Un exerciţiu de europenitate

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
image

De curînd am scris despre un somptuos album-studiu al bisericilor transilvane: Mănăstiri şi biserici din Transilvania. Secolele XIII-XVIII, Bucureşti, 2020. Era primul volum al unui proiect coordonat de Părintele Iustin Marchiş, cu texte de cercetătorii (istorici şi istorici de artă) Ana Dumitran, Daniel Dumitran, Ciprian Firea, Mihaela-Sanda Salontai. Alături de prezentarea riguroasă a monumentelor, superbele fotografii de Daniel Mihail Constantinescu şi eleganta editare datorată monahiei Anastasia Văetişi făceau din volum o piesă de instruire şi de delectare. Nici o informaţie păstrată în documente sau în memoria comunităţilor, nici un element valoros (arhitectură, pictură, obiecte liturgice, mobilier, inscripţii, tipăritură) nu erau trecute cu vederea. Aşa stînd lucrurile, primul volum nu a putut acoperi decît o treime din teritoriul transilvan pe care echipa şi-a făcut cercetarea-inventar. Ea a atins zone urbane, mănăstiri, sate, centre de veneraţie şi chiar locuri greu accesibile, pentru a include vechi lăcaşuri creştine: ortodoxe, romano-catolice, greco-catolice, reformate, evanghelice, unitariene; aparţinînd de-a lungul istoriei românilor, saşilor, ungurilor, secuilor, armenilor.

Am acum în faţă al doilea volum, dedicat regiunilor Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna. Apărut în 2022, el e la fel de cuprinzător, adoptă acelaşi stil. Pledează pentru convivialitatea amenă a confesiunilor şi a etniilor, din perspectiva Duhului care le-a stîrnit creativitatea. Ni se propune atitudinea unei colegialităţi bazate pe admiraţia faţă de reuşitele artei religioase de expresie răsăriteană şi apuseană, pe bucuria de a reuni variatele moduri de a celebra aceeaşi revelare christică. 

Putem parcurge, alăturate, prospeţimea picturii ţărăneşti, avînd pe alocuri înrudiri cu expresionismul catalan sau rapeluri de majestate bizantină, imagine creştină apuseană cu unduiri de anluminură sau falduri de splendoare flamandă, icoane de mare clasă şi poliptice catolice unde preţioasele sculpturi în lemn fac parte dintre reuşitele artei medievale şi renascentiste. Avem în faţă rafinate încheieturi şi aripi de acoperiş ale bisericilor de lemn, alături de piatra arcaturilor şi a dantelelor gotice, spaţii ecleziale cu intimitate de chivot şi spaţii ecleziale ample, ritmate de bolţi în cruce. E ilustrarea – documentată în teren transilvan – a întregii Europe liturgice. 

Seria acestor volume nu se rezumă la ceea ce e deja preţios: a da, vizual, conştiinţa unui patrimoniu al diversităţii creştine, prezent ca atare în Transilvania. Nu. Întregul demers e, aş spune, un exerciţiu de europenitate. Întîi fiindcă albumele-studiu au rezultat dintr-o cercetare care pune în act colegialitatea tradiţiilor, religioase şi etnice, din regiune. O propun prin însuşi modul de lucru. În cuvîntul introductiv, Părintele Iustin Marchiş aminteşte de răbdarea binevoitaore, de căldura fraternă cu care echipa a fost întîmpinată, asistată, ajutată, indiferent de confesiunea şi etnia cărora le aparţineau locurile cercetate. Cîteva imagini din volume ilustrează aceste întîlniri. Ele sînt ca nişte staţiuni de-a lungul unui traseu de studiu, ordonat de un pelerinaj spiritual. 

Actul cercetării, legăturile care l-au făcut posibil alcătuiesc o experienţă parcursă, în comun, sub acelaşi Pol, de cercetători şi de interlocutorii lor. E o experienţă de colegialitate amenă, de bucurie împărtăşită. Aşa fiind, ea poate constitui un antidot împotriva fabulaţiilor pe care încearcă să le instileze în minţile oamenilor naţionalisme isterice, atît de vînturate astăzi. Un proiect personal şi un proiect de grup, în care cultura e îmbinată cu credinţa: iată un exemplu benefic, în opoziţie cu ceea ce agită lideri populişti care, de pe tribune cinice, pledează pentru fragmentarea polemică a Europei, pentru xenofobie şi fală identitară, exploatînd inclusiv teme creştine. 

Un exerciţiu de europenitate, iarăşi, prin cercetarea istorică riguros documentată, necontaminată de propagandă. Din studiul lui Daniel Dumitran asupra Transilvaniei în Imperiul Habsburgic, aflăm de pildă ce tensiuni, pierderi, dar şi ce beneficii a adus „secularizarea luminată” promovată de Iosif al II-lea. Reformismul imperial a deschis calea unui statut egal pentru toate confesiunile creştine. Ortodocşii nu au mai fost numiţi „schismatici”, ci „neuniţi”. Şi-au putut practica neîngrădit cultul,  ceea ce, alături de creşterea bunăstării lor, va duce, în timp, la abandonarea şi chiar distrugerea unor biserici de lemn, înlocuite cu lăcaşuri de zid. Combaterea monahismului contemplativ – inutil pentru societate din punct de vedere secularizant – nu a afectat doar creştinismul răsăritean, ci în primul rînd anumite ordine catolice. Peisajul confesional, desenat în alb-negru de o istoriografie cu program, cedează astfel locul unui studiu unde mutaţiile religioase sînt urmărite cu acribie şi realism. A lua cunoştinţă de această istorie poate modela minţile, le poate pune în gardă faţă de concepţii ştanţate de ideologie.

În sfîrşit, volumele pledează pentru valoarea patrimoniului de artă creştină, pentru grija care îi este datorată. Sînt menţionate şi ilustrate depozitele de artă sacră transilvană (biserici, muzee, colecţii ecleziale), dar şi pierderile datorate ignoranţei ori nepăsării (de pildă, distrugerile deliberate pentru ca unele lăcaşuri să nu fie incluse în lista monumentelor istorice şi comunităţile să scape astfel de grija lor). Vizitele de cercetare, dialogurile cu oamenii locului, contribuţia Părintelui Marchiş la restaurarea unor biserici de lemn pot trezi conştiinţa sătenilor, îi pot educa. E ceea ce au încercat de asemenea Horia Bernea şi echipa MŢR cînd, alături de bisericile de lemn expuse în Bucureşti, au cumpărat şi au restaurat in situ biserici valorizate prin legătura lor cu Muzeul Ţăranului. 

Un alt album-studiu, conceput şi coordonat de Părintele Iustin Marchiş priveşte Transilvania din punctul de vedere al rădăcinilor personale: Câlna 700. Studii şi evocări despre satul transilvănean şi oamenii lui, 2022. Satul de origine al Părintelui Marchiş e evocat prin oamenii familiei lui şi ai comunităţii, prin repere istorice şi religioase, prin diverse feţe ale vieţii comunitare. Volumul are căldură fără gradilocvenţă, restituie, cu sobru devotament, memoria locului, a locurilor, a ţinutului. Fiindcă în jurul Câlnei se adună imagini şi studii, datorate unor specialişti, privind diferitele dimensiuni ale satului transilvan în general.

A evoca o comună din Europa, cu adîncimea istorică şi posibilităţile ei de astăzi, a pune în pagină o experienţă a diversităţii colegiale, a exalta frumuseţea artei creştine în varietatea expresiilor ei: toate acestea ţin, mi se pare, de un ethos european. E un exerciţiu de europenitate împlinit, care, dincolo de discursuri oficiale, adesea ofilit retorice, a fost condus de o iniţiativă personală şi de o devotată echipă de oameni de cultură.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Maia Sandu și-a lansat propriul podcast, în care va răspunde la întrebările și îngrijorările oamenilor
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Trump a grațiat mai multe persoane acuzate de atacarea Capitoliului Foto Captură video jpg
Donald Trump a grațiat persoanele acuzate de atacarea Capitoliului. „Aceştia sunt ostatici”
Donald Trump a grațiat aproximativ 1.500 de persoane care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, la doar câteva ore după ce a fost învestit ca președințe.
image png
Cum a ajuns un român plecat din Drumul Taberei în străinătate să devină unul dintre oamenii-cheie ai lui Donald Trump. Cine este Gabriel Constantin?
Constantin este unul dintre cei mai apreciați manageri ai „imperiului” financiar al viitorului președinte al SUA, Donald Trump și conduce Trump International Hotel & Tower Chicago.