poliţienesc să înceteze, iar religia să fie separată de politic. Cît despre ayatollah-ul Khamenei şi aparatul Puterii, ei au dispreţul faţă de realitate tipic pentru dictaturi. După ei, „agitaţia” ar fi stîrnită ca întotdeauna din afară, de demonizatele SUA şi Israel (de „agenturili străine”, cum le spunea Ceauşescu), pentru a submina ordinea teocraţiei imaginate de ayatollahi. Să sperăm că mişcarea de contestaţie va izbuti, că Iranul se va îndrepta spre o cale democratic liberală.

Pînă acum istoria recentă a ţării – şi vălul care şi-a avut în ea rolul unui marcaj – n-au apucat decît perioade de democraţie căznită, repede subjugată de autoritarismul laic sau religios. În 1936, Reza Şah, modernizatorul agresiv al ţării, a impus eliminarea vălului. L-a înfăţişat drept semn de înapoiere şi scleroză, stîrnind opoziţia nu doar a fundamentaliştilor, ci şi a unor medii pentru care vălul ţinea de o cuviinţă larg împărtăşită, de decenţa feminină sau chiar de statutul social respectabil. Ca şi în alte ţări musulmane mînate subit în iureşul modernizării, „dezvelirea” obligatorie a capului a fost în Iran chestiune ideologică impusă, resimţită de o parte a societăţii drept violenţă. Ca şi în alte ţări musulmane, unde iureşul progresist a eşuat, tradiţionalismul, revenit la putere, a folosit vălul pentru a-şi marca înstăpînirea asupra societăţii. 

Obligatoriu ori interzis, vălul musulman a fost, în istoria recentă, obiect manipulat de regimuri autoritariste. Religioase ori laice, şi unele, şi celelalte i-au deviat simbolismul în material propagandistic, l-au sufocat sub interpretări sociologizante, l-au îmbîcsit cu o demagogie de luptă şi putere. În fond, l-au secularizat. Înfruntările şi dezbaterile privind vălul musulman, ce legătură au astăzi cu simbolismul lui religios, pe care ele pretind că se bazează, căruia îi folosesc prestigiul?

Coranul menţionează de cîteva ori termenul hijab, dîndu-i sensul de „separare”, „perdea”, „văl”, „paravan”, frontieră de ordin spiritual. Hijab derivă de la un verb care înseamnă „a separa”, „a ascunde vederii”, „a acoperi”, „a tăinui” (cf. The Encyclopedia of Islam). În versetul 33, 53, termenul indică reţinerea respectuoasă cu care credincioşii să se adreseze soţiilor profetului („Cînd cereţi ceva uneia, cereţi-i după văl”). Doar în 33, 59, se menţionează accepţiunea de acoperămînt al femeilor cînd ies din locuinţă („Numai aşa vor fi recunoscute şi nu vor fi necăjite”). Versetul 24, 31 face referire la ţinuta cuviincioasă, modestă a femeilor, abundent atestată şi biblic. Sensul puternic al vălului nu priveşte însă, în Coran, regulile de comportament, ci viaţa spirituală a persoanei, raportul omului cu Dumnezeu şi cu transcendenţa Lui. 

În jocul întîlnirii lor, şi Dumnezeu, şi omul sînt „voalaţi”, îşi au centrul adînc ascuns sub numeroase învelişuri. Şi unul, şi celălalt parcurg o dezvăluire care îi apropie. În fond, vălul discerne între un aspect exterior, manifest, „la vedere” şi realitatea interioară, densă, care iradiază – ca interioritate – în afară. Dumnezeu – în misterul lui transcendent – e voalat/dezvăluit de mulţimea atributelor sale, de lumile exuberante ale manifestării lui, de creaţia lui spirituală, subtilă, corporală. Dumnezeu nu vorbeşte omului „altfel decît prin dezvăluire ori de după voal (hijab)...” (42, 51). Voal care e de scrutat, de interpretat pentru a sesiza sensul care palpită înfăşurat acolo. 

Pentru contemplativii musulmani şi nu numai pentru ei, sufletul uman poate fi în schimb voalat (mahjub) faţă de sine însuşi: aderenţa la învelişurile lui periferice, tendinţele centrifuge îl împiedică să-şi străvadă inima profundă şi secretul ei (sirr), lumina divină găzduită acolo. Inimile sînt „zăvorîte” faţă de chemarea Lui. „Un văl se află între noi şi Tine” (41, 5).

Un cuvînt care decurge de la profet spune că „Dumnezeu se ascunde sub şaptezeci (sau şaptezeci de mii) de văluri de lumină şi întuneric”. Sînt văluri grosiere, sensibile şi văluri subtile, translucide, care, toate, solicită, mobilizează cunoaşterea către intimitatea cu divinul. Pornind de la pasaj, Al-Ghazali, marele savant şi mistic de origine persană din secolul al XI-lea, a clasificat, în lucrarea Firida luminilor, „vălurile” umane care opresc, mai jos sau mai sus, elanul de răspuns: de la ego-ul absorbit de el însuşi la conceperea lui Dumnezeu potrivit categoriilor senzoriale, capacităţilor imaginaţiei, speculaţiilor inteligenţei discursive şi chiar pînă la lumina intelectului, ea însăşi văl dincolo de care divinul însuşi iluminează fiinţa (textul e tradus de George Grigore în volumul Luminiţei Munteanu şi al lui George Grigore, Călăuza dervişului. În traducerea lui George Grigore am citat şi pasajele din Coran).

Tema vălurilor în care se înfăşoară Polul divin şi prin care cheamă spre intimitatea cu El e larg prezentă în tradiţiile spirituale. În Parabolele lui Iisus, Andrei Pleşu menţionează un adagiu evreiesc potrivit căruia Dumnezeu vorbeşte de obicei din spatele unei perdele, dar cînd se adresează prietenului dă perdeaua la o parte. Autori hasidici evocă decizia lui Dumnezeu de a se retrage în ascunsul unor straturi suprapuse de lumi spirituale, subtile, grosiere pentru ca, prin intermediul acestor „paravane”, oamenii să poată primi treptat „o fărîmă de înţelegere a divinităţii Lui, de jos spre mai sus” (cf. Moshe Idel, Hasidism între extaz şi magie). „În textele hasidice, numeroasele paravane sînt invitaţii de a intra, treaptă cu treaptă, în contact tot mai strîns cu lumea divină pentru ca în cele din urmă să-L întîlneşti pe Cel fără de sfîrşit”, spune Idel. Noul Testament se încheie cu cartea Apocalipsei, a Dezvăluirii, unde întîlnirea sufletelor cu Dumnezeu e directă, fără ecranul expresiv, dar calibrat pe posibilităţile noastre actuale, al „oglinzii şi ghiciturii”.  

Iată, prea rapid indicată, simbolica verticală a vălului, vibrînd de ierarhia sensurilor, de elanul înţelegerii, de pasiunea proximităţii cu divinul. Ce mai vibrează din această temă atunci cînd fundamentalismul o impune, poliţieneşte, ca uniformă socio-religioasă? Cînd dictatura teocratică pedepseşte cu oprobriul ori cu moartea o cît de mică abatere de la uniformă? Rămîne o carcasă, un văl flasc, subsumat categoriilor veacului, „secularizat”.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
O problemă a unghiilor ar putea fi un semn mai puțin cunoscut al cancerului
Anumite modificări ale unghiilor ar putea fi un semn al problemelor grave de sănătate, inclusiv cancer și artrită reumatoidă. Avertismentul vine din partea dr. Amir Khan, de la ITV. Acesta a recomandat o programare la medic, în cazul în care observăm semnele.
image
Cei mai mari poluatori cu plastic din lume, dezvăluiți de un studiu. Ce companii binecunoscute otrăvesc planeta
Conform rezultatelor unui studiu publicat miercuri, 56 de multinaționale sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din poluarea cu plastic la nivel mondial, iar cinci dintre ele sunt responsabile pentru un sfert din această poluare
image
BBC: Ucraina a folosit rachete cu rază lungă de acțiune, livrate în secret de SUA
Ucraina a început să folosească rachete balistice cu rază lungă de acțiune împotriva forțelor rusești. Faptul că armele au fost furnizate în secret de SUA a fost confirmat de către oficialii americani.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.