Un exerciţiu de europenitate

Publicat în Dilema Veche nr. 1001 din 15 iunie – 21 iunie 2023
image

De curînd am scris despre un somptuos album-studiu al bisericilor transilvane: Mănăstiri şi biserici din Transilvania. Secolele XIII-XVIII, Bucureşti, 2020. Era primul volum al unui proiect coordonat de Părintele Iustin Marchiş, cu texte de cercetătorii (istorici şi istorici de artă) Ana Dumitran, Daniel Dumitran, Ciprian Firea, Mihaela-Sanda Salontai. Alături de prezentarea riguroasă a monumentelor, superbele fotografii de Daniel Mihail Constantinescu şi eleganta editare datorată monahiei Anastasia Văetişi făceau din volum o piesă de instruire şi de delectare. Nici o informaţie păstrată în documente sau în memoria comunităţilor, nici un element valoros (arhitectură, pictură, obiecte liturgice, mobilier, inscripţii, tipăritură) nu erau trecute cu vederea. Aşa stînd lucrurile, primul volum nu a putut acoperi decît o treime din teritoriul transilvan pe care echipa şi-a făcut cercetarea-inventar. Ea a atins zone urbane, mănăstiri, sate, centre de veneraţie şi chiar locuri greu accesibile, pentru a include vechi lăcaşuri creştine: ortodoxe, romano-catolice, greco-catolice, reformate, evanghelice, unitariene; aparţinînd de-a lungul istoriei românilor, saşilor, ungurilor, secuilor, armenilor.

Am acum în faţă al doilea volum, dedicat regiunilor Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna. Apărut în 2022, el e la fel de cuprinzător, adoptă acelaşi stil. Pledează pentru convivialitatea amenă a confesiunilor şi a etniilor, din perspectiva Duhului care le-a stîrnit creativitatea. Ni se propune atitudinea unei colegialităţi bazate pe admiraţia faţă de reuşitele artei religioase de expresie răsăriteană şi apuseană, pe bucuria de a reuni variatele moduri de a celebra aceeaşi revelare christică. 

Putem parcurge, alăturate, prospeţimea picturii ţărăneşti, avînd pe alocuri înrudiri cu expresionismul catalan sau rapeluri de majestate bizantină, imagine creştină apuseană cu unduiri de anluminură sau falduri de splendoare flamandă, icoane de mare clasă şi poliptice catolice unde preţioasele sculpturi în lemn fac parte dintre reuşitele artei medievale şi renascentiste. Avem în faţă rafinate încheieturi şi aripi de acoperiş ale bisericilor de lemn, alături de piatra arcaturilor şi a dantelelor gotice, spaţii ecleziale cu intimitate de chivot şi spaţii ecleziale ample, ritmate de bolţi în cruce. E ilustrarea – documentată în teren transilvan – a întregii Europe liturgice. 

Seria acestor volume nu se rezumă la ceea ce e deja preţios: a da, vizual, conştiinţa unui patrimoniu al diversităţii creştine, prezent ca atare în Transilvania. Nu. Întregul demers e, aş spune, un exerciţiu de europenitate. Întîi fiindcă albumele-studiu au rezultat dintr-o cercetare care pune în act colegialitatea tradiţiilor, religioase şi etnice, din regiune. O propun prin însuşi modul de lucru. În cuvîntul introductiv, Părintele Iustin Marchiş aminteşte de răbdarea binevoitaore, de căldura fraternă cu care echipa a fost întîmpinată, asistată, ajutată, indiferent de confesiunea şi etnia cărora le aparţineau locurile cercetate. Cîteva imagini din volume ilustrează aceste întîlniri. Ele sînt ca nişte staţiuni de-a lungul unui traseu de studiu, ordonat de un pelerinaj spiritual. 

Actul cercetării, legăturile care l-au făcut posibil alcătuiesc o experienţă parcursă, în comun, sub acelaşi Pol, de cercetători şi de interlocutorii lor. E o experienţă de colegialitate amenă, de bucurie împărtăşită. Aşa fiind, ea poate constitui un antidot împotriva fabulaţiilor pe care încearcă să le instileze în minţile oamenilor naţionalisme isterice, atît de vînturate astăzi. Un proiect personal şi un proiect de grup, în care cultura e îmbinată cu credinţa: iată un exemplu benefic, în opoziţie cu ceea ce agită lideri populişti care, de pe tribune cinice, pledează pentru fragmentarea polemică a Europei, pentru xenofobie şi fală identitară, exploatînd inclusiv teme creştine. 

Un exerciţiu de europenitate, iarăşi, prin cercetarea istorică riguros documentată, necontaminată de propagandă. Din studiul lui Daniel Dumitran asupra Transilvaniei în Imperiul Habsburgic, aflăm de pildă ce tensiuni, pierderi, dar şi ce beneficii a adus „secularizarea luminată” promovată de Iosif al II-lea. Reformismul imperial a deschis calea unui statut egal pentru toate confesiunile creştine. Ortodocşii nu au mai fost numiţi „schismatici”, ci „neuniţi”. Şi-au putut practica neîngrădit cultul,  ceea ce, alături de creşterea bunăstării lor, va duce, în timp, la abandonarea şi chiar distrugerea unor biserici de lemn, înlocuite cu lăcaşuri de zid. Combaterea monahismului contemplativ – inutil pentru societate din punct de vedere secularizant – nu a afectat doar creştinismul răsăritean, ci în primul rînd anumite ordine catolice. Peisajul confesional, desenat în alb-negru de o istoriografie cu program, cedează astfel locul unui studiu unde mutaţiile religioase sînt urmărite cu acribie şi realism. A lua cunoştinţă de această istorie poate modela minţile, le poate pune în gardă faţă de concepţii ştanţate de ideologie.

În sfîrşit, volumele pledează pentru valoarea patrimoniului de artă creştină, pentru grija care îi este datorată. Sînt menţionate şi ilustrate depozitele de artă sacră transilvană (biserici, muzee, colecţii ecleziale), dar şi pierderile datorate ignoranţei ori nepăsării (de pildă, distrugerile deliberate pentru ca unele lăcaşuri să nu fie incluse în lista monumentelor istorice şi comunităţile să scape astfel de grija lor). Vizitele de cercetare, dialogurile cu oamenii locului, contribuţia Părintelui Marchiş la restaurarea unor biserici de lemn pot trezi conştiinţa sătenilor, îi pot educa. E ceea ce au încercat de asemenea Horia Bernea şi echipa MŢR cînd, alături de bisericile de lemn expuse în Bucureşti, au cumpărat şi au restaurat in situ biserici valorizate prin legătura lor cu Muzeul Ţăranului. 

Un alt album-studiu, conceput şi coordonat de Părintele Iustin Marchiş priveşte Transilvania din punctul de vedere al rădăcinilor personale: Câlna 700. Studii şi evocări despre satul transilvănean şi oamenii lui, 2022. Satul de origine al Părintelui Marchiş e evocat prin oamenii familiei lui şi ai comunităţii, prin repere istorice şi religioase, prin diverse feţe ale vieţii comunitare. Volumul are căldură fără gradilocvenţă, restituie, cu sobru devotament, memoria locului, a locurilor, a ţinutului. Fiindcă în jurul Câlnei se adună imagini şi studii, datorate unor specialişti, privind diferitele dimensiuni ale satului transilvan în general.

A evoca o comună din Europa, cu adîncimea istorică şi posibilităţile ei de astăzi, a pune în pagină o experienţă a diversităţii colegiale, a exalta frumuseţea artei creştine în varietatea expresiilor ei: toate acestea ţin, mi se pare, de un ethos european. E un exerciţiu de europenitate împlinit, care, dincolo de discursuri oficiale, adesea ofilit retorice, a fost condus de o iniţiativă personală şi de o devotată echipă de oameni de cultură.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Titluri de stat FIDELIS, foto Shutterstock jpg
Veste bună pentru economiile românilor. Câți bani câștigi dacă investești în titluri de stat Fidelis, în luna aprilie. Dobânzile sunt mai mari decât cele oferite de băncile din România
Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție a titlurilor de stat Fidelis, cu dobânzi atractive de până la 7,6%, disponibile între 4 și 11 aprilie.
angajari curriculum vitae
Alba-neagra cu reducerea personalului bugetar. Ce angajări se fac la stat
În ciuda anunțurilor de reducere a personalului bugetar încă sunt ministere care fac angajări, fie prin concurs, cum e cazul Ministerului de Interne și al instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății, fie prin transfer, cum acționează Ministerul Investițiilor și Ministerul Economiei.
politia politist trafic jpg
Dialog halucinant între un polițist și un șofer: „Sunt o ființă umană și trăiesc în trup. Vă dau datele persoanei fictive comerciale”
Un șofer s-a filmat când spunea polițiștilor că el este „ființă umană” și că nu are nevoie de permis de conducere. Bărbatul mai susține că „persoana fictivă comercială creată de statul român” deține un astfel de document.
image png
Primăria Capitalei, fără bani și cu investițiile blocate. De ce spune Nicușor Dan că 2025 este unul pierdut pentru București
Anul acesta, Primăria Bucureștiului are o scădere a veniturilor după ce premierul Ciolacu a tăiat banii, favorizând primăriile de sector. A doua problemă o reprezintă cheltuielile enorme cu subvenționarea marilor servicii publice.
Curtea Constitutionala a Romaniei   CCr   INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Veniturile de nababi ale judecătorilor CCR. Ce sporuri și beneficii au aceștia
Judecătorii CCR au venituri de peste 40.000 de lei și beneficiază de mai multe sporuri și beneficii. Unele dintre ele sunt primite și de alți angajați din cadrul Curții, precum și de foști membri CCR.
examen jpg
„Perle” la simularea de la Evaluarea Națională. „Autorul se ia de soare, că de ce l-a supărat?”
Pe 17 martie, elevii de clasa a VIII-a au susținut simularea pentru Evaluarea Națională la Limba Română și, ca în fiecare an, au apărut și „perlele”. Unele au luat naștere din cauza poeziei „Trezire”, scrisă de Lucian Blaga, în timp ce altele țin strict de gramatică.
2 MNAR activare corner IQOS 2 jpg
După trei zile de show-uri caracterizate de stil și eleganță, Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week se închide cu o petrecere surprinzătoare organizată de IQOS
Mercedes-Benz Bucharest Fashion Week a tras cortina, dar despre festival și petrecerea de închidere organizată de IQOS se va vorbi încă multă vreme.
Pawnee, foto Shutterstock jpg
Orașul care oferă 50.000 de dolari ca să cumperi o casă și să te muți acolo. Care sunt condițiile?
Un mic oraș american pune în aplicare un proiect ambițios și oferă 50.000 de dolari celor care doresc să își cumpere o casă și să se mute acolo. Unde este posibil acest lucru, dar și care sunt condițiile?
Mihaela Bilic FOTO Facebook webp
Mihaela Bilic a dezvăluit cei doi factori care cresc riscul de îngrășare. Ce este complet interzis să facem atunci când mâncăm: „Atunci când stăm în canapea și...”
Mihaela Bilic, cunoscutul medic nutriționist a dezvăluit cei doi factori primordiali care pot influența riscul de îngrășare, dincolo de alimentație.